fbpx

Lantbruk

Harastorp

Högstbjudande

16 000 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast mån 10 maj kl 09:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
84,6 ha
Åkermark
37,2 ha
Betesmark
7,0 ha
Skogsmark
28,4 ha
Övrigmark
8,3 ha
Väg och kraftledning
1,8 ha
Övrigmark
2,0 ha
Virkesförråd
5 321 m3sk
Boyta
156 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KRISTIANSTAD FÄRLÖVS-HARASTORP 1:32

Adress

Åbyvägen 300 29195 Färlöv

Om fastigheten

Nu erbjuds ett sällsynt tillfälle att förvärva egendomen Harastorp med sin unika herrgård i italiensk villastil, som också kommit att bli gårdens signum. I mer än 100 år har Harastorp varit i samma familjs ägo, dessförinnan var det en av arrendegårdarna under Araslöv. Harastorp är en välkänd gård med gamla anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Gården ligger naturskönt och lättillgängligt endast 10 km norr om centrala Kristianstad på ett utmärkt lantligt och fritt läge med närhet till stadens puls. Herrgården som uppfördes av gedigna material 1810 av Henning Wrangel ligger högt och flankeras av gårdens ekonomibyggnader. Från gården ses en hänförande utsikt över egendomens idylliska ägor. Harastorp är alltigenom en välskött fastighet med ett samlat gårdscentrum omgivet av den egna marken. Fastighetens totala areal uppgår till ca 85 ha fördelat på ca 37 ha god avkastande åkermark, ca 28,4 ha produktiv skogsmark, ca 7 ha betesmark samt ca 8,5 ha våtmark. Åkermarken fördelas enligt Länsstyrelsens jordartsklassificering till 17 ha klass 9, 7 ha klass 8 samt 14 ha klass 7. Skogsmarken närmst gårdscentrum karakteriseras av sina majestätiska ekar och används som skogsbete till gårdens får. Den oemotståndliga herrgården med sin kalkputsade fasad och linoljefärgsmålade spröjsade fönster är en verklig kulturhistorisk pärla med bevarad charm och känsla med detaljer från byggnadsåret. Som sig bör till en sagolik byggnad finns också ett spektakulärt torn. Den ståndsmässiga festvåningen tronar med pampiga salar och salonger med en generös takhöjd. I trädgården har förfäderna anlagt en äppelodling som ger en alldeles magisk blomning på försommaren.

Här har du möjlighet att förverkliga drömmen om en egen gårdsbutik med tillhörande kafé och restaurang genom att överta det etablerade och välkända Harastorp Gästabud. På naturskönt och idylliskt läge driver familjen en gammaldags gårdsbutik i en genuin lantlig miljö bland gråstenslängor och betande får. Lammen om våren är populära och omtyckta av gårdens besökare. I butiken erbjuds närproducerade och naturliga produkter som saft och sylt, frukt och grönt, kryddor och karameller, inläggningar, honung och senap, pålägg och ägg, korv och köttbullar. Allt i butiken är naturligt och obesprutat, egenproducerat eller från nära grannar. Köttdisken är alltid välfylld med personlig service. Det högkvalitativa köttet detaljstyckas på plats med största omsorg och färsen mals på beställning. Fåren och hönsen på gården lever i en stressfri miljö och bidrar till öppna landskap samt gott kött och smakrika ägg till butiken. Riktig mat som lagas från grunden på fina råvaror och utan onödiga tillsatser. Här lagas mat för både stora och små fester. Restaurangens mat och fika avnjuts i den nybyggda logen eller på uteserveringen med utsikt över de betagande vackra omgivningarna kring gården och i fantastiskt skydd av byggnaderna. En oas för avkoppling och njutning bland öppna fält och skogsdungar. Logen som rymmer ett 50-tal gäster används också för konferens, bröllop, fest och möten. Det återkommande julbordet är en favorit för många. För rätt köpare finns fantastiska utvecklingsmöjligheter för gården och dess verksamhet.

Trakten kring Torsebro erbjuder ett rikt friluftsliv med naturreservat och historisk bygd som lockar många besökare. På bekvämt cykelavstånd erbjuder trivsamma byn Färlöv mycket för familjen med förskola, skola F-6, livsmedelsbutik, pizzeria, fritidsaktiviteter, lekplats, fotbollsplan, bibliotek och golfbana. Närhet till goda kommunikationer med buss från väg 118 och pågatåg från Kristianstad som tar dig till Malmö, Helsingborg eller österut till Blekinge.

Fastigheten kan förvärvas i sin helhet alternativt i delar. Spekulanter är välkomna att inkomma med bud på önskad del av fastigheten.

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.ludvig.se/fastigheter/. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Fakta

Byggnader

Huvudbyggnad

Representativ herrgårdsbyggnad uppförd 1810 i italiensk villastil i 2 plan med en boyta om ca 156 kvm enligt taxeringen. Anlagd trädgård med robotgräsklippare från Husqvarna. I trädgården finns också växthus samt flertalet uteplatser varav vissa under tak.

Murad stomme med putsad fasad. Tak belagt med papp samt plåt på tornet. Kopplade tvåglasfönster. Vattenburen uppvärmning med luft/vatten-värmepump (2017). Vatten från grävd brunn. Avlopp med trekammarbrunn och efterföljande infiltrationsbädd.

Planlösningen fördelar sig på dubbla entréer, kök, vardagsrum, sovrum och rymligt renoverat badrum på nedre plan. Kök utrustat med spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Badrum med klinkers och golvvärme, våtrumsmatta på väggarna, toalett, kommod, hörnbadkar, dusch, tvättmaskin, torktumlare och förvaring. På det övre planet festvåning med pampiga salar, en väl tilltagen takhöjd, kamin och kakelugn. Eldstäderna råder efter provtryckning eldningsförbud på då de inte är täta.

Källare under halva byggnaden uppdelat på två matkällare med ingång utifrån. Gjuten platta under resterande del av byggnaden.
Torntrappan leder upp till en oinredd vind.

Brygghus

Brygghus uppfört i trä med putsad fasad och tak belagt med tegelpannor. Inrymmer bland annat bykstuga, pig- och drängkammare samt bakugn. Äldsta bevarade huset på gården med ursprung från 1700-talet.

Magasin

Magasinet är uppfört i tre plan ca 1920 i trä med träfasad och tak belagt med tegel. Har använts till förvaring av spannmål och nyttjas idag som förråd samt pannrum med kulvert in till bostadshuset.

Ladugård, stall, loge

Ladugård, svinstall och loge som numera är ombyggt för får. En del i ladugården är inredd för höns. Byggnaden är uppförd med dels murade väggar, väggar av gråsten samt trä och tak belagt med eternit och plåt.

Maskinhall

Mindre och enklare maskinhall uppförd i trä med träpanel.

Gödselvårdsanläggning

Två mindre urinbrunnar samt gödselplatta.

Restaurang och gårdsbutik

Restaurang, gårdsbutik och servering byggd i vinkel som ger en ombonad och skyddad uteservering. Uppförd i två etapper, köksdelen med gårdsbutik uppfördes 2010 om 133 kvm och serveringen 2012 om 91 kvm i trä med träpanel och tak belagt med betongpannor. Fullt utrustat restaurangkök om ca 37 kvm med gott om arbetsytor. Till köket hör även diskrum om ca 4 kvm, rum för styckning/beredning om ca 5,5 kvm, skafferi om ca 4,4 kvm, rotfruktsrum om ca 5 kvm, kylrum om ca 7,5 kvm, personaltoalett samt ett förråd som nås från uteserveringen (förberett för tillgänglighetsanpassat WC). Gårdsbutiken om ca 36 kvm har gott om plats för monter och hyllor och kan nås direkt från köket. Avlopp till separat reningsverk.

Servering

Serveringsdel som är tillgänglighetsanpassad och rymmer ca 50 personer. Rymligt kapprum samt två toaletter varav en är tillgänglighetsanpassad. Stensatt uteservering i anslutning till serveringen med härlig utsikt över gården. Anlagd parkering i nära anslutning på andra sidan Åbyvägen.

Harastorp

Nu erbjuds ett sällsynt tillfälle att förvärva egendomen Harastorp med sin unika herrgård i italiensk villastil, som också kommit att bli gårdens signum. I mer än 100 år har Harastorp varit i samma familjs ägo, dessförinnan var det en av arrendegårdarna under Araslöv. Harastorp är en välkänd gård med gamla anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Gården ligger naturskönt och lättillgängligt endast 10 km norr om centrala Kristianstad på ett utmärkt lantligt och fritt läge med närhet till stadens puls. Herrgården som uppfördes av gedigna material 1810 av Henning Wrangel ligger högt och flankeras av gårdens ekonomibyggnader. Från gården ses en hänförande utsikt över egendomens idylliska ägor. Harastorp är alltigenom en välskött fastighet med ett samlat gårdscentrum omgivet av den egna marken. Fastighetens totala areal uppgår till ca 85 ha fördelat på ca 37 ha god avkastande åkermark, ca 28,4 ha produktiv skogsmark, ca 7 ha betesmark samt ca 8,5 ha våtmark. Skogsmarken närmst gårdscentrum karakteriseras av sina grova ståtliga ekar och används som skogsbete till gårdens får. Den oemotståndliga herrgården med sin kalkputsade fasad och linoljefärgsmålade spröjsade fönster är en verklig kulturhistorisk pärla med bevarad charm och känsla med detaljer från byggnadsåret. Som sig bör till en sagolik byggnad finns också ett spektakulärt torn. Den ståndsmässiga festvåningen tronar med pampiga salar och salonger med en generös takhöjd. I trädgården har förfäderna anlagt en äppelodling som ger en alldeles magisk blomning på försommaren.

Här har du möjlighet att förverkliga drömmen om en egen gårdsbutik med tillhörande kafé och restaurang genom att överta det etablerade och välkända Harastorp Gästabud. På naturskönt och idylliskt läge driver familjen en gammaldags gårdsbutik i en genuin lantlig miljö bland gråstenslängor och betande får. Lammen om våren är populära och omtyckta av gårdens besökare. För rätt köpare finns fantastiska utvecklingsmöjligheter för gården och dess verksamhet.

Trakten kring Torsebro erbjuder ett rikt friluftsliv med naturreservat och historisk bygd som lockar många besökare. På bekvämt cykelavstånd erbjuder trivsamma byn Färlöv mycket för familjen med förskola, skola F-6, livsmedelsbutik, pizzeria, fritidsaktiviteter, lekplats, fotbollsplan, bibliotek och golfbana. Närhet till goda kommunikationer med buss från väg 118 och pågatåg från Kristianstad som tar dig till Malmö, Helsingborg eller österut till Blekinge.

Harastorp Gästabud - gårdsbutik och servering

I gårdsbutiken erbjuds närproducerade och naturliga produkter som saft och sylt, frukt och grönt, kryddor och karameller, inläggningar, honung och senap, pålägg och ägg, korv och köttbullar, fårskinn och keramik. Allt i butiken är naturligt och obesprutat, egenproducerat eller från nära grannar. Köttdisken är alltid välfylld med personlig service. Det högkvalitativa köttet detaljstyckas på plats med största omsorg och färsen mals på beställning. Riktig mat som lagas från grunden på fina råvaror och utan onödiga tillsatser. Fåren och hönsen på gården lever i en stressfri miljö och bidrar till öppna landskap samt gott kött och smakrika ägg till butiken. Här lagas mat för både stora och små fester. Restaurangens mat och fika avnjuts i den nybyggda logen eller på uteserveringen med utsikt över de betagande vackra omgivningarna kring gården och i fantastiskt skydd av byggnaderna. En oas för avkoppling och njutning bland öppna fält och skogsdungar. Logen som rymmer ett 50-tal gäster används också för konferens, bröllop, fest och möten. Det återkommande julbordet är en favorit för många. Läs gärna mer på www.harastorp.se.

Åkermark

Åkermark om totalt ca 38 ha. Enligt Länsstyrelsens jordartsklassificering fördelas åkermarksarealen på 17 ha klass 9, 7 ha klass 8 samt 14 ha klass 7.
Ca 37,15 ha av åkermarken är stödberättigad. Framförallt odlas spannmål och vall. Åkermarken är delvis täckdikad och i övrigt självdränerande. I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den stödberättigade åkerarealen.

Dikningsföretag

Fastigheten har del i Hanaskog-Bjärlövs dikningsföretag (andel 6,2464 %) och Skrynarps dikningsföretag. Fastigheten har även del i Nedre Helgeåns regleringsföretag, delaktighet med 0,76569 %.

Betesmark

Ca 6,95 ha stödberättigad betesmark. Arealen som används för bete på fastigheten är större då man även betar skogsbetena. I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den stödberättigade betesarealen.

Våtmark

Söder om väg 118 längs med Helgeå har en våtmark återställts och som betas av nötkreatur. Ca 8,34 ha är stödberättigad genom miljöstöd.

Stödrätter

I överlåtelsen ingår 44,1 stödrätter vilka kommer att överföras till köparen inför 2022-års SAM-ansökan.
Totalt 44,1 ha i gårdsstöd varav åkermark 36,96 ha och betesmark 6,95 ha. Även våtmarken är stödberättigad genom miljöstöd och utgör 8,34 ha.

Miljöstöd och åtaganden

Åtaganden om vallodling 2015-2021 för 13,17 ha som inte är knutet till ett särskilt block.
Åtagande om skötsel av våtmarker och dammar för 8,34 ha som är stödberättigad med miljöstöd.
Åtagande om skötsel av betesmarker och slåtterängar föreligger för 5,25 ha av betesmarken (allmän skötsel).

Arrende/nyttjanderätter

22,93 ha av åker/jordbruksmarken är utarrenderad till 2022-03-13 och därefter tillgänglig för köparen.
Säljaren arrenderar ett område om ca 1,35 ha av E.on vid Torsebro by under kraftledningen.
Säljaren upplyser om att fyra fastigheter har sin infiltrationsbädd på fastigheten varav två överenskommelser är skriftliga och två är muntliga.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad 2021-02-24 av Victor Nordell Lind, Ludvig & Co. Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken 28,4 ha med ett uppskattat virkesförråd om 5321 m3sk vilket ger ett medeltal om 187 m3sk/ha. Under planperioden uppgår avverkningsförslagen till 1 518 m³sk. Trädslagsfördelningen är 45 % ek, 16 % löv, 12 % bok, 11 % björk, 9 % gran, 6 % tall, 1 % asp och mindre än 1 % lärk och lönn. Medelboniteten är beräknad till 5,9 m3sk/ha/år och den årliga tillväxten är uppskattad till ca 146 m³sk.

Skogsvård

Enligt skogsbruksplanen belastas fastigheten av lagstadgade skogsvårdsåtgärder bland annat i form av återväxtkontroll. Under planperioden finns behov av röjning, gallring och föryngringsavverkning. Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga eventuella lagstadgade åtgärder som finns på fastigheten per kontraktsdagen.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50 % regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Jakträtten är upplåten till och med 2021-06-30 och tillfaller därefter köparen.

Fiske

Fastigheten har fiskerätt genom delaktighet i Nedre Helgeåns Fiskevårdsområde - för att fiska i eget vatten behövs medlemsbevis vilket löses för 100 kr och gäller i 5 år. För fiske i övrigt vatten löses fiskekort.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns flertalet forn- och kulturlämningar däribland boplatser, vägmärke, stenkrets/stenrad (skeppssättning), bytomt/gårdstomt, hällristning (källa: SeSverige och Fornsök).

Naturvärden

Det finns ett 50-årigt naturvårdsavtal från 2002 som omfattar ett område om ca 12 ha, avdelning 16 och 20 i skogsbruksplanen. Syftet är att bevara och utveckla natur- och kulturvärdena. Området är avsatt som NS i skogsbruksplanen. Åtgärder i området ska ske i samråd med Skogsvårdsstyrelsen. Naturvårdsavtal är ett frivilligt ingånget avtal mellan markägaren och staten för att skydda områden med höga naturvärden. I avtalet finns överenskommet hur naturvärdena ska bevaras och utvecklas bland annat genom naturvårdande skötsel. En stor del av området är även klassat som nyckelbiotop, en speciell naturtyp som har stor betydelse för skogens flora och fauna och som har förutsättningar att hysa hotade och rödlistade arter.
Nyckelbiotop 8,5 ha lövskogslund (avdelning 16 i skogsbruksplanen), 70 % ek, 30 % bok, enstaka hägg, rönn, asp, fågelbär, vårtbjörk och alm. Rikligt med grova träd, spärrgreniga grova träd, kalkhaltig jordart, stora botaniska värden, höga zoologiska värden och jätteträd. (källa: Skogens pärlor, Skogsstyrelsen).
Nyckelbiotop 2,6 ha hagmark (avdelning 20 i skogsbruksplanen), 100 % bok, enstaka alm, ek och lönn. Kulturhistoriska värden, kalkhaltig jordart, höga zoologiska värden, stora botaniska värden (källa: Skogens pärlor, Skogsstyrelsen).

Driftskostnader

Nuvarande ägares driftskostnader 2020 fördelades på elförbrukning 54 000 kWh (avser hela gården), lantbruksförsäkring 13 087 kr, försäkring bostad (slott och särskilda bostadshus) 8 579 kr, avlopp (slamtömning bostad) 1 200 kr, avlopp restaurang/servering 5 500 kr, renhållning 2 704 kr, vägsamfällighet - ingen utdebitering senaste 5 åren.

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Delförsäljning

Fastigheten kan förvärvas i sin helhet alternativt i delar. Spekulanter är välkomna att inkomma med bud på önskad del av fastigheten.

Vid köp av del av fastighet ansvarar köparen för ansökan om fastighetsbildning och står kostnaden för förrättningen enligt fastighetsbildningslagen.

Fastighetsbildning

Säljaren behåller ca 5 ha vilket är avräknat från arealen i objektsbeskrivningen och markerat med gulgrönt på fastighetskartan. En tomt kommer att erhålla ca 500 kvm även det markerat med gulgrönt på fastighetskartan. Säljaren har ansökt om fastighetsbildning vilken preliminärt bedöms vara klar i augusti/september 2021 och fastigheten kan tillträdas tidigast därefter. Säljaren står kostnaden för förrättningen enligt fastighetsbildningslagen.

Köparen och säljaren skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kan komma att bestämmas vid förrättningen.

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Säljaren och dess representant friskriver sig ansvar för eventuella avvikelser för de uppgifter som lämnats i objektsbeskrivning mm. Syftet med uppgifterna är endast att underlätta köparens besiktning av fastigheten och ge spekulanter en grov uppfattning om fastigheten. Den som tänker köpa fastigheten måste ovillkorligen själv hämta in uppgifter om fastigheten, som han kan grunda sitt köpbeslut på.

Köparen är väl medveten om att uppgifterna från skogsbruksplanen i objektbeskrivningen är framtagna enligt för skogsbruksplanläggning gängse metod och är endast ungefärliga. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av Köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper.

All kontakt sker enligt önskemål från fastighetsägaren endast med ansvarig mäklare.

Tillträde

Tillträde enligt överenskommelse. Möjlighet finns att överta driften av den jordbruksmark som inte är utarrenderad, ekonomibyggnader och lokaler omgående
och sedan tillträda fastigheten så snart avstyckning vunnit laga kraft. Säljaren kommer att förbehålla sig rätten att bo kvar i bostaden till 2022-01-31.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 3 246 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna bud senast mån 10 maj kl 09:00

Högstbjudande: 16 000 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter