Skogsbruket har en livscykel som skiljer sig från övriga branscher, med en lång produktionscykel om 70-100 år från plantering till avverkning. Den samlade inkomsten från verksamheten kommer alltså inte årligen, utan istället kanske en gång per generation. Likväl som oförutsedda händelser som storm, brand och insektsangrepp kan uppstå.
Dessa omständigheter har medfört särskilda regler för skatter som är unikt för skogsägare. Dessa kan vara både svåra och krångliga att förstå sig på – men med rätt metoder och experthjälp kan du som skogsägare luta dig tillbaka. Vi har specialister på skatteregler för skog. Skatteplanering handlar om att hitta de bästa förutsättningarna för just din skogsfastighet och därmed ditt företag, så att du inte ska behöva betala mer i skatt än vad lagen kräver.
Med hjälp av exempelvis betalplan, skogskonto och skogsavdrag har du möjlighet att fördela dina inkomster över tiden. Du har även möjlighet flytta delar av din inkomst i näringsverksamheten till inkomst av kapital och därmed betala lägre skatt genom räntefördelning. Om du har fått en skada på din skog och vill köpa ny mark finns det både ersättningsfond och skogsskadekonto att använda sig av. Möjligheterna är många bara man känner till dem!