fbpx

Företagsbeskattning

Skatteberäkning för aktiebolag och handelsbolag

  • Experter på företagsbeskattning
  • Säker och korrekt skattehantering
  • Optimering av beskattning
  • Hjälp vid skatterevision & processer
  • Smidig hantering av underskott & ägarförändringar
  • Personlig rådgivning med kontor i hela Sverige

Trygg och effektiv skatterådgivning

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara både komplext och tidskrävande. Oavsett om du driver ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag, finns det många regler att förhålla sig till när det gäller inkomst, moms, arbetsgivaravgifter och till exempel bolagsskatt. Felaktig hantering kan leda till onödiga kostnader eller skattetillägg från Skatteverket.

På Ludvig & Co har vi erfarna skattejurister och rådgivare som kan hjälpa dig med allt från skatteberäkning och deklarationer till skatterevisioner, processer och omstruktureringar. Med rätt stöd kan du känna dig trygg i att din skatt hanteras korrekt och effektivt – så att du kan fokusera på att driva och utveckla ditt företag.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med företagsbeskattning och skatterådgivning.

Så kan Ludvig & Co hjälpa dig

Oavsett om det gäller företagsbeskattning, revisioner eller omstruktureringar, kan Ludvig & Co erbjuda skräddarsydd rådgivning utifrån ditt företags behov.

Kontakta oss!

Skatteberäkning och deklarationer för aktiebolag och handelsbolag

Vi ser till att din företagsbeskattning hanteras korrekt genom noggranna skatteberäkningar och deklarationer. Oavsett om du driver aktiebolag eller handelsbolag hjälper vi dig att deklarera rätt och i tid för att undvika onödiga skatterisker.

Läs mer

Rådgivning kring underskottsavdrag och ägarförändringar

Reglerna för underskottsavdrag är komplexa och påverkas vid ägarförändringar. Vi hjälper dig att förstå och tillämpa dessa regler på bästa sätt, så att du kan optimera ditt företags skattemässiga situation och undvika att viktiga avdrag går förlorade.

Läs mer

Stöd vid skatterevisioner och processer med Skatteverket

Om ditt företag blir föremål för en skatterevision eller om du behöver överklaga ett skattebeslut kan vi företräda dig i processen. Våra skatteexperter har lång erfarenhet av att hantera revisioner och rättsliga processer, vilket ger dig trygghet och en stark position i dialogen med Skatteverket.

Läs mer

Strategisk planering för rätt skatt vid omstruktureringar och transaktioner

Vid större förändringar, såsom omstruktureringar eller försäljningar av verksamheter, kan skattefrågorna vara avgörande. Vi hjälper dig att planera och genomföra transaktioner på ett skatteeffektivt sätt, så att du undviker oväntade skattekonsekvenser och får maximala fördelar.

Läs mer

Skatteberäkning för aktiebolag och handelsbolag

Vi på Ludvig & Co kan hjälpa till med att se till att alla skatter för både aktiebolag samt handelsbolag/kommanditbolag blir korrekt beräknade och redovisade i korrekt tid till Skatteverket.

Aktiebolag

Ett aktiebolag betalar bolagsskatt med 20,6 % på den vinst som företaget haft under året. Företaget kan också behöva betala exempelvis:

  • Särskild löneskatt på pensioner
  • Fastighetsavgift
  • Moms
  • Arbetsgivaravgifter
  • Avdragen skatt på anställdas löner

Hur den bokföringsmässiga och skattemässiga vinsten ska beräknas kan i vissa fall vara komplicerat. Därför är det viktigt att den som äger aktiebolaget har rätt stöd i skatteberäkningen.

Handelsbolag och kommanditbolag

Ett handelsbolag eller kommanditbolag betalar ingen skatt på vinsten. Istället är det delägarna som beskattas för överskottet.

  • Är du fysisk person och delägare, deklarerar du vinsten på en N3A-bilaga och bifogar den till din privata Inkomstdeklaration (INK1). Du påförs även sociala avgifter på vinsten.
  • Om ett aktiebolag är delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag, bokförs vinsten i bolagets räkenskaper och deklareras i Inkomstdeklaration 2 (INK2).

Handelsbolaget eller kommanditbolaget ansvarar dock själv för att redovisa och betala vissa skatter, såsom:

  • Mervärdesskatt
  • Avdragen preliminärskatt på anställdas löner
  • Arbetsgivaravgifter
  • Fastighetsskatt
  • Avkastningsskatt på pensionsmedel
  • Särskild löneskatt på pensionskostnader

Underskottsavdrag och ägarförändringar

Aktiebolag i Sverige beskattas med 20,6 % bolagsskatt på ett positivt resultat. Om aktiebolaget redovisar ett negativt resultat rullas istället underskottet vidare och dras av mot framtida vinster. Det finns ingen tidsbegränsning för underskottsavdrag, vilket innebär att om företaget redovisar underskott flera år i rad så ackumuleras dessa belopp och kan dras av mot kommande överskott.

Det finns dock viktiga begränsningar för hur underskott får utnyttjas vid ägarförändringar eller konkurs:

  • Beloppsspärren – Om aktierna i ett underskottsföretag byter ägare får bolaget behålla ett underskott som motsvarar 300% av köpeskillingen användas för att kvitta mot framtida vinster. Resterande underskott faller bort. Exempelvis, om ett bolag har ett outnyttjat underskott på 10 miljoner kronor och köpeskillingen för bolaget är 1 miljon kronor, kan endast 3 miljoner kronor av underskottet användas. De resterande 7 miljonerna försvinner.
  • Koncernbidragsspärren – Vid en ägarförändring får de underskott som blir kvar efter beloppsspärren (så kallade spärrade underskott) endast kvittas mot framtida vinster i företagets egen verksamhet, men inte mot koncernbidrag från andra bolag i en koncern. Denna spärr gäller samma år som ägarförändringen skett och de fem följande åren.
  • Konkurs – Underskott som har uppkommit före konkursen får inte dras av, om inte borgenärerna har fått full betalning i konkursen.

Eftersom reglerna kring underskottsavdrag och ägarförändringar är komplexa, rekommenderar vi alltid att ta professionell hjälp innan du genomför en ägarförändring eller hanterar ett underskottsavdrag. En felaktig deklaration kan leda till skattetillägg från Skatteverket.

Skatterevision och processer

Ludvig & Co har erfarna skattejurister som kan bistå ditt företag vid skatterevisioner och skatteprocesser.

Om ditt företag får en skatterevision eller hamnar i en process med Skatteverket, är det viktigt att ta hjälp tidigt. En erfaren skattejurist kan öka chanserna för ett bättre utfall och samtidigt hålla nere kostnaderna. Ju tidigare en skattejurist kommer in i ärendet och kan hjälpa till desto större är chansen att få rätt samtidigt som kostnaderna för processen blir lägre.

Vi kan hjälpa dig med:

  • Vara ditt ombud i skatteprocesser i domstol.
  • Begära omprövning och överklaga beslut från Skatteverket.
  • Begära anstånd med betalningar i skatteärenden.
  • Biträda revisor eller redovisningskonsult vid skatterevisioner.
  • Företräda dig vid muntliga förhandlingar.

Omstruktureringar och underpristransaktioner

Underpristransaktioner – ett viktigt verktyg vid omstruktureringar

Vid omstruktureringar inom företagssektorn är underpristransaktioner ett viktigt verktyg för att kunna genomföra dessa på ett skatteeffektivt sätt. Syftet med reglerna om underprisöverlåtelser är att möjliggöra omstruktureringar utan att en omedelbar beskattning uppstår, förutsatt att de lagstadgade villkoren uppfylls.

Vad är en underprisöverlåtelse?

En underprisöverlåtelse innebär att en tillgång överlåts utan betalning, eller till ett pris som är lägre än marknadsvärdet, utan att det leder till omedelbar beskattning – så länge vissa villkor i skattelagstiftningen är uppfyllda.

Om dessa villkor inte uppfylls, blir säljaren istället uttagsbeskattad. Det innebär att denne beskattas för skillnaden mellan det faktiska försäljningspriset och marknadsvärdet på tillgången. Dessutom kan beskattningskonsekvenser uppstå, inte bara för säljaren, utan även för förvärvaren och delägarna i både det säljande och det köpande företaget.

Omstruktureringar inom och utanför en koncern

  • Omstrukturering inom en koncern
    Inom en koncern där koncernbidragsrätt finns mellan bolagen kan tillgångar överlåtas till underpris utan att någon beskattning sker av det värde som tas ut. Detta gör att företag inom samma koncern kan omstrukturera sin verksamhet utan skattemässiga hinder. Om en fastighet överlåts inom en koncern kan det köpande bolaget dessutom ansöka om uppskov med stämpelskatt, vilket minskar de direkta transaktionskostnaderna.
  • Omstrukturering utanför en koncern
    Vid omstruktureringar utanför en koncern kan reglerna om andelsbyte tillämpas. Detta innebär att aktier i ett bolag kan överlåtas i utbyte mot aktier i det köpande bolaget utan omedelbar beskattning. Istället skjuts beskattningen upp till dess att de nya aktierna säljs. Denna regel gäller både för aktiebolag och privatpersoner.

Noggrann planering krävs

Reglerna kring underprisöverlåtelser är tekniska och kräver noggrann planering för att undvika oönskade skattekonsekvenser. Feltolkningar kan leda till uttagsbeskattning och andra oförutsedda kostnader. Därför rekommenderar vi alltid att du tar professionell hjälp innan du genomför en omstrukturering eller en underpristransaktion.

Personlig skatterådgivning med kontor i hela Sverige

Vi har lokala kontor i hela Sverige för att kunna erbjuda personlig rådgivning nära dig. Oavsett var du befinner dig kan du få hjälp av våra experter

Våra kontor

Skicka in din förfrågan om företagsbeskattning

Kontakta oss!

Andra tjänster inom skatterådgiving