fbpx

Anställa

Ditt företags största tillgång – medarbetarna

Att anställa är att investera

Att anställa blir lättare med tiden – ju fler man är desto mer rutin och desto mindre andel utgör varje ny kollega av helheten. Men för dig som står inför beslutet att anställa din första medarbetare innebär det något helt annat. Att anställa personal medför många fördelar likaväl som nytt ansvar och en hel del att tänka på. Men för alla företag med tillväxtambitioner så kommer förr eller senare dagen då det är dags att börja rekrytera. Varje anställning är en investering – ditt företag får mer kapacitet, förhoppningsvis ökad kompetens och med det också ökad potential.

Rekrytera rätt person och lyckas från start

Vikten av att anställa rätt personal kan inte nog understrykas. Det kan sätta takten för hela ditt företags fortsatta utveckling. För dig som ska anställa krävs det att du först och främst har koll på ert behov. Vilken kompetens krävs och vilken personlighetstyp kommer att passa in på företaget?

Samtidigt är det viktigt att veta vad rollen innebär – eftersom studier visar att arbetsuppgifterna och hur väl man trivs med dessa ofta är viktigare än lön och förmåner. Ett bra ställe att börja på för dig som ska rekrytera är därför att ta fram en tydlig och motiverande rollbeskrivning. Denna hjälper dig att beskriva rollen, samtidigt som den får dig som arbetsgivare att tänka efter noga kring vilka behov du har.

Några saker att tänka på inför en rekrytering:

  • Vissa roller är svårare än andra att hitta personal till, så sätt igång i tid
  • Skapa en rollbeskrivning som du använder när du beskriver jobbet
  • Välj var du ska annonsera ut den lediga tjänsten – i ditt nätverk, sociala medier osv
  • Förbered dig inför intervjuprocessen med frågor du vill ställa
  • Tänk på att anställa den som har det du behöver, inte nödvändigtvis den som är mest lik dig i sin personlighet

Bloggtips! Fördelar och nackdelar med att ha personal

Förbered det praktiska inför anställningen

Börja med att bestämma vilken omfattning och vilken anställningsform du tänker rekrytera till. Är det en heltid, deltid eller annan typ av anställning? Bestäm också anställningsform. Vanligt är att börja med en provanställning som efter en viss tid övergår i en (fast) tillsvidareanställning. Du bör också fundera på lön, villkor och förmåner.

Bloggtips! Vilken anställningsform ska du ha i företaget?
Bloggtips! Gör medarbetare till nya delägare för att attrahera och behålla dem

Budgetera och skriv anställningsavtal

Innan du börjar själva rekryteringen är det även bra att ha budgeterat för rollen. Ta reda på hur lönebilden ser ut inom den roll du söker och budgetera för lön, inklusive sociala avgifter, eventuella försäkringar, arbetsutrustning och andra omkostnader som kan uppstå.

Ett enkelt sätt att få avlastning när du anställer personal kan vara att lägga ut löneadministrationen. När du har detta klart så kan du ta fram ett anställningsavtal. Den slutgiltiga lönen blir sannolikt en förhandlingsfråga med din tilltänkta kandidat, men med anställningsavtalet klart på förhand så kan du tydligt visa hur avtalet är utformat för den som undrar.

Bloggtips: Så formulerar du ett anställningsavtal

Tänk på detta om det är en av dina första anställda

Företagskulturen är viktig

För alla anställda så spelar företagskulturen stor roll. Ibland kanske det faller sig självklart hur företagets kultur utvecklas, men oftast behöver du driva ett aktivt arbete för att skapa en trivsam arbetskultur.

Personlig utveckling

För alla anställda är den personliga utvecklingen viktigt. Det bibehåller motivation och hjälper var och en att prestera bättre över tid. Så se till att ha regelbundna samtal med dina medarbetare om deras målsättning och utvecklingsmöjligheter.

Att bli chef

Från den dagen du anställer blir du också chef. Det är nödvändigtvis inte samma sak att vara chef som att vara ledare, så fundera på vad detta innebär för dig – och hör av dig till oss om du behöver hjälp! Vi har rådgivare inom företagsledning som är experter på just detta.

Introduktionsprocessen

För de allra flesta är första dagen på jobbet lite spänd. Du kan hjälpa till att minska nervositeten och vända en medarbetares första dagar till att bli nyttiga och produktiva genom att skapa en introduktion där den anställda steg för steg kommer in i sitt arbete på bästa sätt.

Vi har koll på arbetsrätt och ger dig anställningsstöd

Om du går i planer på att anställa har du sannolikt ett positivt problem. Din verksamhet går så bra att ni behöver bli flera! Som med all affärsutveckling är det viktigt att få dina rekryteringar rätt – i många fall är det rent av avgörande. Därför lönar det sig ofta att ta hjälp – oavsett om det handlar om de praktiska delarna inför en anställning, eller med exempelvis lönehanteringen.

Vi har lång erfarenhet av arbetsrätt och kan ge rådgivning och anställningsstöd till dig som behöver. Med vår hjälp kan du enkelt frigöra tid för att kunna fokusera på kärnan i verksamheten, så att företaget står starkt när dina nya medarbetare ska hjälpa till med er fortsatta framgång. Vi finns över hela landet – kontakta gärna ditt lokala kontor för att höra hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt!

Senaste från Företagarbloggen

I Företagarbloggen hittar du massor av tips och råd kring ekonomi och andra aktuella frågor för dig som företagare.

Till bloggen
Loading...

Vill du ha hjälp med att anställa?

Prata med oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss!