Arvid Lindgren och hans pappa startade tillsammans Starväxt AB. Ett lantbruksföretag med växtodling, köttdjur och häststall som drivs på Tullgarns Kungsgård utanför Trosa. Men inte långt efter starten gick hans pappa plötsligt bort. Sedan kom torkåret 2018. Efter några riktigt tuffa år har nu Arvid vänt Starväxt till lönsamhet. Vägen hit har varit kantad av många lärdomar och utan hjälp hade det inte gått.
–I augusti, mitt under skörden, så gick pappa bort. Det hände väldigt mycket då, jag fick mitt första barn på sommaren och sen mitt under skörden i augusti så gick min pappa plötsligt och hastigt bort. Det blev en väldig omställning.
Starväxt AB startade 2015 och arrenderar mark på tre olika gårdar. Den största delen av verksamheten är växtodling med spannmål, raps, korn, ärtor och havre. Sedan tillkommer några hyresgäster, köttdjur och ett häststall.
Arvid Lindgren växte upp i anslutning till ett jordbruk och hans pappa var inspektör på en närliggande gård. Som barn fick Arvid följa med sin pappa ut och åka traktor och titta på grödorna när de växte. Där föddes hans intresse för jordbruk.
– Pappa jobbade med detta och jag hade jobbat som lantbrukskonsult innan dess, så vi kände att vi hade koll på läget, berättar Arvid Lindgren. Men vi hade ju inte lagt in i kalkylerna att en förälder kan försvinna. Sedan var det bara för mig att försöka sätta mig in i varje detalj och lokalisera de delar som vi tjänar pengar på och de delar som vi verkligen förlorar pengar på. Jag började sakta bygga upp verksamheten.
Kämpiga år från starten
Efter den tuffa starten kom sedan det varma och torra året 2018 vilket gjorde det svårt att få något att växa. I efterhand konstaterar Arvid att de skulle ha tjänat mer på att ha satt allting i träda då istället för att försöka odla.
– Det gick väldigt trögt 2016-17 men ju mer jag höll på, ju mer insatt blev jag kring de stora kostnader vi hade och hur vi kunde tjäna mer pengar, säger Arvid Lindgren. Det var kämpigt, men nu hade jag börjat få koll på verksamheten. Det har varit en lång process. Men nu har jag fått en bättre struktur i min bokföring. Nu kan jag se alla bra saker vi gör, jag vet att de nu också syns i bokslutet och det är skönt.
Vände till lönsamhet
Trots oroligheter i världen blev 2020 sedan ett år som gick bättre för Starväxt AB och lönsamheten började vända.
– Lantbruket är en av de branscher som fått positiva effekter av pandemin, säger Arvid Lindgren. Bränslepriserna eller dieselpriserna var väldigt låga i början på året, och det kunde vi dra nytta av. Oron på börsen gjorde att det också blev högre utpriser på våra spannmål. Så 2020 var ett kalasår för oss och nu ser 2021 också ut att bli ett bra år.
Planerar framåt för oväntade händelser
För att öka lönsamheten framöver försöker Starväxt framför allt fokusera på att odla de grödor som de tjänar mest pengar på – Arvid Lindgren kallar det sina cash crops – som vete, raps och råg.
– Annars försöker vi hela tiden bli bättre i varje moment, säger Arvid Lindgren. Det kan handla om att vara mer effektiv på åkern och när vi är ute och kör i fält. Och att vara bättre förberedda. Men även att ta in tjänster utifrån.
Hos Ludvig & Co får Starväxt hjälp med löpande bokföring, löner, bokslut, avtalsskrivning och deklaration. Under 2021 tar Arvid även hjälp med att göra en årsbudget.
– Nu får vi hjälp med att planera likviditeten för nästa år, säger Arvid Lindgren. Och det är ju också en väldigt viktig del att vi ser till att vara beredda rent ekonomiskt. För det gör att man blir mycket mer effektiv om man kan ha koll på alla de bitarna också från början. Så att man inte hamnar i sådana här oväntade situationer, utan att de oväntade situationerna i stället blir väntade och då kan man ju dra nytta av det snarare än att förlora på det.
Namn: Arvid Lindgren
Företag: Starväxt AB
Ort: Tullgarn, Trosa
Bransch: Växtodling, köttdjur, häststall
Operativt sedan: 2015
Från en lantbruksföretagare till en annan
Vi på Ludvig & Co har arbetat med svenska lantbrukare i över hundra år och följt med på deras företagsresor. Nu vill vi lyfta fram några av de företagare som vi jobbar med. Deras berättelser visar hur det är att driva lantbruksföretag i Sverige 2021. I filmerna delar de sina företagsberättelser – genom både med- och motgångar. De ger också sina tips för att lyckas som lantbruksföretagare. Vår förhoppning är att du ska inspireras. Och påminnas om hur viktig du är som svensk lantbrukare.
Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte
Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.