Lantbruk

Vackert belägen gård i Sand om 50 hektar

Försäljningssätt

Anbud senast ons 20 jan kl 12:00

Visning

 • fre 11 Dec

  Visning av fastighetens byggnader kommer ske fredagen den 11 december. Anmälan till Johan Olausson, 0383-594 80, johan.olausson@ludvig.se eller till Elin Gynnerstedt, 0383- 594 79, elin.gynnerstedt@ludvig.se.

 • ons 2 Dec

  Visning av fastighetens byggnader kommer ske onsdagen den 2 december. Anmälan till Johan Olausson, 0383-594 80, johan.olausson@ludvig.se eller till Elin Gynnerstedt, 0383- 594 79, elin.gynnerstedt@ludvig.se.

  Vad trevligt att du hittat en intressant fastighet som du vill titta närmare på. På Ludvig & Co är vi måna om allas hälsa och trygghet.
  Vi tycker också att det är viktigt att tänka extra
  mycket på varandra i samband med en visning. Därför har vi tagit del av och följer de samhällsrekommendationer och policys som finns kring Coronaviruset.

  Vi minskar grupperna
  Våra fastighetsmäklare är noga med att sprida ut
  visningarna och planera för mindre grupper.

  Vi håller avstånd
  När du är på en visning är det viktigt att visa respekt mot andra personer genom att hålla avstånd. Ta inte i hand när du hälsar och tänk på att använda armvecket om du känner att du behöver hosta eller nysa.

  Vid förkylning stannar vi hemma
  På Ludvig & Co stannar vi hemma vid minsta
  förkylningssymptom. Vår förhoppning är att du gör detsamma. Be istället någon anhörig eller god vän att gå på visningen. Vi hjälper gärna till med kompletterande bilder och beskrivningar.

 • Skogen och markerna går bra att besiktiga på egen hand.
  Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, gröda, jakt samt skog.

  Använd gärna vår interaktiva karta med GPS, där man kan klicka i kartan och få upp information om de olika skogsbestånden. Kartan nås via vår hemsida (www.ludvig.se) och under [övriga bilagor] och "Visa gårdskarta".

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
50,3 ha
Skogsmark
28,0 ha
Skogsimpediment
7,7 ha
Inägomark
13,0 ha
Övrigmark
1,6 ha
Virkesförråd
6 172 m3sk
Boyta
259 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

VETLANDA SAND 1:4, 1:6, 1:7 och 1:8

Adress

Sand 4 57494 Vetlanda

Om fastigheten

Fin fastighet i Sand cirka 1,5 mil nordväst om Vetlanda. Fastigheten håller två stilfulla sekelskifteshus med tillhörande ekonomibyggnader.
Arealen uppgår totalt till 50,3 hektar varav 28,0 hektar produktiv skogsmark och 13,0 hektar inägomark. Virkesförråd om 6 172 m³sk med en hög bonitet om 10,6 m³sk per hektar och år.
Goda rekreationsmöjligheter i form av jakt och fiske i sjön Tjurken.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Allmänt

I natursköna Sand ligger är denna fastighet med sina två välskötta sekelskifteshus vackert belägna med närhet till sjön Tjurken.
Här erbjuds ett unikt tillfälle till stilfullt boende med möjlighet till inspirerande gårdsliv med djurhållning, egen odling, skogsskötsel och inte minst rekreation i form av friluftsliv, jakt och fiske.

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnad med högt och vackert läge med anor från början av 1900-talet, är ett och en halvplanshus med källare. Bostaden är stilfull med sin väl tilltagna takhöjd, vackra kakelugnar, trägolv och spegeldörrar.

Nedervåning
Ingång via verandan med allmogeräcke in till hallen med trappa upp till övervåningen och ner till källaren. I hallen finns det även en gästtoalett. Från hallen når man köket med skåpsluckor i furu och normal köksutrustning. Innanför hallen ligger kontoret med sin utsmyckade kakelugn och fina utsikt ut över åker och ängar.
Pardörrar med gulddetaljer leder vidare in i salongen som andas sekelskifte med takmålningar, lampstukaturer och kornischer. I anslutning till salongen finns utgång till den charmiga glasverandan.​​ Matrummet med sin rörspis ligger i anslutning till kontoret och salongen. ​Kontoret, matrummet och salongen har vackra genuina trägolv.

Ovanvåning
​När man kommer upp för trappan möts man av ett rymligt sällskapsrum med bedårande utsikt ut över marken och sjön Tjurken. I rummet finns en kakelugn samt utgång till balkong i västligt läge. Badrum med badkar, toalett, bidé och handfat i åttiotalsstil. ​Det finns två sovrum, varav ett med en stilren kakelugn och utöver det rymliga snedgarderober.

Källare
Rymlig källare med två ingångar. I källaren finns tvättstuga, pannrum och tre rum som använts som förråd. I tvättstugan finns tvättmaskin Miele och ett duschutrymme. Innanför tvättstugan ligger pannrummet med värmepump (Nibe). I ett av förrådsutrymmena finns en hydrofor. I pannrummet och i två av de andra rummen är det gjutet golv och i tvättstugan, ingångshallen och ett rum är det gjutet golv med plastmatta.​

Övrig information
Huset har liggande grå träpanel under tegeltak och kopplade tvåglasfönster. Enligt fastighetsutdraget uppgår husets boarea till 165 kvm och biarean till 64 kvm. 1982 gjordes en större renovering av huset. Fastigheten har eget vatten och avlopp, trekammarbrunn med infiltrering från ca 2013 och djupborrad vattenbrunn om 120 meter. Uppvärmning med bergvärme och värmepump Nibe Fighter 1215​. Fiber finns inkopplat.​​

Samtliga kakelugnar samt den öppna spisen behöver provtryckas före användning.

Gula Villan

Gula Villan är avskilt och vackert beläget med egen tomt, ca 150 meter väster om mangårdsbyggnaden. ​​Gula villan har också en genuin karaktär med spegeldörrar, tilltagen takhöjd och trägolv.

Nedervåning
Veranda med snickarglädje leder in till hallen. I hallen finns trappa till övervåningen och under trappan finns en garderob.​ Från hallen når man ett rymligt vardagsrum med kakelugn som ligger i fil med matrummet - även det med en kakelugn, vilka båda är i bruk. Från hallen når man ytterligare ett rum med en kakelugn (ej i bruk). ​​Matsalen ligger i anslutning till köket, som har skåpsluckor i furu, kyl/frys, elspis och även en vedspis. I anslutning till köket finns en köksingång, samt förråd med handfat, vattenpump, hydropress, vattenfilter, varmvattenberedare (1983 ) och proppskåp. ​​​

Ovanvåning
På ovanvåningen finns en möblerbar hall och två sovrum, som båda har kakelugnar och intilliggande garderober. ​​Ifrån det ena sovrummet finns det utgång till balkongen i västligt läge. I badrummet finns toalett, handfat och duschutrymme. ​​​

Övrig information
Villan har stående ytterpanel och kopplade tvåglasfönster under tvåkupigt betongtegel. Enligt fastighetsutdraget uppgår boarean till 94 kvm. Villan har eget vatten och avlopp. Avloppet och infiltreringen är från 1983. Det är en grävd vattenbrunn med betongringar. Det finns ett vattenfilter med ph-reglering, påfyllning en gång per år. Uppvärmning med direktverkande el, ca 8 000 kWh/år. Fiber finns inkopplat. Hallen, trappan och verandan/altanen byggdes till på 1920-talet.

Energideklaration
​Energideklaration behövs varken i mangårdsbyggnaden eller Gula villan på grund av att byggnaderna på fastigheten inte är eller används som permanentbostad.​

Ladugård

​Ladugårdens byggyta uppgår till 369 kvm, 364 kvm enligt försäkringsbrevet och 433 kvm enligt fastighetsregisterutdraget.
​Stalldelen byggdes om 1947, och har en takhöjd om 2,30 meter.
Ladugården har vit putsfasad med ovanstående träpanel och logdelen har träpanel. Ladugården har plåttak på ena sidan och eternittak på den andra. Det finns ett ränne med anslutande körbro. Elen är avstängd i ladugården. I logdelen är det jordgolv.​

Magasin

Magasin bestående av ett rum, äldre hönshus samt förrådsdel på ovanvåningen. Liggande timmer och plåttak. Enligt försäkringsbrevet uppgår ytan till 49 kvm.

Garage

Garage med förråd och vedbod. Stående röd träpanel och plåttak. Det är gjutet golv i förrådsdelen och jordgolv i garaget. Enligt försäkringsbrevet uppgår ytan till 46 kvm.

Vedbod

Vedbod/förråd intill Gula villan. Stående röd träpanel och plåttak. Enligt försäkringsbrevet uppgår ytan till 40 kvm.​

Jordkällare

Det finns två stycken jordkällare, en i anslutning till mangårdsbyggnaden och en till Gula villan. ​​

Skogsuppgifter

Totalarealen uppgår till 50,3 hektar varav 28,0 hektar är produktiv skogsmark och 7,7 hektar är impediment myr. Virkesförrådet på fastigheten uppgår till 6 172 m³sk, vilket ger ett medeltal på 220 m³sk per hektar. Medelboniteten på fastigheten är beräknad till höga 10,6 m³sk per hektar och år.​ Utav totalarealen utgörs 66% av huggningsklass G1 och 30 % i huggningsklasserna S1, S2 och S3.​ Trädslagsfördelningen utgörs av 84% gran, 14% löv, 1% tall och 1% ädellöv.

Skogsbruksplanen är en uppdatering av en plan upprättad 2016 och är framskriven tom 2020-09-22. Skogsmarken har förvaltats av Södra som skött ajourföringen. ​

Inägomark

Inägomarken uppgår till 13,0 hektar enligt skogsbruksplanen och i fastighetsutdraget uppgår inägomarken till 13 hektar varav 9 hektar åkermark och 4 hektar betesmark.
Jordbruksmarken är utarrenderad tom 31/12-2020. Stödrätterna följer fastigheten.

Jakt

Fastigheten ingår i Sälleryds jaktlag om ca 1 200 hektar och i Björköortens ÄSO.
På fastigheten finns älg, dovhjort, vildsvin, rådjur och småvilt. Jakten är tillgänglig för ny ägare from 1/7-2021.

Fiske

​Fastigheten har andel i Tjurkens fiskevårdsförening, som bland annat säljer fiskekort. Fastigheten har fiske inom Sands by samfällda fiskeområde i sjön Tjurken.
Tjurken har en yta på 1,75 kvadratkilometer och har ett djup om 15 meter. Sjön ingår i Emåns huvudavrinningsområde. Fiske av bland annat abborre, braxen, gädda, insjööring och gös fångas i sjön.​​

Arealuppgifter

Totalarealen för fastigheten uppgår till 50,3 hektar enligt skogsbruksplanen, enligt fastighetsutdraget uppgår arealen till 44,2 hektar och enligt SeSverige (Metria) uppgår total arealen till 50,36 hektar.

Fastigheten består av fyra fastigheter Vetlanda Sand 1:4 (44,3 ha), Vetlanda Sand 1:6 (1,54 ha), Vetlanda Sand 1:7 (1,42 ha) och Vetlanda Sand 1:8 (3,1 ha), arealer är hämtade från SeSverige (Metria). ​

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Uppgifterna som lämnas i denna beskrivning innebär inte att köparen kan uppfatta dessa som korrekta utan ges för att underlätta köparens egna undersökning. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen är väl medveten om att uppgifterna från skogsbruksplanen i objektsbeskrivningen är framtagna enligt för skogsbruksplanläggning gängse metod och är endast ungefärliga. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av Köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Områdesbeskrivning

Fastigheten ligger i Vetlanda kommun, som har ca ​27 000 invånare i kommunen. Inom kommunen finns det 32 förskolor, 17 grundskolor och en gymnasieskola. Det finns möjlighet till olika fritidsaktiviteter i kommunens idrottshallar, badhus m.m.
​Ifrån tätorten finns det bra förbindelser med buss och tåg till närliggande orter.

Läs gärna mer på ​vetlanda.se.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen cirka 1,5 mil nordväst om Vetlanda. Från Vetlanda kör mot Sävsjö, alldeles efter Västerrondellen tag höger in på Hällingevägen (väg 877). Vid Hällinge tag höger mot Näsby och fortsätt mot Sand, Runneryd, (väg 881), efter en knapp mil är ni framme på fastigheten.

Koordinater:
Sweref 99 TM N: 6370336, E: 495448
RT90: X:6372594, Y1447138

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 500 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna anbud senast ons 20 jan kl 12:00

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter