fbpx

Lantbruk

Det gäller att tänka företagsmässigt redan från start

— Hammarbergs gård

På Hammarbergs gård i Kungsbacka driver Margareta Hammarberg tillsammans med sin man ridutbildningar, uthyrningsverksamhet, entreprenad och producerar eget foder. Några av framgångsfaktorerna för företaget har varit att inspireras av andra branscher – som gym – men också att våga säga nej till det som tar för mycket energi.

– Många tänker att det här med hästar är min hobby, och så tänker de inte på att man måste ha en lön och ett resultat för att kunna klara sig ekonomiskt när man startar företag, säger Margareta Hammarberg.

Margareta Hammarberg är uppväxt på gården som från början var hennes farfars och har sysslat med hästar och ridsport hela sitt liv. 2006 startade hon företaget ihop med sin man och idag lever de hästliv dygnet runt ihop med sina två barn som också tävlar i hoppning.

Vågade ta bort kvällsarbete

– Vi erbjuder ridning för privatpersoner, utbildningar för ryttare och uthyrning av stallplatser. Man kan även komma hit med sina egna hästar och rida och träna, säger Margareta Hammarberg.

Från början erbjöd Hammarbergs gård ridlektioner och träningar på kvällstid, men sedan två år tillbaka driver de all verksamhet på dagtid. Beslutet tog Margareta för att kunna få mer över för familjen.

– För att få igång vår verksamhet på dagtid så börjar vi satsa på klippkort och att man kan boka lektionerna via bokningssystem på nätet, säger Margareta Hammarberg. Jag har kikat på andra företag i andra branscher, till exempel gym. Jag tänkte att det borde även fungera även i vår bransch. Det har skapat en flexibilitet som kunderna är jättenöjda med. De kan boka in tre pass i veckan vissa veckor och ett pass i veckan andra veckor.

Inspireras av andra branscher

Att titta på andra branscher som jobbar med kundverksamhet är något som Margareta Hammarberg inspireras i sitt eget företagande

– Jag är alltid framme och kikar och funderar så fort jag går in på ett konditori eller en butik eller liknande, säger Margareta Hammarberg. Jag försöker alltid tänka på hur de har gjort och vad som fungerar bra. Är det här någonting som jag kan ta med till mitt företag? Jag har hittat jättemycket inspiration i andra branscher.

Kostnadsfritt behovsmöte för dig som lantbruksföretagare Vad har du för utmaningar eller mål med ditt lantbruksföretag? Träffa våra lantbruksrådgivare Just nu bjuder vi dig på ett kostnadsfritt behovsmöte. Läs mer

Utmaningar under småbarnsåren

För Margareta Hammarberg har det alltid varit självklart och hennes dröm att driva en hästgård och hon har aldrig känt att hon inte vill fortsätta. Men bland utmaningar som egenföretagare nämner hon småbarnsåren.

– Det är ju så i livet att det kommer ju utmaningar hela tiden, säger Margareta Hammarberg. Det var en utmaning när barnen var små. Det fungerar ju men det har varit lite kämpigt ibland. När en var tvungen att vara inne med bebisen hela tiden och den andra fick jobba själv.

Tips till den som ska starta eget

– Det finns många tips som jag skulle vilja skicka till de som ska starta företag, säger Margareta Hammarberg. Framför allt det här med ekonomin och att man planerar att man ska ha ett resultat i sitt företag så att det kommer in pengar. För man ska kunna ta ut föräldrapenning och man ska få pension så småningom, eller ha en trygghet om man blir sjuk.

En av lösningarna för att förenkla och underlätta för Hammarbergs gård har varit att välja lösdrift för sina hästar.

– Vi har våra hästar ute, säger Margareta Hammarberg. Det underlättar jättemycket för personalen och minskar personalkostnaderna. Det blir en helt annan frihet för oss som äger anläggningen också. Vi producerar också eget foder. Det är också en kostnad som man kan hålla nere.

Planera för att ta semester och ledighet

Hammarbergs gård tar hjälp av Ludvig & Co med bokföring, bokslut, deklaration, löpande rådgivning och löner.

– Kalkylera med att du har råd att ta semester och kunna vara ledig ibland, säger Margareta Hammarberg. Många som driver framförallt hästföretag säger “vi kan inte åka iväg, vi hinner inte. Vi måste jobba.” Men det går att tänka om. Det gäller att tänka företagsmässigt redan från start när man satsar på ett eget företagande.

Namn: Margareta Hammarberg
Företag: Hammarbergs Gård
Ort: Kungsbacka
Bransch: Hästföretag med ridskola, inackorderingsstall, vallodling & turistboende
Operativt sedan: 2006

Från en lantbruksföretagare till en annan

Vi på Ludvig & Co har arbetat med svenska lantbrukare i över hundra år och följt med på deras företagsresor. Nu vill vi lyfta fram några av de företagare som vi jobbar med. Deras berättelser visar hur det är att driva lantbruksföretag i Sverige 2021. I filmerna delar de sina företagsberättelser – genom både med- och motgångar. De ger också sina tips för att lyckas som lantbruksföretagare. Vår förhoppning är att du ska inspireras. Och påminnas om hur viktig du är som svensk lantbrukare.

Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte

Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.

Läs mer