På Fallsbergs gård i Östergötland driver Olof och Magdalena Hermelin tillsammans två lantbruksföretag där det ena producerar spannmål, potatis och färdig gräsmatta, och det andra ekologiska grönsaker med en tillhörande gårdsbutik. Hermelins valt att driva sin verksamhet med genuint och stort fokus på att serva sina kunder och välja att göra det de själva kan bäst. Den prioriteringen har gjort att de lyckats både att driva ett framgångsrikt företag och hitta fokus i arbetet.
Att båda företagen har direktförsäljning till kunder innebär att ett av deras viktigaste områden är kundvård och kundhantering.
– Det är något vi både tycker om och har mycket erfarenhet av och kunskap om. Så det var helt naturligt för oss att utveckla företagen utifrån det perspektivet, säger Olof Hermelin. Vi hade däremot mindre kunskap om odling och om hur man kör en traktor på rätt sätt. Men där har vi hittat andra kompetenser som kan sköta de uppgifterna.
Lämnade storstaden för att bli lantbruksföretagare
Olof Hermelin är uppväxt på Östgötaslätten. Under barndomen hade han inga tankar på att ta över föräldragården och bli lantbrukare. Men efter ett par år med utbildning och jobb inom ekonomi och marknadsföring kände han att lantbruket lockade. Olof återvände till gården tillsammans med sin fru Magdalena. Med sig hade de sina kunskaper inom medier, ekonomi och marknadsföring.
– Sedan upptäckte jag ganska fort att det här med att få någonting att växa var otroligt stimulerande också. På våren när grödorna börjar spira och när det ska skördas på hösten. Det är en härlig känsla.
Utmaningar genom klimat och prissättning
Att driva företag inom de gröna näringarna är fullt av utmaningar. Vädret är såklart en viktig aspekt att ta hänsyn till och även den ekonomiska utvecklingen.
– Att driva företag inom lantbruk som påverkas av yttre förutsättningar som väder och vind gör att man måste ha tid för planering för oförutsedda händelser, säger Olof Hermelin. Även när det är som mest intensivt. Genom att ha en tillräcklig personalstyrka så klarar vi av även de tunga, långa men härliga sommarmånaderna på ett bra sätt. Balansen är viktig.
– Det finns många parametrar som vi inte kan påverka, säger Olof Hermelin. Priserna är världsmarknadspriser som vi inte kan vara med och styra, och då gäller det att vara reaktiv åt många olika håll för att kunna göra ett så bra resultat som möjligt.
– De faktorer vi kan påverka är att skapa den bästa kvaliteten i våra insatser, säger Olof Hermelin. Båda våra företag är väldigt kundorienterade, vilket gör att vi ska serva kunderna när de behöver. Det gör att vi måste ha mer personal än vad vi kanske optimalt behöver. Men det gör också att vi själva frigör tid. Vi brukar säga att vår första uppgift på morgonen ska inte vara att sitta på en traktor som är det klassiska inom lantbruket. Den första är att börja med kundvård.
Hjälp för att öka lönsamheten
– Det finns mycket kunskap som vi tar hjälp av, som till exempel hjälpen från Ludvig & Co, säger Olof Hermelin. Vi har också en lantbruksrådgivare för att odla de rätta grödorna och göra de rätta insatserna i rätt tid. Vi har en ekonomisk rådgivare för att göra rätt planering inom det ekonomiska. Vi har också pensionsrådgivare för att vi också ska leva ett liv efter vår karriär.
– Jag fyller 50 nästa år och det gör att man börjar få ett perspektiv på hur livet ska se ut framåt, säger Olof Hermelin. Hur ska vi leva? Hur vill vi leva? Nu när man är aktiv och frisk är det lättare att ta aktiva risker och jobba hårdare. Men det kan ju gå fort tills man inte mår bra eller känner sig gammal.
Råd till den nystartade lantbrukaren
Trots 15 års erfarenhet känner Olof Hermelin sig fortfarande ny i branschen. Hans råd till den som är redo att starta med eget företag är att våga be om hjälp.
– Våga fråga. Att jag inte kom från branschen och kände att jag måste kunna allt gjorde det väldigt lätt, säger Olof Hermelin. Jag vågar fortfarande fråga om hjälp. Det gäller att ta hjälp på de områden som du tycker är energitjuvar, både i tid och för energin i kroppen. Det gäller kanske sådana saker som bokföring eller städning. Men även sådana saker som måste bli rätt som ekonomin.
Det finns många saker i ett företag som måste bli rätt såsom momsredovisningar, skatter, miljö och kontroller. Olof Hermelins företag tar hjälp av Ludvig & Co med löpande redovisning, bokslut och rådgivning.
– Att få balans mellan familj, barn och jobb är en utmaning för alla, säger Olof Hermelin. En fördel med att vara egenföretagare är att du kan styra väldigt mycket själv. Det finns många mål med att vara egenföretagare. Ett är att ha balans i livet och att man kan fokusera på vilket liv man vill leva. Och sedan är det ju att skapa vinster inom företaget såklart.
Namn: Olof Hermelins
Företag: Hermelins grönsaker
Ort: Skänninge
Bransch: Grönsaksodling, potatis, spannmål, gårdsbutik
Operativt sedan: 2006
Från en lantbruksföretagare till en annan
Vi på Ludvig & Co har arbetat med svenska lantbrukare i över hundra år och följt med på deras företagsresor. Nu vill vi lyfta fram några av de företagare som vi jobbar med. Deras berättelser visar hur det är att driva lantbruksföretag i Sverige 2021. I filmerna delar de sina företagsberättelser – genom både med- och motgångar. De ger också sina tips för att lyckas som lantbruksföretagare. Vår förhoppning är att du ska inspireras. Och påminnas om hur viktig du är som svensk lantbrukare.
Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte
Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.