fbpx

Lantbruk

Jord & skogsgård i hjärtat av Höga Kusten

Högstbjudande

1 500 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • lör 15 maj, kl 11:00 - 13:00

    Välkomna.
    Anmälan skall göras till fastighetsmäklaren eller kontaktpersonen.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
55,2 ha
Skogsmark
39,3 ha
Myr/kärr/mosse
0,3 ha
Berg/hällmark
8,8 ha
Inägomark
6,2 ha
Övrigmark
0,6 ha
Virkesförråd
4 350 m3sk
Boyta
190 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KRAMFORS ÅSÄNG 1:4 & 2:4

Adress

Åsäng 111 87398 Nordingrå

Om fastigheten

I Åsäng, Höga Kusten, ligger denna jord- och skogsgård med lugnt lantligt läge om ca 55 ha. Gårdscentrum med bostadshus och ladugård/loge.
Här är en omedelbar närhet till Världsarvet med vandringsleder, nära havet och sjöar, magiska vyer, rikt djurliv, berg, skog och ängar. Höga kustens alla pärlor finns inom nära räckhåll.

Gården är lugnt belägen med ett öppet och soligt läge och utsikt över landskapet.

Fastigheten består av ca 55 ha varav ca 39 ha skogsmark med bra bonitet och ett virkesförråd om ca 4 350 m³ sk, där stor andel är yngre skog som röjning och gallringsskog. Enligt skogsbruksplan finns ca 6 hektar är betes/åkermark och där stor del är i anslutning till gårdscentrum.

Som fastighetsägare har man möjlighet att vara med i Skallsta jaktlag.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Rymligt bostadshus uppfört i timmer i 2 plan med påbyggd inglasad farstukvist samt källarvåning under en mindre del av huset. Stående brädfodring, plåttak och tvåglasfönster. Uppvärmning via vattenburet system i huset med golvvärme i alla rum utom köket. Vedspis finns i köket samt öppen spis i vardagsrummet. Enskilt avlopp, godkänd anläggning installerad 2005 samt enskilt djupborrat vatten gemensamt med grannar. Boarea 190 kvm och biarea 17 kvm enligt fastighetstaxering. Byggnadsarea ca 105 kvm + farstukvist.

Planlösning bottenvåning:
Ingång sker via glasverandan vidare in i hallen med klinkergolv. Ytskickt saknas på väggarna. Uppgång till övervåningen sker från hallen. Till höger i hallen kommer man till toaletten med dusch, kakel på väggar och klinker på golvet. Till vänster i hallen kommer man till köket som är ett rymligt lantkök med äldre målad köksinredning, vedspis, kyl och frysskåp. I köket finns en trappa ner till källaren. Innanför köket finns kammaren med stavlimmmat björkgolv. Från hallen eller kammaren kommer man till vardagsrummet som även har stavlimmat björkgolv samt en öppen spis.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till en möbler bar hall med utgång till balkong. Till höger finns ett stort rum. Rakt fram finns en alkov samt sovrum och innaför sovrummet finns ett badrum med kakel och klinker på golv och väggar. I badrummet finns badkar, dusch och ett utrymme där säljaren hade tänkt göra en bastu.

Planlösning källarvåning:
Källarvåningen är belägen under en mindre del av huset ca 18 kvm. Vedpanna CTC V 35 om 35 kwh kopplat till tre st ackumulatortankar om 500 l vardera varav en tank har elpatron inkopplad om 6 kwh. Anläggningen är från 2005. Det finns även utrymme i källaren där man kan förvara lite ved.

Fiber finns framdraget till huset men inte inkopplat.

Bostadshuset har inte varit bebott under senaste tiden men säljaren har haft underhållsvärme på.

Ladugård/loge

Äldre ladugård/loge i stomme med trä och tegel, stående brädfodring samt plåttak. Utgörs av olika förrådsutrymmen samt äldre djurdel på botten våningen. På övre plan loge med trägolv.

Vägbeskrivning

Tag av E4:an i Gallsäter och kör mot Nordingrå Kyrka. Passera Bölestatjärn som ligger på högersida och efter ca 5,5 km så är du i byn Åsäng och fastigheten ligger uppe till vänster om vägen. Se även skogskarta, översiktskarta samt vår hemsida för interaktiva kartor, www.ludvig.se.

Allmänt

Jord/ skogsgård lugnt och naturskönt beläget i byn Åsäng mitt i hjärtat av Höga Kusten, ca 5 km väster om Nordingråvallen.

Här finns en omedelbar närhet till Världsarvet med närhet till havet, sjöar, magiska vyer, rikt djurliv, berg, skog och ängar. Höga kustens alla pärlor finns inom nära räckhåll.

Gården är lugnt belägen på en höjd med ett öppet och soligt söderläge och en trevlig utsikt över egna åkermarken och landskapet.

Kringliggande område består av öppet odlingslandskap, skog och vatten. Gårdscentrum har ett inbjudande bostadshus perfekt som fritidsbostad eller för fast boende för en familj. Det finns även ladugård/loge vid bostadshuset.

Fastigheten består av ca 55,6 ha varav ca 39,3 hektar är skogsmark med ett virkesförråd om ca 4 350 m³ sk med god bonitet om 5,7 m³ sk/ha . Ca 6,2 ha är betes/åkermark med stor del i anslutning till gårdscentrum lämpligt för mindre djurhållning.

Det dominerande trädslaget är gran som upptar 68 % av virkesförrådet. Skogens åldersfördelning är fördelad på , kalmark 20 % (7,9 ha), röjningsskog 20 % (7,8 ha) , gallringsskog 38 % (15,1 ha) och med ett virkesförråd om ca 2 650 m³sk. Skog som uppnått slutavverkningsbar ålder är i huggningsklassen S1 och 8,5 ha med ett virkesförråd om ca 1 600 m³ sk.

Säljaren skall bekosta markberedning och plantering av avdelning 30 som är ca 7,5 ha av den huggningsklass som är satt som K1 i skogsbruksplanen.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i augusti 2019 av Martin Timander. Volymen i skogsbruksplanen är uppräknad med ett års tillväxt. Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 39,3ha med ett virkesförråd om ca 4 350 m³sk .

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheten är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.

Enligt skogsbruksplanen finns:
Skogsvårdsåtgärder så som röjning av 13,2 ha under planperioden.

Säljaren har ingått avtal med Öka skogs om att de skall markbereda och plantera avdelning 30 om ca 7,5 ha. Markberedning och planteringen skall bekostas av säljaren och åtgärderna skall vara utförda senast 2022-08-31.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa

Naturvärden

Det finns inga kända områden med naturvärden på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga kända fornminnen eller kulturlämningar på fastigheten. Källa skogsbruksplan samt www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Arealuppgifter

Fastigheterna Åsäng 1:4 & 2;4 är andelsfastigheter och den gemnsamma ägo vidden är enligt fastighetsutdrag 55,9071 ha. Arealen enligt skogsbruksplanen är 55,6 ha.

Inägomark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 6,2 ha. Marken brukas genom muntlig upplåtelse och brukaren har muntligt blivit lovad att bruka marken under 2021.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. För närvarande bedrivs älgjakten genom Skallsta jaktlag med ca 20 jägare i jaktlaget och man jagar på ca 1 400 ha. Beslut från jaktlaget måste alltid tas för att ny ägare av fastigheten skall få vara med i jaktlaget. För närvarande är den årliga kostnaden ca 1 500 kr/ år.
Jaktledare Andreas Westin telefon 070 243 44 39.

Småvilt jagas på den egna fastigheten eller enligt överenskommelse över ett större område.

Information om kommunen

Se kommunens hemsida https://www.kramfors.se och hemsida om Höga Kusten https://www.hogakusten.com

Service

Mataffär, bensinpump, pizzeria, järnhandel, hockeyhall med bowlingbana mm på Nordingråvallen 7 km. Affärer, bensinstationer, matserveringar mm i Ullånger 15 km. Till Kramfors ca 30 km, till Härnösand ca 48 km, till Örnsköldsvik ca 65 km och till Sollefteå ca 68/ km.

Vägar

Vägen som går upp till huset är enskild väg och eventuella kostnader för underhåll delas med grannar. Väg som passerar bakom ladugården och över skogsskifte 1 är gemensam väg i byn och inga årliga avgifter utan eventuella kostnader för underhåll delas med grannar.

Visning

Visning av byggnaderna på brukningscentrum sker lördagen den 15 maj kl 11:00-13:00. Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren. Visning annan tid efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Intressenter får på egen hand besikta skogen på fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därvid tas till grannfastigheter, eventuell jakt och skog.

Lagfart

Kostnad för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Den går att beställa via fastighetsmäklaren på 0611-289 35 eller patrik.ulander@ludvig.se.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.ludvig.se/fastigheter. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig samt information om skogsbestånden. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Friskrivning

Viktigt för den som slutligen köper fastigheten att vara medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brist i byggnaderna som beror på ålder, byggnadssätt, underhåll eller användning.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 075 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter