fbpx

Lantbruk

Herrgård utanför Kristianstad

Högstbjudande

18 000 000 kr

Budgivning pågår

Visning

  • Seriösa spekulanter med ordnad finansiering är välkomna att kontakta ansvarig mäklare för att boka enskild visning.

Anmäl intresse

Om fastigheten

Unikt tillfälle att i närheten av Kristianstad förvärva denna magnifika och pampiga herrgård uppförd 1820 om ca 933 kvm med privat insynsskyddad park och poolområde. Till gården hör totalt ca 14 ha fördelat på betesmark och ekdominerad skog samt hyreshus med 11 lägenheter och en uthyrd villa som ger en god ekonomi. Gården erbjuder en utmärkt miljö för hästhållning med vackert stall i gråsten inrymmandes 7 boxar, vinter- och sommarhagar, påkostad ridbana om ca 22*70 m och gott om ridvägar i idyllisk natur. Runt hela fastigheten löper rejäla stengärdsgårdar. Det finns möjlighet att expandera verksamheten genom att låta uppföra ytterligare bostäder på fastigheten. Tidigare har ansökts om tre flerfamiljsbyggnader i parken ned mot bäcken där kommunen lämnat positivt förhandsbesked. Även markerna längs med byvägen skulle kunna lämpa sig för ytterligare bostäder, kanske i kombination med häst? Alternativt avstyckning av tomter till försäljning. Kontakta mäklaren för mer information och privat visning.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

KRISTIANSTAD MANSDALA 2:2, 2:11 och 2:12

Adress

Mansdala Bygata 7, 9, 11 29192 Kristianstad

Totalareal
14,4 ha
Övrigmark
2,0 ha
Åkermark
2,0 ha
Betesmark
8,0 ha
Skogsmark
1,0 ha
Hyreshusmark bostäder
0,3 ha
Hyreshusmark bostäder
0,4 ha
Småhusmark
0,7 ha
Småhusmark
0,1 ha

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Herrgården

Herrgården uppfördes 1820, delvis ombyggd 2006, med krypgrund, murad stomme, putsad fasad med vackra utsmyckningar vid takfoten och snickarglädje på glasveranda och takkupa. Boarea om ca 466 kvm (nedre plan) och ca 467 kvm biyta (övre plan) enligt taxeringen.
Påkostat poolområde med pool om 5*8m. Interiört har herrgården genomgående målade stenväggar, ekparkett eller trägolv samt ett platsbyggt kök från Åraslöv. Flertalet helkaklade badrum.

Nedre plan fördelar sig på huvudentré genom glasveranda, hall och kapprum under stentrapp till övre plan. Salong/galleri till höger, matsal/arbetsrum innanför, kök med matplats och utgång via groventré till poolområdet, från köket nås vardagsrum/sal och bibliotek. Korridoren till vänster från huvudentréen leder vidare till sovrum med walk in closet, toalett, tvättrum, duschrum, sovrum, sovrum, toalett/städ, stort öppet allrum med filmhörn, bastu samt ytterligare toalett, stort öppet allrum i vinkel ut i den med murar omgärdade trädgården på byggnadens baksida (söderläge). Utgång till trädgård och ”långa bryggan” som leder längs huvudbyggnaden till poolområdet med vedeldad bastu med förrum (omklädning och toalett), vid poolen finns utedusch och ett stort täckt uterum i vinkel. Generöst sammanhängande tilltaget trädäck vid hela poolområdet. På bottenvåningen finns idag tre sovrum med möjlighet att ytterligare dela upp den stora vinkelutbyggnaden mot trädgården till en gästdel med ytterligare två-tre sovrum.

Övre plan nås via en rejäl stentrappa som leder från nedre hallen. Trappan avslutas i en avsats/hall med utgång till en veranda/balkong ovanpå glasverandan med utsikt över framsidan och vägen/allén upp mot herrgården. Till höger salong/rum, rum, stora salen med takmålning och utsikt över trädgården och poolområdet, mindre salen med takmålning, rum (dessa tre rum ligger i fil). Hall österut med möjliga lösningar för toalett/er, bad/duschrum mm, rum, rum, större allrum genomgående med utsikt över framsidan och utgång till takterrass som har utsikt över trädgården i söderläge. Hela övre planet är under påbörjad totalrenovering med ytskikt (golv, väggar och tak). Möjligt att inrymma ca tre-fyra sovrum.

Hyreshus - Östra flygeln

Östra flygeln uppfördes 1929 som en kopia av herrgården och på 50-talet lät man uppföra en huskropp som byggde samman flygeln med herrgården. Flygeln inrymmer 7 lägenheter om totalt ca 632 kvm fördelade på en 2:a, fyra 3:or och två 4:or. Lägenheterna har egen tvättmaskin. Flygeln är uppförd med murade väggar, källare under hela byggnaden och tak belagt med enkupigt lertegel.

Vita villan

Vita villan uppfördes 1958 och byggdes om 2010. Villan inrymmer 4 lägenheter om totalt ca 322 kvm fördelade på fyra 3:or. Källare under hela huset, vitmålad tegelfasad, gavelrösten i trä och tak belagt med enkupigt lertegel. Gemensam tvättstuga i källaren.

Röda huset

Röda huset uppfördes år 1752 i 1,5 plan med en boyta om 148 kvm boyta och biyta om 90 kvm enligt taxeringen. Timmerstomme klädd med rödfärgad träpanel, mullbänksgrund och liten del källare, listtäckt papptak.

Stall

Stall med väggar av gråsten, gavelrösten i trä och tak belagt med plåt. Inrymmer 7 hästboxar, varav 6 fullstora och en mindre samt rymlig sadelkammare och foderutrymmen. Stallet nyttjas idag av hyresgästerna som sköter den dagliga driften.

Större renoveringar

Större åtgärder på byggnader:
- På 80-talet byttes större delen av all VVS ut till en kostnad av 2,6 Mkr
- På 80-talet byttes större delar av elsystemen ut till en kostnad av 1,3 Mkr
- På 90-talet renoverades och putsades /målades samtliga fasader
- På 2000-talet och framåt har ytterligare renoveringar och löpande underhåll utförts såväl i Herrgården, Östra flygeln som övriga byggnader på fastigheterna.
- Samtliga byggnader är idag anslutna till kommunalt vatten och avlopp och har indraget fiber till varje enskild bostad/lägenhet (C4 stadsnät).

Lägenheterna

Lägenheterna håller god standard och är i gott skick. Gemensamt för lägenheterna är diskmaskin, helkaklade badrum med i huvudsak golvvärme.

Uppvärmning

Herrgården och Östra flygeln: Värms upp av ett gemensamt vattenburet system genom en fastighets-luft/vatten värmepump MDV 69KW (2010) med spetsvärme av en pelletspanna BAXI MultiHeat 43KW (2011) med ackumulatortankar och genomgår årligen service och underhåll.
Vita villan: Värms upp av en Diom panna med Iwabo Villa pellets 20KW (2001) med ackumulatortankar och genomgår årligen service och underhåll.
Röda huset: Värms med direktverkande oljeradiatorer samt vedeldad kassett i kökets öppna spis.

Ytterligare bostäder

Det finns möjlighet att expandera verksamheten genom att låta uppföra ytterligare bostäder på fastigheten. Tidigare har ansökts om tre flerfamiljsbyggnader i parken ned mot bäcken där kommunen lämnat positivt förhandsbesked. Även markerna längs med byvägen skulle kunna lämpa sig för ytterligare bostäder. Alternativt avstyckning av tomter till försäljning.

Skog

Skog om ca 1 ha enligt taxeringen men enligt uppmätning närmre 2,5 ha som är lövbevuxen och ek är det dominerande trädslaget.

Jakt

Jakten är fri för köparen på tillträdesdagen.

Inägomark

Åkermark om 2 ha enligt taxeringen. Används idag som betesmark. Betesmark om 8 ha enligt taxeringen men enligt uppmätning ca 6,5 ha.

Stödrätter

Totalt 7,49 ha betesmark är stödberättigad och i överlåtelsen ingår stödrätter för all stödberättigad areal.

Ridbana

Anlagd påkostad ridbana med måtten 22*70 m.

Vatten

I bokdungen i östra kanten av fastigheten rinner en bäck.

Naturvärden

Det finns inga registrerade naturvärden på fastigheterna (källa: Skogens pärlor, Skogsstyrelsen).

Forn- och kulturlämningar

Det finns registrerade forn- och kulturlämningar på fastigheterna däribland hällristning, kvarn och boplats (källa: SeSverige och Fornsök).

Ekonomi och driftskostnader

Uthyrd yta idag om 1 100 kvm fördelat på 11 lägenheter och en villa med möjliga intäkter på 1 017 192 kr (idag har en närstående subventionerad hyra).
Totala drift- och underhållskostnader uppgick 2020 för hela fastigheten till 486 975 kr och ger därmed ett driftnetto på 530 217 kr.
Herrgården nyttjas privat och ger således inte några intäkter i dagsläget. Driftskostnaderna fördelar sig på:
Uppvärmning och hushållsström: 265 480 kr
Försäkring: 21 611 kr
Avlopp och vatten: 25 062 kr
Renhållning: 20 259 kr
Övriga fasta kostnader/underhåll mm: 154 563 kr

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Säljaren och dess representant friskriver sig ansvar för eventuella avvikelser för de uppgifter som lämnats i objektsbeskrivning mm. Syftet med uppgifterna är endast att underlätta köparens besiktning av fastigheten och ge spekulanter en grov uppfattning om fastigheten. Den som tänker köpa fastigheten måste ovillkorligen själv hämta in uppgifter om fastigheten, som han kan grunda sitt köpbeslut på.

All kontakt sker enligt önskemål från fastighetsägaren endast med ansvarig mäklare.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Tillträde

Tillträde efter överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 8 525 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss