fbpx

Lantbruk

Johns höga ambitioner kräver professionell hjälp genom hela kedjan

När John Johansson startade sitt företag hade han gått och tänkt på det under en längre tid. Med Ludvig & Co som stöd fick han den extra pushen som behövdes för att komma igång – registrera firman och påbörja sin resa som företagare. Fyra år senare har företaget John J AB bytt fokus från ventilation till lantbruksmaskiner, och har stora planer på att växa ytterligare inom kort.

John J AB:s huvudverksamhet idag är att sälja, montera och reparera spannmålsmaskiner och rensmaskiner. Vid företagsstarten 2014 låg fokus framför allt på att komma igång så snabbt som möjligt och få in kunder. Efter att ha sett en annons från Ludvig & Co tog han kontakt för att få hjälp med de väsentliga delarna i uppstartsfasen av företaget. Inte minst var Skatteverket inledningsvis en sten i skon – och någonting han var mycket tacksam över att få hjälp med.

Jag hade gått och funderat i 2-3 år på att starta företag, och när jag såg Ludvig & Co’s annons om att man kunde få hjälp med allt i uppstartsfasen så valde jag att börja jobba med dem. De fixade allt mot Skatteverket, ansökan och hela pappersbiten! Jag behövde bara läsa igenom och skriva på – det kändes väldigt tryggt.

Professionellt arbete kräver professionell hjälp

Som nyföretagare var John angelägen om att snabbt komma igång och skaffa kunder. Samtidigt var det viktigt för honom att skapa ett gott rykte för sig själv och hålla kunderna nöjda. Att jobba hårt och göra ett bra arbete har alltid varit en av hans starkaste drivkrafter. Under de fyra åren som gått sedan företagsstarten har John nu ett hundratal kunder, något som förutsätter en smidig hantering av intäkter och kostnader.

Idag får John hjälp av Ludvig & Co med hela den ekonomiska kedjan i sitt företag – allt från bokföring, moms och bokslut till att betala arbetsgivaravgifter. Under 2016 fick John dessutom hjälp med att omvandla den egna firman till ett aktiebolag, det som idag är John J AB.

Fokus på verksamheten framför ekonomin

Under de första åren så skötte John sin löpande bokföring på egen hand, men sedan ett knappt halvår tillbaka har han överlåtit även detta till Ludvig & Co. Han märker en tydlig skillnad i hur det påverkar hans arbete – då han nu kan lägga mer tid och fokus på att sköta sina affärer och arbeta med det han tycker är kul.

“Jag märkte att det verkligen hängde över en när det alltid låg en hög med papper hemma. Jag var tvungen att sitta sent på kvällar och helger och jobbade med bokföringen. Det var väldigt skönt att kunna släppa den biten. Det tog så lång tid för mig i jämförelse med dem, och får jag då istället chansen att göra mitt jobb under den tiden så tjänar jag enkelt in kostnaden!” säger John.

Plusresultat sedan start med rådgivning hela vägen

Redan efter första året gick John med plusresultat i sitt företag. Det blev ett tydligt bevis och en bekräftelse på att företaget fungerade som det skulle, och resultatet har sedan dess varit positivt. För ungefär 1,5 år sedan anställde John även sin första medarbetare. Med Ludvig & Co som stöd fick han då även hjälp med att registrera sig som arbetsgivare, och hantera hela processen kring anställningen.

“Det hade inte gått utan dem!” menar han.

Den främsta fördelen med stödet från Ludvig & Co anser John är att han har en personlig rådgivare som är väl insatt i hans verksamhet, och som han i princip kan fråga vad som helst när det gäller ekonomi – och alltid få lika snabba svar.

Jag var ju helt grön när det gällde företagsekonomi till en början, men nu fattar man lite mer när det kommer till moms och bokföring

Fler medarbetare väntar I framtiden

Framöver ser John fram emot att kunna utveckla företaget ytterligare. Inom tre år hoppas han kunna ha omkring 4-5 anställda – en viktig aspekt för att företaget ska kunna göra fler jobb, slippa tacka nej till uppdrag och kunna utföra sina arbeten snabbare.

Med anledning av detta ser John att han framöver även skulle behöva utökad hjälp med såväl lönehantering och löneutbetalning, något han i dagsläget hanterar själv. Med Ludvig & Co vid sin sida känner han sig trygg med att få rådgivning kring strategier att växa, och utveckla samarbetet med dem för att nå sina framtida mål.

Namn: John Johansson
Företag: John J AB
Ort: Vara
Bransch: Försäljning av lantbruksmaskiner, rensmaskiner och tillbehör, samt montagearbeten inom ventilation.
Operativt sedan: Egen näringsverksamhet sedan 2014, aktiebolag sedan 2016.