fbpx

Unik gård i fantastisk miljö

Prisidè

9 800 000 kr

Försäljningssätt

Anbud

Anmäl intresse

Om fastigheten

Mycket fin fastighet om ca 107 ha med goda jaktmöjligheter och eget vilthägn. Stalbo 510 består av tre samtaxerade registerfastigheter med en total areal om 107 ha varav 68 ha skogsmark och 36 ha åkermark.

Gården är byggd på byns kolningsplats och ligger högt belägen med vacker utsikt över egna inägor. Gårdscentrum består av en rymlig huvudbyggnad, ett vackert äldre s.k. brygghus och flertaliga ekonomibyggnader som ger möjligheter till att bedriva verksamhet eller utrymmeskrävande hobby. Stor fin verkstad byggd 2005 med plats för stora fordon. Tillhörande finns en trevlig trädgård för härliga sommarkvällar och bra utrymme för odling och rekreation.

Fastigheten är barrdominerad och har ett virkesförråd om ca 9 500 m³sk vilket ger ett medeltal om 141 m³sk per ha. Cirka 5 100 m³sk är av huggningsklass G2-, S1- och S2-skog. Markförhållanden och bonitet är överlag goda, medelbonitet om 6 m³sk per ha.

Tillhör Stalbo jaktvårdsförening där goda jaktmöjligheter finns tillsammans med jaktlaget. Unikt för fastigheten är dess vilthägn för dovhjort om ca 22 ha med möjlighet för fortsatt drift.

Välkommen på visning av denna fantastiska gård! Här finns något för att hela familjen ska trivas.

Fastigheten är belägen mittemellan Tärnsjö och Harbo, strax sydväst om Östervåla.

Besiktning av bostadshuset är utförd, vänligen se besiktningsprotokoll.
Gården är även certifierad som ”Säker gård” via Länsförsäkringar.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

HEBY NORA-STALBO 1:15, 1:14 och 1:13

Adress

Stalbo 510 74044 Tärnsjö

Totalareal
107,3 ha
Övrigmark
2,5 ha
Skogsmark
67,9 ha
Väg och kraftledning
0,9 ha
Inägomark
36,0 ha
Virkesförråd
9 573 m3sk
Boyta
240 kvm

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Huvudbyggnaden är ett unikt 2-planshus uppförd 1906. Byggnadens grundläggning är krypgrund med grundmurar av natursten/betong samt delvis källare med grundmurar av betonghålsten ovan en gjuten betongplatta på mark. Stommen och bjälklaget är av timmer med träfasad under ett sadeltak av plåt. Fönster består av 2+1 isoler samt kopplade 2-glas med spröjs.

Mangårdsbyggnaden har en vacker entré med en välkomnande veranda. Den inredda bostadsdelen omfattar 240 kvm med en biarea om 96 kvm enligt taxeringsuppgifter. Bostadsdelen är uppdelad i två plan med stora rymliga rum och generös takhöjd. Charmiga dubbeldörrar avgränsar rummen och med många fina detaljer såsom stuckaturer och schablonmålerier i taket samt kakelugnar. Golven präglas av vackra trägolv och klinkers till största del.

Nedervåningen består av en vacker välkomnande glasveranda en rymlig hallentré, kök, toalett, allrum, matsalsrum samt ett kontor/sovrum. Köket har rymliga ytor och är utrustat med kyl (frysboxar finns i källare, varav en lämnas kvar), diskmaskin, spis m.m.

Övervåningen inrymmer ett stort allrum, badrum och tre sovrum. Därifrån når man även bostadens balkong med utsikt i söderläge. Badrummet på övre plan är rymligt och innehar både dusch och bastu.

I källarplanet finns grovingång, dusch och tvättstuga med klinkergolv. Här finns även ett förrådsutrymme samt ett tidigare pannrum som idag tjänstgör som förråd. Här förvaras en ackumulatortank med varmvattenberedare och solslinga av märket Rinkaby. Ackumulatortanken är på 500 liter vars vatten värmer hela det vattenburna systemet.

Bostaden värms upp med en 40 kW värmepanna via en pelletsanläggning med vattenburet radiatorsystem. Enskilt vatten med en borrad brunn och enskilt avlopp beståendes av en s.k. förintelsebrunn. Fiber är förberett, men ej inkopplat till fastigheten.

VÄRT ATT VETA:
• Samtliga kakelugnar har eldningsförbud. Besiktningsprotokoll från 2011 finns.
• Kulvert till värmepanna ca 80m.
• Bostaden är besiktigad, vänligen se bifogat besiktningsprotokoll.
• Det finns två grävda brunnar varav den ena bredvid brygghuset används till bevattning av trädgården.
• En tidigare använd färskvattenledning som löper genom vilthägnet är pluggad vid gränsen till fastigheten 1:12.

Brygghuset

Äldre byggnad upprättad 1888 i anslutning till nuvarande bostadshus. Byggnaden är uppförd i timmerstomme med träfasad och tak av tegelpannor. Grunden består av en källardel med natursten, förstärkt vid en halv långsida 1962 med murade block. Inget vatten indraget, men el finns i nedre plan. Oisolerat. Kök och fyra rum på nedre plan, övre plan har två rum och en hall. Byggnadsmått om ca 16 x 9,5m enligt mätning på kartan.

Ladugård/loge/tork

Ladugård/loge i L-formation upprättad i stenblock/trästomme under ett tak av plåt. Byggnadsmått om ca 24 x 37m enligt mätning på karta. Area om 895 kvm enligt taxeringsuppgifter. Byggnaden är i bra skick.

Ladugårdsdelen har gjutet golv och användes tidigare som häststall. Det finns 4 hästboxar, takhöjd är dock något lågt för storhäst. Höjden vid dörren är ca 1.97, höjden vid stallgång ca 2,20 m och ca 2,45 i boxarna. Här finns sommarvatten indraget.

Logdelen har stora inkörsportar mitt på byggnaden samt stora utrymmen för förvaring. I denna del finns även ett perfekt utrymme för festlokal.

Torken är en så kallade "satstork" av märket Akron A118 och rymmer 11,8 kbm. Troligen är torken från mitten av 80-talet. Användes senast 2007.
Den s.k. presidentkrossen och skulltorken är undantagen för drift idag (enligt upplägg med försäkringsbolaget). Systemet bör driftsättas av fackman innan användning. De två förvaringsfickorna för spannmål rymmer 48 m³ vardera.

Verkstad/Pannrum

Ekonomibyggnad upprättad år 2005. Byggnaden är uppförd i träregelstomme på gjuten platta med golvvärme (vattenburet), fasad och tak av plåt. Byggnadsmått om ca 12,5 x 15m enligt mätning på karta. Area om 154 kvm enligt taxeringsuppgifter.

Byggnaden innehåller en del verkstad och en del pannrum där gårdens värmepanna är placerad. Det är en biobränslepanna med varmvattenberedare där bränslet kan vara flis/ved/pellets/spannmål och el. Pannan värmer samtliga byggnader på gården som har ett värmesystem. Generös takhöjd med stora inkörsportar samt gjutet golv invändigt. Byggnaden är isolerad och i mycket fint skick. El och vatten indraget.

Vagnslider

Vagnslider/maskinhall med öppna inkörsdelar på kortsidorna. Byggnaden är upprättad i träregelstomme och tak av plåt. Byggnadsmått om ca 11,5 x 12m enligt mätning på karta.

Äldre timmerbyggnad

Äldre byggnad upprättad i timmer under mitten av 1600-talet. Denna byggnad är en av byns äldsta bevarade byggnader och Upplands museet har även gjort besök för att undersöka denna då den är av extra stort intresse att bevara. Taket på timmerboden lades om för ett par år sedan till ett plåttak för att säkerställa byggnadens överlevnad. Byggnadsmått om ca 8x6m enligt mätning på karta.

Garage/uthus

Komplementbyggnad med en del garage och en del förvaring/uthus. Byggnaden är upprättad i träregelstomme med delvis träfasad och delvis putsad fasad under ett tak av plåt. Byggnadsmått om ca 6 x 13m enligt mätning på karta.

På taket har byggnaden solfångare som är kopplade till ackumulatortanken i boningshuset, vilken drivs av pannan i verkstaden/pannrummet. Solfångarna ger varmvatten till bostadshuset under sommarhalvåret. Resten av året kommer värmen till bostadshuset från pannrummet.

Magasin

Timrad äldre byggnad på plintgrund med taktäckning av tegelpannor. Byggnaden är i två plan och används idag som förrådsutrymme.

Arealuppgifter

107,40 ha enligt skogsbruksplanen
107,62 ha enligt SeSverige (Metria.se)
104,97 ha enligt taxeringsuppgifter

Skogsuppgifter

För fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad av Stora Enso. Planen är upprättad 2024-01-01 där fältarbete är utfört 2019-04-04. Därefter är skogsbruksplanen ajourhållen enligt uppgifter från Stora Ensos virkesköpare och senast tillväxtberäknad så att tillväxt för 2023 finns med.

Enligt skogsbruksplan omfattas fastigheten av 67,9 ha produktiv skogsmark med ett virkesförråd om ca 9 500m³sk. Medelbonitet på 6 m³sk per ha och medeltal om 141m³sk per ha.

Fastigheten är barrdominerad med en trädslagsblandning 55% tall, 23% gran och 21% björk och 1% löv.

Fastigheten har en relativt jämn åldersklassfördelning, men med tyngdpunkt på skog i gallringsfasen och skog mogen för föryngringsavverkning.

Aktuell andel kalmark och skog yngre än 20 år är 39 % (26,5 ha) och om 10 år (förutsatt att föreslagna åtgärder utförs) 29 % (19,8 ha).

Markförhållanden och bonitet är överlag goda, terrängen är till stor del lättframkomlig, dock delvis kuperad med inslag av berg/hällmark.
För att nå skiftena öster ut (avd. nr. 34-42) är det Tvärtegsvägen som får nyttjas, vilken går längs med Tvärtegsbäcken.

Området omkring fastigheten karaktäriseras av omväxlande skogs- och åkermark. Inslag av hällar och våtmarker är vanligt i skogslandskapet.

Av den produktiva skogsmarksarealen är 69,8% (47,4 ha) frisk, 28,6% (19,4 ha) fuktig och 1,6% torr (1,1 ha).

På fastigheten är 3,4 ha av planens produktiva areal är avsatta i planens certifiering för NS/NO. Det motsvarar 5% av den produktiva skogsmarken.

Skogsvård

Det finns föreslagna åtgärder på fastigheten. Åtgärdsförslag finns angivet i skogsbruksplanen avdelningsvis enligt listan ”Avdelningsbeskrivning”, de sammanställs via utskrifterna ”Avverkning och tillväxt”, "Skogsvårdsåtgärder” och ”Åtgärdsöversikt".

Det finns basvägar som ska återställas inom snar framtid via skogsbolagets försorg.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den s k 50 %-regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Skogen som kolsänka

Brukandet av skogen på ett långsiktigt och hållbart sätt gör ofta en stor klimatnytta. Vi använder pcSKOG:s beräkning av skogsfastighetens kolbalans. Den produktiva skogsmarken binder enligt skogsbruksplanen årligen 45,6 ton kol totalt eller 0,67 ton kol per hektar. Den totala mängden bundet kol i skog och skogsmark uppgår till 8 454 ton vilket motsvarar 30 975 ton CO2e.

Skogens kolbalans

Den svenska skogen är viktig för att begränsa vår klimatpåverkan:
- Tar upp mer växthusgaser än vad som släpps ut
- Bidrar med förnyelsebara råvaror

Skogens nettoupptag av koldioxid kan öka genom åtgärder som ökar tillväxten eller minskar avverkningarna. Ungefär 40% av lagrat kol i skogen finns i trädbiomassan, resten finns i humuslagret och mineraljorden.

Inägomark

Enligt taxeringsuppgifter består fastigheten av:
25 ha åkermark, tillfredställande dränerad eller självdränerad med normal produktionsförmåga (avviker med mindre än 10 % normalt)
10 ha åkermark, tillfredställande dränerad eller självdränerad med mycket sämre produktionsförmåga (mer än 30% under normalt)

Enligt skogsbruksplanen består fastigheten av 36 ha inägomark. 12 ha upptas av vilthägn (se mer under rubriken "Vilthägn för dovhjort") och 23 ha åkermark är utarrenderat (se mer under rubriken "Arrende/nyttjanderätter").

Vilthägn för dovhjort

Vilthägn i närheten av gårdscentrum om ca 22 ha. Hälften av marken är åker och hälften är skog.

Ny ägare behöver själv ansöka om tillstånd. Om ny ägare ej vill ha djur i hägnet måste stängslet tas ned inom 1 år från den dag då djuren är borta. Detta ansvarar köparen för. Köparen kan ha möjlighet att "lösa ut" de hindar som finns i hänget på tillträdesdagen. Kostnaden är 4000 kr per hind. I skrivande stund finns det 10 hindar i hägnet.

Det finns färskvatten upp till vilthägnet med eltråd och termostat.

Godkända viltanläggningar och slakterier finns inom kommunen för återtag av både vilt- och tamboskap.

Arrende/nyttjanderätter

23 ha åkermark är utarrenderat genom ett skriftligt 1-årsavtal. Nuvarande arrendeperiod löper till och med den 11 november 2024. Ny ägare uppdragas omförhandla för nytt avtal om så önskas.

Fastigheten delar sopkärl tillsammans med torpet på Nora-Stalbo 1:12. När ägarförhållanden ändras måste en ny ansökan göras till VafabMiljö.

Vibäckens, Vretaåns och tvärtegsbäckens vattenledningsföretag

Det finns tre s.k. vattenledningsföretag som löper på fastigheten 1:15. När rensning mm av dessa bäckar genomförs uppstår en kostnad som andelstagarna bekostar enligt andelstal.

Gårdsstöd

Säljaren har ansökt om gårdsstöd för brukandeår 2024 om ca 10,8 ha vilket genererar ca 23 500 kr årligen. EU-stödet för brukandeår 2024 tillfaller säljaren i sin helhet.

Jakt

Fastigheten ingår i Stalbobäckens kronhjortsskötselområde (KSO) och Huddunge-Nora älgskötselområde (ÄSO). Ny ägare övertar fastighetens rättigheter och skyldigheter i nämnt ÄSO och KSO.

Vidare tillhör fastigheten Stalbo Lockarbo jaktvårdsförening som jagar på ca 1 000 ha tillsammans. Jaktvårdsföreningen betalar en årlig arrendeavgift till fastighetsägaren om ca 2400 kr per år. Fastighetens jakträtt är ej upplåten, men ny ägare får ansöka om medlemskap till jaktlaget. Vid godkännande får ny ägare jaga på all mark tillsammans med jaktlaget. På markerna jagas främst hjort med fint bestånd och lite älg, men även småvilt.

Forn- och kulturlämningar

Vid kontrolltillfället fanns inga registrerade forn- eller kulturlämningar (källa: Riksankvarieämbetet).

Samfällighet

Nora-Stalbo 1:15 har andel i samfällighet Heby Nora-Stalbo S:1 med ändamål vägar. Fastighetens andelstal är outredda.
Tvärtegsvägen finns tillgänglig för att ta ut virke från avd 34-42.

Naturvärden

Vid kontrolltillfället fanns inga registrerade naturvärden (källa: SeSverige, Metria.se).

Planer, bestämmelser mm

Fastigheten berörs inte av någon detaljplan eller av någon planerad åtgärd/aktivitet i kommunens översiktsplan.

Förvärvstillstånd

Juridisk person behöver förvärvstillstånd liksom privatperson som ej varit mantalsskriven inom Hebys kommun det senaste året. Kostnaden för förvärvstillstånd är 4 600 kr för privatperson och 7 100 kr för juridisk person.

Kollektivtrafik

Det finns skolbuss som går genom Stalbo by som ansluter till Tärnsjö och Östervåla skola.

Från väg 272 vid Torpsta (ca 4,5 km från gården) går buss 865 och 867 (Östervåla - Heby).

Från väg 858 vid Högsbo (ca 3 km från gården) går buss 867 (Östervåla - Heby).

Från Östervåla kan man sedan ta buss/tåg vidare mot Uppsala, Sala, Västerås mm.

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom egen konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Besiktning av fastighetens marker kan ske under hela anbudstiden, alternativt vid särskilt tillfälle efter överenskommelse av gårdscentrum. Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där det betonas att de i fastighetsbeskrivningen lämnade uppgifterna är ungefärliga.

Informationen i fastighetsbeskrivning är baserad på ägarens uppgifter samt annat tillgängligt offentligt material. För felaktigheter i detta material ansvaras ej. För händelse som inte kunnat förutses eller påverkas och som ändrar givna förutsättningar ansvaras ej. Ludvig & Co Fastighetsförmedling AB förbehåller sig rätten att ändra fastighetsbeskrivningen, dess omfattning eller förutsättningar i den mån det anses erforderligt, utan särskilt meddelande.

Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Den kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. De kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper, det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse.

Visning

Visning av fastighetens gårdscentrum görs i samråd med ansvarig mäklare.

När det gäller fastighetens marker såsom skogsmark och åkermark kommer det inte att ske en organiserad visning via fastighetsmäklaren. En köpare får låta besikta och undersöka fastighetens marker på egen hand. Vilthägnet är undantaget område och får ej undersökas på egen hand.

Vederbörlig hänsyn skall därför tas till friluftsliv, ev. jakt samt intilliggande fastighetsägare.

Gårdskarta

Gå på virtuell visning med Ludvig & Co Fastighetsförmedling:s Gårdskarta. Inspektera ägorna från soffan eller på plats. GPS-funktionen i din telefon eller surfplatta hjälper dig hitta rätt.

Nu kan den som är intresserad av en fastighet till salu, inte bara ta del av bilder, beskrivningar och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om var du är. Dessutom kan du klicka på kartbilden och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker du det snabbt och kan gå tillbaka igen.

I Gårdskartan finns Googles kartor och satellitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller satellit, med ägoslagsfärgerna tända eller genomskinliga.

Områdesbeskrivning

Bygden runt Stalbo har en god sammanhållning och en aktiv grannsamverkan. Varje år arrangeras 3-4 gemensamma tillfällen för aktiviteter, bland annat valborgsmässoafton, 1a maj och midsommar. Evenemangen arrangeras gemensamt och man turas om att anordna vissa tillfällen.

På valborgsmässoafton tänds en kase i en hage där alla bjuds in till korvgrillning. Dagen efter valborg inbjuds alla byborna till ett tillfälle då bykistorna ska cirkulera. På midsommar är det hemvändardag med gemensamt midsommarfirande i en hage där byborna klär midsommarstången tillsammans. Vid detta tillfälle brukar ca 100 personer vara delaktiga! En traktor och skrinda kör runt byborna gemensamt och det anordnas lekar och brännboll.

Östervåla (avstånd ca 12 km) är närmsta tätort och där finns flera förskolor och skolor, bibliotek och vårdcentral. Det finns både Coop och Hemköp, restauranger samt pizzeria. Dessutom finns bank, blomsteraffärer, flera frisörer och bageri med caféverksamhet. Förskola och skola finns bland annat i Tärnsjö (avstånd ca 10 km), i Östervåla (avstånd ca 12 km) och i Harbo (avstånd ca 18 km). Närmsta matbutik finns i Tärnsjö.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 545 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna anbud

Prisidè: 9 800 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter