fbpx

Lantbruk

Relationerna viktigast vid generationsskifte

— Månstorp AB

Anders och Anna Mogren bor på gården Månstorp i Götene. Deras lantbruksföretag fokuserar på växtodling, skog, hästnäring, kaféverksamhet och entreprenad. Anders och Anna driver gården som sjätte generation och har ägt gården i 11 år samt drivit i den i 17-18 år. Övergången var ett generationsskifte från Anders föräldrar.

För Anders Mogren började generationsskiftet när hans föräldrar närmade sig pensionsåldern. De hade samtal i familjen över flera år om hur det skulle gå till.

– Sedan föll det på plats. Då hjälpte även Ludvig & Co till. Det viktiga med ett generationsskifte tycker jag är att alla ska känna sig nöjda. Jag vill ju fira jul med min familj även i framtiden. Föräldrarna vill ge det barn som tar över en bra förutsättning att driva vidare verksamheten. Det svåra i ett skifte är relationerna, men det tycker jag att vi lyckats med hundraprocentigt, säger Anders Mogren.

– Så gjorde vi nog hemma hos mig också, säger Anna Mogren som också tagit över sina föräldrars gård. Pappa var pigg och kry men ville göra klart allt innan han blev pensionär. Det fungerar bra och vi tog hjälp så att alla blev nöjda.
Kostnadsfritt behovsmöte för dig som lantbruksföretagare Vad har du för utmaningar eller mål med ditt lantbruksföretag? Träffa våra lantbruksrådgivare Just nu bjuder vi dig på ett kostnadsfritt behovsmöte. Läs mer

Relationer viktigare än pengar vid generationsskifte

– Börja i tid, kör med öppna kort och ta hjälp. Pengarna är inte det viktigaste – om du inte kan hålla ihop familjen istället är det värre. Det är så långt från verkligheten att det bara handlar om pengar, säger Anders Mogren

Anders och Anna Mogren har två barn som är 11 och 13 år. På frågan om de också kommer att vilja ta över och driva gården vidare är de lite osäkra.

– Jag tror att de tycker att vi jobbar för mycket tyvärr, säger Anna Mogren. Men på något sätt kanske de gör det för lantbruket ändras hela tiden. Om du frågar dem idag så vill de kanske inte. Men jag tror att det kommer falla sig naturligt för dem att det är något inom gröna näringen skulle jag tro. Vid får se vad framtiden visar.

– Att vara lantbrukare är en livsstil. Vi är lite gammaldags. Jag undrar om det är nån av dem som kommer att vilja ta över i framtiden men jag vet inte, säger Anders Mogren.

Lönsamhet och framtiden

Från början fokuserade Månstorps AB på växtodling och skog. Efterhand har de utökat verksamheten med andra områden såsom hästar och kaféverksamhet.

– Dels på grund av vår strategi, och dels på grund av att min hustru hade kunskaper inom hästar och bakning, säger Anders Mogren. Vi driver det som ett familjeföretag med olika ansvarsområden där jag har odling och skog och hon sköter hästar och kaféverksamheten.

Att utveckla verksamheten och tänka på framtiden är något som Mogrens funderar på hela tiden.

– Målet är ju att jobba så lite som möjligt och tjäna så mycket som möjligt, säger Anders Mogren. Vi vill som alla andra bli större, vi vill hitta de nischerna som genererar mer. Det är vanligt att tänka att man ska bli större och större men vi försöker bli bättre på det vi har och gör. Vi tycker det är kul med turism och det är en bransch vi sneglar mycket på.

Hos Ludvig & Co får Månstorp AB hjälp med löpande bokföring, bokslut, deklaration och rådgivning.

– Det är viktigt att man vågar köpa in tjänster och lägga pengarna på det som man inte kan själv, säger Anders Mogren. Det tror jag är jätteviktigt, så att du gör det du kan tjäna pengar på istället för sitta med pappersarbete i flera timmar – som ett proffs kan göra på en timme.

Namn: Anders och Anna Mogren
Företag: Månstorp AB
Ort: Götene, Skaraborgs län
Bransch: Växtodling, skog, häststall, kaféverksamhet och entreprenad
Operativt sedan: 2011

Från en lantbruksföretagare till en annan

Vi på Ludvig & Co har arbetat med svenska lantbrukare i över hundra år och följt med på deras företagsresor. Nu vill vi lyfta fram några av de företagare som vi jobbar med. Deras berättelser visar hur det är att driva lantbruksföretag i Sverige 2021. I filmerna delar de sina företagsberättelser – genom både med- och motgångar. De ger också sina tips för att lyckas som lantbruksföretagare. Vår förhoppning är att du ska inspireras. Och påminnas om hur viktig du är som svensk lantbrukare.

Vad har du för utmaningar eller mål? Träffa oss på ett kostnadsfritt behovsmöte

Vill du kartlägga vilka behov och möjligheter du har för ditt företag? Boka då ett kostnadsfritt behovsmöte och träffa en av våra lantbruksrådgivare – det kan vara början på nästa steg.

Läs mer