Lantbruk

Enskilt belägen gård om ca 28ha

Högstbjudande

2 500 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast fre 1 maj

Visning

  • lör 18 apr, kl 11:00 - 12:00

    Läs villkor

    Intresseanmälan för visning av byggnaderna krävs. Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande. Visning av husen sker efter överenskommelse med mäklaren ring och boka tid.

    Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter/ . Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig och genom att klicka på olika områden få upp aktuell information om t.ex. skogens ålder och virkesvolym.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
28,0 ha
Tomtområde
28,0 ha
Virkesförråd
1 957 m3sk
Boyta
122 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

OSKARSHAMN ÖVRAHAMMAR 1:6

Adress

Stymlemosse 57295 Figeholm

Om fastigheten

Vackert och enskilt belägen fastighet med goda jaktmöjligheter. Lämpar sig gott som hästgård med fina och varierade beteshagar.
Gården ligger vackert med utsikt över inägomarken och den äldre ekskogen. Byggnaderna är i behov av renovering och modernisering.
Möjlighet till förvärv av angränsande skogsskifte, Åby 1:6, om 7,9 ha. Passar bra för den som drömmer om sin egen gård med möjlighet till jakt och mindre djurhållning.
Försäljningen börjar under våren. Välkommen med er intresseanmälan Välkommen till Övrahammar!

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshuset

Bostadshuset ligger vackert med sol från morgon till kväll. Det gamla husartorpet ligger i anslutning som en flygelbyggnad. Trädgården har delvis vuxit igen men visst ser man potentialen. En del av de gamla fruktträden finns kvar. Huset är byggt 1946 med källare under hela huset. Stomme i trä och brädklädd fasad. Tak med tegelpannor och fönster i 2-glas. Murad skorsten. Uppvärmning: Vattenburen värme gm. panna för ved. Öppen spis och vedspis. (dessa måste kontrolleras av sotarmästare före användning) Vatten finns via grävd brunn. (Osäker vattentillförsel) Avlopp till 1-kammarbrunn som sedan troligen går ut till stenkista. (Åläggade finns att åtgärda avloppsanläggningen senast 2021-03-07) Utedass. Det är mycket att göra men med renoveringar men det kan bli riktigt trevligt.

PLANLÖSNING ENTRÉPLAN:

Ingång via veranda under tak till HALL med vardagsrum till höger och ingång till sovrum 1 & kök till vänster. Rakt fram ligger trappa till övervåningen. VARDAGSRUM med trägolv och äldre tapet. Utsikt mot fruktträdgården och framsidan. SOVRUM 1 har plastmatta på golvet samt 2 st klädkammare. KÖK äldre kök med köksinredning från byggåret. Vedspis. KÖKSINGÅNG med ingång på västra gaveln. Trappa till källarplan samt ingång till TOALETT med WC och tvättställ- Äldre klinkergolv och målade väggar.

PLANLÖSNING ÖVRE PLAN:

Trappa till ALLRUM med plastmatta och ljusa väggar. Öppen spis. Sovrum 2 & 3 ligger sedan på var sin gavel. Varje sovrum har ingång till kattvindar.

KÄLLARPLAN:

Källarplan med pannrum, tvättstuga och två förråd, Den vattenburna värmen och pannan behöver ses över.

Husartorpet

Torp med ett rum och kök samt hall på bottenplan samt två rum på ovanvåning, bra stomme. Har nyttjas som förråd för spannmål.

Husartorpet är troligen 1700-tal och är byggt i timmer på torpargrund. Torpet har stort renoveringsbehov. Planlösning med kök,farstu och storstuga på nedervåningen samt vind och kammare på vindsvåningen,

Ladugård och masinhall

Ladugård och loge i trä med gjutet betonggolv och plåttak.

Gris och hönshus

Kombinerat gris- och hönshus i trä med gjutet betonggolv. Här är det bara att släppa in djuren. Inredningen är i förvånansvärt fint skick. Det finns även en gammal panna med ett enkelt vattenburet system installerat. Så här har hönsen och grisarna haft det gott i vinterkylan en gång i tiden.

Magasin

Magasin uppfört i trä med plåttak

Skogsuppgifter

Köparen är väl medveten om att uppgifterna från skogsbruksplanen i objektbeskrivningen är framtagna enligt för skogsbruksplanläggning gängse metod och är endast ungefärliga. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av Köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper.
Skogsbruksplan ingår utan särskilt vederlag och skall i original överlämnas på Tillträdesdagen.

Skogsvård

Totalt inom planperioden föreslås i grundförslaget 3,6 ha markberedning, 3,6 ha plantering, 3,7 ha återväxtkontroll samt 5,5 ha röjning.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa

Jakt

Jakträtten står fri för köparen på tillträdesdagen. Jakten har hittills bedrivits tillsammans med grannfastigheten Åby 1:6 och har det har givit en tilldelning av en älgkalv samt fri kronhind och kronkalv varje år.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Arrende/nyttjanderätter

Säljaren garanterar att det inte finns några avverkningsrätter som belastar Fastigheten.

Säljaren får inte avverka skog eller upplåta avverkningsrätter på Fastigheten från denna dag.

Säljaren garanterar att inga avverkningar skett efter det att skogsinventeringen, som ligger till grund för lämnade uppgifter i objektsbeskrivningen, utförts.

Inägomark

Inägomarken är ej utarrenderad.

Forn- och kulturlämningar

Det finns en stensättning registrerad hos Riksantikvarieämbetets hemsida.

Förvärvstillstånd

Juridisk person behöver förvärvstillstånd liksom privatperson som ej varit mantalsskriven inom Oskarshamns kommun det senaste året. Kostnaden för förvärvstillstånd är 3700 kr för privatperson och 5700 kr för juridisk person.

Fel eller brister i fastigheten.

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Areal

Areal enligt skogsbruksplan.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Betalningsvillkor

10 % av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet.

Historia

Övrahammar 1:6 Stymmelmosse, husartorp nr 37
1691 Båssmanstorp på avmätningskarta 1691
1704, 7 feb begravdes gossen Zante från Stymmelsmosse, 3 mån gammal
1789 överflyttas Stymmelmosse från Övrahammar till Släthult
1792 littera 38, 124, 298 – 302 på Storskifteskartan
1811 flyttades ryttartorpet tillbaka till Örahammar
Sista husaren:
1888 kom husarkorpralen Carl Johan Sköld från Döderhult, * 10 jun 1851 i Stymmelsmosse, gift 31 okt 1880 med hustru Ida Matilda Sofia Jonsdotter, * 23/2 1854 i Döderhult
D. Maria Sofia Ottilia, * 13 nov 1880 i Döderhult
S. Carl Oskar, * 23 feb 1882 i Döderhult
1889, 8 jan * S. Axel Fredrik
1891, 12 jun * S. Martin Valentin
1901 flyttade familjen till Stora Skaftvik
1920, 31 aug avsöndrades 28.0378 har från hela hemmanet till 1:6
1943, 27 apr köpt av Maja Sköld

Områdesbeskrivning

I Figeholm kan man ännu känna vindarna från den tid då köpingen var hemort för hundratals segelfartyg. Här finns många välbevarade hus och miljöer att njuta av.

I Figeholm finns många välbevarade gamla hus från den tid då byn blev en köping. Vandra utmed Norråns vattendrag, från den populära gästhamnen, förbi Hamnmagasinet och upp mot vattenspegeln som anlagts av byborna. Nära Konsum ligger några små pittoreska fiskarstugor. Utefter ån ligger lunden Stenhagen som idag ingår i Figeholms Natura 2000-område. Naturen runt Figeholm med dess skogar och vackra skärgård gör Figeholm till en pärla. Källa: www2.oskarshamn.com

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 60 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter