fbpx

Lantbruk

Vrå kvarn – sedelpress & naturskönt boende

Utgångspris

3 475 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • Kontakta mäklaren för visning.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
0,4 ha
Tomtområde
0,4 ha
Boyta
250 kvm
Antal rum
10 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Ljungby Vrå 1:12, 1:21

Adress

Vrå 7 & 8 341 73 Lidhult

Om fastigheten

Vrå kvarn, en sedelpress med 2 boenden

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Byggnad uppförd år 1944, 1½ plan med liten källare, boyta ca 90 kvm. Bottenvåningen har hall, ingång till kök med diskmaskin, kyl / frys, ugn och microugn.
Två sovrum och städskrubb / förråd finns också på bottenvåningen. Ovanvåningen har ett sovrum, badrum med dusch, samt ett större vardagsrum. Källare med tvättmaskin, hydropress, varmvattenberedare och liten matkällare. Utvändigt är huset klätt med träpanel, 2-glasfönster och plåttak, OK skick.
Eget vatten & avlopp, uppvärmning via direktverkande elektriska element.

Kvarnbyggnad

Kvarnbyggnaden innehåller vattenkraftsenheterna, med drivhjul och generatorer, elskåp m.m. Bottenvåningen har även en enklare bardisk och pubmiljö ,med öppen spis. Ovanvåningen har kök, sovrum, badrum med dusch & tvättmaskin. Matplats och möjlighet att inreda fler rum i byggnaden med utsikt över dammen.
Högst upp finns tre sovrum till och ett stort vardagsrum / konferensrum, ca 75 kvm. Här finns plats för lek, hobby och stora sällskap.
Ca 50 kvm av byggnadens mellanvåning är ej inredd som bostad, utan fungerar som lager / förrådsdel. Lägenhet ca 160 kvm.
Byggnaden är högrest med mansardtak, takbeklädnad av plåt och traditionell träpanel. Mot dammen finns gjutna fundament för att leda vattnet till vattenkraften.

Garage / hobbyrum

Byggnad ca 5 x 10 m, med garageport, klinkergolv och öppet utrymme för t.ex bil, hobby. Ovanvåningen är inredd och består av ett rum, med möjlighet till hobby / övernattning.

Bastu

Byggnad i knuttimrad stil, ca 2,5 x 5 m, innehållande relaxdel och vedeldad bastu. Härifrån tar man sig direkt till ett svalkande dopp i dammen.

F.d sågverksbyggnad

Byggnad där tidigare såg varit installerad, mått ca 23 x 5,5 m. Idag inredd för förvaring av fordon, m.m
Träpanelklädd med plåttak.

Verkstad / garage

Byggnad med måtten ca 12 x 13 m med hög invändig takhöjd. Två portar av Crawford-typ, gjutet betonggolv, plåtklädda väggar & tak.

Övriga byggnader

Intill garaget / hobbyrummet finns f.d brygghus med bakugn, och intill utedass, enklare byggnad ca 15 kvm.
Väster om ån och intill verkstaden finns dels garage, ca 3x 5 m med pardörr i trä, och en mindre byggnad, ca 4 x4 m.

Elproduktion - Vattenkraft

På fastigheten finns goda möjligheter till elproduktion, i form av två enheter som är i full drift, med en sammanlagd årsproduktion om ca 320 000 Kwh.
Anläggningens intäkter beror på driftstimmar och marknadspriser på elhandel. Med nuvarande elpriser kan vattenkraften ge ca 185 000 kr + moms i inkomst / år. Säljaren har erbjudit sig att hjälpa ny ägare med praktisk handledning vid affären och viss tid efteråt. Samtliga verktyg för service & underhåll ingår i affären.

Fastighetsgränser

Gränserna har normalt tydliga linjer och sträckningar i fält intill grannfastigheter och utgörs av markeringar eller av naturliga gränser. Dock kan gränserna bitvis vara bristfälligt markerade, säljaren ansvarar ej för uppmärkning av dessa innan eller efter köpet.

Kalktorn - PH-höjande och inkomst

På fastigheten finns ett kalktorn uppfört, som Ljungby kommun äger & ansvarar för, som med flöde från / till Krokån doserar kalk till vattnet, för att höja PH-värdet i vattnet, och slutligen Laholmsbukten, som vattnet mynnar ut i via Lagan. Årlig ersättning är f.n 27 000 kr + moms / år.

Uthyrningsmöjligheter 2 x bostad

Säljarna har under sin ägotid bedrivit uthyrning av både lägenheten i kvarnbyggnaden och det fristående bostadshuset.
Tillsammans med byggnaden med pingisrum och extra sovplatser, vedeldad bastu med dopp i dammen, samt friluftsliv i närheten
finns samma möjligheter för nästa ägare.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss