fbpx

Arrende

Hjälp och rådgivning med arrendeavtal

  • Branschledande expertis
  • Personlig rådgivning
  • Juridisk trygghet
  • Effektiv konflikthantering
  • Heltäckande service
  • Ekonomisk optimering

Juridiska experter inom arrende och nyttjanderätter

Att hantera arrenden kan vara komplext, oavsett om du är markägare eller arrendator. Ludvig & Co har lång erfarenhet av arrenderådgivning och hjälper dig att navigera genom juridiska och ekonomiska frågor för att säkerställa de bästa villkoren för din situation.

Vad innebär arrende?

Ett arrende är en upplåtelse av jord till nyttjande mot vederlag.

Rådgivning och hjälp med att upprätta arrendeavtal

Hitta en specialiserad jurist inom arrende

Skriva arrendeavtal

Ett välformulerat arrendeavtal är grunden för en trygg och långsiktig upplåtelse. Vi hjälper dig att upprätta juridiskt hållbara avtal som skyddar både markägare och arrendatorer. Våra experter ser till att alla viktiga aspekter täcks och att avtalet följer gällande lagstiftning.

Ändring av arrendevillkor

Behöver du justera ditt arrendeavtal? Vi hjälper dig att förhandla och ändra villkor så att avtalet fortsatt speglar dina behov och marknadens förutsättningar. Oavsett om det gäller avgifter, villkor eller nyttjanderätt ser vi till att processen går smidigt.

Arrenderådgivning

Våra experter erbjuder omfattande rådgivning kring arrendefrågor. Vi analyserar din situation och ger skräddarsydda rekommendationer för att säkerställa bästa möjliga villkor. Vi guidar dig genom juridiska, ekonomiska och praktiska aspekter av arrenden.

Arrendeberäkningar

Att fastställa rätt arrendeavgift är avgörande för en hållbar och rättvis upplåtelse. Vi hjälper dig att analysera marknadsvärden, arrendeformer och ekonomiska faktorer för att säkerställa en skälig och konkurrenskraftig avgift. Vår expertis garanterar rättvis prissättning för båda parter.

Arrendetvister

Vid tvister mellan markägare och arrendator kan vi bistå med juridiskt stöd och medling. Vi hanterar förhandlingar, hjälper till vid tvistlösning och representerar dig vid arrendenämnden eller i domstol. Vårt mål är att hitta den bästa lösningen för alla parter.

Typer och arrendeformer

Ludvig & Co Fastighetsförmedling

Jordbruksarrende

Jordbruksarrende innebär en upplåtelse av jord till brukande mot vederlag. Arrendeavtalet ska vara skriftligt och arrendeavgiften ska vara bestämd i pengar.

Vanliga exempel på jordbruksarrenden:

  • Arrende av enbart åker- och/eller betesmark, med eller utan ekonomibyggnader (s k sidoarrende)
  • Arrende av åker- och/eller betesmark, bostad och ekonomibyggnader (s k gårdsarrende)

Arrendetiden

Arrendetiden ska vara bestämd till viss tid, är arrendetiden inte bestämd gäller avtalet för fem år. Det är möjligt att avtala om kortare tid än fem år. Ingår bostad för arrendatorn ska arrendetiden dock utgöra minst 5 år.

Besittningsskydd

Jordbruksarrende kan vara förenat med s k direkt besittningsskydd, vilket innebär att arrendatorn har rätt till förlängning även om jordägaren har sagt upp avtalet för avflyttning. Det finns dock undantag från detta. Arrendatorn har exempelvis inte besittningsskydd för ett sidoarrende vars arrendetid understiger ett år.

Uppsägning och villkorsändring

Vid arrende som inte understiger ett år ska uppsägning alltid ske för att avtalet ska upphöra vid arrendetidens utgång. Ett avtal understigande ett år upphör automatiskt, men kan under vissa omständigheter bli förlängt.

En uppsägning ska vara skriftlig, om inte ett skriftligt erkännande av uppsägningen lämnas. Ett arrendeavtal med en arrendetid om fem år eller längre ska sägas upp senast ett år före arrendetidens utgång. Understiger arrendetiden fem år ska uppsägning ske senast åtta månader före arrendetidens utgång. Om avtalet inte sägs upp i rätt tid anses avtalet förlängt med en tid som motsvarar arrendetiden, dock längst fem år.

Vad som nu sagts gäller även för det fallet att någon av parterna vill ändra villkoren till nästa arrendeperiod. En begäran om villkorsändring ska dock alltid vara skriftlig.

Om jordägaren säger upp ett arrendeavtal som är förenat med besittningsskydd, ska denne hänskjuta tvisten till arrendenämnden senast två månader från den dag då uppsägning senast kunde ske. Har någon av parterna begärt villkorsändring och parterna inte kan enas om de nya villkoren, ska den som begärt villkorsändringen hänskjuta tvisten senast två månader före arrendetidens utgång.

Bostadsarrende

Bostadsarrende innebär en upplåtelse av jord mot vederlag och en rätt för arrendatorn att uppföra eller bibehålla bostadshus inom arrendestället. Jorden ska nyttjas för annat ändamål än jordbruk och det huvudsakliga syftet är att bereda arrendatorn bostad.

Ett avtal om bostadsarrende ska vara skriftligt och vederlag ska utgå.

Arrendetiden

Arrendetiden ska vara bestämd till viss tid om minst fem år eller för arrendatorns livstid. Arrendetider som understiger fem år kräver arrendenämndens godkännande.

Besittningsskydd

Bostadsarrende är förenat med s k direkt besittningsskydd, vilket innebär att arrendatorn har rätt till förlängning även om jordägaren har sagt upp avtalet för avflyttning.

Uppsägning och villkorsändring

Ett avtal om bostadsarrende ska sägas upp senast ett år före arrendetidens utgång. Om avtalet inte sägs upp i rätt tid anses avtalet förlängt på oförändrade villkor med en tid som motsvarar arrendetiden, dock längst fem år. En uppsägning ska vara skriftlig, om inte ett skriftligt erkännande av uppsägningen lämnas.

Vad som nu sagts gäller även för det fallet att någon av parterna vill ändra villkoren till nästa arrendeperiod. En begäran om villkorsändring ska dock alltid vara skriftlig.

Om jordägaren säger upp ett arrendeavtal som är förenat med besittningsskydd, ska denne hänskjuta tvisten till arrendenämnden senast två månader från den dag då uppsägning senast kunde ske. Har någon av parterna begärt villkorsändring och parterna inte kan enas om de nya villkoren, ska den som begärt villkorsändringen hänskjuta tvisten senast två månader före arrendetidens utgång.

Vanliga exempel på bostadsarrenden

  • Arrende för fritidshus och sommarstugor
  • Arrende för hus som permanentbostad

Anläggningsarrende

Anläggningsarrende innebär en upplåtelse av jord för annat ändamål än jordbruk samt att arrendatorn har rätt att uppföra eller bibehålla byggnad för förvärvsverksamhet. Byggnaden får inte vara av ringa betydelse för verksamhetens bedrivande. Avtalet ska vara skriftligt och vederlag ska utgå.

Arrendetiden

Arrendetiden ska vara bestämd till viss tid om minst ett år. Är arrendetiden inte bestämd gäller avtalet för fem år. Har arrendetiden bestämts till en kortare tid än ett år eller för arrendatorns livstid är upplåtelsen inte ett anläggningsarrende.

Besittningsskydd

Ett anläggningsarrende kan vara förenat med s k indirekt besittningsskydd, vilket innebär att arrendatorn har rätt till ersättning om jordägaren har sagt upp avtalet för avflyttning eller för ändrade villkor. Om jordägaren inte kan visa på en besittningsbrytande grund för upphörande eller uppställer villkor för förlängning som inte är skäliga, har arrendatorn rätt till ersättning för sin förlust på grund av arrendeförhållandets upphörande.

Bestämmelserna om indirekt besittningsskydd kan avtalas bort av parterna.

Uppsägning och villkorsändring

Uppsägning av ett anläggningsarrende, oavsett om det sker för avflyttning eller för ändrade villkor, ska alltid vara skriftlig och ska ske senast sex månader före arrendetidens utgång om inte annat avtalats. Parterna kan dock avtala om längre eller kortare uppsägningstider.

För ett anläggningsarrende som är förenat med indirekt besittningsskydd är formkraven på jordägarens uppsägningar för avflyttning eller för ändrade villkor förenade med strikta formkrav utöver kravet på skriftlighet.

En korrekt uppsägning leder alltid till att avtalet upphör. En jordägare bör dock alltid iaktta försiktighet vid uppsägning av anläggningsarrenden som är förenade med indirekt besittningsskydd, eftersom denne riskerar att få ersätta arrendatorn för dennes förlust med anledning av arrendeförhållandets upphörande. Detta gäller oavsett om uppsägningen avser avflyttning eller för ändrade villkor.

Vanliga exempel på anläggningsarrenden

  • Arrende för vindkraft- och solcellsparker
  • Arrende för bensinstation
  • Arrende för restaurang
  • Arrende för mobilmast

Lägenhetsarrende

Lägenhetsarrende är den arrendeform som kvarstår om en upplåtelse av jord till nyttjande mot vederlag inte faller in under någon av de andra arrendeformerna i jordabalken. Arrendeavtalet ska vara skriftligt men kan vara muntligt om parterna kommit överens om det.

Arrendetiden

Arrendetiden kan vara bestämd till viss tid eller löpa tills vidare. Upplåtelsen kan också ske för arrendatorns livstid.

Besittningsskydd

Ett lägenhetsarrende är inte förenat med något besittningsskydd, vilket innebär att arrendatorn varken har rätt till förlängning eller ersättning om jordägaren har sagt upp avtalet.

Uppsägning och villkorsändring

Huvudregeln är att en uppsägning ska vara skriftlig om inte uppsägningens mottagare lämnat skriftligt erkännande att denne mottagit uppsägningen.

Ett avtal om lägenhetsarrende där arrendetiden är bestämd till viss tid upphör att gälla vid arrendetidens utgång om inte annat har avtalats.

Är arrendetiden inte bestämd till viss tid och parterna inte har avtalat om uppsägningstid, upphör ett avtal om lägenhetsarrende på den fardag som inträffar närmast efter sex månader från det uppsägning skett. Fardag är den 14 mars.

Vanliga exempel på lägenhetsarrende:

  • Arrende för tältplats
  • Arrende för parkering
  • Arrende för kajplats
  • Arrende för skjutbana

Regler & viktigt att veta om arrenden

Skälig arrendeavgift

Arrendeavgiften ska vara skälig och sättas utifrån marknadsvärdet samt arrendets användningsområde. I vissa fall kan arrendenämnden ingripa och justera avgiften om den anses oskälig.

Besittningsskydd för arrendator

Besittningsskydd innebär att arrendatorn har rätt att få sitt avtal förlängt vid arrendetidens slut, såvida inte särskilda skäl för uppsägning föreligger. Besittningsskyddet är särskilt starkt vid bostads- och jordbruksarrenden.

Undantag från besittningsskydd

Det finns vissa situationer där besittningsskyddet kan avtalas bort, exempelvis vid kortare arrendeavtal eller vid särskilda villkor som fastställts i avtalet. Vi hjälper dig att förstå och hantera dessa undantag för att undvika framtida konflikter.

Förlängning av arrendeavtal

När ett arrendeavtal löper ut kan det förlängas om parterna är överens. Vid tidsbestämda avtal kan förlängning ske om arrendatorn vill fortsätta arrendera och jordägaren godkänner detta. Förlängning kan vara tidsbegränsad eller på obestämd tid.

Hävning av arrendeavtal

Hävning av arrendeavtal innebär att avtalet avslutas innan den avtalade tiden är slut. Detta kan ske om någon av parterna inte uppfyller avtalsvillkoren, t.ex. om arrendatorn inte betalar arrendeavgiften eller om marken inte används enligt avtalet.

Överlåtelse av arrende

Överlåtelse innebär att arrendatorn överför sitt arrende till någon annan. Detta kan göras med jordägarens godkännande, och det innebär att en ny person tar över de rättigheter och skyldigheter som den ursprungliga arrendatorn hade.

Arrendenämnden

Arrendenämnden spelar en viktig roll vid tvister mellan markägare och arrendatorer. De kan pröva frågor om skälig avgift, besittningsskydd och avtalsvillkor samt medla mellan parterna för att hitta lösningar utanför domstol.

Varför Ludvig & Co

Branschledande expertis

Med decennier av erfarenhet inom arrendefrågor är vi marknadens ledande rådgivare.

Personlig rådgivning

Vi anpassar våra råd efter just dina behov och förhållanden.

Juridisk trygghet

Vi säkerställer att dina avtal är juridiskt hållbara.

Effektiv konflikthantering

Vi hanterar tvister och förhandlingar för att uppnå smidiga lösningar.

Heltäckande service

Vi kombinerar juridik, ekonomi och förhandling för att ge dig ett helhetsstöd.

Ekonomisk optimering

Vi hjälper dig att maximera avkastningen på ditt arrende.

Skicka in din förfrågan om arrendeavtal

Med våra över 100 kontor över hela Sverige så är våra jurister nära dig oavsett om du vill träffas fysiskt eller få hjälp på distans. Vid ett första möte tar vi tillsammans reda på vad ditt behov är. Sedan tar vi fram en plan för hur vi ska åstadkomma så du får den hjälp du behöver.

Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Här besvarar vi vanliga frågor om arrende.

Hur skriver man ett arrendekontrakt?

Inkludera parter, fastighet, arrendetid, arrendeavgift, användning av marken, underhåll, uppsägning och eventuella särskilda villkor.

Vad händer med arrendeavtalet när en fastighet byter ägare?

Arrendeavtalet fortsätter gälla med den nya ägaren som hyresvärd.

Hur mycket får jag som jordägare höja arrendeavgiften?

Höjningen ska vara skälig och kan justeras årligen baserat på marknadsvärde eller index.

Kan man ärva ett arrende?

Ja, arrendet kan ärvas om inget annat står i avtalet.

Vad är skillnaden mellan servitut och arrende?

Servitut är en rätt att använda någon annans mark, medan arrende är ett avtal om att hyra mark för ett specifikt ändamål.

Andra tjänster inom arrende- och nyttjanderätt