fbpx

Sälja din verksamhet

Så gör du för att sälja ditt företag

Planera din försäljning i tid

Att sälja din verksamhet kan vara den viktigaste affären du gör som företagare. Genom att planera och förbereda i god tid blir det enklare och smidigare att sälja företaget, och samtidigt undviker du många problem längs vägen.

Att sälja företag kräver koll på detaljer

Processen kring att sälja företag skiljer sig en hel del beroende på vilken företagsform du har. Att sälja en enskild verksamhet är förhållandevis enkelt, och kräver inte en särskilt omfattande process, medan försäljning av aktiebolag eller handelsbolag kräver att du tar hänsyn till andra viktiga aspekter. Här hjälper vi dig genom detaljerna som du behöver ha koll på när du vill sälja din verksamhet.

Frågor att reda ut innan du säljer ditt företag

Vilket är syftet?

Börja med att gå igenom varför du vill sälja ditt företag, och vad det kommer att innebära.

Vilka köpare kan du tänka dig?

Definiera vilken typ av köpare som är relevanta och hur köpet ska finansieras.

Vilket stöd behöver jag?

Ta hjälp av kvalificerade rådgivare som kan hjälpa dig genom försäljningsprocessen och ge råd längs vägen.

Hur ser strukturen i företaget ut?

Se över organisationens rutiner så att de är kompletta, vilket gör företaget blir mer attraktivt för köpare.

Vad ska jag göra sen?

Tänk igenom din roll efter att du sålt ditt företag, och se över vilka skattemässiga och privat ekonomiska konsekvenser försäljningen får.

Ägarskifte i aktiebolag

Vare sig du vill ta in en partner, skapa synergieffekter genom att köpa ett annat bolag eller helt enkelt vill göra en exit, erbjuder vi behovsanpassade processer kring aktieöverlåtelser. Vi ser till att du får komplett projektledning, skatterådgivning och juridisk rådgivning utan att behöva vända dig till flera olika aktörer i samma process.

Läs mer om ägarskifte i aktiebolag

Hitta en köpare

När du ska sälja din verksamhet är ett av de första stegen att börja leta efter tänkbara köpare. Det kan vara allt från din egen anställda eller en utomstående privatperson, till en kompanjon eller annan delägare i handels- eller aktiebolag, eller något annat företag i samma bransch. Att sälja till en anställd är ofta en trygghet för hela företaget, medan att sälja till en kund, konkurrent eller leverantör oftast ger dig ett högre pris. Om ditt aktiebolag är ett tillväxtföretag kan det också vara av intresse för ett riskkapitalbolag.

Se till att företaget är redo för försäljning

När du börjar leta köpare är det viktigt att du har gått igenom och dokumenterat din verksamhet noga, så att det är färdigt och förberett för försäljning. Här hittar du viktiga frågor att gå igenom för att göra ditt företag säljfärdigt!

Sätt rätt pris på ditt företag

Det är svårt att sätta ett konkret pris på ett företag inför försäljning – eftersom företagets värde beror på så många olika aspekter. Priset baseras på allt från företagets potential, skattemässiga konsekvenser och även köparens möjligheter att få lån. Samtidigt har ditt företag oftast så mycket mer än bara ett ekonomiskt värde för dig – emotionella och personliga aspekter spelar alltid in.

Vi hjälper dig göra en helhetsbedömning av företagets värde

Priset på ditt företag styrs alltså av ett flertal olika faktorer som alla måste vägas samman i en helhetsbedömning. Hur ser företagets utveckling inom faktorer som affärsidé, produkter eller marknad ut? Hur ser skattesituationen ut och hur kan du undvika negativa konsekvenser där? Vad tänker köparen, och hur ser dennes finansiella situation ut? Hur påverkar dina kunder och leverantörer försäljningen? Våra affärsrådgivare kan hjälpa dig att göra en helhetsbedömning av verksamhetens värde så att du kan få ett rimligt pris för ditt företag när du ska sälja.

BloggtipsSå kan du göra en bra vinst när du säljer ditt aktiebolag

Se till att allt blir rätt i deklarationen

När du har sålt ditt företag är det viktigt att se till att redovisa korrekta uppgifter gällande intäkter, skatt och avgifter i din deklaration, så allting blir rätt gällande till exempel inventarier, moms och din preliminära skatt. Vi har auktoriserade redovisningskonsulter som kan hjälpa dig se till att din försäljning bokförs på rätt sätt, oavsett om du driver enskild näringsverksamhet eller aktiebolag, och ser till att hantera alla de särskilda rutiner kring fonder, räntefördelning, egenavgifter, kapitalvinster eller underskott som gäller företaget.

Vill du sälja din verksamhet?

Vi hjälper dig gärna!

Kontakta oss!

Senaste från företagarbloggen

I Företagarbloggen hittar du massor av tips och råd kring ekonomi och andra aktuella frågor för dig som företagare.

Se fler blogginlägg
Loading...