fbpx

Lantbruk

Jag slipper kontoret och kan fokusera på att driva lantbruket

— Lyngby Gård

En liten bit utanför Everöd, ett par mil söder om Kristianstad, driver Håkan Svensson den mångfasetterade gården Lyngby Gård tillsammans med sin fru Cecilia. Lantbruksföretaget har sin bas i spannmål, potatis och köttdjur men de driver också en mindre entreprenadverksamhet, hyr ut fastigheter och använder en del av marken till vindkraftverk. Dessutom är de medarrangör för SM i plöjning i september. Det innebär att både Håkan & Cecilia har fullt fokus på verksamheten och att tiden ofta är knapp.

Att vara ägare av en gård innebär att Håkan Svensson är allt från produktionsledare, marknads- och personalchef till VD. Och som den affärsman han är får han ständigt nya affärsidéer. Bland annat har han planer på att anlägga en solcellspark. Han beskriver arbetet som lantbrukare som att vara affärsman och entreprenör och hade han inte haft hjälp med ekonomin hade gården inte gått så bra som den gör trots ekonomiskt utmanande tider.

– Jag kan vara ganska snabbfotad och impulsiv. Ser jag en möjlighet agerar jag och gör affär ganska snabbt. Det är inte alla affärer som gör succé men tack vare att mina rådgivare på Ludvig & Co hjälper mig att ha kontroll över ekonomin och så gör jag aldrig en affär som verksamheten inte klarar av.

 

Kostnadsfritt behovsmöte för dig som lantbruksföretagare Vad har du för utmaningar eller mål med ditt lantbruksföretag? Träffa våra lantbruksrådgivare Just nu bjuder vi dig på ett kostnadsfritt behovsmöte. Läs mer

Tätt samarbete med rådgivarna en framgångsfaktor

Ludvig & Co har varit en del av Håkans företagande ända sedan starten 2005. Jan-Erik, en av Håkans rådgivare hos Ludvig & Co, arbetade tidigare med Håkans far. När det var dags för generationsskifte såg Jan-Erik till att skiftet gick smidigt och enligt konstens alla regler. Därefter har samarbetet utvecklats mer och mer för varje år.

Just den nära, personliga kontakten är något som Håkan framhäver som en styrka och trygghet i samarbetet. Sedan han tog över verksamheten har samma rådgivare varit med hela vägen.

Först var Jan-Erik Nilsson den primära kontakten men då han närmar sig pensionsåldern föll det sig naturligt att spela in en rådgivare till som kan samarbeta med Lyngby Gård under lång tid framåt. Svaret blev Susanne Wennheim som nu är den rådgivare som har det främsta ansvaret. Ett byte av rådgivare kan vara både känslomässigt och svårt men det gick alltid smidigt och Susanne är nu en självklar del i teamet. Tillsammans har de byggt en relation som Håkan värderar högt.

– Både Jan-Erik och Susanne är engagerade i verksamheten och känns mer som kollegor än externa rådgivare. Susanne är inte rädd för att säga utmana mig och kommer med nya infallsvinklar när jag har en ny idé jag vill genomföra. Det hjälper mig att kunna ta rätt beslut.

Verksamheten går bättre än någonsin

Tack vare det täta samarbetet med sina rådgivare på Ludvig & Co har Håkan bättre koll på ekonomin än någonsin. Det administrativa flyter på och Håkan kan sova lugnt om natten då han vet att alla måsten som betalning av fakturor, moms och löneutbetalningar görs i tid vilket minimerar risken för anmärkningar eller förseningar. Susanne och Jan-Erik är proaktiva och ligger alltid på Håkan om de behöver något från honom. Varje vecka har de avstämningar, ibland blir det ett längre möte och andra gånger räcker det med ett telefonsamtal på några minuter. Susanne svarar alltid när Håkan ringer.

Minst en gång i månaden kommer Susanne ut till gården och de har en lite mer grundlig genomgång av ekonomin. Susanne utgår från kontoret i Kristianstad och just den lokala närvaron och möjligheten att träffas fysiskt är något som Håkan skattar högt.

Ludvig & Co hjälper Lyngby Gård med löpande bokföring, bokslut, skatteplanering och ekonomisk rådgivning. Vid några tillfällen har vi även stöttat med juridisk rådgivning.

– Jag har aldrig varit den som suttit inne på kontoret och det vill jag inte heller göra, säger Håkan. Jag vill vara ute i verksamheten och jobba. Tack vare att jag har Susanne och Ludvig & Co slipper jag kontoret och kan fokusera på att driva gården och göra affärer. Verksamheten går utmärkt och ekonomin är stabil. Av den enkla anledningen att mina rådgivare har så bra koll.

Namn: Håkan & Cecilia Svensson
Företag: Lyngby Gård
Ort: Everöd, Skåne
Bransch: Spannmål, potatis och köttdjur
Operativt sedan: 2005

Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte

Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.

Läs mer

 

Läs vår blogg

I bloggen hittar du massor av tips och råd kring ekonomi och andra aktuella frågor för dig som lantbrukare.

Loading...