fbpx

Lantbruk

Mindre gård mellan Västerås och Sala

Högstbjudande

5 400 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • sön 16 okt, kl 13:00 - 14:00

    Anmälan krävs. Välkomna!

Anmäl till visning

Om fastigheten

Liten jordbruksfastighet med två boenden, ekonomibyggnader och 6 ha mark.
Fastigheten erbjuder möjlighet till småskalig djurhållning, odling och även annan utrymmeskrävande verksamhet då det finns gott om utrymmen.
Ekonomibyggnader lämpliga att inreda för häst. Hagar i direkt anslutning.
Möjlighet att förvärva en bit historia då gården har varit en del av kunglig donation till Uppsala Universitet.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

VÄSTERÅS VIBO 1:3

Adress

Vibo 2 och 3 72594 Västerås

Totalareal
6,3 ha
Övrigmark
1,0 ha
Åkermark
2,0 ha
Betesmark
2,0 ha
Skogsmark
1,0 ha
Småhusmark lantbruk
0,3 ha
Boyta
184 kvm

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Vibo 2 Stora huset
Vibo 3 Lilla huset

Fakta

Byggnader

Stora huset/Vibo 3

1-plans bostadshus från av 1700-talet. Stomme av timmer, klädd med stående träpanel, krypgrund, tegeltak (-71). Kopplade tvåglasfönster. Boarea om 113 kvm och biarea om 6 kvm enligt uppgift från Taxeringsinformationen. Vattnet i båda bostäderna fås från en oreglerad vattenförening. Avlopp består av ett reningsverk med efterpolering (Baga -09) och gemensam infiltrationsbädd med den andra bostaden.
Uppvärmning med bergvärmepump från 2012, vattenburet med radiatorer. Självdrag. Inget fiber finns framdraget.

Planlösning
Hall med trägolv, trä i tak och tapet. Sal med trägolv, väv i tak och tapet. Sovrum 1 med laminatgolv, tapet och skivor i tak. Sovrum 2 med platsbyggda garderober, korkmatta, skivor i tak och målad tapet. Sovrum 3 med platsbyggda garderober, plastmatta, skivor i tak och tapet. Kontor med laminatgolv, skivor i tak och tapet. Badrum med duschkabin, kommod, WC, handdukstork, våtrumsmatta och våtrumstapet. Kök med modern standard, tapet och kakel på vägg, plastmatta. Tvättstuga med målad masonitvägg, plastmatta, tvättmaskin och bergvärmepump. Förråd och groventré.

Lilla huset/Vibo 2

Bostad med hyresgäst.
1-plans bostad med garage. Bostaden är uppförd 1957 i blåsten med putsad utsida, gjuten grund med balkar i betong/krypgrund, 2-glas fönster och 1-kupigt tegel på tak. Garagedelen (med pannrum och badrum) är uppfört med trästomme, fasad av lockläkt, gjuten grund och plåttak. Boarea om 71 kvm och biarea om 47 kvm enligt uppgift från Taxeringsinformationen. Vattnet i båda bostäderna fås från en oreglerad vattenförening. Avlopp består av ett reningsverk med efterpolering (Baga -09) och gemensam infiltrationsbädd med huvudbyggnaden. Uppvärmning med ved/pellets/el-panna, vattenburet med radiatorer. Självdrag. Inget fiber finns framdraget.

Planlösning
Hall med klinker, tapet och panel i tak. Toalett med handfat, WC, målad väv på vägg och klinker på golv. Två sovrum med laminatgolv, tapet och platsbyggda garderober. Vardagsrum med laminatgolv, tapet och målad tapet. Förråd. Kök med modern standard (diskmaskinen ägs av hyresgästen), laminatgolv, tapet och panel i tak. Matplats med platsbyggd garderob, laminatgolv, tapet och panel i tak. Badrum badkar, handfat, klinker och våtrumstapet (tvättmaskin och torktumlare ägs av hyresgästen). Pannrum med gjutet golv, avloppsbrunn, panna. Groventré med parkettgolv, arbetsytor och högskåp. Garage med gjutet golv, masonit på vägg, dubbeldörr.

Kallhyra om 4 000 kr per månad.

Ekonomibyggnader

Ladugård med loge
Ladugårdsdelen är murad och har en överbyggnad/höskulle med träregestomme och plank, eternittak. Invändigt är stillebord och inredning kvar. Dubbelbotten, med lager av sågspån, till höskulle. Byggnadsmått om 9,6 * 22,6 m enligt mätning på plats. Mjölkrum (3,5 * 4 m) - vatten till husen.
Logdelen är byggd med träregelstomme, plank, gjutet golv och tegel på tak. Loft i del av byggnaden. Byggnadsmått om 9,3 * 37,6 m plus vinkel 9,6 * 12,6 m enligt mätning på plats.

Garage/Verkstad
Platta på mark, putsade block och plåttak. Tre dubbeldörrar med höjd om 2,6 m. Byggnadsmått om 7,8 * 9,5 m enligt mätning på plats.

Gamla stallet/snickarbod
Timmerbyggnad i två plan som kompletterats med träreglar, delvis fasad med lockläkt. 2/3-delar gjutet golv, i övrigt trägolv. Stensockel, 2-kupigt tegel på tak. Byggnadsmått om 7,2 * 17,9 m enligt mätning på plats.

Förrådslänga
Timmerbyggnad på stensockel, trägolv och 1-kupigt tegel på tak. Tre förrådssektioner samt överloft, lågt i tak. Byggnadsmått om 7,2 * 17,5 m enligt mätning på plats.

Hönshus
Timmerbyggnad med trägolv, 2-kupigt tegel på tak och fönster med spröjs. Byggnadsmått om 6,4 * 7,0 m enligt mätning på plats.

Tvätt/Drängstuga
Timmerbyggnad med en del gjutet golv och en del trägolv, fönster med spröjs och 1-kupigt tegel på tak. Del av fasad har lockläkt. Byggnadsmått om 5,8 * 9,5 m enligt mätning på plats.

Skommarstugan
Timmerbyggnad på torpargrund, fönster med spröjs, 1-kupigt tegel på tak. Del av fasad har lockläkt. Enklare standard. Byggnadsmått om 6 * 9,5 m enligt mätning på plats.

Jordkällare
Putsade block med överbyggnad i trä, 2-kupigt tegel på tak. Byggnadsmått om 5 * 7,3 m enligt mätning på plats.

Vägbeskrivning

På objektets informationssida på ludvigfast.se/fastigheter/ finns möjlighet att få vägbeskrivning till fastigheten. Kartor finns också bilagda i prospektet.

Inägomark

Enligt taxeringsinformationen:
2 ha åkermark med sämre produktionsförmåga, minst 10 % men högst 30 % under normalt. Otillfredsställande dränerad.
2 ha betesmark med 30 % högre avkastning och kvalitet än normalt.

Skogsmark 1 ha. Enligt skoglig grunddata står det ca 180 m³sk på skogsmarken.

Jakt

Jakträtten tillfaller köparen på tillträdesdagen.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns en fornlämning (kalkstensugnsruin) och fem övrig kulturhistoriska lämningar (ett brott/täkt och fyra husgrunder) registrerade hos Riksantikvarieämbetet vid kontrolltillfället. Källa: Fornsök, https://app.raa.se/open/fornsok/

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden fanns registrerade på fastigheten vid kontrolltillfället. Källa: Skogsstyrelsen, skogens pärlor, https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Kuriosa

År 1624 undertecknade Kung Gustav II Adolf ett donationsbrev som gav Uppsala Universitet bl annat 300 gårdar. Donationen var så stor att avkastningen täckte Universitetets drifts- och investeringskostnader långt in på 1800-talet. Vibo var en av de 300 gårdarna som donerades. Gården har gått under många namn - Vidjebo, Vibo gård, Vibo akademigård och Vibo akademihemman. Gården har ända in på 1920-talet varit värdshus och det sägs att gården fått sitt namn redan på 1600-talet då drottning Kristinas vagn gått sönder uppe på skogen och man tagit en vidja och lagat den med.

Områdesbeskrivning

I Västerås finns flygplats, buss- och tågstation som gör det lätt att pendla till ex. Stockholm. Stort utbud av skolor, för vidare skolgång finns gymnasium och högskola. För den kulturintresserade finns teater, konserthus och museum. Det finns ett stort idrottsintresse i staden och flertalet inom- och utomhusarenor vilket ger goda möjligheter till att utöva de flesta idrotter. Med trevliga stadsparker, tätortsnära skogar och en stor insjöhamn är Västerås en attraktiv sommarstad.

För shopping finns Erikslund. Här hittar du matbutiker, bensinstationer och ett shoppingcenter med ett stort utbud av restauranger och butiker, bl a. IKEA.

Kommunikationer

I Västmanlands län utförs kollektivtrafiken av VL. För tidtabeller, linjekartor och annan information, se VL:s hemsida www.vl.se

Tågtrafik. För tidtabeller och annan information, se SJ:s hemsida: www.sj.se

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 400 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter