När Louise Wennergren tillsammans med sin man och Gustaf Karlsson tog över Ölme Prästgård, mellan Karlstad och Kristinehamn, var det ett stort steg i deras gemensamma resa. Nu är deras företag, ”Mat av Wenner,” mer än bara ett hotell och en restaurang; det är en hel upplevelse. Vägen hit har varit utmanande och framgången är ett resultat av hårt arbete där deras ekonomirådgivare på Ludvig & Co varit ett viktigt stöd.
Louise och Gustafs gemensamma intresse för mat och service ledde dem till att ta över Prästgården, där de nu erbjuder åtta hotellrum och en restaurang med fokus på närproducerad och egenodlad mat. Men det var inte utan utmaningar att starta upp 2022, när pandemins efterverkningar fortfarande kändes och ekonomin var osäker. Det var här som Ludvig & Co, med rådgivaren Emmeli i spetsen, kom in i bilden.
- Både Gustaf och jag är drivna och kan restaurangbranschen, men vi har aldrig varit egna företagare tidigare. Vår rådgivare Emmeli har därför varit en viktig stöttepelare, inte minst i starten. Hon hjälpte oss med allt inom ekonomi från bokföring till löner, inköp och hjälpte oss att löpande ta rätt beslut. Innan vi startade tänkte vi bara att vi skulle driva en prästgård inte hur mycket det är med allt det administrativa runtomkring, säger Louise.
Skapade trygghet i det oförutsägbara med att starta företag
När det gick dåligt under lågkonjunkturen ringde Louise till Emmeli när hon behövde vägledning för att ta rätt beslut. Emmeli, som också har erfarenhet från restaurangbranschen, skapade trygghet i allt runt företagandet.
- Hon har fått mig att tänka och hitta lösningar och hennes kunskap och råd i början var ovärderliga, inte minst då vi startade i en lågkonjunktur. Hon har hjälpt oss att fokusera på lönsamhet och att hantera våra kostnader på ett smart sätt. Men också hjälpt oss med alla frågor som vi behövs de svar på, berättar Louise.
Från uppförsbacke till framgång
Mat av Wenner kunnat växa och utvecklas trots tuffa ekonomiska tider och en utmanade start. Fortfarande idag hjälper Ludvig & Co till med bland annat löpande redovisning, bokslut, löneutbetalningar och företagsrådgivning. Louise har nära kontakt med sin rådgivare.
- Vi har sett en markant ökning i både beläggning och försäljning jämfört med vårt första år,” säger Louise stolt. Från februari har vi haft fullt hus varje vecka, och det känns som att vi är på rätt väg.
En annan del av Ludvig & Co:s stöd har varit att hjälpa Louise och Gustaf att sätta upp en affärsplan med tydliga mål.
- Förutom att vi fått hjälp att sätta det grundläggande påminner våra rådgivare oss om deadlines och hjälper oss att hålla fokus på våra mål, säger Louise och Gustaf instämmer.
Framtiden och nya utmaningar
Louise och Gustaf har inte bara lyckats driva upp en verksamhet som de kan leva av och tjäna pengar; de har också skapat en plats där gästerna kan känna sig hemma och njuta av en personlig och genuin upplevelse. Framtiden ser ljus ut för Mat av Wenner. Med ett ständigt ökande antal nöjda gäster företagarparet kunna fortsätta sin företagarresa.
- Vi vill utveckla både restaurangen och hotellet. Vi har en ny rådgivare nu som gör en del av Emmelis uppgifter och vi känner oss trygga med att ha hela teamet från Ludvig & Co vid vår sida, säger Louise.
För andra företagare som överväger att använda sig av rådgivningstjänster, har Louise ett tydligt råd:
- Se till att ha en rådgivare! Alla företagare behöver det. Våga ta hjälp och våga fråga.
Mat av Wenner är ett exempel på hur drömmar kan bli verklighet
Louise och Gustafs företagarresa visar att med passion, hårt arbete och rätt rådgivning kan även de största drömmarna bli verklighet.
Namn: Louise Wennergren och Gustaf Karlsson
Företag: Mat av Wenner AB
Ort: Ölme Prästgård, Kristinehamn
Bransch: Hotell och restaurang