fbpx

Bokföring, skatter & moms

Bokföring och redovisning för småföretag

Så får du koll på ekonomin i småföretaget från början

För alla småföretag är det viktigt att hålla koll på ekonomin – redan från första dagen. En smidig löpande bokföring, ditt företag påverkas både av moms och skatter av olika slag, vilket innebär att du behöver ha koll på den löpande bokföringen för att se vilka inkomster och kostnader du har under hela året. Vi hjälper dig som småföretagare att reda ut alla frågetecken kring skatter, bokföring och momsdeklaration.

Bokföra löpande, redovisa moms och betala rätt skatter

När du startar eget är det värdefullt att siffrorna är i ordning, redan från ditt allra första kvitto. Men frågorna kring bokföring och redovisning är ofta många. Hur kan du som småföretagare på bästa sätt rapportera in företagets kostnader och inkomster? När ska momsen redovisas och vad ligger den på? Och vilka skatter påverkar din verksamhet?

Våra auktoriserade redovisningskonsulter kan hjälpa dig att upprätta en smart bokföring, registrera ditt företag för momsredovisning, sköta de löpande deklarationerna och reda ut vilka typer av skatter du behöver betala. Allt för att ditt företag ska få en så smidig ekonomisk start som möjligt!

Bloggtips: Detta kan du dra av i företaget – smarta avdrag som sparar pengar

Upprätta din löpande bokföring

För alla företag är det viktigt att hålla koll på verksamhetens resultat, redan från första start. För att registrera alla inkomster, utgifter, kvitton och kostnader är bokföringen en viktig aspekt av företagandet. Företagets bokföring kan utföras på många olika sätt – från de smidigaste molntjänsterna till traditionella bokföringsprogram. Oavsett på vilket sätt du väljer att bokföra så krävs det att du upprättar rätt typ av metod redan från början.

Så hjälper vi dig med bokföringen

Två huvudsakliga sätt att bokföra som småföretag

Faktureringsmetoden

Med faktureringsmetoden bokför du alla affärshändelser två gånger. Dels på fakturadatumet, och dels när själva betalningen sker. Om du har en årsomsättning på över 3 miljoner kronor så är faktureringsmetoden obligatorisk. Faktureringsmetoden föredras ofta av revisorer, eftersom det blir enklare att koppla fakturor till varje bokföringspost och innebär en mer detaljerad bokföring.

Bloggtips: 3 sätt att själv förenkla företagets ekonomi

 

Kontantmetoden

Kontantmetoden är den vanligaste och enklaste för nyföretagare att förstå sig på och att hantera. Här bokför du när pengarna går in respektive ut ur företaget – det är alltså betalningsdatumet som styr bokföringen. Det är vanligast att använda sig av kontantmetoden om man inte har så många transaktioner under året, eller en lägre omsättning. Som nyföretagare i enskild firma är kontantmetoden att föredra kontra faktureringsmetoden, eftersom det ofta innebär mindre arbete.

 

 

Erbjudande: Fri starta eget-timme!

Kom igång med din digitala bokföring och se verksamhetens resultat gå framåt. Vi bjuder dig som är nystartad småföretagare på en gratis rådgivningstimme!

Exempel på frågor vi kan svara på: 

  • Kan man få en smart bokföringslösning och redovisningsbyrå i ett?
  • Hur kan du använda redovisningen till att utveckla ditt småföretag?
  • Är företaget framtidssäkrat? Har du rätt teknik, bollplank och beslutsunderlag för att nå dina mål?
  • Har du rätt upplägg med din administration?
  • Vilket är det bästa bokföringsprogrammet och upplägget för ditt företag?
  • Vad är viktigt att tänka på vid uppstart och första året som företagare?
Kontakta ditt lokala kontor för att boka tid

Betala rätt skatter och avgifter

Vilka skatter du ska betala, och vid vilken tidpunkt, skiljer sig beroende på vilken företagsform du har. Om du bedriver egen näringsverksamhet betalar du skatt på vinsten i företaget, och om du har ett aktiebolag beskattas du både för vinsten, på uttagna löner och för eventuell utdelning på aktier. Handelsbolag och kommanditbolag beskattas inte på den hela vinsten, utan på respektive delägares andel av vinsten.

Några skatter du bör känna till:

  • Inkomstskatt – betalas av alla med beskattningsbar inkomst och beräknas utifrån tre olika principer.
  • F-skatt – betalas av dig med enskild näringsverksamhet och baseras på ditt förväntade resultat under året.
  • Moms – betalas av företaget på inköpta varor eller tjänster, och redovisas i deklarationen utifrån det du sålt
  • Punktskatt – specifik konsumtionsskatt som berör särskilda varor eller tjänster

Bloggtips! Så får du stenkoll på skatterna i ditt företag

Redovisa moms i tid

Du som företagare är skyldig att löpande både redovisa, deklarera och betala moms till Skatteverket. Du kan redovisa moms årsvis, kvartalsvis eller månadsvis, vilket du väljer när du momsregistrerar ditt företag. Som småföretagare med en lägre omsättning än 1 miljon kronor per år kan du välja intervall fritt. När företaget växer blir det ofta naturligt att redovisa moms mer frekvent när faktureringen har kommit igång.

Momsdeklarationen ska du skicka in varje period, oavsett om du har något att redovisa eller ej – annars riskerar du att få en förseningsavgift. Enklast är att skicka in deklarationen digitalt via Skatteverkets e-tjänst.

Så här kan vi hjälpa dig med momsdeklarationen

Ta hjälp från våra skatterådgivare

Vill du veta mer om hur vi hjälper nystartade småföretagare med bokföring?

Hör av dig till oss så hjälper vi till!

Kontakta oss!