fbpx

Bokföring i enskild firma

Personlig och enkel bokföring i enskild firma

 • Gedigen bokföring för enskild firma
 • Kan inte bli enklare för dig
 • Egen redovisningskonsult (och reserv redo)
 • Bra svar på dina frågor
 • Ekonomi, juridik och rådgivning – Allt på samma ställe!

Låt oss ta ett helhetsgrepp för redovisningen i din enskilda firma

Med Ludvig & Co blir bokföring och redovisning av din enskilda firma enkel för dig – eftersom du lämnar över den i kompetenta händer. Att bokföra är ingen barnlek, lika lite för dig med enskild firma som för ett aktiebolag. Regelverken för allt kring löneuttag till moms är svåra att ta till sig och det finns sällan simpla svar på vad som gäller.

Men med oss får du den enkla bokföring för enskild firma som du har längtat efter. Vi ger dig en personlig redovisningskonsult, som följer din enskilda firmas redovisning varje månad. Den här personen kan du också ringa eller maila när du har frågor.

Rådgivningen är faktiskt det kanske bästa med vår bokföring för enskild firma. Du kan till exempel få hjälp med att förstå hur företagets ekonomi och bokföring förhåller sig till din privatekonomi (vilket ju kan vara lite oklart i enskild näringsverksamhet).

Din redovisningskonsult hjälper dig dessutom att planera för framtiden. Pension, föräldraledighet och liknande är som bekant lite enklare att ta ut som anställd med fast inkomst. Men det går att ordna på ett bra sätt även för dig som är företagare, med rätt kunskap.

Hör av dig så hjälper vi din enskilda firma med redovisningen. Oavsett om du driver enskild firma vid sidan av din anställning – eller om företaget är din heltidssysselsättning (med god marginal). Oavsett om ditt mål är att växa och så småningom bli aktiebolag – eller om du framförallt vill få till ett företag som passar din livsstil. Oavsett om du har ett behov som innebär att vi hörs en gång i veckan eller en gång om året.

 

Ludvig & Co hjälper till med allt - och lite till!

Komplett redovisning för enskilda firmor

 • Löpande bokföring
 • Momsredovisning
 • Bokslut
 • Löneadministration
 • Deklaration
 • Allt annat inom redovisning efter dina önskemål

Digitala lösningar online och i mobilen

 • Fota och ladda upp underlag i mobilen
 • Slipp bläddrandet i pärmar
 • Missa inte obetalda fakturor
 • Signera i datorn
 • Få tillgång till allt på ett ställe

Mer än bara bokföring

 • Ring din konsult för svar på frågor om företagsekonomi
 • Lägg till mer hjälp med redovisning och bokföring när din enskilda firma behöver den.
 • Ta hjälp med juridik, skatte- och affärsrådgivning.

Vad kostar det?

Nöjdkundgaranti första 90 dagarna


Är du inte nöjd med oss som partner så får du pengarna tillbaka.  Det viktigaste för oss är att vi har nöjda kunder. Våra kunder ger oss betyget 9 av 10* och vi känner oss därför trygga med att du också kommer bli nöjd med oss som din ekonomipartner. Skulle vår tjänst mot förmodan inte motsvara dina förväntningar kan du avsluta samarbetet med oss under de första 90 dagarna från kontraktstecknandet och få tillbaka kostnaden för den löpande redovisningen**.

* Genomsnittsbetyg för kundupplevelsen av vår rådgivning i vår löpande kundundersökning
** Fullständiga villkor för vad som gäller för erbjudandet regleras i ditt uppdragsavtal med oss

Därför ska du låta oss sköta bokföringen i din enskilda firma

Komplett bokföring för din enskilda firma

Du kan behålla delar av ekonomin själv, eller låta oss sköta all bokföring och redovisning åt din enskilda firma. Då håller vi koll på allt, så att du alltid kan vara säker på att saker som momsredovisningen lämnas in i tid. Vi ger också dig tydliga instruktioner kring din del (framförallt att skicka in underlag).

Slipp sitta själv med krångliga bokföringsprogram

Att sköta bokföringen själv kan låta som en smidig besparing, men det kostar ofta mer än det smakar. Troligen kommer krånglet dränera dig på energi. Mycket möjligt är att du ändå kommer behöva ta in hjälp i slutändan. I värsta fall blir det så fel i redovisningen att din enskilda firma får juridiska konsekvenser. Se till att det blir rätt från början med oss istället.

Tryggheten med en auktoriserad redovisningsbyrå

Du skulle också kunna kalla dig redovisningskonsult. Det är nämligen ingen skyddad titel. Däremot certifierar Srf Konsulterna bara personer som har rätt utbildning, utför sitt arbete enligt vissa branschstandarder och är villiga att bli kvalitetskontrollerade. Vi är en certifierad redovisningsbyrå genom dem.

En auktoriserad och kvalitetssäkrad bokföringsbyrå

Att vi är en auktoriserad bokföringsbyrå genom Srf konsulterna är en kvalitetsstämpel på att vi vet vad vi håller på med. Vem som helst kan nämligen kalla sig redovisningskonsult, det är inte en skyddad titel. Srf:s auktorisering finns därför till för att hjälpa företagare som dig att välja seriösa aktörer.

Personlig redovisningskonsult, med ersättare redo

Din personliga redovisningskonsult sköter redovisningen för din enskilda firma varje månad. Den här personen är också den det blir självklart för dig att ringa eller maila när du har en fråga. Om din ordinarie redovisningskonsult blir sjuk eller går på semester kliver din reservkonsult in. Den här personen har likvärdig kompetens inom redovisning, och hålls löpande uppdaterad om din enskilda firma.

Smarta digitala lösningar - online och i din mobil

Med våra digitala lösningar är det enkelt att komma igång med bokföringen för dig med enskild firma. Vare sig du har färre händelser per månad – eller om en månad innebär mängder av kvitton.

En vanlig månad för en enskild firma hos oss - steg för steg

Steg 1 – Du lämnar underlag som kvitton digitalt

Med smidiga tekniska lösningar kan vi ordna så att vissa av dina underlag kommer in automatiskt i systemet. Till exempel fakturor som du skickar ut. Andra underlag, som papperskvitton, kan du fota av och skicka in med Fortnox app.

Steg 2 – Din konsult startar redovisningen

När underlaget är inlämnat är det dags för oss att sätta igång. Din redovisningskonsult börjar sitt jobb med dina fakturor, löner och/eller deklarationer. Många lämnar allt till oss. Om du också vill göra det är du i princip klar med din enskilda firmas redovisning när underlagen är inskickade. Om vi ska samarbeta gör vi det i samma användarvänliga system.

Steg 3 – Konsulten rapporterar till Skatteverket

När din enskilda firmas konsult är klar med månadens bokföring och redovisning sammanställer konsulten dokumentationen som behövs. Sedan skickar vi in din deklaration till Skatteverket.

Steg 4 – Du får resultatrapport från din konsult

Även du får rapportering – vår resultatrapport som visar dina intäkter och kostnader för den gångna perioden. Här finns även en kommentar från konsulten, som kan reflektera över resultatet eller ta upp saker som om en faktura är obetald. Genom rapporten vet du hur mycket du är skyldig Skatteverket.

Steg 5 – Du och konsulten hörs när det passar dig

Du är välkommen att ringa eller maila din konsult vid behov. Oavsett om du stöter på patrull med hur du ska rapportera en ovanlig sorts underlag eller om du behöver råd kring något som rör företagsekonomin. Ni har också regelbundna avstämningar med mellanrum enligt dina önskemål.

Steg 6 – Extra rådgivningsinsatser vid behov

Enklare ekonomisk rådgivning ingår i vår löpande redovisning och bokföring för enskild firma, men ibland kan omfattande uträkningar och liknande vara på sin plats. Då är du välkommen att ta in extra rådgivningsinsatser. Till exempel inför att gå från enskild firma till aktiebolag.

Steg 7 - Du får eventuell annan hjälp – som skatterådgivning

Hos oss finns även möjlighet att få stöd på andra områden som rör ditt företag. Vi erbjuder allt från skatterådgivning till juridisk rådgivning under samma tak. Oavsett om du har ett större behov eller en snabb fråga är du välkommen att höra av dig även på dessa områden.

Steg 8 – Planera för framtiden

Utöver bokföring kan vi hjälpa dig som har eget företag att planera för din personliga framtid. Ibland känns det som att världen är upplagd för att alla ska vara löntagare, inte företagare. Så du är välkommen att ta hjälp av oss för att reda ut hur du ger dig själv bästa förutsättningar inför föräldraledighet och pension.

Det är enkelt att komma igång

Att komma igång med bokföring och redovisning av din enskilda firma hos oss ska vara enkelt för dig. Allt du behöver göra är att säga att du är intresserad, så hjälper vi dig i alla steg längs vägen. Du kommer alltid ha någon att kontakta om du inte förstår – men vi strävar efter att förklara tydligt redan från början.
Så här går det till:

 1. Utifrån grundinformation sätter vi ihop ett erbjudande för redovisning till din enskilda firma.
 2. Du skriver avtal med oss om det känns rätt.
 3. Därefter ber vi om läsaccess till ditt företags bankkonto – vilket innebär att vi kan se men inte ändra något.
 4. Du anmäler oss som deklarationsombud, så att vi kan deklarera åt dig.

Vi hjälper dig gärna med alla steg i detta – och kan sköta kontakten direkt med en tidigare redovisningsfirma om det passar dig bättre.
Som en del av uppstarten får du givetvis hjälp att komma igång med våra digitala verktyg.

En enskild firma behöver sällan en revisor

Många blandar ihop begreppen revisor och redovisningskonsult. En revisor granskar företags redovisning och bokföring för att säkra att den stämmer överens med verkligheten. Alltså kommer revisorn in i bilden först när redovisningen och bokföringen är klar.

Vissa företag har revisionsplikt och måste utse en revisor, men det gäller sällan enskilda firmor. Du måste ha en revisor om din enskilda firma uppfyller minst två av dessa gränser under båda de senaste räkenskapsåren:

 • fler än 50 anställda (medeltal)
 • över 40 miljoner kronor i balansomslutning
 • över 80 miljoner kronor i nettoomsättning

Hitta din lokala redovisningskonsult

Digitalt eller möte i egen hög person – vi välkomnar dig till det som du trivs bäst med. Vi har över 130 lokalkontor runt om i landet och värnar om att ekonomitjänster inte ska vara opersonliga. Om du trivs bäst med personlig service digitalt eller på telefon fungerar det lika bra för oss. Hoppas att vi hörs!

Hitta kontor

Få offert för hjälp med redovisning och bokföring i enskild firma

Vi återkommer till dig inom kort, vanligtvis inom en arbetsdag. En bekräftelse med ditt meddelande skickas även till din e-postadress.

Vanliga frågor och svar om bokföring och redovisning i enskild firma

Vad är skillnaden mellan en bokföringsbyrå och revisionsbyrå?

Revision (det en revisor gör) är att granska företags ekonomi enligt lagstadgad revisionsplikt. Redovisningskonsulter hjälper företag att utföra bokföring och redovisning. En redovisningskonsult driver ofta eget företag eller jobbar på bokföringsbyrå/redovisningsbyrå.

Skillnaden på redovisningsbyrå och bokföringsbyrå är i princip obefintlig, men termen redovisningsbyrå är vanligare. Vi använder båda orden – och de som jobbar med din ekonomi på Ludvig & Co är redovisningskonsulter.

Kanske tänker du ”men min revisor hjälper ju mig med att göra redovisningen”. Det finns inget som hindrar revisorer från att ta uppdrag som redovisningskonsulter, så det kan vara så det ligger till. En annan möjlighet är att du kallar din redovisningskonsult för revisor av gammal vana.

Måste enskilda firmor alltid ha en redovisningsbyrå?

Nej. Det är valfritt för företagare att ta in hjälp med din enskilda firmas redovisning. Vissa företag har däremot revisionsplikt, vilket innebär att deras företagsekonomi ska genomgå en oberoende granskning av en revisor. Det gäller dock sällan för enskilda företagare.

Vad är riskerna med att göra bokföringen helt själv?

Risken med att hantera din enskilda firmas bokföring och redovisning själv är att du kanske inte har koll på lagar och regler, vilket kan leda till att du gör fel.

Det kan i värsta fall sluta med att du begår bokföringsbrott. Redan innan det går så långt är risken att din ekonomi inte sköts på ett sätt som ger dig bästa möjliga slutlinje. Du kan även råka betala mer i skatt än du borde, eftersom du inte känner till vilka avdrag du bör göra.

Hjälper ni mig att hålla koll på alla viktiga datum?

Ja. Du kan alltid räkna med att bokslut, deklaration, moms och så vidare lämnas in i tid. Även om din ordinarie redovisningskonsult är sjuk eller liknande. En reservkonsult finns alltid tillgänglig för den sortens situation. På så sätt ger vi dig det personliga från redovisningsfirman ”nere på gatan” i kombination med den stora byråns leveranssäkerhet.

Hur ofta ska bokföring göras i en enskild firma?

Bokföringslagen säger att du löpande ska notera intäkter och kostnader. Till exempel lägga in kvitton i systemet. Det finns mer att säga om detta. Hör av dig så kan vi ge rådgivning utifrån situationen för just ditt företag.

Hjälper ni enskilda firmor med att skicka och ta emot fakturor?

Ja, det gör vi.

Erbjuder ni hjälp med att ombilda enskilda firmor till AB?

Ja. Som en del av rådgivningen kan din redovisningskonsult till och med lyfta ombildande till AB som ett förslag. Till exempel om det ser ut att bli fördelaktigt för dig skattemässigt eller för att särskilja din person från företaget. Rent praktiskt är vi absolut förberedda att guida dig genom processen och hjälpa dig förstå det nya regelverket som ett aktiebolag innebär.