fbpx

Lantbruk

Vi siktar högt!

— Nylunda Gård

Josefin Svensson driver Nylunda gård i Bjurholm, Västerbotten tillsammans med sin sambo. Hon är och är född och uppvuxen på gården och driver sedan 2019 en ekologisk mjölkproduktion med runt 40 kor. Att bli egenföretagare var en stor omställning med många nya saker att lära sig på en och samma gång. Men Nylunda gård siktar högt och planerar att utöka med fler kor och mjölkrobotar – allt med djurens välmående och livskvalitet i fokus.

– Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag skulle vilja ta över och driva gården vidare. Vi gjorde ett generationsskifte där jag tog över den här gården och min syster tog över pappas gård. Det var smidigt i och med att det fanns två gårdar, säger Josefin Svensson.

Josefin Svensson säger att det roligaste med att vara mjölkbonde är just djuren. Att ha en ekologisk mjölkgård känns självklart för henne eftersom hon vill att djuren ska få vara utomhus varje dag och ha ett bra liv.

– Vi tycker att de ska få vara fria och välja själva när de ska äta eller när de ska mjölkas, säger Josefin Svensson. Vår plan nu är att bygga en ny ladugård för en större mjölkproduktion för cirka hundra kor. Så vi kommer dubbla vår besättning och installera mjölkrobotar.

Med lösdrift och mjölkrobotar kommer korna på Nylunda gård att välja själva när de är utomhus, när de vill äta och mjölkas. Korna får ett bra liv och företaget får mer tid över till annat.

Kostnadsfritt behovsmöte för dig som lantbruksföretagare Vad har du för utmaningar eller mål med ditt lantbruksföretag? Träffa våra lantbruksrådgivare Just nu bjuder vi dig på ett kostnadsfritt behovsmöte. Läs mer

Utmaningar med att starta eget

Att vara egenföretagare inom lantbruk innebär mer än att bara vara mjölkbonde. Du behöver vara barnmorska, elektriker, sköta ekonomin och ha koll på många saker samtidigt.

– Det som var svårt med att starta företag var att sätta sig in i alla regler och krav, var man skulle registrera sig någonstans och liknande saker, säger Josefin Svensson. Man behöver hela tiden hålla sig uppdaterad på allting som sker, man vill ju göra rätt. Om jag skulle starta om idag så skulle jag nog ta hjälp med allt sådant. Hur man gör saker och ting i rätt ordning för att det ska bli bra från början.

Lönsamhet med ett bra liv för djuren

Hos Ludvig & Co får Nylunda gård hjälp med bokslut och deklaration. Nästa år hoppas hon vara igång med den nya ladugården och fortsätta utveckla verksamheten. Att göra livet så bra som möjligt för korna är vägen till att öka lönsamheten, menar Josefin Svensson.

– Vi siktar högt. Vi ska ha bra foder, korna ska ha bra förutsättningar att mjölka bra. Kalvarna ska ha goda chanser att växa på sig och bli stora och fina. Det går inte att bromsa om man vill bli bäst, utan man måste satsa och våga. Om tio år hoppas jag att vi har ett arbete som inte är lika bundet i fasta tider längre, och jag hoppas att vi ska kunna ha lite ledigt mellan varven också!

Namn: Josefin Svensson
Företag: Nylunda Gård
Ort: Bjurholm, Västerbottens län
Bransch: Ekologisk mjölkgård
Operativt sedan: 2019

Från en lantbruksföretagare till en annan

Vi på Ludvig & Co har arbetat med svenska lantbrukare i över hundra år och följt med på deras företagsresor. Nu vill vi lyfta fram några av de företagare som vi jobbar med. Deras berättelser visar hur det är att driva lantbruksföretag i Sverige 2021. I filmerna delar de sina företagsberättelser – genom både med- och motgångar. De ger också sina tips för att lyckas som lantbruksföretagare. Vår förhoppning är att du ska inspireras. Och påminnas om hur viktig du är som svensk lantbrukare.

Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte

Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.

Läs mer