Lantbruk

Vacker gård med anor från 1300-talet

Utgångspris

19 800 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast tis 26 maj, kl 13:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Virkesförråd
4 387 m3sk
Boyta
583 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

ENKÖPING HAMRA 1:6 och 1:7

Adress

Fröslunda Hamra gård 2 74963 Örsundsbro

Om fastigheten

Vid Örsundsbro, mitt i Mälardalen, ligger denna vackra gård med goda pendlingsmöjligheter till Uppsala, Enköping, Stockholm och Västerås. Här finns flera bostadshus för uthyrning, stall, stora åkrar och strandängar för den som har betande djur. 94 ha åker lämplig för spannmålsproduktion, delvis insprängd mellan vackra ekbackar med gott om lämningar från vikingatiden. 23 ha naturbetesmarker i vacker inramning av Alsta sjö och ca 25 ha av sjön tillhör fastigheten.
Skogen, 37 ha består till största del av blandskog med övervägande andel löv.
I Örsundsbro finns förskola – åk 9, livsmedelsaffär, frisör mm.

Professor Rutger Sernander hävdade bestämt att det absolut äldsta och största päronträdet i Norden stod på en gård vid namn Hamra i södra Uppland. Det får anses troligt då Hamra Säteri omtalats som sätesgård redan på 1400-talet. Ägarlängden går dock ända tillbaka till 1300-talets början då gården ägdes av en Lars i Hamra.
Gården har ägts i olika konstellationer genom århundradena och haft otaliga kopplingar till olika herresäten runt om i landet. Mangårdsbyggnaden brann ner, oklart när, och ett nytt hus restes 1857 på den gamla grunden. Detta är än i dag synligt då källaren är betydligt äldre än resten av nuvarande mangårdsbyggnad.
Man säger att det tidigare funnits ytterligare en flygelbyggnad på gården. Tyvärr finns inte några äldre kartor så dispositionen av gårdens byggnader är oklar. Den äldsta kända kartan är från 1742 och en kopia hänger i salen i mangårdsbyggnaden.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnad, 8 rok, uppförd 1857. Timmerstomme med puts, enkupigt taktegel, murad källare. Vatten och avlopp gemensamt med övriga bostäder på gården. Vattenburet värmesystem med bergvärmepump, 2-glasfönster.
Genom stora entrén kommer man in i en större hall med såpat furugolv och tapet. Till vänster ligger kök med ljus äldre skåpinredning, DM, spishäll med ugn, fläkt, kyl/frys. Bakom köket ligger tre rum i fil, matrum, salen och ett vardagsrum. Samtliga med furugolv, tapet och kakelugnar.
Kontor med furugolv, tapet och kakelugn. Vid sidan om köket, i utbyggnaden finns grovkök med plastmatta och målad väv på vägg, diskbänk och TM, ingång till källaren samt en mindre toalett med WC, handfat, dusch, våtrumsmatta på golv och våtrumstapet på vägg.
På övre plan finns ett stort allrum med furugolv, målad väv på vägg och öppen spis. Ett större sovrum med furugolv, målad väv och kattvindar. Två mindre sovrum kakelugnar, furugolv och tapet. Badrummet på övervåningen har kakel/klinker och målad väv på vägg. Badkar, handfat, WC och ingång till kattvind.
Husets källare är äldre än resten av byggnaden. Den är murad i valv och rymmer bergvärmepump, ett utrymme som använts till förvaring av köttprodukter då det finns stora krokar i taket samt en väl tilltagen potatiskällare.

Flygelbyggnad

Byggnad uppförd 1734 i liggande timmer med putsad fasad. 2-glasfönster, valmat tak klätt med 1-kupigt tegel. Källare under del av huset, murat valv med tre mindre utrymmen varav det ena innehåller jordvärmepump. Hyresgästerna delar på elförbrukningen. Vatten och avlopp delas med övriga bostadshus på gården.

Lägenhet nr 1: 5 rok. Har uteplats på baksidan. Hall med laminat på golv och målad väv på vägg. Intill ett kök med äldre skåpinredning, plastmatta, målad väv, kyl/frys och spis med häll och ugn. Bakom köket finns ett äldre "grovkök" med skåpinredning, TM och DM.
Badrum med våtrumsmatta, golvvärme, WC, handfatskommod, vikbara duschväggar, handdukstork och spotlights i taket..
Ett rum med laminatgolv och tapet, ett rum med laminatgolv och målad väv. Vardagsrum med furugolv, tapet och braskamin.
Övervåning med ett större vardagsrum/hall med furugolv och målad väv, öppen spis. Ett sovrum med furugolv och tapet, kattvindar.

Lägenhet nr 2: 5 rok. Lägenheten är vid försäljningstillfället uthyrd, hyra 5000 SEK. Har uteplats på gaveln. Hall med laminatgolv målad väv. Kök med äldre skåpinredning, kyl, frys, spis med häll/ugn, DM, ekmönstrad laminat, målad väv på vägg. Badrum med kakel/klinker,Handfat, WC, dusch, TM, golvvärme och handdukstork.
Stort vardagsrum/matsal med kakelugn och furugolv, tapet. Arbetsrum med furugolv och tapet.
Övervåning med stor hall, furugolv, målad väv, kattvindar. Sovrum med plastmatta, tapet och garderober. Sovrum med plastmatta, tapet och garderob.

Blänkhem

Hamra 1:7 eller Blänkhem som det kallas har tidigare varit arbetarbostäder, 5 rok. Bostaden är vid försjälningstillfället uthyrt, hyra 5 000 SEK. Huset rymde två lägenheter men nu endast en bostad.
Trästomme klädd med stående lockpanel, torpargrund, plåttak, tvåglasfönster. Vid besiktningstillfället värmdes huset med direktverkande el och luft/luftvärmepump. Vattenburen bergvärme håller på att installeras.
Vad det gäller vatten/avlopp har vi knapphändig information. Enligt uppgift delar samtliga byggnader på gården vatten och avlopp.
Bostaden rymmer två våningsplan. På det nedre finns ett mindre badrum med kakel/klinker, WC, handfatskommod, handdukstork, pax frånluftsfläkt och duschhörna. Hallen har ekparkett på golvet och målad väv. Här finns en av två trappor till övervåningen.
Kök med äldre spispanna, ekparkett, äldre skåpinredning, spis med häll, DM, skafferi och kyl. Från köket ingång till matrum med furugolv och tapet. Vidare in i vardagsrum med furugolv och strukturtapet. Rummet innanför har tidigare varit ett fullstort sovrum men inrymmer nu också ett pannrum för den nya bergvärmepumpen.
På gaveln finns ett utrymme som tidigare var ingång till den andra lägenheten. Här finns trappen upp, förvaring och den gamla toaletten tjänstgör som tvättstuga.
På övre plan finns två likvärdiga sovrum med furugolv och tapet. I hela övervåningens bredd finns en rymlig yta för ex lek med brutet tak och lägre takhöjd.

Örnberget

Ett mindre torp, vackert beläget strax söder om gårdscentra.
Timrad byggnad klädd med rödfärgad träpanel, 7.60 x 4.30 + 2.70 x 1.80, med plåttak, 2-glasfönster, källare under del av byggnaden och resterande del krypgrund. På bottenplan finns ett äldre kök samt en kammare. På övre plan finns två mindre rum med låg takhöjd. Torpet har sommarvatten men inget avlopp. Det krävs en del åtgärder innan uthyrning kan ske.

Loge/tork

Trästomme klädd med panel, stenplintsgrund, tegel/eternittak.
Torken är ej i drift utan utrymmet används i dag för lagring, 120-150 ton.
Torkdelen 14 x 21 m och resterande byggnadsdel 29.5 x 14 m.

Stall/ladugård

Byggnaden är T-formad, uppförd 1904.
Stalldelen är uppfört i tegel, gjuten grund, trägolv, plåttak. Skulle över stallet som har en takhöjd om 3.30 m. Stallet är 10.80 x 20.2 m och har i dagsläget 5 boxplatser men det finns gott om utrymme för flera. Gott om äldre gjutjärnsdetaljer.

Ladugårdsdelen har gjuten platta, stillbord i mitten och äldre mjölkrum. I mjölkrummet finns vatten framdraget. Byggnaden är murad i tegel men har överbyggnad (skulle) med trästomme klädd med panel, plåttak, ca 25.70 x 15.30 m.

Den bortre delen av byggnaden, logen, har trästomme klädd med panel, eternittak och plintstensgrund. Här finns körbro upp till skullen, 10.70 x 15.30 m.

Spannmålsmagasin/traktorgarage

Timrad byggnad i två våningar på stenplintsgrund, plåttak, ca 19.60 x 6.70 m. Ena änden är vidbyggt traktorgarage med trästomme klädd med panel ca 8 x 8 m.

Tvättstuga/Slakteri

Timrad stuga ca 4 x 6 m på gjuten platta, tegeltak. Troligen har byggnaden flyttats hit till ny grund. Byggnaden har två likvärdiga utrymmen varav det ena varit tvättstuga och det andra ett slakteri för egen slakt.

Lilla boden/dass

Timrad byggnad på stengrund, tegeltak som används till förvaring av trädgårdsredskap. På baksidan finns vidbyggt utedass.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplan upprättad i mars 2020 av Bertil Engström. Skogsmarken omfattar 37 ha med ett totalt virkesförråd på 4 400 m³sk varav hälften av volymen är gran och tall.

Skogsvård

0,7 ha behöver planteras och 1,9 ha behövs hjälpplanteras.
Ytterligare 1,1 ha behöver återväxtkontrolleras.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den s k 50 %-regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.
Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Häradsallmänning

Fastigheten har 2 1/4-mantal i Lagunda Häradsallmänning. Allmänningens långsiktiga mål är att avkasta 2 500 -3 000 SEK/mantal och år.

Naturvärden

På fastigheten finns en registrerad nyckelbiotop, avd 23. Området är en 1,1 ha stor ekbacke med spärrgreniga grövre träd och värdefull kryptogamflora.

Arrende/nyttjanderätter

Åkermarken är utarrenderad på 5-årigt arrendeavtal och avtalet tecknades 2000-01-11 med tillträde 2000-03-14.
Årlig arrendeavgäld 140 000 kr. Köparen iträder säljarens roll gentemot arrendatorn.

Arealuppgifter

I 2017 års taxering var den taxerade arealen totalt 148,3 ha (exl. vatten). Vid mätning på Lantmäteriets kartmaterial är fastigheten 194,8 ha inklusive vatten.
I den nyligen upprättade skogsbruksplanen är fastigheten digitalt uppmätt till 193,8 ha varav 111,7 ha inägomark (betesmark och åkermark), 37 ha skog, 12,9 ha skogsimpediment, 25,4 ha sjö och 6,8 ha övrig mark (vägar och annat).
Vi rekommenderar ny ägare att göra en ny fastighetstaxering gällande både ägoslag och bostadsbyggnader.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns flertalet registrerade fornlämningar, stensättningar, högar, terrassering, hällristning, runristning, gravfält och resterna av Hamra tegelbruk. Utförligare information om dessa finns att få på Fornsök, www.fmis.raa.se.

Jakt

Fastigheten är med i Lagunda ÄSO, lika gällande jakt på kronhjort. Jakten är utarrenderad men uppsagd. Inget vederlag utgår.

Fiske

Fastigheten har 25 ha av Alsta sjö. I sjön finns bl.a. abborre, asp, björkna och braxen.

Hyresavtal

Vid tillträdet är en lägenhet i flygeln och Blänkhem uthyrt. Köparen övertar ansvar gentemot hyresgästerna vid tillträdet.
Villan Blänkhem hyrs ut mot en månatlig hyra om 5000 kr. Hyresgästen står kostnader för uppvärmning, el och sotning.
Lägenhet nr 2 i flygeln hyrs ut mot en månatlig hyra om 5000 kr. Hyresgästen står kostnader för uppvärmning och el. Kopia på befintliga kontrakt överlämnas i samband med kontraktsskrivning.

Historik

Professor Rutger Sernander hävdade bestämt att det absolut äldsta och största päronträdet i Norden stod på en gård vid namn Hamra i södra Uppland. Det får anses troligt då Hamra Säteri omtalats som sätesgård redan på 1400-talet. Ägarlängden går dock tillbaka till 1300-talets början då gården ägdes av en Lars i Hamra.
Gården har ägts i olika konstellationer genom århundradena och haft otaliga kopplingar till olika herresäten runt om landet. Mangårdsbyggnaden brann ner, oklart när, och ett nytt hus restes 1857 på den gamla grunden. Detta är än i dag synligt då källaren är betydligt äldre än resten av nuvarande byggnad.
Man säger även att det tidigare även funnits ytterligare en flygelbyggnad på gården. Tyvärr finns inte några äldre kartor så dispositionen av gårdens byggnader är oklar. Den äldsta kända kartan är från 1742 och en kopia hänger i salen i mangårdsbyggnaden.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper, det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten då fastigheten säljs av dödsbo.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Vägbeskrivning

Hamra gård ligger ca 4 km väster om Örsundsbro.
Från Uppsala: Kör Rv 55 mot Norrköping. Vid Örsundsbro, södra avfarten, sväng av höger mot Nysätra och Fröslunda kyrka. Kör ca 3,8 km och sväng höger vid skylt Hamra 1. Gårdscentra ligger sedan på höger sida om vägen.
Från E18: Sväng av mot Uppsala. Vid Örsundsbro, södra avfarten, sväng vänster mot Nysätra och Fröslunda kyrka. Kör ca 3,8 km och sväng höger vid skylt Hamra 1.

Områdesbeskrivning

Örsundsbro ligger mellan Enköping och Uppsala. Genom samhället flyter Örsundaån, bron över ån har stor historisk betydelse och platsen blev tidigt en handelsplats.
Här bor många barnfamiljer eftersom det är goda pendlingsmöjligheter till både Uppsala, Enköping, Västerås och Stockholm. Skola, från förskoleklass till 9-e klass finns i samhället.
Örsundsbro är känt för sin goda företagaranda med många företag som är etablerade på orten. Örsundsbro är och har sedan länge varit en handelsplats.
I Örsundsbro hittar du också idrottsplatsen Åvallen, en fin gästhamn för fritidsbåtar, mataffär, frisör mm.
Trakten kan beskrivas som ett odlingslandskap omslutet av löv-och barrskog. Några kilometer från Örsundsbro ligger Alstabadet, en kommunal badplats med stor gräsyta, bryggor och omklädningshytter.

Kommunikationer

Från Örsundsbro går bussar till både Uppsala, Enköping och Bålsta där pendeln till Stockholm har sin slutdestination.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 445 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter