fbpx

Lantbruk

Lev din dröm mitt i Laholms böljande landskap med havet i horisonten.

Högstbjudande

7 450 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • lör 17 jun, kl 12:00 - 13:30

    Bokning krävs!

Anmäl till visning

Om fastigheten

Vi har fått äran att förmedla fastigheten Lilla Tjärby 1:13 där man idag aktivt bedriver handelsträdgård och jordgubbsodling med självplock. Utöver verksamheterna finns vackert boningshus, två bra byggnader för vinterförvaring av växter, maskinhall, gårdskontor, uppvärmd verkstad och garage med plats för flera bilar.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

LAHOLM LILLA TJÄRBY 1:13

Adress

Lilla Tjärby Byavägen 6 31235 Laholm

Totalareal
4,2 ha
Tomtområde
4,2 ha
Boyta
300 kvm

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Bottenplan
Övre plan

Fakta

Byggnader

Åkermark

JORDGUBBAR:
Jordgubbsodlingen tar ca 1,2 ha av marken. Om allt går som planerat är planteringen aktiv med samma plantor i 4 år. Därefter måste man byta område för att behålla god jordmån. Därför finns ett samarbete mellan nuvarande ägare och närmaste granne. Ersättning i nuläget utgår inte mellan parterna. Grannen ställer sig positiv till att diskutera fram en ny lösning med ny ägare.
Just nu är det grannen som odlar på fastighetens tillhörande mark och ägarna har planterat och bedriver därmed jordgubbsodling på grannens mark. Nuvarande 4-års period sträcker sig till 2025. Därefter kommer man behöva plantera nya jordgubbsplantor på egen mark.

Övriga marktyper

Strax under 0,5 ha används till parkeringsplats när det är bärplocksäsong.
Infart, parkering och drive in till butikens besökare.
Gårdsplan runt boningshuset samt stor och praktisk gårdsplan runt ekonomibyggnaderna.
Välskött trädgårdstomt runt boningshuset samt fruktträdgård.

BUTIK med DRIVE IN

Butiksytan om ca 376 kvm (ink lager) är öppen, ljus och mycket enkel att överskåda ur kundperspektiv. Det finns två entréer till butiken. Den långa butikskroppen gör det lätt att bygga upp en struktur som ger goda förutsättningar till merförsäljning. Man kan med lätthet variera sitt upplägg och flytta om efter säsongsbehov. Som kund upplever man butiken fräsch och modern. Idag finns två växthus som är fristående men sammankopplade med butiksbyggnaden. Vid försäljning ingår inte de två växthusen i köpeskillingen och ska därmed inte ses som fastighetstillbehör. Ett av bolagen äger de två växthusen. Informera gärna ansvarig fastighetsmäklare om intresse finns för köp, så tar jag det vidare med ägarna.

Det finns en djupborra som försörjer verksamheten med vatten. Djupborran är ca 33 m djup. Vattenprov finns ej. Dricksvatten tas från det kommunala vattenledningsnätet.
Parkeringsplats i anslutning till butiksingång. Rymmer ca Ca 20 bilar. De finns även extra parkeringsmöjligheter på gräsplanen som ligger intill.

FRUKTTRÄDGÅRD

Närliggande till boningshuset finns det en mindre fruktodling. Nuvarande träd har en varierande ålder av 5-15 år. Även sorterna varierar. Några av de kända svenska sorterna är Aroma, Cox´s Orange, Rubinola etc. Ägarna har inte gjort några större satsningar på fruktodlingen, så här finns det potential om man vill utveckla dagens koncept. Fruktodlingen består av äpple och päronträd, körsbär och plommon. Till äppelodlingen finns en karta som beskriver vilka sorter som finns och var i fruktodlingen man kan hitta dem.

BOSTADSHUS

Enligt taxering är boningshuset om ca 300 kvm boa uppfört 1929. Under 2011 gjordes de flesta stora renoveringarna interiört. Huset fick omdragen el, till stor del nya VA-ledningar samt tilläggsisolering. Bostaden har kommunalt vatten och avlopp. Ett vattenburet värmesystem med oljepanna och elpatron värmer upp boningshuset. Det finns tre kompletterande värmekällor. Öppen spis med insats samt en luft/luft värmepump i matrummet.
Nya fönster och dörrar sattes in under 2019. Altanen är nyare. 2017 renoverades uterummet och balkongen . Ny ytterbelysning på boningshuset och gårdsplanen ger ett extra lyft.
Ovanvåningen har vattenburen värme, gjutjärnskamin samt en luft/luft värmepump.

GÅRDSKONTOR

Fristående gårdskontor/personalutrymme på ofri grund om ca 65 kvm fördelat på tre rum och pentry. Våtutrymme med dusch, WC och handfat. Direktverkande el i form av luft-luft värmepump samt elradiatorer försörjer gårdskontoret med värme. Separat varmvattenberedare. När omtaxeringen är gjord så kommer fastightsutdraget uppdateras.
Enligt säljarna:
Gårdskontoret är enligt säljarna inte på ofri grund utan tillhör fastigheten.
Byggnaden är feltaxerad (dubbeltaxerad) hos Skatteverket, därav två (2) liknande ”hyreshuslokaler” i fastighetsregistret.
Där finns bara en sådan och detta är under rätning.
När omtaxeringen är gjord så kommer fastightsutdraget uppdateras.

MASKINHALL

Stor och användbar maskinhall om ca 400 kvm. Rest under plåttak. Ytterväggar av plåt.

VERKSTAD OCH GARAGE I SAMMANHÄNGANDE BYGGNADER

Verkstadsdelen om ca 72 kvm och garagedelen om ca 79 kvm värms upp med hjälp av luft/luft värmepumpar 2018.

TVÅ SEPARATA LAGERLOKALER SOM ÄR SAMMANHÄNGANDE MED VERKSTAD OCH GARAGE

Före detta potatislager används idag som kallager och vinterförvaring av växter. Det lilla lagret är ca 103 kvm och det stora lagret är ca 130 kvm.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 3 500 000 kr

Dokument & bilagor

Övrigt

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter