fbpx

Revisor i aktiebolag

Krav på revisor i aktiebolag

 • Egen redovisningskonsult (+ reserv)
 • Håller koll på regler åt dig
 • Bra svar på dina frågor
 • Rådgivning på dina villkor
 • Ekonomi, skatt och juridik – samma byrå!

Alla aktiebolag behöver inte anlita en revisor

Din revisor gör en oberoende granskning av din företagsekonomi, för att säkra att allt går rätt till. Men måste ditt aktiebolag ha revisor eller inte? För vissa aktiebolag är revisorn ett krav, men det gäller långt ifrån alla. Den så kallade revisionsplikten för små och nystartade aktiebolag togs bort 2010. Tanken var att minska den administration och kostnad som en revisor innebär för ett litet aktiebolag.

Även om revisorns granskning ger en trygghet för dig som företagare i att allt står rätt till ekonomiskt (och är bra att visa upp för exempelvis investerare) har de nya reglerna varit en lättnad för många. Revision är nämligen långt ifrån billigt – och hjälper dig inte att göra redovisningen.

Ludvig & Cos redovisningskonsulter passar dig med aktiebolag som inte behöver revisor, men som vill få ett professionellt stöd i ekonomin. Våra redovisningskonsulter hjälper aktiebolag och alla andra företagsformer, med eller utan revisionsplikt. Det fina med konsulten du får hos oss är att den kan ge råd om hur du utför din redovisning optimalt.

Vi sätter oss på din sida av bordet och stöttar dig i frågor som vilken lön du kan ta ut, hur du kan öka din lönsamhet och vilka avdrag du kan göra i deklarationen.

Det kan inte din revisor göra på samma sätt – eftersom revisorn ska vara oberoende.

 

Grundregler inom revisionsplikten för aktiebolag

Aktiebolag som kan välja bort revisor

Ditt privata aktiebolag behöver inte ha en revisor om det inte når upp till två av dessa gränsvärden under båda de senaste två räkenskapsåren:

 • Över 3 anställda
 • Över 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
 • Över 3 miljoner kronor i nettoomsättning

Du med nystartat aktiebolag har inte revisorskrav under de två första åren.

Aktiebolag som måste ha revisor

Om ditt privata aktiebolag (AB) uppfyller minst två av gränsvärdena under båda de två senaste räkenskapsåren finns krav på att du måste ha en revisor.

AB som alltid ska ha revisor är:

 • Publika aktiebolag
 • Finansiella företag
 • Aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning

Blandar du ihop revisor med redovisningskonsult?

Revisorns uppgifter

Vad gör en revisor i ett aktiebolag? Jo, revisorn har uppdraget att granska ditt företags ekonomi för att säkra att alla lagar följs och att din rapportering stämmer överens med verkligheten. Det finns höga krav på dokumentation och även revisorn granskas i sin tur.

Det handlar alltså om att granska den redovisning du redan har gjort – inte att hjälpa dig ta fram den.

Revision kan vara en onödig kostnad för små aktiebolag

Om du har ett litet aktiebolag och inte når upp till gränsvärdena för krav på revisor kan du spara pengar genom att inte anlita en sådan. För vad kostar en revisor för ett aktiebolag? Det kan givetvis variera, men även du som har ett mindre bolag kan få betala mellan 10 000 och 20 000 kronor per år.

I vissa lägen är en revisor bra att ha även om det inte är ett krav för ditt aktiebolag. Till exempel om du vill kunna visa en särskild kvalitetsstämpel på din företagsekonomi gentemot finansiärer och banken.

Men samtidigt ska de här fördelarna vägas mot kostnaden. Är revisorns granskning verkligen värt det för dig – eller vore det bättre att lägga pengar på praktisk rådgivning istället?

Letar du egentligen efter en redovisningskonsult?

Många företagare kallar den som utför deras redovisning för ”min revisor” av gammal vana. Generellt är det dock en redovisningskonsult som har den här rollen. Redovisningskonsulten hjälper dig i det löpande arbetet med att dokumentera företagsekonomi. Ni har kontakt hela året och redovisningskonsulten kan hjälpa dig fånga upp saker innan de behöver granskas. Som om omsättningen har gått ner eller kostnaderna har ökat. Då kan redovisningskonsulten ta upp det med dig för att reda ut orsaker och åtgärdsförslag.

Redovisningskonsulter ger dig alltså löpande rådgivning på ett annat sätt än en revisor. Det är just redovisningskonsulter du får hjälp av från Ludvig & Co.

Heltäckande ekonomifunktion – personlig redovisningskonsult ingår!

En komplett ekonomitjänst

 • Personlig redovisningskonsult
 • Löpande bokföring
 • Momsredovisning
 • Bokslut
 • Löneadministration
 • Deklaration

Digitala lösningar online och i mobilen

 • Fota och ladda upp underlag i mobilen
 • Slipp bläddrandet i pärmar
 • Missa inte obetalda fakturor
 • Signera i datorn
 • Få tillgång till allt på ett ställe

Mer än bara företagsekonomi

 • Ring din konsult för svar på frågor om företagsekonomi
 • Lägg till ytterligare hjälp med redovisning och bokföring när du behöver den.
 • Ta hjälp med juridik, skatte- och affärsrådgivning.

Räkna ut ditt pris för vår ekonomitjänst

Nöjdkundgaranti första 90 dagarna


Är du inte nöjd med oss som partner så får du pengarna tillbaka.  Det viktigaste för oss är att vi har nöjda kunder. Våra kunder ger oss betyget 9 av 10* och vi känner oss därför trygga med att du också kommer bli nöjd med oss som din ekonomipartner. Skulle vår tjänst mot förmodan inte motsvara dina förväntningar kan du avsluta samarbetet med oss under de första 90 dagarna från kontraktstecknandet och få tillbaka kostnaden för den löpande redovisningen**.

* Genomsnittsbetyg för kundupplevelsen av vår rådgivning i vår löpande kundundersökning
** Fullständiga villkor för vad som gäller för erbjudandet regleras i ditt uppdragsavtal med oss

Så hjälper vi ditt aktiebolag

Proaktiva ekonomitjänster för ditt aktiebolag

Vi hjälper dig fånga upp det som behöver göras på just ditt företag. När du vänder dig till oss sätter vi ihop ett tjänstepaket utifrån vad du behöver och vill ha hjälp med.

Digitala lösningar online och i mobilen

Att arbeta digitalt är bättre för både dig och oss. Vi ser samma saker i systemet, om du vill ha tillgång till det och inte lämna allt till oss. Dessutom blir det enklare för dig att rapportera underlag. Vill du ha hjälp att komma igång är det bara att säga till.

Trygg och SRF-auktoriserad redovisningsbyrå

Redovisningskonsult är inte en skyddad titel. Därför har Srf Konsulterna sin certifiering – för att du som köper in ekonomitjänster ska kunna se vilka aktörer som har rätt kunskap och arbetssätt. Att vi på Ludvig & Co är certifierade blir en kvalitetsstämpel på ditt bokslut. Inte minst för dig med aktiebolag utan krav på revisor.

Egen personlig konsult och lokal närvaro

Med oss får du en personlig redovisningskonsult, som sköter din redovisning varje månad och finns tillgänglig på mail och telefon när du har en fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig eller komma in till våra kontor.

Vi har alltid en ersättare redo

Du har din personliga redovisningskonsult – och en reserv. Den här reservkonsulten har koll på ditt företag och kan snabbt hoppa in om din ordinarie är sjuk eller tar semester. På så sätt förenar vi den lilla redovisningsfirmans personliga service, med leveranssäkerheten hos storföretaget.

Rådgivning i dina svåra beslut

Oavsett vilka mål du har med ditt företagande vill du troligen kunna plocka ut en vettig lön och förvalta det du har byggt upp på ett bra sätt. Här kan vi hjälpa dig. Inför din pension kan vi diskutera olika vägval – om någon vill ta över eller kliva in som delägare. Vi kan också stötta ditt företag i motgångar. Då kan vi gå igenom ekonomin och försöka hitta svar tillsammans med dig.

En månad med vår redovisningstjänst

Tycker du att det här låter bra, men skulle vilja få reda på hur det går till i praktiken? Se hur en vanlig månad går till med redovisning hos Ludvig & Co. Det hela börjar med att du lämnar in underlag, sedan kan vi sköta hela arbetet till inlämning till Skatteverket. Givetvis rapporterar vi även till dig.

Läs mer om vår redovisningsbyrå

 

Osäker om ditt aktiebolag omfattas om revisionsplikten?

Kanske känner du dig trots allt osäker på om ditt aktiebolag möter gränsvärdena för krav på revisor. Kanske vill du dubbelkolla att du har fått till siffrorna.

Du som är osäker på om ditt AB behöver revisor eller inte är varmt välkommen att höra av dig till oss.

Läs mer om revisorkrav

 

Vi finns i hela Sverige!

Ludvig & Co finns på över 130 platser runt om i landet. Här hjälper vi dig med bokföring, redovisning, deklarationer och mängder av andra ekonomitjänster. På samma byrå finns experter inom juridik, skatt, lön med mera. I och med det kan du samla en stor del av hjälpen ditt företag behöver hos oss.

Du är lika välkommen digitalt som på lokalkontoren. Vi blandar det personliga mötet med smarta digitala lösningar.

Hitta kontor

 

Kontakta oss för en offertförfrågan

Vi återkommer till dig inom kort, vanligtvis inom en arbetsdag. En bekräftelse med ditt meddelande skickas även till din e-postadress.

Vanliga frågor och svar om revisorskrav i aktiebolag

Kan ni hjälpa mitt företag med revision?

Nej, Ludvig & Co har inte revisorer och kan därför inte erbjuda revision. Våra redovisningskonsulter hjälper dig dock gärna med den löpande redovisningen.

Behöver nystartade aktiebolag ha en revisor?

Nej, det finns inget krav på att ha revisor i nystartade aktiebolag de två första åren. Om det visar sig att ditt aktiebolag uppnår gränsvärdena för revisorskrav det tredje året kan den revisor du väljer då vilja kontrollera att den ingående balansen är korrekt – och därmed vilja blicka tillbaka i tiden.

Så det kan vara bra att ta in en revisor innan det blir absolut nödvändigt, om du vet att du kommer behöva det så småningom. Om du är kund hos oss kommer vi också säga till om det ser ut som att så är fallet.

När ändrades revisionsplikten för små aktiebolag?

Revisionsplikten (eller kravet på revisor) för små aktiebolag avskaffades 2010.

Kan man göra bokslut i aktiebolag utan revisor?

Ja. För att trygga korrekta siffror kan du ta hjälp av en redovisningskonsult.

Vem utser revisor i aktiebolag?

Ditt aktiebolags styrelse gör sitt val av revisor på en stämma. Du bör höra av dig till revisorn på förhand, så att personen kan ta på sig uppdraget. Om du vill ha hjälp att hitta en revisor kan vi rekommendera en.

Hur byter man revisor i aktiebolag?

Ditt bolag får ha stämma och besluta att entlediga den tidigare revisorn och välja in en ny. Du bör kontakta din existerande revisor i förväg, inte minst för att avgöra vem som ska granska det pågående året.

Allra smidigast för ditt aktiebolag är att byta revisor när räkenskapsåret har gått ut och bokslut har lämnats in. Sedan kan ni ha årsstämma och byta ut revisor vid en naturlig tidpunkt för nystart.

Går det att välja bort en befintlig revisor om ett aktiebolag faller utanför gränsvärdena för revision i efterhand?

Revisorn måste granska året som revisorn är vald till. Därefter kan styrelsen bestämma på stämman att företaget inte vill ha revisor nästa år. Då måste du/ni också skriva om bolagsordningen.

Finns det några fördelar med att anlita en revisor, även om mitt aktiebolag inte behöver det?

Ja. Eftersom revisorn gör en oberoende granskning fungerar det som en kvalitetsstämpel på dina bokslut. Vissa kunder och investerare kan uppskatta att du har revisor. Det kan också underlätta när du ansöker om lån hos banken. Samtidigt ser verkligheten olika ut på olika företag. Många företagare med små aktiebolag klarar sig utmärkt utan revisor – och sparar en hel del pengar genom att inte anlita en sådan.