fbpx

Strandskydd

Juridisk hjälp med strandskydd och dispens

  • Specialister inom strandskydd
  • Ansökan om dispens
  • Kontakt med myndigheter
  • Överklagande av beslut
  • Vi hjälper dig genom hela processen

Jurister med expertis inom strandskydd

Strandskyddsreglerna är komplexa och vi kan hjälpa till att reda ut vad som gäller för dig. Våra jurister har bred kompetens inom strandskydd och hjälper till i hela processen, oavsett om det gäller att ansöka om dispens, svara på förelägganden eller överklaga ett beslut som du är missnöjd med.

Vad är strandskydd?

Strandskydd är ett generellt skydd som gäller längs alla hav, sjöar och vattendrag. Skyddet innebär ett förbud mot byggnader, anläggningar och anordningar som hindrar eller avhåller allmänheten från tillgång till strandområden och som försämrar livsvillkoren för växt- och djurlivet. Strandskyddet omfattar land- och vattenområden inom 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd. I vissa fall kan strandskyddsområdet vara utökat upp till 300 meter från strandlinjen.

Följande saker är förbjudna inom strandskyddat område

  • Uppföra nya byggnader
  • Ändra befintliga byggnader, anläggningar eller anordningar
  • Uppföra andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig inom det strandskyddade området, t.ex. bryggor, pirar, staket, grillplatser och parkeringsplatser
  • Gräva, lägga upp massor, spränga eller utföra förberedelsearbeten för byggnader, anläggningar eller anordningar
  • Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurlivet, som till exempel att fälla träd och bygga väg

Från förbudet inom strandskyddsområdet finns undantag. Byggnader, anläggningar, anordningar och åtgärder som inte tillgodoser bostadsändamål för jordbrukets, fiskets, skogsbrukets eller renskötselns behov är undantagna om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.

Länsstyrelsen kan också upphäva strandskyddet i ett område under vissa förutsättningar och kommunen kan upphäva strandskyddet genom en detaljplan.

I enskilda fall kan kommunen, och för vissa områden länsstyrelsen, bevilja dispens om det finns särskilda skäl

Höst vatten stuga

Dispens från strandskydd

Om du vill bygga, ändra eller vidta en åtgärd inom strandskyddat område och du har ett särskilt skäl kan du få dispens från strandskyddet.

Särskilda skäl för strandskyddsdispens:

  • Området för åtgärden redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte
  • Området är väl avskilt från området närmast strandlinjen
  • Byggnaden eller anläggningen måste för sin funktion ligga vid vattnet och behovet av den inte kan tillgodoses utanför området
  • Det behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan göras utanför strandskyddsområdet
  • Området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett mycket angeläget intresse

Så kan vi hjälpa dig

Hitta en specialiserad jurist inom strandskydd

Rådgivning kring hinder av strandskydd

Om du planerar att uppföra en byggnad eller anordning eller utföra någon åtgärd inom strandskyddat område kan vi hjälpa till med att reda ut vad som gäller. Om det du vill göra hindras av reglerna för strandskydd, om dispens krävs och hur ansökningsprocessen för en dispens går till.

Upprätta ansökan om dispens från strandskydd

Vi hjälper till i processen med att söka dispens och med att ta fram argument för din ansökan. Det är viktigt att i ett första skede utreder om det verkligen behövs söka dispens. Vi hjälper till i hela ansökningsprocessen och kan ombesörja kontakt med kommun och/eller länsstyrelse

Överklaga beslut från kommun eller Länsstyrelse

Vi hjälper dig att överklaga beslut som du är missnöjd med. Vi inleder med en bedömning över vilka skäl det finns för att överklaga och hjälper därefter till med en handling för överklagan med tydliga argument som stöd för din talan. Överklagandeprocessen kan vara komplex, vi agerar gärna som ombud och representerar dig i domstol.

Strandskyddet i olika situationer

Anläggning av brygga

För att anlägga en brygga, oavsett om det är en fast brygga eller en flytbrygga, inom strandskyddsområde behöver du beviljas dispens från strandskyddsreglerna. Även en ersättningsbrygga för en gammal brygga kräver normalt en dispens. Särskilda skäl måste föreligga, såsom att bryggan inte skadar växt- och djurlivet.
Om du ska utföra arbete i vatten kan det även krävas att du till länsstyrelsen gör en anmälan om vattenverksamhet i tillägg till dispensansökan.

Bygga nytt hus eller annan byggnad vid vatten

Att uppföra ett bostadshus eller en annan byggnad vid vatten kräver dispens och du behöver visa att det finns särskilda skäl som ska bevilja din ansökan om dispens såsom att marken redan är ianspråktagen, byggnaden är anpassad till omgivningen och inte hindrar allmänhetens möjlighet att färdas fritt i strandområdet.

Förutom dispens behövs normalt också bygglov för att uppföra ett nytt hus eller annan byggnad.

Ersätta befintlig byggnad på sjötomt

Att riva en befintlig byggnad och ersätta den med en ny byggnad är förbjudet enligt strandskyddsreglerna och kräver dispens.

Anses den befintliga byggnaden förfallen eller övergiven ska dispens bedömas på samma sätt som om en ny byggnad skulle uppföras på platsen. En ersättningsbyggnad med samma storlek, användning och utformning som den befintliga byggnaden utgör normalt skäl för dispens, men en bedömning måste göras från fall till fall.

Tomtplatsavgränsning nära vattenområde

Eftersom strandskyddsbestämmelserna syftar till att allmänheten ska kunna färdas fritt vid stränder ska ett beslut om strandskyddsdispens förenas med en tomtplatsavgränsning. En tomtplatsavgränsning visar på gränsen av den tomtplats (den mark) som får användas enligt beslutet och avgränsningen bestäms utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Vanligen markeras tomtplatsavgränsningen på en karta och en fri passage lämnas närmast vattnet.

Behöver du rådgivning kring strandskydd?

Med våra över 100 kontor över hela Sverige så är våra jurister nära dig oavsett om du vill träffas fysiskt eller få hjälp på distans. Vid ett första möte tar vi tillsammans reda på vad ditt behov är. Sedan tar vi fram en plan för hur vi ska åstadkomma så du får den hjälp du behöver.

Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar om strandskydd

Vad är syftet med strandskyddet?

Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för växt- och djurlivet.

Hur ansöker jag om dispens från strandskydd?

Ansökan om dispens sker hos din kommun som i de flesta fall beslutar om dispens. För vissa områden är det dock länsstyrelsen som beslutar om dispens.
Det är viktigt att motivera varför din byggnad eller åtgärd uppfyller de särskilda skälen för dispens och hur din byggnad eller åtgärd står i linje med strandskyddets syften.

Kan man söka om dispens i efterhand?

Ansökan om dispens kan göras för byggnader och åtgärder som redan är uppförda/fullbordade. En bedömning görs i det fallet utifrån förhållandena innan åtgärden genomfördes. I vissa fall kan dispens medges i efterhand, men inte alltid. Att genomföra åtgärder utan dispens kan leda till såväl juridiska som ekonomiska följder.

Omfattas bäckar och diken av strandskyddet?

Bäckar, diken och andra små vattendrag omfattas generellt sett av strandskydd, även om det periodvis är ont om vatten i dem.

Gäller strandskyddet på egen tomt?

Även på egen tomt och inom hemfridszonen kan dispens krävas för att bygga eller anlägga något inom strandskyddsområdet.

Hur många meter gäller strandskyddet?

Det generella strandskyddet är 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd på land och i vatten.

Vad innebär utökat strandskydd?

Länsstyrelsen kan utvidga strandskyddet på så sätt att strandskydd gäller upp till 300 meter från strandlinjen. Begränsningarna på vad som får göras inom ett generellt respektive utvidgat strandskyddsområde är detsamma.

Krävs dispens från strandskyddet om jag har fått bygglov?

Strandskyddsdispens krävs även om du fått bygglov för en byggnad. Detta eftersom reglerna för bygglov och strandskyddsdispens är skilda från varandra.

Om bygglov inte krävs, behövs dispens?

Även om bygglov inte krävs för den åtgärd du vill göra kan du ändå behöva strandskyddsdispens för åtgärden.