Lantbruk

Mindre gård utanför Mariestad

Högsta bud

1 500 000 kr

Högstbjudande: 1 850 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
19,4 ha
Skogsmark
10,6 ha
Inägomark
8,3 ha
Övrigmark
0,5 ha
Virkesförråd
984 m3sk
Boyta
75 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Mariestad Leksberg 11:1

Adress

Rosenlund 1 542 94 Mariestad

Om fastigheten

Endast 5 km utanför Mariestad ligger Leksberg Rosenlund 1. Fastigheten utgörs av ca 8 ha åkermark med möjlighet till egen djurhållning samt ca 10,6 ha skogsmark varav en mindre del runt gårdscentrum och ca 6,5 ha i ett eget skifte. Bostadshuset ligger enskilt och skyddat med utsikt över åkermarken. Huset har en bra och välplanerad planlösning och erbjuder dig som köpare stora möjligheter att själv skapa ditt eller ert drömboende.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshuset är uppfört under 1930-1940-talet med en kökstillbyggnad från 1990-talet. Huset är uppfört på källare med stomme av trä och på taket ligger betongpannor. Fönster är av typen kopplade två-glas.

Enskilt vatten och avlopp från borrad brunn respektive tvåkammarbrunn. Uppvärmning sker via vedpanna med pelletsbrännare och 500 l ackumulatortank samt med luftvärmepump. ​

Boarean uppgår till ca 75 m² och biarean till ca 55 m² enligt taxeringsinformationen.

Planlösning
Nedre plan fördelar sig över hall med trappa upp till övre plan, rakt fram ligger badrummet med dusch och bastu. Till vänster om hallen ligger vardagsrummet med trägolv, från vardagsrummet når man uterummet. Till höger om hallen ligger köket med skåpsluckor från 2018. Bredvid köket finns groventré och tvättstuga med tvättmaskin och torktumare.

Övre plan inrymmer hall, tre sovrum, ett mindre rum med snedtak samt kattvindar.

Driftskostnad
Total driftskostnad uppgår till 12 274 SEK/år

​I detta ingår följande kostnader:
Vatten och avlopp: ca 1 000 SEK/år.
Hushållsel: ca 8 000 SEK/år.
Försäkring: 2 558 SEK/år
Renhållning: 716 SEK/år.
Kostnad för sotning tillkommer.

Tillkommer: Fastighetsskatt om 3 893 SEK/år.

Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren.

Energideklaration är ej utförd.

Ladugård

Äldre träbyggnad i sämre skick.

Garage

Träbyggnad med plåttak och jordstampat golv.

Carport

Enklare träbyggnad med plåttak.

Skogsuppgifter

Den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 10,6 ha med ett bedömt virkesförråd om 984 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om 93 m³sk/ha. Medelboniteten har bedömts till 6,4 m³sk/ha och år. Den löpande tillväxten under planperioden är beräknad till ​67 m³sk/år. Trädslagsfördelningen har angetts till 70% björk, 16% asp och 13% gran. ​

Under planperioden ligger avverkningsförslaget på ca 234 m³sk vilket utgörs av gallringsuttag. Uppgifterna är hämtade från bifogad skogsbruksplan upprättad i september 2020 av Lars Densborn.

Åkermark

7,88 ha stödberättigad åkermark med övervägande mellanlera med inslag av styvlera. Åkermarken täckdikades under 1980-talet och krondiket rensades under 2014. Åkermarken är ej utarrenderad utan tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.

Stödrätter

I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den angivna stödberättigade arealen vilka kommer att överföras till köparen i god tid inför 2021-års SAM-ansökan.

Betesmark

Betesmarken uppgår till ca 0,5 ha efter mätning på fastighetskartan, marken är ej berättigad till stöd.

Övrig mark

Övrig mark utgörs av tomt, vägar mm.

Jakt

Jakträtten är inte upplåten utan övergår till köparen på tillträdesdagen.

Ombyggnad av E20

Enligt planläggningsbeskrivning, 2020-08-31 och plankarta, 2020-09-10 kommer ca 2,2 ha att tas i anspråk (blått område) för ombyggnaden av E20. Planerad byggstart är 2023 och ersättningen betalas vanligen ut när vägen är färdigställd. Utöver detta kommer ytterligare ca 0,3 ha (gult område) att tillfälligt tas i anspråk under byggprocessen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.​

Arealuppgifter

Arealuppgifterna i tabellen är hämtade från skogsbruksplanen.
Arealuppgiftenligt fastighetsregistret uppgår till 19,0268 ha.
Arealuppgifter enligt taxeringsuppgifterna uppgår till 19 ha fördelat på 7 ha skogsmark, 10 ha åkermark och 2 ha övrig mark.
Areal enligt fastighetskartan uppgår till 19,34 ha.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare.

Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv gårdskarta på ludvig.se/fastighetsformedling. Klicka upp gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig.

Friskrivning

En friskrivningsklausul kommer att finnas med i kontraktet där säljaren friskriver sig från fel och brister i fastigheten. En köpare skall vara medveten om att en friskrivning av detta slag är mycket långtgående.

Försäljningssätt och pris

Försäljning av fastigheten sker genom öppen budgivning till ett utgångspris av 1 850 000 SEK. Vid intresse från flera budgivare kommer försäljningen att slutföras genom budgivning. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Städning

Bostadshuset lämnas i det skick som det är i på visningsdagen. Ekonomibyggnader lämnas grovstädade.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 365 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter