fbpx

Lantbruk

Sverkesta gård om 160 ha med representativ huvudbyggnad, flygel och ladugård mm

Högstbjudande

15 000 000 kr

Visning

  • tis 20 apr, kl 15:00 - 17:30

  • tor 22 apr, kl 15:30 - 18:00

Anmäl till visning

Snabbfakta

Totalareal
159,9 ha
Tomtområde
159,9 ha
Virkesförråd
10 796 m3sk
Boyta
350 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

LINDESBERG SVERKESTA 1:22

Adress

Sverkesta Gård 73272 Fellingsbro

Om fastigheten

Välkommen till Sverkesta gård! En mjölkgård med en areal om 160 ha fördelat på inägor om 83 ha och 63 ha skog med 10 796 m3sk. Fastigheten är bebyggd med en representativ mangårdsbyggnad uppförd på 1800-talet, flygelbyggnad, drängstuga, ladugård och det anrika ”magasinet” från 1600-talet som använts som restaurant med plats för 75 gäster. Ladugård med isolerat lösdriftsstall med mjölkrobot. Ett flertal övriga byggnader finns också på fastigheten.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Stilfull mangårdsbyggnad uppförd år 1813 och tillbyggd 1831.

Mangårdsbyggnaden inrymmer inte mindre än sju rum och kök. Huset totalrenoverades 1982. Ny betongplatta, isolering, avlopp och el. Många vackra detaljer som breda golv, 3 st kakelugnar och vedspis i köket. Uppvärmning via vedpanna (som tar enmetersved) med ackumulatortank, elpatroner.

Byggnaden har vackra tvåglasfönster från snickeriet i Sällinge. Sommaren 2018 målades mangårdsbyggnaden i sin vackra gula färg. Boarean är 260 m² och 20 m² biarea. Fiber finns indraget. Eget vatten. Eget avlopp.

Entrévåningen inrymmer entré med hall där trapp upp till övervåning är beläen. Vidare finns kontor med kakelugn och garderober. Vardagsrum med kakelugn. Kök med köksö och prydnadsvedspis. Innanför köket finns en grovingång där även klädkammare finns. Badrum med våtmatta, wc tvättställ, badkar och dusch samt tvättstuga med våtmatta, dubbla tvättmaskiner samt torktumlare. Pannrum med dörr ut.
Övervåning/hall där man installerat en mathiss, klädkammare finns också. Duschrum med våtmatta, kaklade väggar i duschutrymmet, tvättställ och wc. Förvaringsrum med extra frysbox. Samvarorum med kakelugn. Sal med trägolv, kakelugn och en större väggtavla följer med i köpet "E. Sundelius 1921". Biblioteket/stora rummet med trägolv, kakelugn. Sovrum med plastmatta, 2 garderober. Sovrum med plastmatta, 2 garderober.

Timmer/trästomme. Putsad fasad. 2-glasfönster. Tegeltak.

Köket är utrustat med inbyggandsugn, spishäll, kylskåp, prydnadsvedspis (ej i funktion), diskmaskin, köksfläkt.

Flygelbyggnad

Flygelbyggnaden inrymmer 5 Rum och kök. 90 m² boarea och 36 m² biarea.
Rumsbeskrivning: Hall med plastmatta. Duschrum med våtmatta renoverat år 2009, dusch, wc och tvättställ. Kök med plastmatta, vedspis, spis, diskmaskin, fläkt och kylskåp. Entré 2 med plastmatta. Vardagsrum med laminatgolv. Sovrum med laminatgolv, 2 garderober med överskåp.
Övervåning/hall med trägolv, balkong. Sovrum med laminatgolv. Sovrum med plastmatta. Sovrum med laminatgolv. Badrum med våtmatta, badkar, tvättställ samt wc.
Vidbyggt garage. Uppvärmning via direktvel. Trästomme, träbjälklag. Torpargrund.

Ladugård

Isolerat lösdriftsstall med mjölkrobot installerat 2005.
Man har tidigare haft 67 kor i lösdrift, automatisk matning från kraftfodersilos. 3 st foderstationer.
Samt ca 60 st ungdjur, boxar för kalvar och uppbundna kvigor. Mjölktank 4 m³. Gödselbrunn gjord år 2014 om 15 000 m². Gödselskrapor under golv.
Uppvärmt ladugårdskontoret, med förbindelse via kabel mellan mjölkrobot och datorn på kontoret, möjlighet att få larm till mobil.

Magasin/Restaurang

Trivsam lokal byggd i timmer, för möte och fest. Rymmer 75 gäster (50 personer på övervåningen och 25 på nedervåning). Kök. 2018 investerade man i en fettavskiljare. På sommaren är det ett populärt utflyktsmål att besöka Sverkesta Gård. Magasinbyggnaden är från 1600-talet. Iordningställdes 2007-2008. Uppvärmning är direktverkande el och luftvärmepump. Stor veranda 24 m² med plats för 25 gäster, infravärme. Yttermått 13x8 m. Drickakyl. Diskavdelning med diskmaskin. Kök med spis och köksfläkt. 2 kylskåp. Ölkyl. Frys. Direktverkande el samt luft/luftvärmepump. Tornbyggnad med wc, på övervåningen finns wc för personal. Egen avloppsanläggning.

Drängstuga

Drängstugan eller "Lilla loftet" är en äldre flygelbyggnad inrymmande storstuga med köksdel. Dusch (funktion okänd) med tvättställ, torrtoalett. Förrådsdel med egen ingång.

Ekonomibyggnader

Maskinhall med satstork, tippgrop och dieselpanna.
Spannmålslager 1987, volym 400 m³.
Ensilagesilo 1975, 537 m³.
Varmgarage med fyra portar för traktorer.
Gården har kross samt förråd, ensilagesilo som ej används idag.

Övriga byggnader

Även ytterligare några hus så som en smedja samt hönshus/vedbod.
Loge som är belägen vid granngård och som används av grannen, för vidare info. fråga fastighetsmäklaren.

Fiber

Stora mangårdsbyggnaden är ansluten till fiber.

Arealuppgifter

Lindesberg Sverkesta 1:22
Enligt lantmäteriutdraget har fastigheten en areal om 159 8763 m².
Den taxerad arealen är 161,25 ha.
Enligt skogsbruksplanen är arealen 163,7 ha och den produktiva skogmarken 62,8 ha och inäga/åker 82,8 ha.

Lindesberg Trädgårdstorp 1:1.
Enligt lantmäteriet och enligt taxeringsinformationen är arealen 2 335 m².

Jordbruksmark

Fördelar sig på 77 ha åker samt 9 ha bete och även 13 ha övrig mark. Jordbruksmarken är belägen med närhet till brukningscentrum och bedöms ha goda förutsättningar för ett rationellt brukande. Enligt fastighetstaxeringen har jordbruksmarken normal beskaffenhet och tillfredsställande dränering/självdränerande. Jordbruksmarken är täckdikad.

Åkermark

Åkermark där det mesta är täckdikat (ca 0,9 ha ej täckdikat), täckdikningskartor finns. Dikningsföretag finns.

Stödrätter

Stödrätter för 89,77 ha följer med i fastighetsaffären. Dessa överlämnas när perioden för överlåtelser av stödrätter är öppen.

Skogen

Skogsbruksplanen är upprättad med för skogsbruksplanläggning gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen.

Skogsmarken uppgår till 63 ha produktiv skogsmark, med en uppsakttad bonitet om 6,5. Virkesförrådet uppgår till ca 10 796 m³sk varav S1 och S2 är tall uppgår till 39%, gran till 25% och resten löv.

Avdelning 25 utgör en nyckelbiotop/biotopskydd på 4,6 ha. Naturvårdsobjekt finns på avdelning 23-24.

Kulturlämning finns vid vägkanten, söder om stora vägen.

Köparen övertar ansvaret för röjning samt all övrig skogsvård och eventuell plantering/hjälpplantering på fastigheten.

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Särskilda regler gäller även för avverkning vid sk fjällnära skogar, för mer information kontakta skogsstyrelsen.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Skogsuppgifter

Jakt

Jakträtten övergår på köparen på tillträdesdagen.

Fastigheten Lindesberg Trädgårdstorp 1:1

I köpet av fastigheten Lindesberg Sverkesta 1:22 kommer även fastigheten Lindesberg Trädgårdstorp 1:1 att ingå. Ett separat köpekontrakt kommer att upprättas gällande den fastigheten. Fastigheten har en areal om 2 335 m².
Fastigheten består av en tomt bebyggd med ett äldre boningshus i väldigt dåligt skick, som kan betraktas som rivningsobjekt.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Vatten och avlopp

Vatten: Det finns 2 borrade brunnar på fastigheten (ihopkopplade).
Avlopp: Minireningsverk anlagt år 2018, båda bostadsbyggnaderna är kopplade till minireningsverket, liksom magasinet och ladugården (ej drängstugan). Magasinet har även en fettavskiljare.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 8 645 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter