fbpx

Unik gårdsidyll i Nora-Bölen med två fina bostadshus, stall och skogsmark

Högstbjudande

5 895 000 kr

Försäljningssätt

Intresseanmälan senast tor 30 nov

Anmäl intresse

Om fastigheten

I Bölen, vackert belägen med fantastisk utsikt över vatten, åker och skog ligger denna underbara gård som har det mesta man kan önska. Fastigheten består av två bostadshus, stall och 84 ha mark varav 70 ha produktiv skogsmark och 3 ha åkermark. Skogsbruksplanen är upprättad 2023 och visar på en total volym om ca 11 300 m3sk varav 4 200 m3sk i huggningsklass S1-S2. Beräknad årlig tillväxt om ca 400 m3sk. Ena bostadshuset är byggt -91 och det andra huset har genomgått omfattande renoveringar de senaste tjugo åren. Möjlighet till jakt i Bölen Ärsta Jaktklubb som jagar på drygt 1800 ha.

Nora ligger mitt i Världsarvet Höga Kusten och har pendlingsvänligt avstånd till bland annat Kramfors, Örnsköldsvik och Härnösand.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

KRAMFORS NORA-BÖLEN 1:2

Adress

Bölen 104 87297 Skog

Totalareal
84,4 ha
Väg och kraftledning
0,7 ha
Åkermark
2,0 ha
Betesmark
1,0 ha
Skogsmark
70,3 ha
Skogsimpediment
9,8 ha
Småhusmark lantbruk
0,6 ha
Virkesförråd
11 354 m3sk
Boyta
288 kvm
Antal rum
11 st
Total tillväxt/år
400 m3sk

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus 1

Nedervåning:
Hall- Härlig och rymlig hall med tilltalande tapet och fint klinker på golvet.
WC - Från hallen nås den nyligen renoverade WC:n som har vitmålade väggar samt mörkt klinker på golvet. Renovering av WC:n skedde 2016 och har använts sparsamt sedan dessa. Det som är kvar att göra är att installera tvättmaskin. Vatten, avlopp och ström finns framdragit till tvättmaskin.
Kök - Rymligt kök med gott om plats. Renoverades 2004. Här finns spis, kyl, frys, diskmaskin samt eldlucka (behöver besiktigas) ovanför spisen.
Vardagsrum - Fräscht vardagsrum som renoverades 2016. Rummet har ljus tapet och vackert laserat trätak.
Matsal - Trivsamt rum i anslutning till köket. Fint ljust trägolv, ljusa väggar och laserat trätak.

Övre plan:
Vardagsrum - Via trapp från hallen nås detta trivsamma rum med fint ljust trägolv.
Badrum - Renoverat 2004. Våtrumsmatta på golv samt ljust kakel på väggarna. I taket som består av ljust trä finns infällda spotlights. Här finns WC, handfat, dusch och badkar.
Sovrum - Här finns tre stycken sovrum varav ett riktigt rymligt medflertalet garderober. De två mindre sovrummen har delvis synlig timmerstomme vilket ger en härlig känsla i rummet.

Övrigt:
Bostaden värms upp med hjälp av bergvärme från 2004.
Vattenburen golvvärme på båda planen.
Djupborrad vattenbrunn samt enskild brunn som delas med det andra bostadshuset.
Fiber finns indraget till tomten men inte in till huset.

Bostadshus 2

Nedervåning:
Hall- Välkomnande hall med gott om plats för ytterkläder via klädstång och garderober. Golvet består av klinker.
Badrum - Från hallen nås badrummet som har ljust kakel väggarna samt våtrumsmatta på golvet.
Tvättstuga -I anslutning till hallen finns även tvättstugan som har tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.
Kök - Stort lantligt kök med gott om plats för den stora familjen. Fina ljusinsläpp tillsammans med ljusa väggar, tak och golv bidrar till en härlig atmosfär. Köksutrustningen består av spis med häll och ugn, fläkt, diskmaskin, micro samt kylskåp och frys.
Vardagsrum - Här finns en vacker kakelugn (behöver besiktigas) som ökar på mysfaktorn. Fönster finns i tre väderstreck som släpper in generöst med ljus och som i allra högsta grad bidrar till det härliga ljus som upplevs i rummet.

Övre plan:
Vardagsrum - Via trapp från köket nås detta trivsamma rum med vita väggar och tak.
Badrum - Från vardagsrummet nås badrummet som har vitt tak, ljust kakel på väggarna och ljus våtrumsmatta på golvet. Här finns WC, handfat, dusch och badkar.
Sovrum - Här finns tre stycken sovrum varav två med garderober och ett med en klädkammare i anslutning.

Övrigt:
Bostaden värms upp med hjälp av luftvärmepump, kakelugn och luftburen elvärme.
Djupborrad vattenbrunn samt enskild brunn som delas med det andra bostadshuset.
Fiber finns indraget till tomten men inte in till huset.

Stallbyggnad

Traditionell ladugårdslänga byggd i lösvirke. Drygt halva byggnaden genomgick omfattande ombyggnation -96 till modern stallbyggnad. Stallbyggnaden har gjuten platta, 6 stora boxar och spolspilta. Resten av byggnaden är i mindre bra skick och används som förråd. Byggnaden erbjuder goda förvaringsmöjligheter och möjliggör bland annat hästhållning.

Läge

Fastigheten är vackert belägen i Bölen, Skog. Strax öster om Kramfors och mitt mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Närheten till E4:an bidrar med ett pendlingsvänligt avstånd till flertalet orter. Närmsta förskola ligger i Nora nere vid prästbordet vid affären, ca 4 km. Närmsta skola ligger i Skog, ca 2,5 km.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplanen är upprättad i Juni -23 av Bengt Westman. Enligt skogsbruksplanen består fastigheten totalt av 84,4 ha mark varav 70,3 ha produktiv skogsmark med ett medelförråd på 162 m³sk/ha. Totalt uppgår virkesförrådet till ca 11 350 m³sk och medelboniteten beräknas till 4,9 m³sk per ha och år. Det dominerande trädslaget är gran som upptar 58 % av virkesförrådet. Skogen har en relativt jämn åldersfördelning.

Skogsbruksplanen är upprättad med för skogsbruksplanläggning gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter.
Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen. Någon skogsinventering i fält har inte utförts av Ludvig & Co.

Skogsvård

Under planperioden är det föreslaget 18,7 ha ungskogsröjning i period 2 (om 2-5 år).

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50 % regeln). Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Fastigheten ligger inom Kramfors Östra ÄSO. Möjlighet finns till jakt i Bölen Ärsta Jaktklubb som jagar på drygt 1800 ha.

Vägar

Vägen som går förbi gårdscentrum är en vägsamfällighet där det i dagsläget utgår en årlig avgift om ca 1000 kr. Vägen som viker av mot nordöstliga skiftet ägs tillsammans med grannfastigheten.

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller områden med höga naturvärden finns i nuläget registrerade på fastigheten. Sumpskog finns registrerade på: Skifte 2 avdelning 1, 2 och 8. Skifte 1 avdelning 1, 2, 3, 4 och 5 (Källa: Skogsstyrelsen via SeSverige).

Forn- och kulturlämningar

En fornlämning i form av ett röse finns registrerat (Källa: Skogsstyrelsen via SeSverige).

Skogen skapar klimatnytta!

Svenska skogen är viktig för att begränsa vår klimatpåverkan:
- Tar upp mer växthusgaser än vad som släps ut
- Bidrar med förnyelsebara råvaror
Skogens nettoupptag av koldioxid kan öka genom åtgärder som ökar tillväxten eller minskar avverkningarna. Ungefär 40% av lagrat kol i skogen finns i trädbiomassan, resten finns i humuslagret och mineraljorden.

Brukandet av skogen på ett långsiktigt och hållbart sätt gör ofta en stor klimatnytta. Vi använder pcSKOG:s beräkning av skogsfastighetens kolbalans. Den produktiva skogsmarken binder enligt skogsbruksplanen årligen 1,86 ton kol per hektar. Den totala mängden bundet kol i skog och skogsmark uppgår till 8 190 ton vilket motsvarar 30 010 ton CO2e.

Välkommen ut i skogen!

Gå på virtuell visning med Ludvig & Co:s Gårdskarta. Inspektera ägorna från soffan eller på plats. GPS-funktionen i din telefon eller surfplatta hjälper dig hitta rätt.
Nu kan den som är intresserad av en fastighet till salu, inte bara ta del av bilder, beskrivningar och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om vart du är. Dessutom kan du klicka på kartbilden och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker du det snabbt och kan gå tillbaka igen.
I Gårdskartan finns Googles kartor och satellitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller satellit, med ägoslagsfärgerna tända eller genomskinliga.

Visning av skogsmarken

Ingen organiserad visning av fastighetens marker sker via fastighetsmäklaren. En köpare får själv låta besiktiga och undersöka fastigheten.
Vederbörlig hänsyn behöver tas till friluftsliv, ev. jakt samt intilliggande fastighetsägare.

Driftskostnader

Beräkningarna baseras på uppgifter från fastighetens ägare baserat på förbrukning och kostnader under 2022. Observera att kostnaderna kan vara schabloniserat beräknade och skilja sig väsentligt beroende på användning. Under 2022 bodde ingen permanent i husen utan de har enbart använts som fritidsboenden. Husen har hela tiden varit uppvärmda sedan de senast varit bebodda permanent.

Beräknad årsförbrukning av el är ca 11 000 kWh/år.
Elpriset är beräknat på 2022- års medelpris för rörligt avtal enligt Vattenfall á 0,77 kr/kWh. Elnätsavgiften är bedömd av fastighetsägaren och uppgick 2022 till ca 15 640 kr/år.

Kostnaden för renhållning i form av sophämtning uppgick 2022 till ca 1 500 kr

Kostnad för slamtömning 1 gång/år uppgick 2022 till ca 1 200 kr.

Ingen sotning skedde 2022 men kostnaden för sotning 2022 bedöms vara ca 1000 kr (ett sotningstillfälle/år).

Antal personer i hushållet: 1st

Detta ingår i beräkningen av driftskostnader:
Uppvärmning: 7 000 SEK/år
Hushållsel: 1 500 SEK/år
Elnätsavgift: 15 640 SEK/år
Avlopp: 1 200 SEK/år
Renhållning: 1 500 SEK/år
Försäkring: 8 800 SEK/år
Sotning: 1 000 SEK/år

Summa: 37 640 SEK/år

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom egen konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig. Besiktning av fastigheten kan ske under hela anbudstiden, alternativt vid särskilt tillfälle efter överenskommelse. Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där det betonas att de i fastighetsbeskrivningen lämnade uppgifterna är ungefärliga. Informationen i fastighetsbeskrivning är baserad på ägarens uppgifter samt annat tillgängligt offentligt material. För felaktigheter i detta material ansvaras ej. För händelse som inte kunnat förutses eller påverkas och som ändrar givna förutsättningar ansvaras ej. Ludvig & Co Fastighetsförmedling AB förbehåller sig rätten att ändra fastighetsbeskrivningen, dess omfattning eller förutsättningar i den mån det anses erforderligt, utan särskilt meddelande. Ludvig & Co ägnar sig åt, vad man enligt fastighetsmäklarlagen kallar, sidoverksamhet och förmedlar annonserbjudande till Hemnet Service HSN AB. Fast ersättning lämnas indirekt med 300 - 800 kr.

Finansiering

För att lägga bud på fastigheten behöver finansieringen av ett köp vara ordnad.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten sker via intresseanmälan, utgångspris 5 895 000 kronor. Vid intresse från flera så kan försäljningen komma att slutföras genom auktionsförfarande. Intresseanmälan ska vara Ludvig & Co, AB, Erik Westman, tillhanda senast 2023-11-30.

Säljaren förbehåller sig rätten att fritt anta inkomna bud eller hålla en efterföljande budgivning om det blir flera intressenter. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Betalningsvillkor

10 % av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet. Budgivaren skall inom 14 dagar efter avslutad budgivning vara beredd att teckna köpekontrakt, varför besiktning av objektet/fastigheten och kontroll av finansieringsmöjligheter mm bör vara klart innan bud lämnas.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs ej för fysisk person för denna fastighet. Juridisk person behöver alltid söka förvärvstillstånd.

Välkommen ut i skogen!

Gå på virtuell visning med Ludvig & Co:s Gårdskarta. Inspektera ägorna från soffan eller på plats. GPS-funktionen i din telefon eller surfplatta hjälper dig hitta rätt.
Nu kan den som är intresserad av en fastighet till salu, inte bara ta del av bilder, beskrivningar och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om vart du är. Dessutom kan du klicka på kartbilden och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker du det snabbt och kan gå tillbaka igen.
I Gårdskartan finns Googles kartor och satellitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller satellit, med ägoslagsfärgerna tända eller genomskinliga.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 838 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Skogsinformation

Övrigt

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna intresseanmälan senast tor 30 nov

Högstbjudande: 5 895 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter