fbpx

Fritid, tomt & övrigt

Herrgård med B&B och odling

Högstbjudande

4 850 000 kr

Anmäl intresse

  • Ny

Om fastigheten

Är du den nya ägaren av Lidhems herrgård?
Möjligheternas fastighet, Lidhem 2:3 i Locknevi socken. Den iögonfallande herrgårdsbyggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet, men fastighetens historia sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet då en man vid namn Jöns Slatte levde på gården. På senare år har den både verkat som familjegård och även som skogsskola. Nuvarande ägarna tillträdde fastigheten år 2009 och har sedan dess gjort en hel del förbättringar och renoveringar. Ja, listan blir faktiskt ganska lång. Här har bedrivits Bed & Breakfast samt odling kombinerat med mindre djurhållning.

Förutom den stora huvudbyggnaden består fastigheten av två annex, den tidigare rektorsbostaden samt studentlägenheter. På fastigheten finns även en damm som ökar mångfalden i trädgården. Kanske finns tankar om ett generationsboende eller funderingar om att driva kursgård, café eller pensionat? Oavsett så finns alla möjligheter här. Mycket bra odlingsmöjligheter och förutsättningar att utveckla eller underhålla sitt odlarintresse eller bara fortsätta med den redan vackra trädgården.

Här är natur och omgivningar typiskt småländska med skogsbeklädda berg och glittrande sjöar. Författaren Anders Ekbäck, som levde och verkade i Locknevi socken på 1800-talet beskriver även i sin utförliga skildring av området bland annat de branta backar som näst intill gjorde det omöjligt att sitta kvar i hästsadeln. Han beskrev även Lockneviborna med följande humoristiska vitsord:
”Merendels muntra och glada, även stilla och fridsamma (då de få leva i fred, men annars hetsiga), idoga, hövliga och medgörliga. Vackra kvinnor, de flesta.”

Omgivningarna inbjuder till ett aktivt friluftsliv, kreativitet och gemenskap, långt borta från storstadens buller och stress. Närheten till både Vimmerby och Västervik ger goda möjligheter till turism (se nuvarande ägares hemsida: www.lidhem.se)

Länkar med mer info om trakten och till nuvarande ägares hemsida finner ni längst ner på sidan.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

VIMMERBY LIDHEM 2:3

Adress

Lidhem 184 59894 Vimmerby

Totalareal
1,7 ha
Tomtområde
1,7 ha

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnad

LIDHEM

HISTORIK
Lidhem beboddes 1438 av väpnaren Anders Slatte. På 15- och 1600-talen nämns som gårdens ägare flera medlemmar av släkten Bröms, t.ex. överste Arvid Bröms, dennes son med samma namn samt amiral Nils Nilsson Bröms (död 1611) som 1501 var häradshövding i Tunalän. Dennes dotter Karin gifte sig med skeppsmajoren Johan Eketrä (död 1652). Senare ägdes Lidhem av Arvid Eketrä (död 1686). Nästa ägare var Arvid Eketräs måg, kapten Joachim von Stegelinge (död 1716). Genom dennes dotter Ursula Christinas giftermål med översta löjtnant Stephan Klingsbor (död 1766) övergick säteriet i släkten Klingsbors ägor. År 1735 erhåll Stephan Klingsbor privilegium på en masugn. Denna uppfördes på Lindhems ägor och kallades Sporbacka. Senare tillkom stångjärnshammare och spiksmedja, och bruket kallades Sporbackaverken. Klingsbors dotter Carolina gifte sig 1745 med assessor Axel Rothlieb och bebodde först Toverum men flyttade efter faderns död till Lidhem. År 1788 blev hennes son, major Fredrik-Henrik Rothlieb (död 1805), ägare till Lidhem. Han hade tidigare brukat godset som arrendator. Nästa ägare var dennes yngsta dotter Ulrika Eleonora, gift med överste löjtnant Anders Georg Fiedlersköld (död 1836). Godset ärvdes av den sistnämndes systerdotter Ebba Hallström, gift med amiralitetskammarrådet Eggert Elers (döda 1858 resp. 1850). Efter båda makarnas död övergick egendomen med tiden till en svärson, borgmästare Wikander i Örebro, vars son Eggert Wikander (död 1899) arrenderade Lidhem. I februari 1897 brann manbyggnaden ner, men redan året därpå stod en ny huvudbyggnad att tas i bruk. Lidhem såldes 1900 till brukspatron Gustaf Borell på Toverum och uppläts som bostad till dennes dotter, friherrinnan Gunhild Rehbinder och hennes make major Folke Rehbinder. Dessa blev sedermera ägare till gården men sålde den 1921 till grosshandlare G. Ehnberg. År 1926 köptes den av byggmästare Axel Andersson, som i sin tur sålde sen 1927 till Hilding Johansson. 1943 såldes Lidhem till Skogsvårdsstyrelsen och fungerade under många år som skogsbruksskola.

Byggnadssätt

HUVUDBYGGNADEN
PLANLÖSNING ENTRÈPLAN
Entré via dubbeldörrar till stor HALL som idag används till frukostservering. Laminatgolv samt gråmålade väggar med bröstpanel. Härligt ljusinsläpp från entrén. Till höger finns idag en butik för souvenirer/inredning. Ekparkettgolv samt ljus tapet på väggarna. TOALETT med plastmatta på golv och halvkaklade väggar. WC och handfat. Rymlig MATSAL med trägolv och ljusa väggar samt bröstpanel. Det stora kassaskåpet ingår. Härifrån når man även GÄSTRUMMET (Veronica) som har ljus tapet och ekparkettgolv. Badrum med WC, tvättställskommod samt badkar. Från Matsalen tar vi oss till GÄSTKÖKET som har klinkergolv samt halvkaklade väggar. Köksinredning utbytt 2019. (Kyl undantages) Trappa till källaren. Vidare till STORA KÖKET Köksinredning byttes ut 2019. Klinkergolv och ljusa väggar. Helkaklade väggar vid matlagningsdelen. Utrustning: 2 st. integrerade kyllådor i köksskåpen, diskmaskin, micro, storköksugn (defekt lucka), frysskåp samt grytförvaring i mitten. Åter igen till entréhallen. Till väster ligger HALL med laminatgolv mörka väggar med bröstpanel. Trappa till övervåning. Utrymme under trappan till förvaring. Ingång till GÄSTRUM (Linnéa) har hall och rum med ljusgrå tapet och gråmålat trägolv. 2 st. garderober BADRUM med plastmatta på golv och vägg. Duschhörna bakom glasdörr, tvättställskommod samt WC. GÄSTRUM (Rosmarin) med egen ingång på norra gaveln. Består av 2 st. rum. Det första har plastmatta och ljusa väggar, det andra har grönmålat trägolv och ljus tapet/trävägg. BADRUM med plastmatta på golv och vägg. WC, tvättställskommod samt duschhörna bakom glasdörrar.

PLANLÖSNING ÖVRE PLAN
Entré till HALL med ingångar till konferensrum och bibliotek samt trappa till vindsvåning. KONFERENSRUM Ingång till hall med plastmatta och ljus tapet. 2 st. toaletter, båda med WC och tvättställ. Konferensrummet är ca 8x9 meter med ljusgrått målat trägolv, ljus tapet och bröstpanel. BIBLIOTEKET har ekparkettgolv och mörka väggar (rummet var ursprungligen ett helt genomgående rum som kan öppnas upp igen). Dubbeldörrar ut till balkong. VARDAGSRUM med ekparkettgolv och mörka väggar samt bröstpanel. Öppen spis (ej eldad i, måste kontrolleras av sotare innan eldning). Genomgång till före detta KÖK. Köksskåpen har tagits bort, men kan återställas för användning. El och vatten finns. Laminatgolv och ljus tapet. Fönster i två väderstreck samt trappa till vindsvåning. Ingång till HALL med WC och handfat samt garderob. Korridor med möjlighet till förvaring och rum som kan göras om till badrum/tvättstuga. Utgång till balkong på södergaveln. Här finns även utrymningsväg via trappa. Ingång till RUM med trägolv och grönmålade väggar. Vatten och avlopp finns. Ytterligare ingång till RUM med ekparkettgolv och grå tapet.

PLANLÖSNING VINDSVÅNING
Trappa till vindsvåning med entré till möblerbar HALL med trägolv och ljusa väggar. Ingång till stort RUM som tidigare varit lektionssal. Används idag till förvaring. Rummet har trägolv samt vitmålad träpanel på väggar och i tak. VINDSRUM med fläktsystem (OVK ska utföras under 2022). Ingång till RUM med laminatgolv och ljusblåa väggar. BADRUM med klinkergolv och helkaklade väggar. Separat duschdel. Tvättställskommod med 2 st. handfat samt WC. RUM med trägolv och träpanel på vägg och i tak. Ingång till stor garderob samt dörr till kattvind. RUM under snedtak som tidigare varit kök. Ingång till GARDEROB. GENOMGÅNGSRUM med trägolv och rödmålade väggar.

PLANLÖSNING KÄLLARPLAN
TVÄTTSTUGA med klinkergolv och ljusa väggar och diskho. Dubbla tvättmaskiner och torktumlare (en tvättmaskin samt en torktumlare undantages). Skåpsinredning med linneskåp och klädförvaring samt hyllplan (mangel undantages). Förråd med toalett. PANNRUM med bergvärmepump, IVT-09, samt två ack.tankar om vardera 500 liter. Den tidigare oljepannan finns kvar. Finns även vattenfilter. Ingång till MATKÄLLARE med valv. Kökskåp med diskho. Nuvarande frysbox undantages. Utgång till trädgården.

BYGGNADSSÄTT
Taktyp/takbeklädnad: Lertegel (Tak omlagt (-11) med papp och läkt. Dock inte takkuporna).
Utvändiga plåtarbeten: Lackerad plåt (Hängrännor och stuprör bytta (-11).
Grundläggning: Natursten/betong
Stomme: Trä
Fasadtyp: Träpanel (Fasaden ommålad med linoljefärg -11).
Fönster: 2-glasfönster
Vatten: Enskilt vatten från borrad brunn -12. Järnfilter installerat (-14) och hydrofor utbytt (-20).
Avlopp: Enskilt avlopp till Alnarp avloppssystem (-18).
Uppvärmning: Vattenburen värme gm. bergvärme (-09) till samtliga hus via kulvert.
Ventilation: Mekanisk
Fiber finns inte i dagsläget. Diskuteras i området. Ägarna har 4G internet och kablat nätverk mellan husen samt Wifi i varje rum.
Laddstolpe för elbil (-20).
Brandlarm

VILLAN
PLANLÖSNING ENTRÈPLAN
Entré till HALL i vinkel med svart marmoleumgolv och ljusa väggar. Ingång till GÄSTTOALETT med plastmatta på golv och väggar. Duschhörna, WC och tvättställkommod. I hallen finns även 3 st. garderober. Ingång till BADRUM med duschhörna, WC och handfat. Plastmatta på golv och väggar. Från entréhallen till höger ligger VARDAGSRUMMET med ekparkettgolv och ljusgröna väggar. Öppen spis (ej eldad i, behöver kontrolleras innan eldning). Utgång till rymlig ALTAN genom dubbeldörrar. SOVRUM 1 med ljusgröna väggar och ekparkettgolv. SOVRUM 2 med ljusa väggar och svart marmoleum på golvet. MATRUM med ljusa väggar och svart marmoleumgolv. KÖKET har mörk skåpsinredning, inbyggd varmluftsugn samt micro, induktionsspis och fläkt. 2 st. kylar och frysar integrerade i skåpsinredningen. Utgång till trädäckad ALTAN. Skafferi/förrådsrum med svart marmoleumgolv, ljusa väggar och inbygda skåp. Här finns även trappa till källaren.

PLANLÖSNING KÄLLARPLAN
Trappa till HALL med förvaring. Inkommande kulvert för värme och vatten. MATKÄLLARE med 2 frysboxar. GARAGE med stora arbetsbänkar samt skåp. KONTORSRUM med laminatgolv och ljusa väggar samt litet pentry (micro undantages). ODLINGSRUM med skåpsinredning och rostfri bänk. Anslutning till brandlarmsystemet (kan byggas ut).

BYGGNADSSÄTT
Taktyp/takbeklädnad: Plåt
Utvändiga plåtarbeten: Lackerad plåt
Grundläggning: Källare
Stomme: Trä
Fasadtyp: Träpanel
Fönster: 2-glasfönster
Ventilation: Självdrag
Vatten/avlopp: Gemensamt med huvudbyggnaden.

ANNEXET
Annexet består av två lägenheter och ett rum: Maja, Flora och Angelica. Maja och Angelica kan användas tillsammans som större lägenhet. Brandlarm i hela Annexet som är kopplat till stora huset. MAJA Ingång från HALL med laminatgolv och tvåfärgade väggar. ENTRE till ALLRUM med mindre köksdel med kylskåp och micro samt matplats. BADRUM med plastmatta på golv och väggar. Tvättställskommod, WC samt duschhörna. SOVRUM med plastmatta och tvåfärgad vägg i grönt och svart. ANGELICA Ligger vid samma HALL som MAJA. BADRUM med plastmatta på golv och väggar. Tvättställskommod, WC samt duschhörna. SOVRUM med laminatgolv. FLORA Ingång på gavel till KÖK med köksdel samt kylskåp och micro. Målade väggar och laminatgolv. SOVRUM 1 med plastmatta och flerfärgade väggar. SOVRUM 2 med plastmatta, ljusa väggar samt 1 st. garderob och handfat. BADRUM med plastmatta på golv och väggar. WC, tvättställ och duschhörna. KLÄDKAMMARE.

BYGGNADSSÄTT
Taktyp/takbeklädnad: Lertegel
Utvändiga plåtarbeten: Lackerad plåt (stuprör och hängrännor bytta (-13).
Grundläggning: Torpargrund
Stomme: Trä
Fasadtyp: Träpanel
Fönster: 2-glasfönster
Ventilation: Mekanisk (ventilator på taket).
Vatten/avlopp: Gemensamt med huvudbyggnaden.

TRÄDGÅRDEN
I trädgården finns inhägnad UTEPLATS. Denna är belägen framför huset och används som uteservering. UTEKÖK/GRILLPLATS (före detta fårskydd). Ett större HÖNSHUS/FÖRRÅD om 15 kvm med altan och disko. Även ett mindre HÖNSHUS finns. POLYTUNNEL i nedre trädgården för odling. Både odling och trädgård är anlagd enligt principerna för permakultur. I trädgården finns även en stor DAMM innehållande både Ö och flotte.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 595 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter