Deklarationen för skogsägare är ett mycket viktigt verktyg där det finns möjlighet att skatteoptimera och skatteplanera smart över tid. I skogsdeklarationen tar vi hänsyn till hela bilden av ditt skogsägande – från din privata skattesituation, till skogsskötsel och framtidsplaner.
Skogsägare, möjligheter och skyldigheter
Alla som äger skog är även näringsidkare, vilket betyder både möjligheter och skyldigheter. Exempelvis skyldighet att deklarera, men möjlighet att skatteplanera med unika verktyg för just skogsägare. De flesta skogsägare driver sin verksamhet i en enskild firma där den privata ekonomin och näringsverksamheten är tätt sammankopplade.
Har du som skogsägare haft en virkesintäkt under året är det extra viktigt att veta hur du skatteplanerar för den. Här finns massor av pengar att spara, bara man vet vilka verktyg man ska använda och hur man ska göra.
Viktiga verktyg och begrepp att ha koll på inför din skogsdeklaration:
Om du inte har koll på dessa verktyg eller vet hur de ska användas så kan de ge mycket negativa ekonomiska konsekvenser. Läs på ordentligt eller ta hjälp av någon som kan. Vi har kunniga rådgivare över hela landet som kan hjälpa dig med din deklaration för skogen.
Underskott
Uppstår när det finns mer kostnader än intäkter. Underskott ackumuleras från år till år fram till att man gör ett positivt resultat. Så länge det finns ett underskott så utgår ingen skatt, därför är det viktigt att alltid få med alla kostnader man haft under året.
Betalplan
Möjligt att teckna hos den virkesköpande aktören vid en avverkningsrätt, för att fördela avverkningsintäkten över flera år. Tänk på att det är en risk att ha pengarna hos en virkesköpande aktör samt att pengarna ej får räknas med i räntefördelningsunderlaget.
Skogsavdrag
Skogsavdragsutrymme erhålls vid köp och motsvarar halva anskaffningsvärdet för skogen. Skogsavdraget skjuter upp beskattningen, den dag fastigheten avyttras ska medgivna skogsavdrag återföras.
Skogskonto ger skogsägare möjlighet att dela upp skogsinkomster på flera år. Uttag från skogskonto beskattas vid uttag som ska ske senast efter 10 år. Maximal insättning styrs av årets skogsintäkter och minsta insättning är 5 000 kr. Skogskontot är knutet till en fysisk person eller ett dödsbo, varje delägare i en samäga har alltså sina egna skogskonton.
Liknar skogskonto men möjlighet att sätta av större belopp, endast vid skogsskador som har medfört att du blivit tvungen att avverka motsvarande två års tillväxt på totala skogsarealen för tidigt. Intyg om skogsskadorna bör bifogas.
Ersättningsfond
Får användas vid plötsliga intäkter, som intrångsersättning eller skadeintäkter. För att utan beskattning kunna återanskaffa liknande egendom. Gäller tre år som regel, om den ej nyttjats återförs inkomsten plus ett procentuellt påslag.
Skogslikvidkonto
Skogslikvidkontot är ett konto för dig som får intäkter från skogen. Kontot gör det möjligt att skilja skogslikvider från privata konton och brukar ha en lite högre ränta.
Räntefördelning
Genom att räkna fram ett räntefördelningsunderlag finns möjligheten att skatta fram en del inkomster från näringsverksamheten till inkomstslaget kapital och därmed betala 30 procent skatt.
Periodiseringsfond
Avsättning i deklarationen om 30 procent av resultatet, får sättas av i max sex år.
Är du nybliven skogsägare – stort grattis! Det är en hel del att sätta sig in i och för att förenkla för dig har vi satt ihop den här guiden som kommer att hjälpa dig med det första du behöver veta och göra när du blivit skogsägare.