fbpx

Lantbruk

Asbjers gård

Högstbjudande

16 500 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
18,5 ha
Tomtområde
18,5 ha
Boyta
434 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

TRELLEBORG UGGLARP 8:15

Adress

Asbjärsvägen 44-24 23196 Trelleborg

Om fastigheten

Asbjers gård är en mycket tilltalande fastighet som utöver ett representativt boende bjuder på en fantastiskt natur och miljö i sydvästra delen av Skåne. Fastigheten är mångfacetterad med representativ huvudbyggnad om 425 kvm, separat bostad i skogsbacke för generationsboende eller uthyrning, ekonomibyggnad i korsvirke samt isolerad maskinhall är något av vad som erbjuds. Böljande landskap med åker, betesmark, skogsdungar och inte minst Börringesjön är ytterligare kvalitéer som kan upplevas. Fastigheten är belägen med närhet till både Sturup och Kastrup samt till Malmö och Lund. Total areal ca 18,5 ha varav ca 14 ha är klassat som åkermark. Fastigheten kan förvärvas av juridisk person.

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Stilfull mangårdsbyggnad med klassisk arkitektur som på ett spännande sätt möter en tillbyggnad av det mer moderna slaget. Det är inte känt när den ursprungliga delen av mangårdsbyggnaden är uppförd, den södra delen byggdes till omkring 1920-1930 medan "uterummet" i väster med mycket glas och ljus byggdes till 2001. Taxerad boarea är 327 kvm, dock uppskattas boarean till 350 kvm i de äldre delarna av byggnaden, adderas uterum och glasveranda till uppskattas arean uppgå till sammanlagt ca 425 kvm. Byggnaden har en gedigen fasad av tegel med vackra spröjsade fönster. Generöst med takkupor som skapar ljus och rymd på övre plan. Vackert åldrat tegeltak som renoverats under senare år.
Interiören i de äldre delarna av byggnaden skapar ett harmoniskt lugn och en rogivande atmosfär. I den senaste tillbyggnaden möter man ljus och rymd, med en härlig kontakt med trädgård samt med vy över bokskog, fruktträd, åker och äng som möter Börringesjön.

Planlösning entréplan: Entré under tak med vindfång, dubbeldörrar leder in till den rymliga och välkomnande hallen med tegelgolv, öppen trappa till övervåningen samt öppen spis med insats. Från hallen når man glasverandan på trädgårdssidan. Härligt sällskapsrum med högt i tak, vackert burspråk på gårdssidan och vackert fönsterparti mot trädgården, parkettgolv samt kakelugn som renoverats och är godkänd. Rymlig och vacker matsal med synliga takbjälkar inramade med träpaneler, golv av ek. I anslutning till matsalen finns bibliotek/arbetsrum med platsbyggd bokhylla, parkettgolv. Genomgångsrum med parkettgolv. Köksentré med vindfång och som leder in till en rymlig hall med gästtoalett samt trappa till övervåningen. Gästrum med toalett och klädkammare, ekgolv. Rymligt kök med vedspis och ekgolv, köket byggdes om och installerades för 3-4 år sedan. I anslutning till köket finns arbetskök med skåp och bänkinredning, klinkergolv. Stort och härligt vinterbonat uterum som med de glasade väggarna skapar kontakt med den omgivande trädgården och naturen.

Planlösning övervåning: Stort och härligt sovrum med vackra fönsterpartier, kakelugn, garderober samt golv av ek. Tre sovrum med takkupor mot trädgården, samtliga rum har parkettgolv och ett av rummen har utgång till balkong. Badrum med badkar, wc och handfat, kakel och klinker. Rymligt sovrum med utsikt mot sjön samt eget badrum med dusch, parkettgolv.

Källare: Under delar av huset finns två separata källare. I vindfånget tillhörande huvudentrén finns lucka i golvet till en liten mat- eller vinkällare, uppskattningsvis 5 - 8 kvm. Från hallen vid köksentrén finns trappa till källaren i byggnadens norra del. Källaren omfattar uppskattningsvis 45 kvm som är fördelat på mat- och vinkällare, tvättstuga, toalett, dusch samt utgång till trädgård. I källaren vinns även vattenpump och filter för dricksvatten.

Mangårdsbyggnaden har grund av granit (tillbyggt uterum har betongplatta med golvvärme), murad stomme, vattenburen värme (pelletsanläggning), fönster av 1+1-glas, 2-glas kopplade samt termoglas. eget vatten och avlopp.

Under 2017 - 2019 har det renoverats och byggts till. Bl.a. har samtliga eldstäder renoverats och är godkända för eldning, yttertak har setts över och renoverats tillsammans med takkuporna samt nytt tak på glasverandan. Samtliga badrum och toaletter har renoverats liksom kök, nya golv har lagts och parkettgolv har slipats. Tillbyggnad med panncentral för pelletseldning, årlig åtgång ca 10 ton pellets.

Annexbostad

Annexbostaden är en friliggande bostadsbyggnad belägen i skogsbacken med vy över skog och fält samt någon liten del av sjön. Bostaden har ett högt läge och vänder sig åt väster varför det bjuds på en härlig kvällssol.

Byggnaden uppfördes 1912 med en boarea om 107 kvm enl. taxeringsuppgifterna. Vid uppmätning noterades boarean till 90 kvm på entréplanet varför total boarea bedöms vara något större än taxerad area. Bostaden är uppförd i 1½-plan med hel källare, murad stomme, fasad av puts, yttertak av tegel, 2-glas kopplade fönster samt vattenburen värme från värmepump luft/vatten. Bostaden förses med vatten från huvudbyggnaden samt har avlopp till trekammarbrunn gemensamt med maskinhallen

Planlösning entréplan: Hall med klinkergolv. Kök med lackerad inredning från 90-talet. Rymligt vardagsrum i vinkel med öppen trappa till övervåningen, braskamin samt golv av parkett. Glasveranda med utgång till terrass med kvällssol. Badrum med badkar, wc och handfat, våtrumsmatta.

Planlösning övervåning: Hall med utgång till balkong. Ett större och ett mindre sovrum. Badrum med dusch, wc och handfat, kakel och klinkers.

Källarvåning med tre förrådsrum, pannrum med värmepump samt tvättstuga med tvättmaskin.

I anslutning till bostaden finns garagebyggnad om ca 5 x 9 m med tillbyggd carport för två bilar.
"Skogshällan" skulle kunna avstyckas tillsammans med en del av skogsbacken och bilda en egen fastighet. För närvarande är bostaden uthyrd.

Korsvirkesbyggnad

I anslutning till mangårdsbyggnaden finns en äldre sidobyggnad i korsvirke. De äldre delarna av byggnaden bedöms vara från 1600-talet. Byggnaden är uppförd i vinkel med stomme/fasad av korsvirke samt yttertak av vass. Byggnaden inrymmer ateljé/förrådsutrymmen, häststall med två boxar samt garage för två bilar. Byggnadens area uppskattas till ca 240 kvm. Under 2018 försågs byggnaden i sin helhet med nytt vasstak.

Maskinhall

Omkring 1990 uppfördes en isolerad maskinhall på fastigheten för att kunna användas som maskinförråd, verkstad samt vinterförvaring av frukt och växter. Hallen är uppdelad i två avdelningar, en förrådsdel och en verkstadsdel. I verkstadsdelen är det inrett för personal med lunchrum, omklädningsrum samt toalett och dusch. Byggnadsarea ca 12 x 25 m = 290 kvm. Avlopp till trekammarbrunn samt vatten från huvudbyggnaden.

Arealuppgifter

Fastighetens areauppgifter grundar sig på angiven blockareal, uppmätning på fastighetskartan samt till viss del uppskattning. Arealen är därför ej exakt angiven vilken den blir först då lantmäteriförrättningen är avslutad.

Åkermark

Av fastighetens areal bedöms åkermarken omfatta ca 14 ha, uppgiften grundar sig på blockareal enligt kartmaterial. På del av åkermarken, ca 5,8 ha finns fruktodling med äppelträd. Åkermarken är huvudsakligen av klass 7, någon mindre del i sydost är av klass 8.

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter