fbpx

Lantbruk

Lantligt boende utanför Vara

Högstbjudande

1 400 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tis 26 okt, kl 14:30 - 17:45

    Välkommen med din anmälan!

  • tor 28 okt, kl 14:30 - 17:45

    Välkommen med din anmälan!

Anmäl till visning

Snabbfakta

Boyta
76 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Vara Hällum 1:3, del av

Adress

Hällum Skattegården 7 534 95 Vara

Om fastigheten

I Hällum, mellan St.Levene och Jung ligger detta charmiga gårdscentrum med byggnader som är väl bevarade i äldre stil. I bostadshuset finns detaljer som glasveranda med spröjsade fönster, spegeldörrar och trägolv. Bostaden kan med varsam renovering bli ett riktigt drömhus. Byggnaderna ligger enskilt och ostört men lättillgängligt med bra pendlingsmöjligheter till närliggande orter. Möjlighet finns dessutom att köpa till betesmark och skapa en drömgård med betande djur. Vid tillköp av mark ingår gräns mot Lidan med tilltång till enskilt kräftfiske.

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshuset är uppfört 1911 med liggande timmerstomme på stensatt torpargrund. Fönster är av typen enkelglas med innanfönster samt enstaka kopplade 2-glas, på taket ligger korrugerad takpanneplåt.

Uppvärmning sker med oljefyllda elradiatorer, varmvattenberedare om 55 l finns inkopplad i badrummet. Kommunalt vatten och avlopp via Varaslättens vatten och avlopp samfällighets-förening. Vattnet är enbart kopplat till bostadshuset, utomhus finns en borrad brunn som används till trädgårdsbevattning mm, något vattenprov är ej utfört. Fastighetsägaren äger och ansvarar för avloppspumpen.

​Fiber via Varaslättens bredband Ek. för. är installerad. Köparen betalar en medlemsavgift om 450 SEK/år till föreningen och sedan en löpande kostnad om 436 SEK/månad. Föreningen har tecknat ett kollektivt avtal med Telia Bredband ​250/100 ​Mbit, Telia Lagom Tv-paket.

Elen på nedre plan är utbytt på senare tid, säljaren upplyser om att elen på övre plan är urkopplad efter råd från elektriker.

​​Boarean uppgår till ca 76 m² och biarean till ca 58 m² enligt taxeringsinformationen.

Planlösning
Nedre plan fördelar sig över köksentré med mindre hall och toalett med dusch till höger, till vänster om hallen ligger köket med tvättmaskin, bredvid köket ligger ett allrum som nyttjats som sovrum. Huvudentré med utgång till veranda och trappa upp till övre plan. På nedre plan finns också ett allrum samt vardagsrum.

Övre plan inrymmer mindre hall, äldre kök, sovrum och sängkammare samt kattvindar.

Driftskostnader
Total driftskostnad uppgår till 44 732 SEK och fördelar sig enligt nedan:

Vatten, avlopp: Ca 11 328 SEK/år (inklusive räntor och amortering samt rörlig kostnad för vatten).
Hushållsel: 24 000 SEK/år.
Försäkring: 3 042 SEK/år, avser boende.
Fiber: 4 152 SEK/år.
Renhållning: 2 210 SEK/år.

Tillkommer: Fastighetsskatt om 2 978 SEK/år.

Driftskostnaderna är uppskattade av säljaren.

Ladugård

Träbyggnad med murad djurdel och loge med utbyggt garage på grusat underlag.

Garage

Träbyggnad på gjutet golv med nya vindskivor och nytt plåttak från våren 2021.

Magasin

Äldre byggnad i sämre skick uppförd i trä med tegeltak.

Hönshus/svinhus

Gjuten byggnad med eternittak som inrymmer äldre svinhus och hönshus.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga forn- eller kulturlämningar inom området för förmedlingen (källa: SeSverige).

Inteckningar

Fastigheten besväras ej av inteckningar.

Väg

Gemensam skötsel av vägen tillsammans med närliggande grannar som själva sköter och underhåller vägen enligt överenskommelse. Vägen är samfälld och ingår i Vara Hällum GA:5, årlig kostnad uppgår till ca 1 500 SEK inkl.moms.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten sker genom öppen budgivning till ett utgångspris av
1 400 000 SEK. Budgivning sker av gårdscentrum med byggnader och tillhörande tomtmark om ca 5 000 m². Vid intresse från flera budgivare kommer försäljningen att slutföras genom budgivning. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Möjlighet att köpa till mark

Efter avslutad budgivning har köparen möjlighet att köpa till angränsande mark för
450 000 SEK. Marken är belägen öster om vägen enligt blå markering på bifogad karta.

Arealen uppgår till ca 3,7 ha, stödrätter ingår ej i överlåtelsen. Marken är skriftligen upplåten och tillgänglig efter överenskommelse. Vid köp av mark ingår också ca 180 m enskilt kräftfiske i Lidan samt enskild jakt på området, viss förekomst av bäver och rådjur.​

Fastighetsbildning

Det aktuella försäljningsobjektet utgör del av en större lantbruksfastighet. Området kommer att bilda en egen fastighet. Inga kostnader rörande lantmäteriförrättningen belastar köparen.

​Äganderätt kan övergå till en köpare, först efter att ovan nämnda lantmäteriförrättning är registrerad. För ytterligare information, kontakta ansvarig fastighetsmäklare.​​

Tomtmarkens areal kommer att uppgå till ca 5 000 m². Observera att den angivna arealen är framtagen genom mätning på fastighetskarta och att den slutliga arealen kommer att fastställas i samband med kommande lantmäteriförrättning, se kartskiss i prospekt.

Köpare och säljare ska vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kommer att bestämmas vid förrättningen.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare.

Städning

Byggnaderna överlämnas i det skick som de är i på visningsdagen, ingen ytterligare städning kommer att ske. Den lösa egendomen som på tillträdesdagen eventuellt finns kvar på fastigheten övergår till köparen.

Friskrivning

En friskrivningsklausul kommer att finnas med i kontraktet där säljaren friskriver sig från fel och brister i fastigheten. En köpare skall vara medveten om att en friskrivning av detta slag är mycket långtgående.

Betalningsvillkor

10% av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet.

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter