Smidigt generationsskifte och ägarskifte i aktiebolag – komplett rådgivning och projektledning
Ägarförändringar i bolag tjänar många syften. En vanlig anledning att skifta ägare är att du som entreprenör vill gå vidare till nya projekt och ta del av de värden du byggt upp i ditt bolag, men minst lika vanligt är att du ingår en transaktion med en part som hjälper dig att vidareutveckla ditt bolag till nya höjder.
Vare sig du vill ta in en partner, skapa synergieffekter genom att köpa ett annat bolag eller helt enkelt vill göra en exit, erbjuder vi behovsanpassade processer kring aktieöverlåtelser. Vi ser till att du får komplett projektledning, skatterådgivning och juridisk rådgivning utan att behöva vända dig till flera olika aktörer i samma process.
Vi är störst på entreprenörsledda bolag
Ludvig & Co är Sveriges största rådgivningsföretag och vi är specialister på entreprenörsledda företag. Vi förstår vilka strategiska möjligheter som finns och vilka värden som ska framställas i en bolagsförsäljning. Vi kan också bedöma vad en marknadsmässig köpare faktiskt är villig att betala för ett företag. Vår över 100-åriga erfarenhet av ekonomisk och juridisk rådgivning för entreprenörsledda bolag gör att vi kan genomföra lyckade processer utan att behöva ta höga minimiarvoden.
Så kan Ludvig & Co hjälpa till med bolagsförsäljning
Eftersom vi har komplett skatterådgivning och affärsjuridisk rådgivning, är vi ensamma om att kunna erbjuda hela processen inhouse, från idé till färdigt aktieägaravtal. Vi är Sveriges största rådgivare för entreprenörsledda bolag, vilket ger oss en unik kunskap och fördel i att kunna behovsanpassa processen efter kundens behov. Även prisbilden sätts efter behov och vi tillämpar aldrig höga minimiarvoden.
Vi utreder ett indikativt marknadsvärde som bolaget skulle ha i en marknadsmässig transaktion. Det slutgiltiga värdet sätts alltid av köparen, men värdeindikationen ger en fingervisning om vad man kan förvänta sig i process.
Behovsanalys och processplanering
Vi reder ut förutsättningarna för processen och sätter tidsramar att förhålla sig till för alla inblandade. För kunder som inte har optimal struktur på sitt bolag, ser vi till att göra relevanta omstruktureringar av bolaget innan några köpare kontaktas. Det kan handla om justeringar i koncernstrukturen eller att paketera av den verksamhetsägda fastigheten i ett separat bolag. Här hjälper vi också till att optimera de skattemässiga förutsättningarna för säljande part.
Informationsfas
Vi går igenom all relevant information och gör ett informationsmemorandum (IM) som presenterar bolaget för presumtiva köpare. Storleken på memorandumet beror på komplexiteten i bolagets affär. Tack vare vår erfarenhet, har vi koll på vilken information som efterfrågas av en presumtiv köpare och vad som krävs för att göra ett framgångsrikt informationsmemorandum.
Projektledning
Vi strävar alltid efter att konkurrensutsätta processen för att ge förutsättningar till budunderlag från fler än en köpare. Vi ser till att uppvakta dessa kandidater och deltar i förhandlingarna. När det gäller försäljning av mindre bolag är det dock ofta klart rätt tidigt vem som är mest tänkbara köpare till bolaget och ofta finns en redan naturlig relation till den enda tänkbara köparen. I sådana fall anpassar vi vår projektledningsroll till att vara ett tryggt bollplank genom förhandlingsprocessen.
Letter of Intent
När förhandlingarna har genomförts och båda parter vill gå vidare skrivs en avsiktsförklaring om att ingå transaktion, Letter of Intent (LOI). Denna ger köparna exklusiv rätt att genomföra Due Diligence på bolaget med full sekretess.
Due Diligence
I denna fas granskar köparen dokument som är relevanta för bolagets verksamhet, främst avtal men även bolagets räkenskaper och finansiella åtaganden. Vår roll som rådgivare är att först se till att förutsättningarna för en Due Diligence är goda, se till att rätt dokumentation finns för att bolaget ska vara säljbart och agera stöd i de frågor och förhandlingsmöten som kan uppkomma som resultat av det material som presenteras. Vår erfarenhet är att rådgivarledda processer mycket oftare leder till affär, som resultat av att Due Diligence-fasen hanteras professionellt.
Aktieöverlåtelseavtal
Vi hjälper parterna att formulera ett aktieöverlåtelseavtal med alla relevanta villkor för köpet. Oftast innehåller även aktieöverlåtelseavtalet den information som brukar skrivas i ett aktieägaravtal. I de flesta processer görs även kompletterande avtal avseende reverser eller specifika funktioner i bolaget.
Inkråmsöverlåtelseavtal
Vi hjälper parterna att upprätta ett inkråmsöverlåtelseavtal som tydligt reglerar vilka tillgångar som ingår i köpet, hur de ska värderas och när äganderätten övergår. Avtalet kompletteras ofta med villkor kring personal, avtal, immateriella rättigheter och ansvarsfördelning mellan parterna.
När du ska sälja ditt bolag
En företagsförsäljning är ofta en av livets viktigaste affärer. För att lyckas krävs både insikt om bolagets värde och ett professionellt genomförande som sträcker sig mellan olika expertområden, såsom projektledning, ekonomi, skattejuridik och affärsjuridik.
Processen inleds med en värdeindikation på bolaget och en plan över hur processen ska gå till. Detta innefattar att bearbeta relevant information om bolaget, identifiera potentiella köpare, ta fram en kontaktstrategi och optimera juridiska och skattemässiga förutsättningar.
En köpare genomför alltid Due Diligence (företagsbesiktning) och en stor fördel är att förbereda all tillgänglig information tillsammans med en rådgivare så att brister som kan ligga till grund för problem i förhandlingarna alltid upptäcks.
Om det finns värden som riskerar att förbises i en försäljning ger vi råd kring hur bolaget kan förberedas för att spegla sitt verkliga marknadsvärde. I de fall vi bedömer att timingen inte är rätt eller att det föreligger omständigheter som försvårar affären, håller vi kontinuerligt kontakten så att alla brister kan justeras innan potentiella köpare uppvaktas.
Olika vägar till en lyckad bolagsförsäljning
När det är dags att sälja ett bolag finns det i regel två alternativ: att sälja aktierna eller att sälja tillgångarna i bolaget, en så kallad inkråmsöverlåtelse. Vilken väg som passar bäst beror på flera faktorer, som skatteeffekter, riskhantering och affärsstrategi. Vi hjälper dig att välja rätt och ser till att processen blir trygg från start till mål.
Genom aktieöverlåtelse
Vid en aktieöverlåtelse säljs bolaget genom att aktierna övergår till köparen, som tar över tillgångar, skulder och avtal. Vi ser till att du får komplett projektledning, skatterådgivning och juridisk rådgivning, från idé till påskrivet aktieöverlåtelseavtal.
Genom inkråmsöverlåtelse
Vid en inkråmsöverlåtelse säljs bolagets tillgångar, exempelvis fastigheter och inventarier. Köparen undviker att ta över skulder och avtal. Vi hjälper dig identifiera vad som ska ingå, upprätta avtal och säkerställa en smidig och trygg affär.
När du funderar på att sälja ditt aktiebolag
Börja i god tid
En möjlighet att sälja bolaget kan komma oväntat, och då gäller det att vara redo. Genom att i god tid se över din skattesituation, företagets rutiner, administration, affärsrisker och dokumentation står du väl rustad när en möjlighet väl dyker upp.
Värdera bolaget
En tydlig och välgrundad värdering ger dig rätt förväntningar inför en försäljning. Vi hjälper dig att utreda ett indikativt marknadsvärde som bolaget skulle ha i en marknadsmässig transaktion. Det slutgiltiga värdet sätts alltid av köparen, men värdeindikationen ger en fingervisning om vad man kan förvänta sig i process.
Due diligence - Gör en företagsbesiktning
En köpare genomför alltid Due Diligence (företagsbesiktning), och en stor fördel är att förbereda all tillgänglig information tillsammans med en rådgivare. På så sätt kan brister som kan leda till problem i förhandlingarna upptäckas i ett tidigt skede.
Hitta potentiella köpare
En noggrant genomförd köparanalys hjälper dig att identifiera köpare med rätt resurser och intressen, vilket kan leda till en smidigare affär och bättre försäljningsvillkor. Genom att rikta in dig på rätt köpare ökar chanserna för en framgångsrik och lönsam försäljning.
Säkra nyckelpersoner
Se över vilka som är nyckelpersoner i ditt bolag och hur du kan säkerställa att de stannar kvar efter en försäljning. Ha en plan för vad som händer om de slutar. Att det finns personer på plats som har rätt kompetens ger en trygghet för de nya ägarna.
ESG-frågor
Att ha koll på ESG (Environmental, Social & Corporate Governance) är i dag en hygienfaktor som allt oftare tas i beaktande vid bolagsutvärdering. Att kartlägga och hantera dessa faktorer i förväg kan stärka försäljningsargumenten.
Koll på leverantörskedjorna
En genomlysning av leverantörskedjorna är viktig för att identifiera eventuella risker och säkerställa att affären inte påverkas negativt av leverantörsavtal, beroenden eller ESG-relaterade faktorer.
Att sälja enskild firma
Bolagsordningen kan innehålla viktiga regler som styr hur aktier får överlåtas. Det kan till exempel handla om att aktier först ska erbjudas till andra delägare, eller att styrelsen behöver godkänna köparen. För att undvika formella hinder eller ogiltiga överlåtelser är det viktigt att gå igenom vad som faktiskt gäller. Vi hjälper dig att tolka bolagsordningen och ser till att alla krav uppfylls så att affären blir korrekt hanterad från början.
Skatt vid bolagsförsäljning
När du är redo för försäljningen av företaget är det bra att känna till att olika skatteregler gäller beroende på om du säljer företaget som privatperson eller via ett bolag. Vi erbjuder både skatterådgivning och affärsjuridisk rådgivning inhouse vilket innebär att du får komplett stöd och rådgivning för att optimera den totala skattesituationen.
Faktorer som kan påverka skatten
Lågbeskattat utdelningsutrymme
Lågbeskattat utdelningsutrymme refererar till den del av ett företags vinst som kan delas ut till ägarna till en lägre skattesats än den normala inkomstskatten, ofta i form av aktieutdelning, vilket möjliggör en skattemässigt förmånlig kapitalöverföring till ägarna.
Sparat utdelningsutrymme
Sparat utdelningsutrymme innebär det utrymme för utdelning som ett företag inte utnyttjat under tidigare år. Detta kan sparas och användas i framtiden för att ge ägarna utdelning till förmånlig skatt, även om bolaget inte gör någon vinst det aktuella året.
Holdingbolag
Ett holdingbolag är ett företag som äger aktier i andra företag och kontrollerar deras verksamhet. Det fungerar som ett moderbolag och kan användas för att samla ägande, optimera skatter eller förenkla struktur och administration av dotterbolag.
Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkring är en försäkring där sparande och investeringar samlas i ett försäkringsbolag, och avkastningen beskattas på ett förmånligt sätt. Den kan användas för långsiktigt sparande eller som ett alternativ till direkt investering i aktier eller fonder.
Avveckla eller sälja bolaget
Att avveckla ett bolag kan vara ett bättre alternativ än att sälja det om företaget inte har något marknadsvärde eller om en försäljning skulle kräva omfattande investeringar för att göra det attraktivt för köpare. Om bolaget har stora skulder, rättsliga problem eller en negativ framtidsutsikt kan avveckling vara det mest kostnadseffektiva alternativet. Vid avveckling stänger man bolaget genom att likvidera tillgångarna och betala av eventuella skulder.
För att avveckla ett bolag måste man följa en formell process som inkluderar beslut om likvidation på bolagsstämma, ansökan om likvidation hos Bolagsverket och tillsättning av en likvidator som ansvarar för att sälja tillgångarna och reglera skulder. Viktigt att tänka på är att avsluta alla ekonomiska och juridiska åtaganden innan bolaget kan avregistreras från Bolagsverket. Det kan även finnas skattemässiga konsekvenser att beakta.
All affärsjuridik du behöver till en fast månadskostnad
Vi vet att mycket av att driva företag landar i juridik. Avtal ska skrivas, regler tolkas, beslut fattas och ibland dyker det upp situationer där det känns extra viktigt att göra rätt från början.
Med abonnemangstjänsten Din Ludvigjurist får du en egen jurist som hjälper dig med alla affärsjuridiska utmaningar som ditt företag kan behöva hjälp med. Till en fast månadskostnad – tryggt och tillgängligt när du behöver det.
Med våra drygt 100 kontor över hela Sverige så är våra jurister nära dig oavsett om du vill träffas fysiskt eller få hjälp på distans. Vid ett första möte tar vi tillsammans reda på vad ditt behov är. Sedan tar vi fram en plan för hur vi ska åstadkomma så du får den hjälp du behöver.
En bolagsförsäljning involverar flera steg. Först identifieras en köpare, som kan vara en extern part eller en intern investerare. Sedan genomförs en due diligence-process där köparen granskar företagets ekonomiska situation, avtal och risker. Därefter förhandlas köpeskillingen och villkor för försäljningen, inklusive eventuella garantier. När villkoren är överenskomna skrivs ett aktieöverlåtelseavtal eller inkråmsöverlåtelseavtal om hela verksamheten säljs. Slutligen genomförs transaktionen och företaget övergår till den nya ägaren, och relevanta myndigheter meddelas om ägarbytet.
Hur beskattas bolagsförsäljning?
Beskattningen vid bolagsförsäljning beror på vilken typ av företag som säljs. För aktiebolag gäller att vinsten från försäljning av aktier beskattas som kapitalinkomst, vilket innebär en skattesats på 22 %. Om man säljer ett fåmansföretag och uppfyller vissa villkor kan man istället ta del av den så kallade ”3:12-regeln” för lägre skatt på utdelning och kapitalvinst. För en enskild firma beskattas försäljningen av tillgångarna som en inkomst, vilket kan medföra högre skatt.
Hur värderar jag mitt bolag?
Värderingen av ett bolag kan göras på flera sätt beroende på bolagets typ och marknadssituation. Vanliga metoder inkluderar jämförande bolagsanalys, där man jämför med liknande företag, och diskonterade kassaflöden (DCF), som uppskattar företagets framtida kassaflöden och nuvärde. En annan metod är att använda multiplar på nyckeltal som resultat eller omsättning, baserat på branschpraxis. Det är ofta bra att anlita en expert för att få en objektiv och marknadsanpassad värdering.
Kan jag sälja min enskilda firma?
En enskild firma kan inte säljas som en enhet på samma sätt som ett aktiebolag, eftersom den inte är en separat juridisk person. Däremot kan du sälja tillgångarna i företaget, såsom inventarier, varulager, kundregister och immateriella rättigheter. Köparen övertar inte automatisk dina skulder eller avtal, vilket innebär att du måste avsluta alla ekonomiska åtaganden innan försäljningen. Den del av försäljningen som gäller tillgångarna beskattas som inkomst.