fbpx
mall affärsplan

Momsdeklaration och momsredovisning för aktiebolag

Förenkla momsredovisningen för ditt aktiebolag

Låt vår redovisningsbyrå axla ditt företags momsredovisning

När du anlitar oss behöver du aldrig mer oroa dig över ditt aktiebolags momsdeklaration. Vi säkrar att den lämnas in i tid och blir korrekt gjord. Dessutom får du alltid en egen redovisningskonsult, som aldrig är mer än ett samtal bort när du har frågor. På så vis får du en egen ”ekonomiavdelning” hos oss, men priset bestäms av faktorer som hur många löner och fakturor ditt bolag hanterar per månad. Du betalar alltså bara för det du behöver.

Låt Ludvig & Co redovisningsbyrå bli din klippa i företagsekonomin, som gör det möjligt att driva företag. Oavsett vad som dyker upp på det här området kan vi lösa det åt dig. Från momsredovisning till inkomstdeklaration – med oss står du aldrig ensam utan någon att fråga.

Allt du behöver inom deklaration, redovisning och ekonomi

Som företagare är det mycket att hålla reda på. Och ekonomiskt pappersarbete som momsdeklarationen är nog ytterst sällan anledningen att ett aktiebolag startas. Ändå kanske du sitter där och tragglar på. Försöker hålla koll på allt själv, med gratisprogram som stöd och tvåsiffrigt antal flikar på webbläsaren medan du försöker dechiffrera Skatteverkets webbplats.

I bästa fall lyckas du få till det efter många om och men. Åtminstone ibland blir det fel, och ärligt talat vet du nog inte alltid. Dessutom har du kanske redan hunnit vara sen med att lämna in något – eller missat att lägga undan pengar för att betala momsen.

Ta steget från osäkerhet, förseningsavgifter och urtråkigt skatteverkssurfande – till en erfaren redovisningsbyrå som håller koll på allt åt dig. Där en ekonomikonsult finns ett samtal bort. Där du kan lägga till och ta bort ekonomitjänster utifrån vad du behöver hjälp med.

Hos oss betalar du också utifrån vad du får. Det gör oss till ett betydligt mer kostnadseffektivt och snabbfotat alternativ än en egen ekonomiavdelning med anställda.
Hos oss kan du få hjälp med allt inom ekonomi och redovisning. Oavsett om du är småföretagare och vill slippa fixa momsredovisningen, eller driver ett större aktiebolag och vill ersätta en hel löneavdelning. Vi erbjuder även tjänster inom bland annat juridik och affärsrådgivning. Tryggt, nära och flexibelt.

Så hjälper vi aktiebolag med momsredovisning

Korrekta momsavdrag

Med oss kan du alltid räkna med att dina fakturor innehåller alla uppgifter som krävs för att de ska godtas som underlag för avdrag i ditt aktiebolags momsdeklaration.

Upprättning av momsdeklaration

Med otaliga regler och villkor är moms ett invecklat system. Vi ser till att ingående och utgående moms redovisas på ett korrekt sätt. Självklart säkrar vi också att ditt aktiebolags momsdeklaration lämnas in i tid.

 

Full kontroll över företagets ekonomi

Genom smarta rapportverktyg ger vi dig total kontroll över allt som har med aktiebolagets momsredovisning att göra. Du får en heltäckande överblick på ingående och utgående moms, komplett med andra centrala nyckeltal för företagsekonomin.

Momsperioder i aktiebolag

Moms ska redovisas årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Vilka intervaller för momsdeklaration som gäller och passar bäst för dig beror på ditt aktiebolags beräknade omsättning.

Månadsmoms

Stora aktiebolag, där den beräknade omsättningen är över 40 miljoner kronor, ska göra sin momsredovisning månadsvis. De får inte välja kvartalsmoms eller årsmoms istället.

Du som har månadsmoms har fördelen att du relativt ofta får en ny inblick i företagets siffror. Det hjälper dig inte minst att styra företagets finanser i rätt riktning. Det kan uppfattas som en nackdel att behöva ligga ute med moms innan du har hunnit få betalt från kunder och kan dra av moms på det sättet.

Generellt ska momsen redovisas senast runt den 12:e i månaden, cirka en och en halv månad efter momsperiodens slut. Men den exakta deadlinen varierar – något vi håller koll på om du är kund hos oss.

Kvartalsmoms

Aktiebolag som har en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor kan redovisa moms varje månad eller varje kvartal. Inte årsvis.

Skatteverket rekommenderar kvartalsvis, men det kan bli lite krångligt vid ett brutet räkenskapsår. I och med det kan det finnas fördelar med att välja månadsmoms istället.

En fördel med kvartalsmoms är att du inte behöver ligga ute med momsbetalningar, samtidigt som du relativt ofta får insikt i företagets siffror (jämfört med årsmoms).

Årsmoms

Om ditt aktiebolags beräknade omsättning är under 1 miljoner kronor rekommenderas att du gör momsdeklaration en gång per beskattningsår. Du kan också välja att redovisa varje kvartal eller månad.

Årsmoms har fördelen att du slipper göra momsredovisning särskilt ofta. Det negativa är att tidsperioden är lång. Vissa upplever det som svårt att få koll på vad som hände i början av året när det väl är dags.

Dessutom är det viktigt för dig med årsmoms att säkerställa att du har tillräckligt med pengar på kontot för att betala den årliga momsinbetalningen, så att den inte kommer som en överraskning.

Frågor och svar

Vad är moms?

Moms är mervärdesskatt, något som ska betalas för köp av de flesta varor och tjänster. När du handlar som privatperson ingår momsen allra oftast i priset, så du som köpare behöver inte tänka på det. När du driver aktiebolag måste du däremot vara mer aktiv och göra regelbunden momsredovisning.

Hur ofta ska momsdeklaration ske i ett AB?

Det beror på din omsättning. Beroende på den och i viss mån vad du själv föredrar kan du välja att redovisa moms årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Stora aktiebolag måste exempelvis göra momsdeklaration månadsvis.

Kan ni hjälpa till med deklaration och momsredovisning för andra företagsformer än aktiebolag?

Ja, vi står redo att hjälpa dig med momsredovisning och andra ekonomifrågor oavsett om du driver aktiebolag eller företag enligt annan bolagsform.

Vad innebär utgående och ingående moms?

För att förklara enkelt kan du tänka så här:

  • Utgående moms är skatt på det du säljer
  • Ingående moms är skatt på det du köper

Du bokför både utgående och ingående moms för ditt aktiebolag. Sedan avgör mellanskillnaden i momsdeklarationen om du ska betala in moms till Skatteverket eller få en återbetalning på moms från dem.

Vad händer om momsdeklarationen inte lämnas in i tid i ett aktiebolag?

Ingen är perfekt och det kan vara lätt att missa en deadline för momsredovisning, om ingen påminner dig (som vi skulle ha gjort). Först och främst bör du höra av dig till Skatteverket för att berätta hur din situation ser ut. Det finns vissa ”giltiga skäl” att vara sen.

Om det blir aktuellt med förseningsavgift är den i skrivande stund 625 kronor.

Kontakta oss för din momsdeklaration

Skriv till oss