fbpx

Fastighetsbildning

Hjälp med fastighetsbildning

  • Experter på fastighetsbildning
  • Ombud i tvister
  • Hjälp med ansökan till lantmäteriet
  • Stöd under processen i lantmäteriet
  • Hög tillgänglighet på våra 100 kontor
  • Jurister med hög kompetens inom lantmäteriförrättningar

Låt en expert ta ansvaret för din fastighetsbildning

Har du bestämt dig för att göra förändringar på din fastighet? Ska du exploatera ett markområde men vet inte var du ska börja? Att ombilda eller skapa nya fastigheter innebär att man har många kontakter med myndigheter. För att undvika en långdragen och kostsam process är det viktigt att man känner till regelverken. Ludvig & co kan bistå dig innan du skickar in din ansökan till lantmäteriet, under förrättningens gång och efter en lantmäteriförrättning, om du inte är nöjd med lantmäteriets beslut.

Vad är fastighetsbildning?

Fastighetsbildning är ett samlingsbegrepp för en rad olika åtgärder. Genom fastighetsbildning går det att ändra  fastigheters indelning och skapa nya fastigheter. Det är också genom fastighetsbildning som det skapas, ombildas och tas bort servitut.

Exempel på fastighetsbildningsåtgärder

Avstyckning

Avstyckning innebär att man skiljer av en bit mark från en fastighet och bildar en ny fastighet.

Läs mer om avstyckning

Klyvning

Vid klyvning delas en fastighet upp i flera fastigheter och samäganderätten upphör.

Läs mer om klyvning

Sammanläggning

Vid sammanläggning läggs flera fastigheter ihop till en fastighet.

Fastighetsreglering

Genom fastighetsreglering överförs mark från en fastighet till en annan. Det går att överföra en hel fastighet in i en annan fastighet.

Så kan Ludvig & Co hjälpa dig

Hitta en specialiserad jurist inom fastighetsbildning

Rådgivning om fastighetsbildning

Ludvig & Co erbjuder kvalificerad rådgivning kring fastighetsbildning, oavsett om det gäller avstyckning, sammanläggning eller fastighetsreglering. Vi hjälper dig att förstå lagkrav, ekonomiska konsekvenser och vilka åtgärder som passar för just din fastighet. Våra experter ser till att du får den bästa lösningen utifrån dina behov och mål. Genom att identifiera eventuella hinder i ett tidigt skede minimerar vi risken för förseningar och extra kostnader. Med vår långa erfarenhet inom fastighetsjuridik och lantbruksfrågor säkerställer vi att processen blir både smidig och lönsam för dig.

Hjälp med avtal och ansökan

Att hantera avtal och ansökningar vid fastighetsbildning kan vara komplext, men Ludvig & Co säkerställer att allt blir korrekt och juridiskt hållbart. Vi hjälper till att upprätta, granska och anpassa avtal för köp, försäljning, servitut och arrenden. Våra experter ser till att dina rättigheter skyddas och att alla nödvändiga handlingar är i ordning inför ansökan till Lantmäteriet. Genom vår strukturerade process och breda kunskap inom fastighetsrätt undviker du fel som kan leda till tidskrävande kompletteringar eller avslag.

Kontakt med Lantmäteriet

Ludvig & Co sköter kontakten med Lantmäteriet för att förenkla och påskynda din fastighetsbildningsprocess. Vi ser till att alla nödvändiga handlingar skickas in korrekt och följer upp ärendet löpande. Genom vår erfarenhet av lantmäteriprocesser kan vi förutse potentiella problem och hantera dem i förväg. Vi fungerar som din representant och ser till att dina intressen tillvaratas under hela handläggningen. Med vår hjälp minimeras risken för förseningar, onödiga kostnader och missförstånd i kommunikationen med myndigheten.

Bra att känna till vid fastighetsbildning

Kostnad för fastighetsbildning

Eftersom Lantmäteriet är en självfinansierande myndighet tar de betalt för sitt arbete. På Lantmäteriets hemsida finns information om fasta avgifter och exempel på vad de olika fastighetsbildningsåtgärderna kan kosta. Det är viktigt att veta om att Lantmäteriet tar betalt för sitt arbete även om ansökan om fastighetsbildning inte går att genomföra. Genom att ta hjälp av en jurist som är kunnig inom lantmäteriprocessen kan handläggningstiden förkortas och förrättningskostnaden hållas nere. Det går också att klaga på förrättningskostnaderna efter avslutad förrättning.

Fastighetsbildningslagen

Vid all fastighetsbildning tillämpas fastighetsbildningslagen och de principer som finns i fastighetsbildningslagen. All fastighetsbildning styrs i huvudsak av tanken att varje fastighetsbildningsåtgärd som utförs ska vara lämplig.

Ansökan om fastighetsbildning

En ansökan om fastighetsbildning ges in till Lantmäteriet. Det kan man antingen göra genom att ansöka på lantmäteriet hemsida eller genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten finns på lantmäteriets hemsida.

Lantmäteriförrättning

Ett ärendet som hanteras hos Lantmäteriet kallas lantmäteriförrättning.

Överklagande av fastighetsbildningsbeslut

Ett beslut som Lantmäteriet har fattat går att överklaga. En jurist med expertis i området kan hjälpa till att bedöma dina chanser att få ett beslut ändrat och företräda dig i domstol. En överklagan hanteras av mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen tar inte betalt för sitt arbete men det är viktigt att vara medveten om att motparten kan yrka på ersättning för sina rättegångskostnader. Rättegångskostnaderna betalas då av den som förlorar målet.

Om du har en hemförsäkring som innefattar rättsskydd kan den i vissa fall täcka delar av rättegångskostnaderna.

Skicka in din förfrågan om fastighetsbildning

Med våra över 100 kontor över hela Sverige så är våra jurister nära dig oavsett om du vill träffas fysiskt eller få hjälp på distans. Vid ett första möte tar vi tillsammans reda på vad ditt behov är. Sedan tar vi fram en plan för hur vi ska åstadkomma så du får den hjälp du behöver.

Kontakta oss!

Frågor och svar om fastighetsbildning

Vad är fastighetsbildning?

Fastighetsbildning är den juridiska och tekniska processen för att ändra en fastighets utformning eller bilda en ny fastighet. Det kan inkludera avstyckning, sammanläggning eller fastighetsreglering och hanteras av Lantmäteriet.

Hur lång tid tar det att göra en fastighetsbildning?

Tiden varierar beroende på ärendets komplexitet och Lantmäteriets handläggningstid. En enkel avstyckning kan ta mellan 6 och 12 månader, medan mer komplicerade ärenden kan ta längre tid.

Vad betyder stamfastighet?

Stamfastighet är den ursprungliga fastigheten som en ny fastighet avstyckas ifrån. Den del som avskiljs blir en egen fastighet, medan stamfastigheten kvarstår med det som inte styckats av.

Vad är skillnaden mellan avstyckning och fastighetsreglering?

Avstyckning innebär att en del av en fastighet blir en ny självständig fastighet. Fastighetsreglering är när mark överförs mellan befintliga fastigheter. Även vissa rättigheter kan skapas eller tas bort genom en fastighetsregleringsåtgärd.

Behöver jag tillstånd för att göra en fastighetsbildning?

Ja, du måste ansöka om fastighetsbildning hos Lantmäteriet, och i vissa fall krävs även tillstånd från kommunen eller andra myndigheter, beroende på markens användning.

Vad kostar en fastighetsbildning?

Kostnaden beror på ärendets omfattning och hur mycket arbete som krävs från Lantmäteriet. Det kan variera från några tiotusentals kronor till över hundratusen vid komplexa ärenden.

Kan jag sälja en avstyckad fastighet direkt?

Ja, när avstyckningen är klar och den nya fastigheten är registrerad i fastighetsregistret kan du sälja den. Du kan också sälja ett område som efter en försäljning styckas av och först då blir en självständig fastighet.

Kan en fastighetsbildning överklagas?

Ja, om du eller en berörd part inte är nöjd med Lantmäteriets beslut kan det överklagas till mark- och miljödomstolen.

Behöver jag juridisk hjälp för fastighetsbildning?

Det är inte ett krav, men det kan vara en fördel att anlita en expert, som Ludvig & Co, för att undvika misstag, snabba upp processen och säkerställa att allt blir korrekt hanterat.

Andra tjänster inom mark- och miljörätt