fbpx

Ombilda

Att byta företagsform behöver inte vara ett stort steg

Företag som växer blir ofta aktiebolag

För företag som har med anställda är aktiebolag (AB) den vanligaste företagsformen. De juridiska och ekonomiska fördelarna övervinner de fördelar som finns i exempelvis enskild firma eller handelsbolag när man kommit upp i storlek. Det går därför att ombilda enskild firma till aktiebolag – rent juridiskt kallas det för att överlåta ett företag till ett aktiebolag. För att allting ska bli rätt är det värdefullt att ta hjälp i processen med att ombilda ditt företag.

Så gör du för att byta företagsform

Det första steget för att ombilda enskild firma till aktiebolag är att faktiskt bilda det aktiebolag som ska ta över verksamheten. Med aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kr. Detta är dock inte pengar du “betalar”, utan värdet stannar kvar i bolaget och är precis vad det heter: ett aktiekapital. Ett aktiebolag kan vara lite av en kvalitetsstämpel, eftersom det är en bolagsform kräver lite mer i uppstart, men som också lämpar sig bättre om du exempelvis redan har anställda, eller vill ha fler och bättre alternativ för att kunna hantera din vinst. Med aktiebolaget får du också ett bättre skydd av ditt företagsnamn.

Att föra över tillgångar och skulder

När du överlåter ditt bolag så ska både tillgångar och skulder flyttas på ett korrekt sätt. Du vill undvika onödiga skatter, vilket kan uppstå om tillgångarna i företaget är höga. Samtidigt får du inte skapa vad som kallas ett förbjudet lån, om du i aktiebolaget tar över ett bolag med större skulder än tillgångar.

Hos oss finns många duktiga ekonomer och skattejurister som är experter på just detta. Kontakta gärna ditt lokala kontor så hjälper vi dig att hitta en lösning.

Rätt timing underlättar när du ska byta företagsform

Att ombilda enskild firma till aktiebolag är delvis en fråga om timing. Du vill gärna göra detta när ditt bolag är starkt nog att byta bolagsform, samtidigt som du kanske inte vinner något på att vänta för länge. Det finns många fördelar med att bygga upp dina tillgångar i ett aktiebolag hellre än någon av de andra företagsformerna, som exempelvis enskild näringsverksamhet.

Därför kan det vara bra att göra bytet i tid – och dessutom underlättar det om ombildningen sker i januari så du slipper behöva deklarera för din firma under det nya året. Kom ihåg att när överlåtelsen är klar behöver du sannolikt registrera aktiebolaget som arbetsgivare, samt ansöka om f-skatt och momsregistrering.

Senaste ur bloggen

I Företagarbloggen hittar du massor av tips och råd kring ekonomi och andra aktuella frågor för dig som företagare.

Till Företagarbloggen
Loading...

Vill du veta mer?

Prata med oss så berättar vi mer

Kontakta oss!