Definition:
Balansomslutning är summan av ett företags totala tillgångar eller summan av dess skulder och eget kapital i balansräkningen.
Balansomslutningen i balansräkningen
Balansomslutningen visar summan av respektive sida i balansräkningen och fungerar som en kontrollpunkt för att bokföringen är korrekt. Balansräkningen är uppdelad i två delar: tillgångssidan och skuldsidan, där eget kapital ingår i skuldsidan.
Vid en given tidpunkt speglar balansomslutningen antingen värdet på ett företags totala tillgångar eller summan av dess skulder och eget kapital. Eftersom balansräkningen alltid ska vara i balans ska dessa summor vara lika stora.
Hur beräknas balansomslutning?
Beräkning utifrån tillgångar
För att beräkna balansomslutningen kan man summera alla företagets tillgångar:
- Anläggningstillgångar: Exempelvis fastigheter, maskiner och immateriella rättigheter.
- Omsättningstillgångar: Kassa, bank, kundfordringar och lager.
Exempel:
Om ett företag har anläggningstillgångar på 500 000 kronor och omsättningstillgångar på 150 000 kronor, blir den totala summan av tillgångarna 650 000 kronor.
Beräkning utifrån skulder och eget kapital
Balansomslutningen kan också beräknas genom att summera företagets skulder och eget kapital:
- Långfristiga skulder: Banklån och andra skulder med längre löptid.
- Kortfristiga skulder: Leverantörsskulder och andra skulder som förfaller inom ett år.
- Eget kapital: Ägarnas kapitalinsatser och ackumulerade vinster.
Exempel:
Om samma företag har långfristiga skulder på 300 000 kronor, kortfristiga skulder på 100 000 kronor och ett eget kapital på 250 000 kronor, blir summan av skulder och eget kapital också 650 000 kronor.
Eftersom summan av tillgångarna alltid ska vara lika stor som summan av skulder och eget kapital är det ett sätt att kontrollera att bokföringen är korrekt. Om balansräkningen inte är i balans tyder det på ett fel som måste åtgärdas.
Vad säger balansomslutningen om ett företag?
Balansomslutningen ger en bild av företagets ekonomiska omfattning, men den säger i sig inte mycket om företagets finansiella styrka. En hög balansomslutning kan betyda att företaget har stora resurser, men det kan också innebära att det har en hög skuldsättning.
För att dra slutsatser om företagets ekonomiska hälsa behöver man analysera fler nyckeltal. Soliditet visar hur stor del av balansomslutningen som är finansierad med eget kapital, medan kassalikviditet indikerar företagets förmåga att betala sina kortfristiga skulder.
Ett företag med en växande balansomslutning kan ha en expansiv affärsstrategi, men det kan också tyda på ökad skuldsättning. Därför är det viktigt att alltid sätta balansomslutningen i ett sammanhang och jämföra den med andra ekonomiska parametrar.