Lantbruk

Skogsrik och välskött fastighet i Rävninge, ca 125 ha

Högstbjudande

16 000 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast tis 7 apr, kl 09:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
121,2 ha
Skogsmark
85,0 ha
Skogsimpediment
5,0 ha
Åkermark
24,0 ha
Betesmark
5,0 ha
Övrigmark
2,0 ha
Småhusmark lantbruk
0,2 ha
Virkesförråd
17 378 m3sk
Boyta
310 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Hässleholm Rävninge 18:1 och 8:8

Adress

Rävninge 2198 28276 Hästveda

Om fastigheten

Trevlig skogs- och jaktfastighet med välskött gård i Rävninge om totalt ca 125 ha på ett vackert läge. Arealen fördelar sig på ca 27 ha åkermark, ca 5 ha bete samt ca 86 ha skog. Det totala virkesförrådet är bedömt till ca 17 378 m3sk och medelboniteten är beräknad till 8,6 m3sk. Här finns gott om utrymmen med plats för djur, flertalet garage, verkstad, ladugård, maskinhall samt två bostadshus. Det största bostadshuset är generöst till ytan med så mycket som 5-6 sovrum. Här bor du fritt och härligt på landet med endast 4 km till Hästveda och 16 km till centrala Hässleholm.

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på lrfkonsult.se/fastighetsformedling. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, slå över från satellit till karta så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Missa inte 3D-foto som tar dig på visning ett helt varv runt gårdscentrum. Detta hittar du under rubriken ”Externa länkar” på hemsidan.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Fakta

Byggnader

Det gula huset

Bostadshus byggt 1950 i 1,5-plan fördelat på ca 180 kvm om 9 rum och kök. Huset är byggt med gjuten källare med stomme av trä, 2-glas fönster från byggåret, fasad med träpanel och tak med tegelpannor. Huset har genomgått en omfattande renovering på 1970-talet då plastmattor lades in i alla rum (trägolv under) förutom parkett i vardagsrum. Enskilt vatten från grävd brunn med 2 st vattenrenare mot nitrat och som reglerar pH-värdet (installerat 2018). Enskilt avlopp till septitank med efterföljande infiltrationsanläggning (grävd 2017). Vattenburen uppvärmning via jordvärme från 2019. Välskött trädgård med jordkällare och växthus.

Planlösning: Entréhall med gott om avhängningsmöjligheter samt garderob under trappa. Från hallen nås trappa till ovanvåning samt dörrar vidare in i huset. Hallen leder vidare till ett sovrum till höger med plastmatta och tapet. I hallen finns också husets badrum från 2009. På entréplan finns tre sällskapsrum, kök med matplats och stort skafferi, trapp till källare samt groventré. Ovanvåning innehållande allrum, wc samt fyra sovrum med gott om förvaring i garderober och kattvind. Oisolerad vind för förvaring. Källare under hela huset innehållande tvättstuga med dusch, matkällare, pannrum samt förrådsrum.

Kök från byggnadsåret. Utrustning: kyl, spis med ugn och fläkt, diskmaskin (säljare garanterar ej skick).

Badrum med våtrumstapet och plastmatta (ca 2009). Utrustning: toalett, tvättställ, dusch och elektrisk handdukstork.

WC med plastmatta på golvet och tapet på väggarna. Utrustning: toalett samt tvättställ.

Det röda huset

Bostadshus byggt 1929 i 1,5 plan om ca 130 kvm som idag används som gästhus. Huset är byggt med murad källare och stomme av trä, 2-glas fönster, fasad med stående träpanel och tak med tegelpannor. Enskilt vatten från grävd brunn som delas med boningshuset. Enskilt avlopp till trekammarbrunn med okänd rening. Vattenburen uppvärmning via jordvärme från 2018.

Planlösning: På entréplan finns finentré med trapp till ovanvåning, tre rum för umgänge eller som sovrum, kök (äldre vitvaror, säljaren kan ej garantera skick) med matplats och garderober, groventré via farstu, trapp till källare samt badrum. Ovanvåning innehållande två sovrum, wc samt enklare utrustat kök. Källare under hela huset med gjutet golv och gråstensväggar innehållande pannrum samt förrådsrum.

Ladugård

Ekonomibyggnad med en byggnadsyta om ca 540 kvm. Byggnaden är uppförd under tak av eternit, stående träpanel med grund av puts innehållande kostall, grisstall samt loge över hela stalldelen.

Maskinhall

Ekonomibyggnad med en byggnadsyta om ca 180 kvm. Uppförd under tak av plåt och stomme och fasad av trä. Byggnaden har en öppen långsida med fem fack för maskiner.

Maskingarage

Ekonomibyggnad med en byggnadsyta om ca 180 kvm rest under tak av eternit och stående träpanel. Innehållande maskingarage, verkstad samt sädesmagasin med tork. På baksidan av byggnaden finns ytterligare en maskinhall för maskiner och bilar.

Garage

Ekonomibyggnad med en byggnadsyta om ca 40 kvm rest under tak av eternit och stående träpanel/puts. Innehållande garage för två bilar.

Övriga byggnader

I trädgården till det gula huset finns en äldre jordkällare samt ett växthus om ca 4 kvm.

Åkermark

Total areal enligt skogsbruksplan om ca 27,1 ha fördelade på 3 områden. Merparten av jorden finns inom klass 5 enligt Länsstyrelsen jordklassificering och har använts till odling av majs, vall och en del spannmål. Åkermarken är utarrenderad t.o.m. 2021-03-02. Stödrätter tillfaller jordägaren.

Betesmark

Betesmark om ca 5 ha (inkl biotopskyddsområde) enligt uppmätning på fastighetskartan fördelat på 4 områden. Betesmarken har de senaste åren betats av hästar och nötkreatur. Betesmarken är utarrenderad t.o.m. 2021-03-02. Stödrätter tillfaller jordägaren.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad februari 2020 av Victor Nordell, LRF Konsult. Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken 86,2 ha med ett uppskattat virkesförråd om totalt 17 378 m3sk varav 11 477 m3sk är G2, S1 och S2 skog. Under planperioden uppgår avverkningsförslagen till 4 017 m³sk. Trädslagsfördelningen är 49 % gran, 24 % bok, 9 % tall, 7 % löv. Medelboniteten är beräknad till 8,6 m3sk/ha/år och den årliga tillväxten är uppskattad till ca 607 m³sk.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Jakträtten är utarrenderad t.o.m. 2021-03-02. Förekommande vilt har varit älg, vildsvin och rådjur.

Fiske

Fastigheten Hässleholm Rävninge 18:1 innehar fiskerätt i Tydingesjön.

Biotopsskyddsområde

I fastighetens nordvästra hörn finns ett biotopsskyddsområde om ca 1 ha i form av naturbetesmark. Länsstyrelsen Skåne är förvaltare av biotopsskyddet och ska fortlöpande samråda med markägare och eventuella arrendatorer vid förvaltningen. Se mer information under "dokument" på hemsidan.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten Rävninge 18:1 finns totalt 9 st fornlämningar av typerna: röjningsröseområde, lägenhetsbebyggelse, svaltkvarn, fossil åker, offerkälla, hängnad, blästbrukslämning. Se all info hos Riksantikvarieämbetet.

Driftskostnader

Nuvarande ägares driftskostnader 2019:
Uppvärmning samt hushållsel på 14 000 kr (jordvärme installerades höst 2019. Tidigare användes vedpanna för uppvärmning)
Försäkring 19 000 kr (för hela fastigheten inkl byggnader och skog)
Avlopp (slamtömning) 1 400 kr
Renhållning 5 560 kr
Summa: 39 960 kr

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Säljaren och dess representant friskriver sig ansvar för eventuella avvikelser för de uppgifter som lämnats i objektsbeskrivning mm. Syftet med uppgifterna är endast att underlätta köparens besiktning av fastigheten och ge spekulanter en grov uppfattning om fastigheten. Den som tänker köpa fastigheten måste ovillkorligen själv hämta in uppgifter om fastigheten, som han kan grunda sitt köpbeslut på.

Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande.

Övrigt

Fastigheten har totalt 76 andelar i Brittedals Kraftverk. Brittedal är en ekonomisk förening och ägs av dess medlemmar. Brittedal är ett lokalt elnätsföretag som svarar för transporten av el hem till din fastighet. Det är inga kostnader i samband med att man har andelar. Det är Brittedal som äger nätet i Hästveda så det är de som tecknar nätavtal/energiavtal med kunden i det fall som kunden väljer Brittedals Energi AB som elleverantör. Elnätet är stort geografiskt och omfattar ett område norr om Hässleholm, öster om Bjärnum, söder om Osby och väster om Broby. . För mer info, besök: www.brittedal.se

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 500 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter