fbpx

Lantbruk

Ullevi Östergård, 100 hektar

Utgångspris

14 500 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast mån 15 Nov kl 12:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
100,1 ha
Skogsmark
55,7 ha
Berg/hällmark
12,3 ha
Åkermark
26,0 ha
Betesmark
2,0 ha
Inägomark
1,5 ha
Övrigmark
2,2 ha
Småhusmark lantbruk
0,3 ha
Småhusmark lantbruk
0,1 ha
Virkesförråd
8 817 m3sk
Boyta
376 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

VÄSTERVIK ULLEVI 11:1

Adress

Ullevi Östergård 1 59491 Gamleby

Om fastigheten

Ullevi Östergård
Hela gården omfattar 100 hektar. Kan även förvärvas i delar. En komplett gård inklusive egen strand och brygga, 56 ha välskött skog med en ovanligt jämn åldersfördelning samt 25 ha högklassig åkermark. Klassisk och välhållen mangårdsbyggnad med gott om utrymme för familj och gäster i lantlig stil med bl.a. flertalet kakelugnar bevarade. Extra bostadshus med två lgh. Magnifik utsikt över öppen åkermark och havsvik, i närområdet finns natursköna hagmarker och en rik historia i det stora antalet lämningar från tidiga boplatser.

Det sköna lantliga livet erbjuds här i kombination med närheten till väg E22 för enkel och snabb pendling till exempelvis Norrköping eller Västervik samt endast 2 km in till Gamleby tätort med allmän service. Det bästa av två världar. Flertalet välhållna ekonomibyggnader med gott om fina utrymmen till förvaring, djurhållning eller annan verksamhet. Tack vare nämnda tillgångar och närheten till tätort, hav och väg finns här mycket goda möjligheter till en rejäl extra intäkt via uthyrning av befintliga lägenheter, året runt eller under turistsäsongen, och uthyrning av utrymmen för t.ex. båtar och husvagnar.

Ägorna finns samlade i en sammanhängande figur med en rik variation i allt från bergbunden tallskog, via bördig granmark och åkermark med goda jordar i rationella skiften till stranden i Östersjön. I södra änden finns skogen med inslag av öppen hagmark, avskilt och enskilt för ostört arbete, jakt och rekreation. Skogsdelen omfattar totalt 75 ha och erbjuds som en egen enhet. Ett område ren åkermark om ca 18 ha erbjuds mellan skogen och gården. Gården med byggnader och marken från väg E22 till Gamlebyviken omfattar närmare 5 hektar och erbjuds som en enhet.

Utgångspris: 14 500 000 kr. Bud senast: 21-11-15

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Ståtlig huvudbyggnad med magnifik utsikt över den öppna marken och Gamlebyviken. Boarea om 220 kvm plus 80 kvm biarea (enligt taxering). Den tillhörande marken sträcker sig rakt ned till den egna bryggan med sex båtplatser. På tomten finns även tillhörande utedass i vacker stil med bl.a. halvmåneformade fönster.

RUMSBESKRIVNING NEDRE PLAN:

Entré till HALL, rymlig med plats för avhängning av ytterkläder, har slipat trägolv. Ingångar till kök, badrum, salen och kontoret samt trappa till övervåningen. BADRUM med våtrumsmatta och våtrumstapet, wc, tvättställ och duschhörna. SALEN med gott om plats och bevarad fungerande kakelugn, fint ljusinsläpp genom stora fönster, plastmatta. SOVRUM 1 - Förmaket invid salen - har heltäckningsmatta. SOVRUM 2 har plastmatta, används idag som kontor. Mellan salen och köket finns KAMMAREN, bra som mindre vardagsrum eller matsal, med fungerande kakelugn. I KÖKET finns ljus inredning och en ståtlig murad spiskåpa, plastmatta på golvet och en härlig utsikt neråt sjön ifrån matplatsen. Köket är utrustat med elspis och hel kyl. Köksingång/farstu i liten utbyggnad, med mindre frysbox, här når man även ner till matkällaren, där finns en större frysbox samt hyllplan längs väggar.

RUMSBESKRIVNING ÖVRE PLAN:

Trappa i slipat trä upp till möblerbar HALL/allrum med slipat trägolv. Utgång till balkong med vacker utsikt över gård, fält och sjö. SALEN uppe har slipat trägolv och kakelugn. SOVRUM 3 har laminatgolv och kakelugn samt två kattvindar med bra förvaring. SOVRUM 4 är ett före detta kök med murstocken synlig, slipat trägolv samt kattvind med bra förvaring. BADRUM uppe är i gott skick, har våtrumsmatta och våtrumstapet, bubbelbad, rymlig dusch, wc och tvättställ. Förberett med elrör för framdragning till eventuell tvättmaskin. Idag används tvättstugan som finns i bostadshus 2.

BYGGNADSSÄTT:

Taktyp/takbeklädnad: Plåt, bytt 2013
Utvändiga plåtarbeten: Plåt
Grundläggning: Delvis källare samt torpargrund
Stomme: Trä
Fasadtyp: Putsad
Fönster: Kopplade 2-glasfönster
Vatten: Enskilt vatten gm borrad brunn (år -02). Även tillgång till äldre gemensam källa.
Avlopp: Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration (från -91).
Uppvärmning: Vattenburen via vedpanna och ackumulatortankar, 3 x 500 l. Fem kakelugnar varav två är godkända och används.
Ventilation: Självdrag
Bredband: Fiber finns installerad

Energideklaration ej utförd.

Bostadshus med 2 lgh

Extra bostadshus med två lägenheter för exempelvis gäster, generationsboende, samägande familjer eller uthyrning - korttid till turister eller året runt. Ca 156 kvm boarea enligt taxering.

Intilliggande uthus/bod i trä med tegeltak och två dörrar/utrymmen.

RUMSBESKRIVNING NEDRE PLAN:

Separat lägenhet om 3 rok. Hall, sovrum, kök med matplats, elspis och kyl- och frysskåp, kammare/sovrum samt vardagsrum. Plastmattor. Badrum med plastmatta/våttapet, wc, tvättställ och duschkabin.

Tvättstuga och pannrum med separat ingång utifrån.

RUMSBESKRIVNING ÖVRE PLAN:

Lägenhet om 4 rok samt badrum. Plastmattor på golven. Badrum med våtrumsmatta och våtrumstapet, duschhörna, wc och tvättställ. Idag uthyrd, hyresgästen är uppsagd för avflyttning.

BYGGNADSSÄTT:

Taktyp/takbeklädnad: Betongtegel
Utvändiga plåtarbeten: Plåt
Grundläggning: Torpargrund
Stomme: Trä
Fasadtyp: Putsad
Fönster: Kopplade 2-glasfönster
Vatten: Gemensamt med mangårdsbyggnaden.
Avlopp: Gemensamt med mangårdsbyggnaden.
Uppvärmning: Vattenburen via panna för havreeldning, havremagasin i fd oljecistern.
Ventilation: Självdrag
Bredband: Fiber finns ej installerad i detta hus.

Energideklaration ej utförd.

Bilgarage

Träbyggnad med plåttak, plats för två bilar.

Ladugård

Äldre träbyggnad med plåttak. Lösdriftsstall, använt som kalvstall, på djupströbädd. Loge med gjutet golv. Gödselplatta.

Lösdriftsstall

Sammanbyggt med den äldre ladugården. Ca 16x10 m i yttermått. Plåttak, putsade väggar, gjutet golv, foderbord på ena långsidan. Har använts för nöt, uppfödning av ungdjur, på djupströbädd.

Maskinlada

Sammanbyggd med ladugården. I trä med plåttak. Grusgolv.

Vagnbod

Äldre träbyggnad med plåttak. Vidbyggd extra bod. Förvaringsutrymmen.

Maskinhall

Träbyggnad med plåttak. Grusgolv. Ca 17,5 x 10,5 m i yttermått. Stora skjutportar för god åtkomlighet. Är idag uthyrd till förvaring via muntligt avtal, nu uppsagt av säljaren för avflyttning senast den 31 oktober.

Djurstall och magasin

Fd svinstall där ombyggnation påbörjats, öppnat upp och tagit bort innertaket. Samt sädesmagasin.

Spannmålstork och verkstad

Träbyggnad med plåttak. Verkstadsutrymme med gjutet golv, putsade väggar och gips i taket. Spannmålstork med skruv. Skjutportar.

Förråd/bilgarage

Byggt i trä med plåttak.

Sjöbod

Äldre träbyggnad med tegeltak. Samägd, två delägare i själva byggnaden, står på samfälld mark med flera delägare.

Brygga

Brygga i trä med möjlighet till 6 båtplatser.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplanen upprättades av Södra i mars i år, 2021. Virkesförrådet bedömdes då till ca 8 450 m³sk eller 152 m³sk/ha och boniteten till 7,2 m³sk/ha/år. Av förrådet är ca 80 % tall, 13 % gran och 7 % löv. Här slipper man bekymmer av granbarkborre. Tillväxten beräknas i nuläget till ca 360 m³sk per år och efter 2021 års växtsäsong beräknas förrådet till ca 8 800 m³sk.

Skogsmarken ligger väl samlad i ett fyrkantigt skifte med raka gränser. Marken sträcker sig sydväst upp på en ås vilket innebär bördiga sluttningar. Uppe på åsen finns en del bergbunden kargare mark, överlag är boniteterna goda på fastigheten. Tall dominerar kraftigt, främst på höjderna. I sluttningen ner mot inägomarken växer främst gran och björk med inslag av tall. Skogstillståndet bedöms mycket gott, fastigheten är välskött med jämna och välslutna bestånd. Åldersfördelningen är jämn med skog i alla åldrar, dock med underskott av föryngringsmogen skog i dagsläget. Ca 100 m³sk bedöms mogen idag och ca 3440 m³sk bedöms avverkningsbar. Den åldersklass som sticker ut något är 45-årig skog, mao den ålder där skogen kan förväntas ha hög löpande tillväxt.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Vägar

Andel i gemensam byväg som medger god direkt tillgång till fastighetens skogsmark.

Naturvärden

Det finns inga registrerade höga naturvärden eller nyckelbiotoper. Fastigheten har enligt skogsbruksplanen flera områden med naturvärden i skogsmarken, bl.a. hällmarker, fd betesmark och sumpskog. Med de i skogsbruksplanen avsatta naturvårdsområdena uppfyller fastigheten enligt planläggaren certifieringskraven om minst 5% avsatt skogsmark.

Forn- och kulturlämningar

Det finns en registrerad fornlämning, en hällristning i inägomarken. I området kring gamla torpmiljön Gröningsbo finns kulturlämningar i form av stenmurrar och odlingsrösen. De avdelningar i skogsbruksplanen som berörs är utmärkta på kartan samt i avdelningsbeskrivningen under respektive avdelning. Forn- och kulturlämningar är skyddade enligt lag.

Jakt

Jakträtten är upplåten via skriftligt 1-årigt avtal. Tillträddes den 1 juli 2017. Uppsägning ska ske 6 månader före avtalstidens utgång. Goda jaktmöjligheter på framförallt kronvilt / kronhjort, vildsvin, rådjur och älg. Ingår idag i ett jaktlag ihop med flera fastigheter samt i älgskötselområde.

Fiske

Möjligheter till fiske erbjuds i havsviken via det fria handredskapsfisket.

Gamlebyvikens gäddfiskevatten som ortsborna inte höjer ett ögonbryn åt, är något som utländska gäster kan resa långt för att få uppleva.
På 1930-talet började Blekhems Egendom att plantera ut gädda och gösyngel i Gamlebyviken. I viken sattes årligen ut ungefär 500 000 gäddyngel, senare också regnbåge. Utsättningarna av gädda pågår fortfarande. Gäddrekord för Gamlebyviken, 21,3 kg längd 130 cm. Det var 200 m från Gamleby hamn, en riktigt bra gäddvass. Källa: www.gamleby.se

Åkermark

Åkermarken uppgår enligt taxeringen till ca 25 ha. Säljarens äldre sam-ansökan indikerar 27 hektar åker och 2,2 ha betesmark. Övervägande delen består av lätt-lera. Inne i skogsskiftet är det mera sand- och mulljordar. Åkermarken har underhållits löpande. Åren 2011-2013 gjordes strukturkalkning samt kalkfilterdränering, kartor för detta finns att tillgå. Då gjordes även stegdikning av ån samt byte till ny bro-trumma.

Arrende/nyttjanderätter

Åkermark om ca 19,8 ha är utarrenderad via skriftligt 1-årigt avtal fr o m den 14 mars 2016 med automatisk förlängning om 1 år i sänder. Uppsägning ska ske senast 8 månader före arrendetidens utgång och det kommer ske nu så att marken bör bli tillgänglig för köparen till nästa säsong. För vidare information om samtliga villkor kontakta mäklaren.

Stödrätter

EU-stödrätter finns och tillhör jordägaren. De är nu utlånade till arrendatorn, ska återlämnas vid arrendets upphörande.

Delförsäljning

Det finns möjlighet att lämna bud på olika delar av fastigheten:
1. Gården. Gårdscentrum med byggnader ihop med all mark öster om väg E22. Totalt ca 4,8 ha. Utgångspris: 5 600 000 kr.
2. Åkermarken. Mellan skogen och väg E22. Totalt ca 18 ha, enligt EU-ansökan ca 17 ha brukad åkermark. Utgångspris: 2 600 000 kr.
3. Skogen. All skogsmark och berg samt inägomarken om ca 6,5 ha belägen inne i skogsskiftet. Totalt ca 75 ha. Utgångspris: 6 400 000 kr.

Fastighetsbildning

Vid en försäljning i delar behöver områdena bilda egna fastighet genom avstyckning eller överföras till av köparen ägd fastighet via fastighetsreglering. Säljaren har ansökt om avstyckning via lantmäteriet och står kostnaden för förrättningen. I det fall köparen önskar sammanlägga med egen fastighet via fastighetsreglering står köparen för lantmäterikostnaden.

Köparen och säljaren skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kan komma att bestämmas vid förrättningen.

Förvärvstillstånd

Privatperson behöver inte förvärvstillstånd i aktuell socken. Juridisk person behöver förvärvstillstånd.

Visning

Anmälan till visning av husen görs till mäklaren. Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock ska hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande. Jakt pågår främst den 9-10/10, 23/10 och 7/11.

Gå på virtuell visning med Ludvig & Co:s Gårdskarta. Inspektera ägorna från soffan eller på plats. GPS-funktionen i din telefon eller surfplatta hjälper dig hitta rätt.

Nu kan den som är intresserad av en fastighet till salu, inte bara ta del av bilder, beskrivningar och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om var du är. Dessutom kan du klicka på kartbilden och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker du det snabbt.

I Gårdskartan finns Googles kartor och satellitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller satellit, med ägoslagsfärgerna tända eller genomskinliga.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper. Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper, det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Områdesbeskrivning

Gamlebys historia som stad; benämndes från 1200-talet för Westerwijk. År 1433 befallde Sveriges konung borgarna i Westerwijk att slå ner sina bopålar närmare havet vid Stegelöt eller på det ställe där Västervik nu ligger och tog namnet Westerwijk med sig. Gamla Westerwijk kallades "gambla byn” och därefter blev benämningen Gamleby.

Gamleby är Västerviks kommuns näst största tätort.

Området kring Gamleby tillhör en av de tätaste fornlämningsområdena i Sverige och inrymmer unika möjligheter till studier av de förhistoriska samhällena. Tätorten har bevarat en flerhundraårig stadsplan samt lämningar efter den medeltida staden Gamleby, en föregångare till Västervik. Den oreglerade och fritt framväxta bebyggelse som trängs runt torget och mot ån återspeglar en situation som sannolikt varit rådande sedan medeltiden. För 1000 år sedan var Gamleby en av landets 10 största städer. Gamleby är äldre än Stockholm.
Källa: www.gamleby.se

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 4 450 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna bud senast mån 15 Nov kl 12:00

Utgångspris: 14 500 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter