fbpx

Lantligt boende

Vedum Bitterna Brogården 1

Utgångspris

3 800 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tis 17 aug, kl 16:00 - 18:30

    Välkommen att boka tid för visning på vår hemsida!

  • tor 19 aug, kl 16:00 - 18:30

    Välkommen att boka tid för visning på vår hemsida!

Anmäl till visning

Snabbfakta

Totalareal
1,0 ha
Betesmark
0,3 ha
Småhusmark
0,7 ha
Boyta
218 kvm
Antal rum
7 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Vara Österbitterna 14:1

Adress

Bitterna Brogården 1 534 61 Vedum

Om fastigheten

I naturskönt landskap med omgivande, böljande fält ligger detta drömboende som har anor från tidigt 1800-tal. Här erbjuds boende i klassisk mangårdsbyggnad från 1911 som präglas av snickarglädje, bevarade originaldetaljer såsom munblåst glas och pärlspont i tak, spegeldörrar, höga golvlister, kakelugn och spiskupa m.m. Huset är smakfullt renoverat under 2000-talet av nuvarande ägare, genomgående med exklusiva materialval.
Boendet disponeras över 218 m² och erbjuder flera tilltalande sällskapsytor. Nedre plan fördelar sig över en glasveranda, huvudentré, bibliotek/sällskapsrum, badrum, entré, kök, matsal och tvättstuga. På övre plan möts man av ett stort allrum med ryggåstak på hela 4 meters takhöjd med synliga bjälkar i original, och fönster åt två håll som ger generöst ljusinsläpp. Här finns också master sovrum och ett lyxigt master badrum med bubbelbad. Därutöver finns ytterligare två sovrum samt ett badrum.
Källaren om 24 m² inrymmer IVT Jordvärmepump och förråd.
Husets södra sida är vidbyggd med en underbar ”amerikansk veranda”. Här kan man slå sig ner och njuta av vyerna eller ta ett bad i det infällda spabadet.
Fastigheten har en inbjudande gårdsmiljö som omgärdas av en vacker stenmur och i den västra fastighetsgränsen ringlar sig den lilla ån Skäringen förbi. Den ljuvliga trädgården erbjuder en rik mängd av växter såsom frukträd, bärbuskar, rosor m.fl. blommande buskar, en berså och stora gräsytor med plats för lek där gräset klipps av robotklippare.
Det övriga byggnadsbeståndet utgörs av en äldre ladugård där stalldelen inretts till workshop/kontor, passande för egen verksamhet eller hemarbete. Här finns också ett festutrymme/saloon.
Därutöver finns det gamla kalkade brygghuset från år 1815, ett garage med plats för två fordon och en vagnbod med äldre stalldel.
Brogården lämpar sig väl för dig som söker ett lantligt boende i fin miljö i kombination med verksamhet eller mindre djurhållning.
För prospekt och flygfilm se vår hemsida.
Fastigheten är belägen 2,8 km söder om Vedum där det finns skolor, idrottshallar, butiker och tågstation mm. Bra kommunikationsmöjligheter med tåg från närbelägna Herrljunga med drygt en timmas pendlingsavstånd till Göteborg och c:a 2,40 h till Stockholm.
Vänligen respektera ägarnas önskemål om att tidsbokning skall ske med ansvarig mäklare för visning av fastigheten. Välkommen att boka tid för visning på vår hemsida!

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Mangårdsbyggnaden är uppförd 1911 på torpargrund samt en mindre källardel. Huset har timmerstomme, fasad av stående träpanel med dekorativ snickarglädje och på taket ligger det Icopal takshingel. Fönstren består av 2-glas isoler samt i kök och matsal, kopplade 2-glas. Det finns även enkelglasrutor med innanfönster där innanfönstren är nytillverkade av en snickerifabrik.
Uppvärmning sker via jordvärme med värmepump IVT och separat varmvattenberedare. Till jordvärmepumpen är det 400 meter kollektorslang plus ett energiborrhål på 75 m. Det är vattenburen golvvärme i entrén, glasverandan och badrummet på entréplan samt på hela övre plan förutom i master sovrum. Övriga rum med vattenburna radiatorer.

Vatten och avlopp
Vatten från borrad brunn. Vattenanalys från 2011 finns att tillgå. Reningsfilter Callidus AIF 1054 med automatisk backspolning är installerad, avlägsnar järn, och mangan vid backspolning.
Det finns också en grävd brunn på tomten.
Avlopp till trekammarbrunn med efterföljande infiltrationsanläggning. Golvbrunnen i källaren är kopplad till den gamla trekammarbrunnen.

Fiber och larm mm.
Fastigheten är ansluten till fiber via Västra Vedums fiber ek. för. Andelarna ingår i överlåtelsen och ny ägare tar över medlemskap och ägarandel i föreningen i samband med tillträdet av fastigheten. Mer info finns att läsa på föreningens hemsida vedumvastra.se/.
Larm från Securitas är installerat, nytt abonnemang får tecknas av köparen om så önskas.
Centraldammsugare finns installerat.

Renoveringar
Sedan nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2001 har de löpande utfört omfattande renoveringar bl.a. med följande:
2001 Jordvärme installerades.
2002 Badrum entréplan.
2005 Master badrum, övre plan.
2008 Kök. Vitvaror har införskaffats mellan 2008-2019.
2011 Borrades en ny vattenbrunn.
2013 Badrum 2 på övre plan. Ny avloppsbrunn och infiltrationsbädd.

Planlösning
Ingång till entré vid husets västra gavel, vidare till smakfullt inrett kök med vita kökssnickerier, bänkskivor i granit, murad spiskupa i original och en bevarad del av den gamla serveringsgången. Köket är utrustat med inbyggnadshäll, fläkt, integrerat kyl- och frysskåp med ismaskin samt diskmaskin, ugn och micro i rostfritt.
Från köket nås matsalen som har gott om plats för matsalsmöbel och pryds av en vacker kakelugn som dock ej är i bruk.
Vidare från matsalen nås huvudentrén och den inglasade verandan som är klädd i pärlspont och har munblåsta glasrutor.
Från huvudentrén nås till vänster en stor och praktisk tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, disk/tvättbänk och skåpsinredning med gott om plats för förvaring.
Till höger från huvudentrén nås bibliotek/sällskapsrum som har platsbyggda bokhyllor. Härifrån finns ingång till köket samt till entréplanets badrum. Badrummet är utrustat med dusch, wc och handfat, badrumsporslin är från Millers och badrumsblandare från franska Horus. Väggbeklädnad med kakel och tapet samt våtrumsmatta på golvet.

På övre plan möts man av ett stort allrum med ryggåstak på hela 4 meters takhöjd med synliga bjälkar i original, en platsbyggd bänk och fönster åt två håll som ger generöst ljusinsläpp. Här finns också master sovrum som har platsbyggda garderober och heltäckningsmatta på golvet. I direkt anslutning ligger ett lyxigt master badrum med dusch, bubbelbad, Miller wc-stol och badrumsmöbel med marmorskiva. På golvet ligger sjösten, väggarna är kaklade och det är engelska/franska kvalitetsblandare.
Därutöver finns ytterligare två sovrum samt ett badrum med exklusiv badrumsmöbel, Miller wc-stol, badkar med lejontassar, sjösten på golvet, kaklade väggar och franska kvalitetsblandare.
De flesta rummen i huset har tak av pärlspont, spegeldörrar och höga golvlister. De rum som inte har matta eller kakel är av Pergo/Alloc kvalitetslaminat. I trappan till övre plan ligger det en sisalmatta.

Amerikansk veranda
Från matsalen finns utgång till en underbar "amerikansk veranda" i söderläge. Här kan man slå sig ner och njuta av vyerna eller ta ett bad i det infällda spabadet med plats för fem personer.

Vid den västra gaveln ligger ingång till källaren om 24 m². Här finns pannrum, förråd och vattenanläggning med reningsfilter och ny hydropress.

Driftskostnad
Total driftskostnad uppgår till 40 830:- /år.
I detta ingår följande kostnader:
Uppvärmning och hushållsel: 27 702:- /år. Årlig elförbrukning 24 300 kWh/år.
Avlopp, slamtömning: 1 650:-/år. Tömning 1-2 ggr/år. Kostnad 1 100:- / tömning.
Renhållning: 1 409:-/år
Försäkring mangårdsbyggnad: 7 483:- /år. Avser fullvärde.
Försäkring ekonomibyggnader: 2 586:- /år.

Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren med 4 personer i hushållet.

Därutöver tillkommer fastighetsavgift om 3 998:-/år.

Energideklaration
Är beställd, uppdatering av uppgifter kommer.
Energiprestanda, primärenergital: xx kWh/m²/år.
Specifik energianvändning: xx kWh/m²/år.
Energiklass: x.
Energideklaration är utförd den xxxx 2021 av
xx xx, Anticimex.

Brygghus

Det vitkalkade brygghuset har sitt ursprung från år 1815. De två våningsplanen är c:a 80 m² i vardera plan och inrymmer förrådsutrymme och en jordkällare. På gaveln ligger ett utedass med tre sittplatser och på baksidan mot trädgården finns en vidbyggd hönsgård. Vatten och el är indraget.

Ladugård

Ladugård med flera olika användningsområden och som kan passa bra för den som vill ha utrymme att bedriva egen verksamhet eller arbeta hemifrån. I den gamla stalldelen är det inrett c:a 54 m² till ett " hemmakontor/workshop" som har skåpsinredning med diskbänk samt vatten och el indraget. Lokalen värms upp med en IVT luft/luft värmepump på 5 kW.
I angränsande del i ladugården finns en festlokal/ saloon om c:a 95 m². Lokalen är utrustad med en bar, 6 platsbyggda bord, där 8-10 personer kan sitta vid respektive bord, en toalett med separett samt tvättställ. "Sommarvatten" och el är indraget.
Det går också utmärkt att ta en sväng/om på dansgolvet som ligger i anslutning till saloonen.
Ladugården inrymmer även lada/loge med plats för fordon och maskiner mm.
Byggnaden är totalt c:a 410 m² och är uppförd i trä med Ibutec takskivor från omkring 2011.
Samtliga ekonomibyggnader är målade 2021.

Stall-vagnbod

Äldre ekonomibyggnad som inrymmer mindre stalldel och en vagnbod. Byggnaden är uppförd i trä och delvis tegelsatt stomme, vatten och el är indraget och på taket ligger det lertegel.

Vagnbod/garage

Vagnbod om c:a 40 m², uppförd i trä med två höga portar, tak av eternit samt anslutet till el. Här finns plats för två fordon.

Trädgård/tomt

Den ljuvliga trädgården erbjuder en rik mängd av växter såsom frukträd med tre sorters äppelträd, bärbuskar med röda, svarta och vita vinbär, amerikanska blåbär, björnbär, hallon och rabarber. Här finns också rosor m.fl. blommande buskar, en berså och stora gräsytor med plats för lek där gräset klipps av två robotklippare.
I anslutning till ekonomibyggnaderna finns c:a 3 000 m² mark som kan nyttjas till bete.
Fastighetens areal uppgår till ​9 875 m².

Betesmark

I anslutning till ekonomibyggnaderna finns c:a 0,3 ha mark som kan nyttjas till bete.

Städning

Bostadshuset överlåts utrymt samt urstädad i det skick som det är på visningsdagen.
Ekonomibyggnader och övriga byggnader lämnas utrymda och sopade.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare.
Välkommen att boka tid för visning på vår hemsida!

Boendekostnadskalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att
upprätta en boendekostnadskalkyl.​​

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse med säljaren.

Området

Fastigheten är belägen 2,8 km söder om Vedum tätort där det finns skolor, idrottshallar, butiker och tågstation mm. Bra kommunikationsmöjligheter med tåg från närbelägna Herrljunga med drygt en timmas pendlingsavstånd till Göteborg och c:a 2,40 h till Stockholm. ​

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 490 700 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Övrigt

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter