Lantbruk

Lantligt boende med stor stallbyggnad

Utgångspris

9 950 000 kr

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
15,7 ha
Åkermark
8,0 ha
Betesmark
4,0 ha
Småhusmark lantbruk
0,1 ha
Övrigmark
3,6 ha
Boyta
210 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

ESKILSTUNA ALBRO 5:4

Adress

Mellangård 63513 Eskilstuna

Om fastigheten

Bara tio minuter utanför Eskilstuna i ett idylliskt landskap ligger detta lantliga boende med stort stall. Med tåg från Eskilstuna är man i Stockholm på 40 minuter.

Vackert beläget på fastigheten finns det charmiga och välskötta gårdscentra som består av mangårdsbyggnad, flygel, stall, ridhus, paddock och magasin. Till fastigheten hör 15,6 ha, varav 8 ha är åkermark och 4 ha betesmark.

Mangårdsbyggnaden har både stil och charm med karaktäristika drag så som vackra trägolv och breda takbrädor. Bostaden är rymlig med 5 rum och en väl tilltagen trädgård med flera odlingslådor och ett mindre växthus. Här finns utrymme för den med spring i benen. Med plats för både familj och vänner kan du här skapa en trivsam oas bort från vardagen.

Flygel är av enklare men robust standard. Flygeln har alla möjligheter att renoveras till en unik gäststuga eller hobbyutrymme för familjemedlemmar.

Stor stallbyggnad med 18 boxar inne och 6 uteboxar. I stallbyggnaden finns även personalutrymme. Två lösdrifter för hästar, ridhus med läktare och en inhägnad paddock. I anslutning till gårdcentrat finns natursköna beteshagar i småbrutet landskap med såväl inägor som skogsdungar.

Här är något för den som vill driva egen hästverksamhet. Fastigheten har god potential att fortsatt utvecklas inom hästnäringen.

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Vägbeskrivning

Från Eskilstuna: ​Åk väg 230 mot Stora Sundby, tag höger ca 9 km vid skylt mot Albro. Följ vägen i en vänster sväng och tag sedan andra vägen till höger och efter ca 200 m tar du första vägen till vänster och du är inne på fastigheten och gårdsplan.

Mangårdsbyggnad

2-plans bostadshus från 1800-talet. Krypgrund, timmerstomme med fasad av locklistpanel, 2-kupigt betongkupor och murade skorstenar. Tillbyggt och helrenoverat 1992. Under 2011-2012 har kök, badrum, lilla toaletten och alla ytskikt renoverats. Under 2017 blev tak genomgånget med ny läkt och papp och 2-glasfönstren renoverades. Uppvärmning via bergvärme, värmepump under 2013.

Planlösning
Nedre plan: Stor entré med öppen spis och utgång till inglasat uterum, serveringsgång. Kök med modern standard, vitvaror (2011) och diskmaskin (2018), vedspis med murad spiskåpa och inbyggd vedförvaring, bra arbetsytor och ljusinsläpp. Vardagsrum och matsal. Groventré med bra förvaring och avhängningsmöjligheter. Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare (från 2012) samt dusch och torkskåp. Toalett med WC.

Övre plan:
Möblerbar hall. Badrum med golvvärme, klinkers och marockansk kakel, kommod, WC och dusch. Tre sovrum, sovrum 1 har tre inbyggda garderober och snedtak, sovrum 2 har en kattvind samt snedtak och sovrum 3 har två kattvindar, rummet används idag som kontorsutrymme.

Skorstenarna är kontinuerligt sotade.

Grävd brunn för vatten.

Energibrunn värme och/eller kyla. Borrad brunn. Borrdatum 2013-10-07, med totaldjup 190 m, djup till berg 5 m, och vattenmängd om 200 l/h.

Avlopp från 80-talet med en infiltrationsbädd som är belägen under paddocken.

Fiber finns fram till tomtgräns.

Inglasat uterum, rymlig plattsatt uteplats med jacuzzi. Stor trädgård med växthus och odlingslådor.

Flygel

Byggnadsarea om 6 * 10 m enligt mätning på karta. Timrat hus med 1 rum och kök. I köket finns vedspis med en gammal bakugn (ej i bruk) och i rummet finns en äldre kakelugn. Elelement och luftvärmepump. Det finns inte vatten eller avlopp till huset. Under sommaren finns det tillgång till vatten ute.

Byggnadsarea om 6 * 10 m. Timrat hus med 1 rum och kök. I köket finns vedspis med en gammal bakugn (ej i bruk) och i rummet finns en äldre kakelugn. Elelement och luftvärmepump. Det finns inte vatten eller avlopp till huset. Under sommaren finns de tillgång till vatten ute.

Källarvalv

Äldre, bevarad jordkällare med tegelvalv och gavel av natursten.

Verkstad

Byggnadsarea om 5 * 11 m enligt mätning på karta. Snickarverkstad, förråd och panncentral med bergvärmepumpen, märke Weissman.

Stall

Byggnadsarea om 13 * 43 m enligt mätning på karta. I stallbyggnaden finns 18 boxar totalt varav 2 har lägre takhöjd. Utrymme för byggnation av ytterligare 2 boxar finns. Låsbara förvaringsskåp vid stallgång. I byggnaden inryms även 2 sadelkammare med låsbara klädskåp, personalutrymme med kök av enklare standard med spis och kylskåp samt omklädningsrum med WC, dusch och tvätt/torkrum. En rejäl höskulle sträcker sig över hela stallutrymmet. Plåttak med gjutet golv längs del av långsida. 6 uteboxar. Spolplatta ute.

Ridhus

Byggnaden är uppförd under 1998. Byggnadsarea 22 * 44 m enligt mätning på karta. Sargmått om 20 * 40 m. Läktare.

På ridhusets kortsida är två lösdrifter påbyggda under 2017. Plats för 5-6 hästar i vardera lösdrift.

På gårdscentrat finns även en inhägnad ridbana.

Magasin

Byggnadsarea om 7 * 11 m enligt mätning på karta. Träregelstomme, stående träfasad, två dubbeldörrar, 1-kupigt tegeltak. Två våningsplan, varav nedre plan har utrymme för bilar och mindre maskiner och övre plan är förrådsutrymme.

Åkermark

Enligt taxeringsinformationen:
8 ha åkermark med normal produktionsförmåga, avviker med mindre än 10 % normalt. Dränering: Tillfredsställande dränerad eller självdränerad, ej klass 1.

Betesmark

Enigt taxeringsinformationen:
4 ha betesmark med normal avkastning och kvalitet för området. Avviker högst 30 %.

Övriga marktyper

Övrig areal på fastigheten består främst av glesare skogsbackar, i nordöstra delen och runt gårdscentra samt mark kring ridhus och stall.

EU-stöd

Stödrätter för 13 ha finns till jordbruksmarken och kommer att överföras vederlagsfritt till ny köpare på tillträdesdagen

Vatten

Fastigheten är belägen inom Hyndevads Ytvattentäktsskyddsområde. För vidare information se akten för Ytvattenskydd 2014-02-27 0484-p2017/8, registreringsdatum: 2017-06-26.

Jakt

Jakten är upplåten via en muntlig överenskommelse med en granne. Grannen får räkna in marken i sitt jaktlag mot att han plogar fastighetens vägar.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns två fornlämningar och tre övriga kulturhistoriska lämningar registrerade hos Riksantikvarieämbetet vid kontrolltillfället. Söder om ekonomibyggnad/stall finns ett gravfält och och mot sydöstra kanten av åkermarken finns en boplats. De kulturhistoriska lämningar består av fyndplatser spridda öster om gårdscentra. Källa: Fornsök, https://app.raa.se/open/fornsok/

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden fanns registrerade på fastigheten vid kontrolltillfället. Källa: Skogsstyrelsen, skogens pärlor, https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/

Inteckningar

Summa: 5 000 000 SEK, antal: 1 st

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson.
Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig. Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Områdesbeskrivning

Eskilstuna är den största tätorten i Södermanlands län. Här finns buss- och tågstation som gör det lätt att pendla till ex. Stockholm. Stort utbud av skolor, för vidare skolgång finns gymnasium och högskola. Eskilstuna har ett brett urval av shoppingmöjligheter. I centrum hittar du både gallerior och mindre butiker och en bit utanför stadskärnan finns det stora köpcentrat TunaPark.

Eskilstuna bjuder på ett rikt kulturliv med flera museer så som Eskilstuna stadsmuseum, Eskilstuna Konstmuseum, Rademachersmedjorna, Munktellmuseet och Ebelingmuseet. I Gamla stan finns "Långa gatan", en delvis kullerstensbelagd gata som idag heter Köpmangatan. Gatan ger en gemytlig anda från en helt annan tidsepok. I Gamla stan ligger också ett utedassmuseum. Staden har ett livligt musikliv och en stor teater som även används som konsertlokal. Här finns också nöjesparken Parken Zoo.

Det finns ett stort idrottsintresse i staden och flertalet inom- och utomhusarenor vilket ger goda möjligheter till att utöva de flesta idrotter.

Med närheten till 19 naturreservat, Hjälmaren och Mälaren finns det något för alla. Blandningen av skog, åker, betesmark och sjöar samt skogsbygden med berg, hällmarker och skogstjärnar ger en omväxlande och intressant natur.

Kommunikationer

I Eskilstuna kommun utförs kollektivtrafiken av Sörmlandstrafiken. För tidtabeller, linjekartor och annan information, se Sörmlandstrafikens hemsida www.sormlandstrafiken.se/

Tågtrafik. För tidtabeller och annan information, se SJ:s hemsida: www.sj.se

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter