fbpx

Lantbruk

Lantligt boende i Höga Kusten med jord och skog

Säljs via anbudsförfarande

2 700 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast fre 7 maj

Visning

  • lör 17 apr, kl 13:00 - 14:00

    Välkomna.
    Anmälan skall göras till fastighetsmäklaren eller kontaktpersonen.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
87,9 ha
Tomtområde
87,9 ha
Virkesförråd
6 950 m3sk
Boyta
210 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KRAMFORS BJÖRÅS 5:1

Adress

Björås 404 872 97 Skog

Om fastigheten

I Nora, Höga Kusten, ligger denna gård med lugnt lantligt läge om 89 ha. Pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. Här bor ni i lugn miljö med natursköna omgivningar. Gårdscentrum med flera bostadshus som gör gården lämplig för generationsboende. Stor tomt med äldre ladugård/ loge med inrett stall samt bostadshus med påbyggt garage. Produktiv skogsmark om 69 ha med god tillväxt där största andelen är skog för tillväxt som nyplanterad skog, röjnings- och gallringsskog. Betes och åkermarken är 6,6 ha enligt skogsbruksplanen och väl samlad vid brukningscentrum.

Fastigheten har även del i ett skogsskifte om ca 17 ha som är gemensam ägovidd.

Fastigheten bjuder på ett lugnt och lantligt boende med skog och natur in på knuten.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Bostadshus 404

Bostadshus uppfört i 1 1/2 plan i timmer på torpargrund samt utbyggt med stomme av resvirke på platta. Säljaren påbörjade renovering av bostadshuset 2004 samt utbyggnad för badrum, tvättstuga och sovrum. Renoveringarna är inte färdigställda. Ny panel på ena långsidan med liggande träpanel. På ena gaveln samt del av bakre långsidan är den gamla plåtfasaden kvar. Det saknas fasad på del av bakre långsida samt andra gaveln, den del som är påbyggd. Taket består av svart plåttak TRP 20. Det finns både tvåglasfönster med isolerglas samt äldre kopplade tvåglasfönster i huset. Uppvärmning på bottenvåningen sker via vattenburet system med Norrahammar vedpanna som är placerad i köket. Vedpannan är kopplad till två ackumulatortankar. Täljstenkamin finns i vardagsrummet. Enskilt avlopp samt enskilt vatten med brunn med cementringar gemensamt med fyra fastigheter. Boarea 99 kvm enligt fastighetstaxering. Byggnadsarea ca 117 kvm.

Planlösning bottenvåning:
Ingång genom påbyggd farstukvist som finns på husets långsida och leder in till hallen som är klädd med träpanel på väggar och tak samt med klinkergolv. Uppgång till övervåningen sker från hallen. Rakt fram i hallen kommer man till vardagsrummet som har en täljstenskamin för komplementeldning eller för trivsel, klickgolv och panel på väggar och tak. Tar man till vänster i hallen kommer man till köket som är ett rymligt kök med vitmålad och profilerad köksinredning med platsbyggt skafferi, vedpanna mm. Genom dörr i köket kan man komma ut till trädgården. Innanför köket finns ett mindre utrymme där ackumulatortankarna är placerade. Tar man till höger i hallen kommer man till utbyggnaden som rymmer toaletten med golvvärme, bubbelbadkar och dusch. Kakel på väggar och klinker på golvet. Tvättstuga med golvvärme, tvättbänk, tvättmaskin, torktumlare och förvaringsmöjligheter för kläder. Kakel på väggar och klinker på golvet. Längst in i utbyggnaden finns ett sovrum med golvvärme, klinkergolv och panel på väggar och tak.

Planlösning övervåning:
På övervåningen finns en hall där renovering är påbörjad men inte klar. Tre alkover samt tre rum varav ena rummet finns i utbyggnaden och har ett ryggåstak med synliga takbjälkar. Ena sovrummet har även en vedspis samt utgång till balkong.

Fiber finns framdraget till huset men inte inkopplat.

Bostadshus 401

Rymligt bostadshus uppfört i timmer i 1 1/2 plan på huggen stensockel. Huset helrenoverades i början av 80-talet samt byggdes ut med farstukvist och tvättstuga med stomme av resvirke på plintar. Stående brädfodring, plåttak och tvåglasfönster. Uppvärmning via luftvärmepump. Det finns även vattenburet system i huset med radiatorer och golvvärme i hall, kök, wc och tvättstuga. Vattenburna systemet är kopplat till vedanläggning med kulvert som finns i bostadshuset med garage. Funktionen på värmesytemet med panna, kulvert och radiatorer är osäkert. Vedspis finns i köket samt kakelugn i kammaren och öppen spis vardagsrummet. Enskilt avlopp samt enskilt vatten med brunn med cementringar gemensamt med fyra fastigheter. Boarea 111 kvm enligt fastighetstaxering. Byggnadsareas ca 110 kvm + utbyggnad tvättstuga ca 10kvm + farstukvist.

Planlösning bottenvåning:
Först kommer man till en rymlig hall som är klädd med tapeter, bröstpanel och klinkergolv. Uppgång till övervåningen sker från hallen. Tvättstugan som är i utbyggnaden ligger i anslutning till hallen och är beklädd med klinkergolv och skivor på väggarna. Till höger i hallen kommer man till toaletten med våtrumsmattor på väggar och golv. Till vänster i hallen kommer man till köket som är ett rymligt lantkök med profilerad köksinredning, vedspis spishäll, inbyggnadsugn, diskmaskin samt kyl och frysskåp. Innanför köket finns kammaren med kakelugn, golvmatta samt panel på väggar och tak. Från hallen eller kammaren kommer man till vardagsrummet som har en rustik timmerpanel på väggarna som är laserad samt en öppen spis.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till ett stort rum med ryggåstak och synliga takbjälkar, trägolv samt panel på väggar och tak. Det finns även en pampig öppenspis. Toalett med badkar samt tre sovrum finns också på övervåningen.

Fiber finns framdraget till huset men inte inkopplat.

Bostadshuset har varit uthyrt och bebott senast under 2019.

Bostadshus med garage

Bostadshus uppfört i 1 1/2 plan på torpargrund. Huset är påbyggt med garage, pannrum och tvättstuga. Stående brädfodring, plåttak och tvåglasfönster. Uppvärmning sker med direktverkande elradiatorer. Kakelugn finns i kammaren samt öppen spis i vardagsrum. Enskilt avlopp samt samma vatten som till övriga bostadshus. Byggnadsareas ca 75 kvm + altan i två plan om ca 20 kvm samt garage, pannrum och tvättstuga ca 80 kvm..

Planlösning bottenvåning:
Hall i utbyggnaden som leder till garaget. Hall i huset med uppgång till övervåningen. Toalett, kök, kammare med kakelugn samt vardagsrum med utgång till altan.
I utbyggnaden finns garage med två portar, pannrum med vedpanna med kulvert in till andra röda huset och tvättstuga, dusch och bastu.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till en möblerbar hall. Vidare till toalett , sovrum med utgång till altan samt två alkover.

Bostadshuset har varit kallställt under lång tid och är i behov av renoveringr. Behovet av renovering är beroende på vad man skall använda byggnaden till.

Driftkostnader

Driftkostnader för bostadhusen 401 & 404 är:
El förbrukning
2018 - 21059 kWh kostnad på 32 982 kr.
2019 - 22221 kWh kostnad på 36 053 kr.
2020 - 13625 kWh kostnad på 19 814 kr. Ingen bodde på fastigheten under 2020.
Fastigheten har huvudsäkring 16 ampere.

Sotningskostnad beror på hur frekvent man använder eldstäderna i bostadshusen, sotning 3-4 gånger per år ca 3 000 kr/år i sotningskostnad.

Försäkring för 3 st bostadshus samt lösöre 9 060 kr. Då är husen inte fullvärdesförsäkrad utan till ett belopp per hus.

Slamtömning 1 061 kr/ år och brunn.

Fastighetskatt 2 872 kr/år.

Den totala avgiften för sophämtning består av grundavgift 676 kr/år. Hämtningsavgift beror på kärlstorlek och hämtningsintervall, exempel 190 l kärl och hämtning var 8:e vecka 230 kr/år och viktavgift 2,70 kr/kg sopor som slängs.

Till boendekostnaden tillkommer snöröjning av gårdsplaner och väg intill husen.

Ladugård/loge

Äldre ladugård/loge i stomme med trä och tegel, stående brädfodring samt plåttak. Utgörs av olika förrådsutrymmen samt äldre djurdel som är ombyggt till stall med fem boxar ca 78 kvm. Byggnadsarea 467 kvm enligt fastighetstaxering.

Förråd

Äldre byggnad i stomme med trä, stående brädfodring samt plåttak. Utgörs av olika förrådsutrymmen. Finns vid bostadshus 401. Byggnadsarea ca 90 kvm.

Övriga byggnader

Det finns även ett enklare uthus/garage samt bagarstuga på fastigheten.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i Kramfors kommun, Nora-Skogs församling i i byn Björås. Tag av från E4 i Skullersta och kör mot Nora kyrka. I Hol sväng vänster mot Herrskog och kör ca 3 km så finns byggnaderna på båda sidor om vägen. Se även skogskarta, översiktskarta samt vår hemsida för interaktiva kartor, www.ludvig.se.

Allmänt

Jord/ skogsgård lugnt och naturskönt beläget i Höga Kusten. Fastigheten ligger i byn Björås ca 2 km söder om Herrskog. Brukningscentrum ligger naturskönt med mark både mot Bölestjärn och Storsjön. Tre bostadhus finns på fastigheten i varierande skick. I ena huset har säljaren påbörjat en omfattande renovering som inte är färdiggjord. Övriga byggnader är uthus, bagarstuga, garage och loge/ladugård med stall mm.

Fastigheterna består tillsammans av 3 skiften med total areal om ca 89 ha varav produktivskogsmark är ca 69 ha med bra medelbonitet om 6,2 m³sk/ha och ett virkesförråd om ca 6 950 m³sk samt betes/åkermark om ca 6,6 ha.

Det dominerande trädslaget är gran som upptar ca 70 % av virkesförrådet. Fastigheten består av skog i huggningsklasserna K1, K2, R2, G1 samt S1 och S3 skog. De dominerande huggningsklasserna är K2 med 19% samt G1 med 58%. Volymen i huggningsklasserna S1 och S3 är ca 750 m³sk.

Fastigheten ligger beläget med närhet till E4:an utan att man blir störd vilket ger pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Fastigheten har även del i ett skogsskifte om ca 17 ha som är gemensam ägovidd.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i december 2016 av Göran Hjulström genom Norrskog. Skogsbruksplanen är ajuorhållen med åtgärder som är utförda efter skogsinventeringen samt uppräkning av volymen fram till 2021 av Norra Skog (Norrskog). Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 69,2 ha med ett virkesförråd om ca 6 950 m³sk .

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheten är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.

Enligt skogsbruksplanen finns:
Skogsvårdsåtgärder såsom markberedning och plantering av 4,1 ha samt röjning av 15,3 ha under planperioden.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa

Naturvärden

Det finns inga kända områden på fastigheten som har naturvärden annat än sumpskog på några områden. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga kända fornminnen eller kulturlämningar på fastigheten. Källa skogsbruksplan samt www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Arealuppgifter

Areal enligt skogsbruksplan är 89,1 ha. Areal enligt fastighetsutdrag är 878 656 kvm.

Inägomark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 6,6 ha. Marken har inte brukats på senare tid.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. För närvarande bedrivs älgjakten genom Grubbe-Mäland jaktlag med ca 22 jägare i jaktlaget och man jagar på ca 2 640 ha. Beslut från jaktlaget måste alltid tas för att ny ägare av fastigheten skall få vara med i jaktlaget. För närvarande är den årliga kostnaden ca 300 kr/ år. För att vara med i jaktlaget måste man även betala en insats som tidigare har varit ca 1 500 kr.
Jaktledare Stefan Nordlöf, telefon 073 439 07 79.

Småvilt jagas på den egna fastigheten eller enligt överenskommelse över ett större område.

Information om kommunen

Se kommunens hemsida www.kramfors.se och www.hogakusten.se.

Service

Avstånd till affär i Torrom och bensinpump ca 5 km. Skola i Herrskog ca 2 km. Ca 22 km till Kramfors, ca 40 km till Härnösand, ca 60 km till Sollefteå och ca 67 km till Örnsköldsvik.

Vägar

Vägen som passerar förbi gården är allmän väg. Skogsbilväg finns på fastigheten som går över skifte 3, Kabelvägen. Telekabel går efter vägen så kallade rikstelekabeln. Ingen styrelse finns för vägen kostnader debiteras vid underhåll av vägen. Väg över tomten ner till två sommarfastigheter vid Bölestatjärn.

Visning

Visning av byggnaderna på brukningscentrum sker den 6/4 kl 14:00-16:00. Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren. Visning annan tid efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Intressenter får på egen hand besikta skogen på fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därvid tas till grannfastigheter, eventuell jakt och skog.

Lagfart

Kostnad för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.

Tillträde

Tillträde 30 dagar efter köpekontraktet undertecknande eller enligt överenskommelse med säljaren.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridiskperson.

Gemensamägovidd

Fastigheten Björås 5:1 (skattetal 10 seland) har del i ett skogsområde tillsammans med två andra fastigheter Björås 3:2 ( skattetal 4 1/2 Seland) och Björås 4:1 (skattetal 9 seland) . Fördelningen mellan fastigheternas ägarandel i området är utrettav Per Eric Norberg. Enligt utredning har fastigheten Björås 5:1, 42,55 % andel i området.

Arealen på området enligt skogsbruksplan upprättad 2020 är 17,1 ha varav 14,9 ha är produktiv skogsmark och virkesförrådet är 2 230 m³sk. Största andelen är gran 47 % och skogens fördelning på huggningsklasser är 48% gallringsskog, 48 % som uppnått slutavverkningsbar ålder.

Snöbrott

Under januari/februari 2021 har det skett snöbrott och vindfällen på fastigheten i varierande omfattning.

Nybildade servitut & fastighetsbildning

Säljaren har upplåtit 2 st servitut till fastigheterna Kramfors Björås 5:2 & 5:5. Servituten kommer att skrivas in i fastighetsregistret. Kopia på servituten kan beställas av fastighetsmäklaren eller kontaktpersonen. Ägarna till fastigheterna Björås 5:2 & 5:5 har önskemål om att i samband med försäljningen av Björås 5:1 lämna in Lantmäteriförrättning där områdena som berörs av servituten på södra sidan om fastigheterna regleras in till fastigheterna 5:2 & 5:5. Ingen ersättning till köparen av Björås 5:1 skall utgå för marken. Kostnaden för fastighetsbildningen skall ägarna av fastigherna Björås 5:2 & 5:5 stå för.

Kabelvägen

Det finns en väg som kallas för kabelvägen som går över fastigheten på skifte tre. Den del som går över fastigheten brukas som skoterled.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.ludvig.se/fastigheter. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig samt information om skogsbestånden. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Den går att beställa via fastighetsmäklaren på 0611-289 35 eller patrik.ulander@ludvig.se.

Friskrivning

Genom att säljaren är ett dödsbo och dödsbodelägarna saknar ingående kunskap om fastigheten så är det viktigt för den som slutligen köper fastigheten att vara medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brist i byggnaderna som beror på ålder, byggnadssätt, underhåll eller användning.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 100 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna anbud senast fre 7 maj

Säljs via anbudsförfarande: 2 700 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter