Jurister med expertis inom strandskydd
Strandskyddsreglerna är komplexa och vi kan hjälpa till att reda ut vad som gäller för dig. Våra jurister har bred kompetens inom strandskydd och hjälper till i hela processen, oavsett om det gäller att ansöka om dispens, svara på förelägganden eller överklaga ett beslut som du är missnöjd med.
Vad är strandskydd?
Strandskydd är ett generellt skydd som gäller längs alla hav, sjöar och vattendrag. Skyddet innebär ett förbud mot byggnader, anläggningar och anordningar som hindrar eller avhåller allmänheten från tillgång till strandområden och som försämrar livsvillkoren för växt- och djurlivet. Strandskyddet omfattar land- och vattenområden inom 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd. I vissa fall kan strandskyddsområdet vara utökat upp till 300 meter från strandlinjen.
Följande saker är förbjudna inom strandskyddat område
- Uppföra nya byggnader
- Ändra befintliga byggnader, anläggningar eller anordningar
- Uppföra andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig inom det strandskyddade området, t.ex. bryggor, pirar, staket, grillplatser och parkeringsplatser
- Gräva, lägga upp massor, spränga eller utföra förberedelsearbeten för byggnader, anläggningar eller anordningar
- Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurlivet, som till exempel att fälla träd och bygga väg
Från förbudet inom strandskyddsområdet finns undantag. Byggnader, anläggningar, anordningar och åtgärder som inte tillgodoser bostadsändamål för jordbrukets, fiskets, skogsbrukets eller renskötselns behov är undantagna om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.
Länsstyrelsen kan också upphäva strandskyddet i ett område under vissa förutsättningar och kommunen kan upphäva strandskyddet genom en detaljplan.
I enskilda fall kan kommunen, och för vissa områden länsstyrelsen, bevilja dispens om det finns särskilda skäl