fbpx

Lantbruk

Vacker och omskött gård i Möklinta

Utgångspris

10 300 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast tis 30 maj

Visning

  • Kontakta mäklaren för visning.

Anmäl intresse

Om fastigheten

Här möts man av ett ombonat och välskött gårdscentrum med bostadshus och ekonomibyggnader i lantlig miljö. Huset har genomgående fräscha ytskikt och generösa sällskapsytor både invändigt som utvändigt. På tomten finns även en mindre stuga och en charmig jordkällare. Ekonomibyggnaderna är av god standard och har flera alternativa användningsområden.

I anslutning finns strövområden i skog och mark, som även erbjuder bra svamp- och bärmarker. Området utgör ett naturskönt inslag i landskapsbilden.

Fastighet om 106 ha varav 33 ha inägomark och 70 ha är skogsmark med ett virkesförråd om 15 300 m³sk. Fastigheten består av åtta skiften med god tillgänglighet till alla.

Fastigheten ingår i Hedåsens Jaktlag, som jagar på ett ca 2 200 ha stort område. Fastigheten ingår även i Viltvårdsområde, Älg- och kronskötselområde. Fastigheten har mycket bra jakt då marken ligger i ett mosaikartat landskap med vatten, åkerarealer och skogsmark.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

SALA VISBÄCK 1:33

Adress

Visbäck 120 73399 Möklinta

Totalareal
106,4 ha
Småhusmark lantbruk
0,4 ha
Skogsmark
70,2 ha
Myr/kärr/mosse
1,8 ha
Inägomark
33,5 ha
Väg och kraftledning
0,5 ha
Virkesförråd
15 300 m3sk
Boyta
184 kvm

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Fakta

Byggnader

Bostadsbyggnad

2-planshus med oinredd vind, troligen byggt under 1850-talet. Timmerstomme uppförd på torpargrund med ventilation, beigemålad lockläktspanel, överlag 3-glasfönster och tegelimiterad plåt på tak. Boyta om 184 kvm enligt taxeringsinformationen. Byggnadsmått om 8,5 * 12 m enligt säljaren. ​​

Uppvärmning via bergvärme (2013) som kompletteras med en öppen spis i kök. Vatten via djupborrad brunn, ca 90 m djup, borrad i 1978. Avlopp med två system och två brunnar, gemensamt med grannfastigheten Visbäck 1:32. Anläggning från 1959/60.

​El-dragning från 1960-talet, jordfelsbrytare. Fiber finns indraget sedan december 2022. Tvättstuga/groventré samt intilliggande badrum ombyggt och renoverat under 1980-talet. Kök med matrum ombyggt och renoverat under 2012, vissa vitvaror är nyare. Badrum övervåning renoverat under 2018.

Planlösning
Nedre plan: Hall med brasiliansk fura i tak, tapet på vägg, parkett på golv och platsbyggda garderober. Mindre toalett med elektrisk golvvärme, klinker, WC, kommod samt kakel vid kommod. Stort och modernt kök i vinkel med originaltak som är vitmålat, öppen spis och bra förvaringsutrymmen. Badrum med kakel och klinker, vattenburen golvvärme, kommod, dusch, handdukstork och högskåp. Sammanlänkat med tvättstuga/groventré med klinker, tvättmaskin (2018), torktumlare (2022), arbetsbänk och bra förvaringsutrymmen, avfuktningssystem med fläkt, centraldammsugare för hela huset samt utgång till altan. Rymligt vardagsrum med mosaikparkett, pardörrar med glasrutor samt utgång till altan. Altan med glasdörrar längs ena kortsidan, tak över 2/3 av altanen och vacker utsikt över nejden med Möklinta kyrka i bakgrunden.

Övre plan: Hall med brasiliansk fura i tak, mosaikparkett och utgång till stor balkong i söderläge. Mindre badrum med elektrisk golvvärme, kakel och klinker, WC, dusch och kommod. Klädkammare. Sovrum 1 med mosaikparkett och fondvägg med panel. Sovrum 2 med parkettgolv i abbottmönster och två klädkammare. Rymlig och vacker sal med höga socklar, breda golvbrädor, stuckatur i tak vid lampa samt takmålningar.

Möblerna i salen, mangeln i tvättstugan samt köksbord med stolar kommer att ingå i köpet och finnas kvar vid tillträdet.

Rymlig trädgård med 7 st äppelträd, rabarberplantor och plats för både barn och husdjur.

Lillstugan

1-plansbyggnad från 1960-talet. Träregelstomme med beigemålad, liggande panel utvändigt, uppförd delvis över en äldre jordkällare samt "ny" källardel/pannrum. Byggnadsmått om 4,5 * 8 m samt en mindre veranda. Plåt på tak, 2-glasfönster och vattenburen värme. Vatten och avlopp är gemensamt med det stora huset. Byggnaden inrymmer ett rum med platsbyggda garderober och kök med enkel standard. Separat ingång till källare. Pannrummet inrymmer gårdens bergvärmepump med kulvert in till stora huset. Den gamla ved/flispannan finns kvar. Jordkällaren är av god kvalité med bra ventilation, välvd stenbyggnation och fasta hyllor.

Ladugård med loge

Ladugård med loge och garage i vinkel. Byggnaden är troligen från 1920-talet. Byggnadsmått om 12 * 45 m + 10 * 20 m, enligt mätning.
Ladugårdsdel med mjölkkammare uppförd med murad sten, utvändigt vitputsad, med överbyggnad med träregel och brädfodring. Helrenoverad under 1960-talet men aldrig använd efter det, kvar finns det gamla stillbordet och gödselrännorna.
Loge med trästomme, brädfodring, mittendelen har plankgolv och i övrigt är det gjutet golv. Två skjutportar och en dubbelport åt gårdsplan samt tre dubbelportar åt baksidan.
Närmast ladugårdsdelen finns ett garage i gamla stallet som är uppförd i murad sten som är vitputsad. I garaget finns verkstadsutrymme och två vikportar. Dubbelportar till utrymme med inbyggd silo. Skjutport till förrådsutrymme. Redskapsbod. Vedbod på kortsidan. Skulle över stora delar av byggnaden. Snickarglädje och fönster med spröjs.
2-kupigt tegel på hela byggnationen, sommarvatten via ledning (plastslang) från stora husets borrade brunn. Alla byggnader är rödmålade för ca 3 år sedan.

Magasin

Timmerbyggnad i två plan från 1800-talet, uppförd på stenplint. 1-kupigt tegel på tak, snickarglädje och fönster med spröjs. Byggnadsmått om 7,5 * 8 m, enligt mätning.

Lada på utskifte

Enklare byggnad med träregelstomme, gles brädfodring, jordgolv och tegelpannor på tak. belägen på skifte fyra.

Vägbeskrivning

På objektets informationssida på ludvigfast.se/fastigheter/ finns möjlighet att få vägbeskrivning till fastigheten. Kartor finns också bilagda i prospektet.

Skogsuppgifter

För fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad våren 2022 av Mellanskog. Skogsbruksplanen är teoretiskt uppräknad inklusive tillväxtsäsongen 2022.

Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 70,2 ha med ett virkesförråd om 15 300 m³sk, varav 12 600 m³sk är G2-, S1- och S2-skog.
Medelbonitet på 7,7 m³sk per ha och högt medeltal om 218 m³sk per ha. Trädslagsblandning 28 % tall, 60 % gran och 12 % löv. Överlag jämn åldersfördelning förutom en markant topp med skog äldre än 110 år.

Fastigheten består av nio skiften varav åtta är helt eller delvis bevuxna med skog. Markförhållanden och bonitet är överlag goda med visst inslag av blockig terräng. Skogsmarken är till stor del lättåtkomlig med befintligt vägnät. Av den produktiva skogsmarksarealen är 97,6 % (68,5 ha) frisk och 2,4 % (1,7 ha) fuktig.

På fastigheten är tre avdelningar, totalt 1,2 ha, föreslagna som NO-områden (naturvård orört med bevarande av värden som syfte) och tre avdelningar, totalt 3,2 ha, föreslagna som NS-områden (naturvård, skötsel med nyskapande av värden som syfte). Det motsvarar 6,3 % av den produktiva skogsmarken.

Skogsvård

Det finns inga eftersläpande skogsvårdsåtgärder såsom markberedning eller plantering på fastigheten. I planens första period finns en avdelning om 0,3 ha föreslagen för röjning, sju avdelningar, sammanlagt 11,2 ha, där underväxtröjning före gallring är föreslaget och fyra avdelningar, sammanlagt 9 ha, föreslagna för gallring.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den s k 50 %-regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.
Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Inägomark

Enligt taxeringsinformationen:
15 ha åkermark med sämre produktionsförmåga, minst 10 % men högst 30 % under normalt. Dränering: Tillfredsställande dränerad eller självdränerad, ej klass 1.
15 ha åkermark med mycket sämre produktionsförmåga, mer än 30 % under normalt. Dränering: Otillfredsställande dränerad.
4 ha betesmark med 30 % lägre avkastning och kvalitet, ev. skogsmark i framtiden.

Jordart överlag på fastighetens skiften är lera-silt enligt SGU (Sveriges Geologiska Undersökning).

Jakt

Fastigheten ingår i Älgförvaltningsområde 1 i Västmanland. Vidare tillhör fastigheten Möklinta södra Viltvårdsområde (VVO), ordförande är Tony Gunnarsson. Fastigheten tillhör Möklinta Älg & Kronskötselområde (ÄSO+KSO) ca 10 000 ha. Viltvårdsområdet är indelat i sektioner där fastigheten tillhör en. Sektionerna bildar sedan jaktlag för älgjakten. Fastigheten ingår då i Hedåsens Jaktlag, jaktledare är Dan Kihlgren och Mats Forsberg. Området är ca 2 200 ha. Älgtilldelning är enligt plan 4 + 4 i tilldelning.

All jakt sker som gemensamhetsjakt med grannarna i jaktlaget. På fastigheten sker småviltjakten också som gemensamhetsjakt i jaktlaget. Ny ägare övertar fastighetens rättigheter och skyldigheter i nämnda VVO/ÄSO/KSO.

Fastigheten har mycket bra jakt då marken ligger i ett mosaikartat landskap med vatten, åkerarealer och skogsmark. Lämplig övergång av jakträtten är fr o m 2023-07-01.

Arealuppgifter

Köparen är medveten om att areal enligt skogsbruksplanen ej överensstämmer med taxerad areal.
Areal enligt taxeringsinformationen: 104,5 ha
Areal enligt fastighetsutdraget: 103,8 ha
Areal enligt Metrias karttjänst: 106,48 ha
Areal enligt skogsbruksplan: 106,4 ha

Forn- och kulturlämningar

Vid kontrolltillfället fanns inga forn- eller kulturlämningar registrerade på fastigheten. Källa: Fornsök, https://app.raa.se/open/fornsok/

Naturvärden

På fastigheten finns det 1 sumpskog registrerad. Avdelning 2 i skogsbruksplanen är påverkad. Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden fanns registrerade på fastigheten vid kontrolltillfället. Källa: Skogsstyrelsen, skogens pärlor, https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/

Skattetal

Fastigheten har 2/7 mantal i skifteslaget. Andelen ger delaktighet i samfälld mark, vägar och vattenområden m m.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper, det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Friskrivningsklausul

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.
Det innebär att köparen inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning gäller bara under förutsättningen att säljaren inte känner till de eventuella "dolda felen".

Områdesbeskrivning

Närmsta tätort är Möklinta, endast 1,5 km från bostaden. Här finns förskola, skola med förskoleklass till årskurs 6, lanthandel med pizzeria som är ombud för apoteket, bensinstation, distriktsköterskemottagning, filial till stadsbiblioteket i Sala.

I Möklinta socken finns flera olika föreningar, idrottsplats med gräsplan, motionsslinga med elljus och skidbacke med lift. Här ligger också Färnebofjärdens Naturreservat, flera bra fiskesjöar och bra svamp- och bärmarker. För den aktive finns fotbolls- och innebandy lag samt en körverksamhet.

Varje år är det ett traditionellt midsommarfirande i Gammelgården. Under sommaren finns Hembygdsgårdens sommarcafé och vid Hällsjön, 6-7 km från bostaden, finns en populär kommunal badplats.

Vill du veta mer om Möklinta besök gärna. http://viimoklinta.se/

Närmsta stad är Sala, ca 24 km från bostaden. I stadens centrum finns såväl småbutiker som en modern galleria, bibliotek, biograf, caféer, restauranger, matbutiker och tågstation för goda pendlingsmöjligheter. För den friluftsintresserade finns flera sjöar i Salas närhet med möjligheter till bad, fiske och utflykter längs fantastiska vandringsleder. Sala har ett rikt föreningsliv med drygt 200 föreningar med många olika verksamheter. Vid Lärkans sportanläggning strax utanför centrum finns idrottshall, badhus, hockeyhall, curlinghall samt flera bollplaner.

Kommunikationer

I Västmanlands län utförs kollektivtrafiken av VL. För tidtabeller, linjekartor och annan information, se VL:s hemsida www.vl.se

Tågtrafik. För tidtabeller och annan information, se SJ:s hemsida: www.sj.se

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 300 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna anbud senast tis 30 maj

Utgångspris: 10 300 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter