fbpx

Skogsägare

Att ärva skog är att förvalta en framtid

— så får Malin hjälp med planeringen

När Malin Brisvåg ärvde skogsfastigheten av sin pappa blev hon hastigt inkastad i en helt ny värld av möjligheter i en bransch som hon snabbt fann intresse för. Sedan starten får hon löpande hjälp från Ludvig & Co med bokföring och planering inför deklarationen. Något som underlättar både vardagen och lägger grunden för hennes framtid flera år framöver.

Malin är utbildad jurist och jobbar för närvarande som lantmätare. Det var för sex år sedan som hon ärvde skogsfastigheten av sin pappa och fick upp ögonen för en ny värld i rollen som skogsägare. Hon berättar att det har varit en väldig utvecklingsresa med många insikter längs vägen. Utöver att löpande utforska hur branschen fungerar har hon också fått lära sig hur det är att vara egen företagare, med allt vad det innebär.

Från början var allting väldigt nytt! Jag har ju varit med pappa i skogen en del och fått ta del av hans vardag med bokföring och sådant, så jag var väl lite insatt – men mina förkunskaper var inte jättedjupa.

Uppdelning av skogen var första hjälpen av Ludvig & Co

Malins pappa ägde tidigare skogen tillsammans med sin syster, Malins faster. Det var i samband med hans bortgång som familjen tog hjälp av Ludvig & Co med att göra en klyvning av skogsfastigheten. Här fick Malin och hennes bröder råd och praktisk hjälp för att se till att uppdelningen av skogen gick till på rätt sätt. Redan då fick Malin ett gott intryck av Ludvig & Co, inte minst gällande den kompetens kring bokföring och deklaration som hon såg att hon själv saknade.

Min pappa var ekonom och hanterade bokföringen på egen hand – men för min del kände jag ganska direkt att jag behövde ha hjälp med att reda ut de ekonomiska bitarna. Framför allt för att kunna vara säker på att allt sköts på rätt sätt!

Planering och kontroll för ett jämnare pengaflöde över åren

Varje år tar Malin hjälp av Ludvig & Co med deklarationen och den omfattande planeringen som sker inför. Samtidigt har hon även stor nytta och glädje av att kunna diskutera bokföringsfrågor under hela året över telefon och mejl – och få svar direkt. Just den snabba hjälpen och att känna sig trygg med att svaren är korrekta är vad Malin tycker är allra bäst med Ludvig & Co. Att hon också i mångt och mycket kan släppa ekonomiarbetet och istället fokusera på de viktiga skogsvårdsåtgärderna är av stor betydelse för henne som företagare.

Det viktigaste Ludvig & Co bistår med är att Malin får bra kontroll över planeringen av sina inkomster och utgifter så att inte allt går till skatt, utan fördelas jämt över åren. Fast inkomsten är koncentrerad till det året som sammanfaller med sluttavverkning, så är det viktigt att planera för att pengarna ska räcka under längre perioder – både till plantering av nya träd och för skötsel av skogen fram tills att nästa område är redo för avverkning.

Smidigt övertagande – trots mycket att sätta sig in i

Som relativt nybliven skogsägare har Malin lagt mycket tid på att sätta sig in i företagandet och ta reda på vad som ska göras, och på vilket sätt aktiviteterna ska gå till. Förutom det stöd hon har genom Ludvig & Co är hon också medlem i en skogsägarförening genom vilken hon fått mycket hjälp med praktiska frågor och detaljer. Samtidigt har hon parallellt sitt ordinarie jobb som lantmätare att sköta. Trots mycket arbete är Malin nöjd med att det har gått så smidigt att ta över sin pappas gamla fastighet – och att hon samtidigt lyckats lära sig mycket och ökat sitt intresse för hela företagandet.

Det har verkligen inte bara känts påtvingat! Tvärtom har det varit väldigt roligt att lära sig mer om branschen och hur det är att driva företag i praktiken. Med Ludvig & Co’s hjälp har det gått ännu snabbare än jag först trodde.

Skogsägandet bidrar till guldkanten i vardagen

Ett riktigt långsiktigt mål för Malin är att hon genom sitt skogsägande ska få chansen att lämna över en bra och långsiktigt hållbar verksamhet till nästa generation. På kortare sikt hoppas hon få större möjlighet att ägna sig åt sådant hon verkligen tycker om, istället för att lägga tid och energi på administrativa uppgifter som företagandet medför. Den extra inkomsten som skogsfastigheten inbringar är därför till stor glädje.

Jag hoppas att skogsägandet kan ge mig en möjlighet till en guldkant i vardagen! Att få några kronor över som jag kan lägga på mina intressen – gården där jag bor, min familj och att resa bland annat.

 

Namn: Malin Brisvåg
Företag/bransch: Skogsägare
Ort: Hudiksvall
Operativt sedan: 2012