fbpx

Lantbruk

Öhns gård i Mariestad

Utgångspris

4 300 000 kr

Anmäl intresse

Om fastigheten

Det är sällan en stor mangårdsbyggnad om 12 rum och kök erbjuds till försäljning, det är ännu mer ovanligt med tillhörande komplementbyggnader väl lämpade för restaurang och bed and breakfast. Utöver verksamheten så erbjuder Öhns gård ett boende på landet med möjlighet till djurhållning eller mindre odling. Öhns gård består av en stor mangårdsbyggnad med två flyglar samt restaurang och ladugård. Ägorna uppgår till ca 10 ha varav ca 6 ha är åkermark och ca 1,5 ha är betesmark. Utgångspriset är 4 300 000 SEK. Kontakta mäklaren för visning!

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

Mariestad Öna 2:1

Adress

Stora Rör Öhns gård 1-4 549 96 Väring

Totalareal
10,3 ha
Åkermark
6,1 ha
Betesmark
1,4 ha
Övrigmark
2,8 ha

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Äldre gediget bostadshus med ursprung från 1730-talet. Byggnaden är uppförd med stomme av timmer och fasad av stående träpanel på torpargrund av sten. Övervåningen byggdes på under 1860-talet. Fönstren är kopplade 2-glas och på taket ligger lertegelpannor. Vattenburen uppvärmning med vedpanna via kulvert från 2008, ackumulatortankar finns installerade. Boarean uppgår till ca 400 m².

Enskilt vatten från borrad brunn (150 m) från 2009 som förser hela gården med vatten, vattenprov utfördes senast 2015 och visade på god kvalité. Enskilt avlopp med två 3-kammarbrunnar med infiltration från 1991 som avser mangårdsbyggnad, visthus samt flygelbostad. Öppen fiber finns installerat via Odensåker fiber ekonomisk förening.

Planlösning
Ingång via huvudentré med parkettgolv, trappa upp till övre plan och toalett med god förvaring under trappen. Från hallen genom vackra ​vitrindörrar i glas når man vardagsrummet med vitlaserad stavparkett i ek och med eldningsbar öppen spis.

​Efter vardagsrummet finns ett allrum med parkettgolv och kamin följt av ett allrum. Kaminen ska kontrolleras innan användning. Till höger om entrén finns ett fullutrustat kök med kyl och frys från Husqvarna samt en spis från Elektrohelios. Här finns också en öppen spis som ska kontrolleras innan användning.

Vidare når man köksentrén med anslutning till tvättstuga och badrum. I tvättstugan finns varmvattenberedare (Nibe Compact), Torkskåp från Cylinda, torktumlare från Whirlpool samt tvättmaskin från Bosch. Den vackra verandan med mindre kokvrå når man från köksentrén. ​

Verandan har nyttjats som serveringslokal och cafeteria.​​ Vissa av rummen på nedre plan har använts som konferens.

Övre plan fördelar sig över vardagsrum med utgång till balkong samt åtta sovrum. Fyra av sovrummen samt två spegelvända badrum har nyttjats till verksamheten som har bedrivits på gården. Rummen som har nyttjats i verksamheten överlämnas möblerade med sängar, övriga rum överlämnas omöblerade. Övervåningen nås dels genom egen ingång samt från huvudentrén. Från vardagsrummet når man också tredje vind.

​​Driftskostnader
​Total driftskostnad uppgår till 137 575 SEK och fördelas enligt nedan:

Uppvärmning: Ca 66 000 SEK räknat på 66 m³ á 1 000 SEK/m³ ved.
Vatten: Enskilt vatten
Hushållsel: 24 668 SEK räknat på en förbrukning om 24 668 KWh varav 12 784 SEK avser elkostnad och 11 884 SEK avser elnät.
Försäkring: 44 799 SEK/år, avser samtliga byggnader.
Fiber: 800 SEK/år, avser enbart kostnad till föreningen, abonnemang tillkommer.
Renhållning: 1 308 SEK/år.

Tillkommer: Fastighetsskatt samt kostnad för sotning samt kostnad för slamtömning (varierar kraftigt beroende på beläggning på gården).

Bostadsflygel

Bostadsflygel uppförd på torpargrund med timmerstomme och träfasad. Fönster är kopplade 2-glas och på taket ligger lertegelpannor. Uppvärmning sker via kulvert från vedpanna samt en luft-luftvärmepump, varmvattenberedare finns installerat. Vatten och avlopp gemensamt med mangårdsbyggnaden och visthuset. Bostaden är muntligen uthyrd. Byggnadens eldstäder ska kontrolleras innan användning.

​Delar av övervåningen har nyttjats till verksamheten som har bedrivits på gården. Sovrummen har hyrts ut varav ett av dem har använts som brudkammare eller bröllopssvit. Nedre plan har använts som samlingslokal. Rummen överlämnas möblerade med sängar.

Planlösning
Ingång genom entré med anslutning till vardagsrum, sovrum med badrum samt ett kombinerat allrum/matsalsrum, innanför ​allrummet/matsalsrummet ligger köket. Övre plan inrymmer hall/allrum, tre sovrum, klädkammare samt ett badrum.

Visthus

Äldre timmerbyggnad som inrymmer entré, ett stort samlingsrum, två sovrum och ett badrum. På övre plan i visthuset finns hall, fyra sovrum och badrum för uthyrning. Uppvärmning sker genom kulvert från pannrummet alternativt med el, vatten och avlopp är gemensamt med mangårdsbyggnaden och bostadsflygeln. Under åren 2001-2003 nyttjades byggnaden som behandlingshem varav byggnaden extrautrustades med brandcensorer mm. Bakom visthuset finns en leksaksbod som ej ingår i överlåtelsen, senast på tillträdesdagen har leksaksboden transporterats bort.

​Samlingsrummet på nedre plan har nyttjats till verksamheten som har bedrivits på gården. Möblerna överlämnas till en ny köpare. Samtliga sex sovrum överlämnas möblerade med sängar.

Restaurang, f d vagnslider

F.d. vagnslider som numera inrymmer restaurang och kök. Nedre plan fördelar sig över entré samt en toalett följt av restaurangen med bord och stolar för ca 70 gäster. Storkök med eget skafferi, toalett, rensrum med skalmaskin samt förråd och diskrum samt flera spisar och ugnar väl lämpade för att ta emot ett stort antal gäster. Flera varmvattenberedare finns installerade i byggnaden. Restaurangen är handikappanpassad med ingång från två håll vilket möjliggör middagar med två olika sällskap.

​På övre plan finns ett stort samlingsrum som använts som konferens, sex sovrum med ett stort antal bäddar samt två badrum med dusch. Byggnaden är eluppvärmd genom elradiatorer samt genom luft-luftvärmepump. Gemensamt vatten med övriga byggnader men enskilt avlopp till separat trekammarbrunn och infiltration från 1991.

Hela byggnaden har nyttjats till verksamheten som har bedrivits på gården. Restaurangen överlämnas med bord och stolar samt en stor del av köksutrustningen ingår och övergår till en ny ägare. De sex sovrummen överlämnas möblerade med sängar.

Ladugård/loge

Ladugård uppförd i trä med gjutet golv. Stallet inrymmer fyra boxar samt loge och lada. Övre plan har använts för olika typer av aktiviteter som klättervägg och pilkastning samt övriga lek- och äventyrsanläggningar mm. I logen finns spannmålslager, halmlager och möjlighet för ligghall med lösgående djur.

​Pannrum/tvättstuga

Träbyggnad uppförd på gjuten platta. Inrymmer pannrum med Atmos vedpanna från 2019 och ackumulatortankar, 2 st om 1 500 l vardera från ca 2017. Byggnaden inrymmer också förråd och tvättstuga men även mindre garage/verkstad och kylrum. Från byggnaden går kulvertar till flera byggnader på fastigheten.​

​Höns- och kaninhus

Tegelbyggnad med plåttak som nyttjas som hönshus och förråd men även som kaninhus.

​Vagnslider

Enklare byggnad i trä belägen i anslutning till åkermarken.

​Fiskebod​

​I direkt anslutning till Ösan finns en fiskebod uppförd i trä.

Åkermark

6,13 ha åkermark väl lämpad för vallproduktion eller för bete på åkermark. Åkermarken tillfaller köparen på tillträdesdagen. Fastigheten har del i Ösans vattenavledningsföretag av 1929, fastighetens andel motsvarar 0,568%.

Betesmark

Betesmarken uppgår till 1,38 ha och är belägen närmast gårdscentrum.

Övrig mark

Övrig mark utgörs av tomt, vägar mm.

Forn- och kulturlämningar

Inom fastigheten finns flera forn- och kulturlämningar, se under rubrik inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer (källa: SeSverige).

Jakt

Jakträtten är ej upplåten utan övergår till köparen på tillträdesdagen.

Taxeringsvärde

Totalt taxeringsvärde är: 672 000 SEK, värdet fördelar sig enligt nedan:

​Åkermark: 491 000 SEK
Betesmark: 53 000 SEK
Ekonomibyggnad: 128 000 SEK
Taxeringsvärdet är fastställt för taxeringsår: 2020
Typkod: 122 Lantbruksenhet bebyggd enbart med ekonomibyggnad

Totalt taxeringsvärde är: 753 000 SEK, värdet fördelar sig enligt nedan:
Hyreshusbyggnad: 586 000 SEK
Hyreshusmark lokaler: 167 000 SEK
Taxeringsvärdet är fastställt för taxeringsår: 2022
Typkod: 322 Hyreshusenhet, hotell eller restaurangbyggnad.

Observera att bostadshuset och flygelbyggnaden samt ytterligare byggnader ej finns med i taxeringen.

Arealuppgifter

Areal enligt fastighetsregistret uppgår till 10,3073 ha.

Areal enligt taxeringsuppgifterna uppgår till 8 ha fördelat på 6 ha åkermark och 2 ha betesmark.

Areal enligt fastighetskartan uppgår till 10,33 ha.

Arealuppgifterna i tabellen är framtagna genom mätning på fastighetskarta samt Jordbruksverkets-blockkarta.

Visning

Välkommen att kontakta mäklaren för visning av objektet.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv gårdskarta på ludvigfast.se. Klicka upp gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Städning

Mangårdsbyggnaden lämnas i flyttstädat skick. Övriga byggnader överlämnas grovstädade. Den lösa egendomen som på tillträdesdagen eventuellt finns kvar på fastigheten övergår till köparen.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten sker genom öppen budgivning till ett utgångspris av 4 300 000 SEK. Vid intresse från flera budgivare kommer försäljningen att slutföras genom budgivning. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Utgångspris

Fastigheten säljs med ett utgångspris om 4 300 000 SEK.

Betalningsvillkor

10% av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 6 200 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter