fbpx

Lantbruk

Grästorp Marieberg 75 ha

Utgångspris

24 000 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast mån 13 jun

Anmäl intresse

Om fastigheten

Marieberg är en anrik gård, naturskönt belägen vid Nossans fall i Tengene. Här finns flera kulturhistoriska värden med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden som kvarn- och kyrkoplats.
Vid Nossans strand ligger kvarnen, såg- och vattenkraftverket, men också ekan för sommarkvällens fisketur.
På gården bedrivs idag jord- och skogsbruk, produktion av el samt uthyrning av bostäder och lokaler.
Bostadsbyggnaderna består av en vacker mangårdsbyggnad med snickarglädje och klassisk rundel framför huset, här finns också två flyglar samt ytterligare fyra bostadshus. Ekonomibyggnaderna utgörs av ladugård/lada, f.d affär och mejeri m.fl. byggnader.
Ägorna omfattar omkring 75 ha som fördelar sig över c:a 54 ha åker, 2 ha bete, 9 ha skog samt övrig mark.
Centrala Marieberg är i översiktsplanen utpekat för turism, tex caféer och vandrarhem och de södra delarna som framtida bostadsområden. För den som önskar finns goda möjligheter att utveckla denna historiska fastighet som är belägen tre km söder om Grästorp och tio mil norr om Göteborg.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

Grästorp Marieberg 1:1

Adress

Tengene Marieberg 7 mfl 467 92 Grästorp

Totalareal
75,4 ha
Skogsmark
9,0 ha
Berg/hällmark
0,1 ha
Inägomark
57,6 ha
Väg och kraftledning
1,5 ha
Övrigmark
7,2 ha
Virkesförråd
1 982 m3sk

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Den vackra mangårdsbyggnaden har sitt ursprung från 1800-talet och är uppförd på krypbar torpargrund. Stommen är timrad, fasaden har stående träpanel och yttertaket är belagt med betongpannor. Fönstren är av typen tvåglas.
Uppvärmning sker med luftvärmepump samt äldre vedpanna med ackumulatortank om 500 l. Pannan är placerad i norra flygeln.
Boarean uppgår till c:a 220 m².

Renoveringar
Mangårdsbyggnaden tilläggsisolerades på 1970-talet.
Badrum och kök renoverades på 1980-talet.
Taket lades om 2017.
Därutöver är bostaden löpande underhållen.

Planlösning
Ingång genom huvudentrén via verandan som smyckas av den lövsågade snickarglädjen. I den rymliga hallen finns trappan som leder upp till övre plan. Till vänster i huvudentrén nås ett kontor och rakt fram tar man sig via spegelpardörrar in till den rymliga salongen som har trägolv. I denna del finns fyra rum i fil som från vänster består av ett sällskapsrum med kakelugn (ej i bruk), salen, ett all/tv-rum med utgång till altan samt ett sovrum.
Till höger från huvudentrén nås köket som är utrustat med golvspis, fläkt, diskmaskin, kyl- och frysskåp, microvågsugn samt ett skafferi. Från köket når man groventrén som har goda förvaringsmöjligheter samt har ingång till badrum/tvättstuga som är utrustat med dusch, wc, handfat, tvättmaskin och tvättho. Från köket kommer man också vidare till all/tv-rummet.
Övervåningen inrymmer hall, tre sovrum varav ett med klädkammare och ett med utgång till balkong.
Samtliga rum har trägolv. Där finns också toalett med wc och handfat samt rikligt med förrådsutrymmen.

I trädgården finns ett trevligt lusthus som byggdes 2004.

Mangårdsbyggnaden är ej uthyrd och övergår till köparen på tillträdesdagen eller enligt överenskommelse.

Norra flygelbyggnaden

Den norra flygelbyggnaden är uppförd på krypbar torpargrund och liten källare. Stommen är av timmer, fasaden av stående träpanel, tvåglas-fönster och på taket ligger det betongpannor.
Boarean uppgår till c:a 160 m².
Uppvärmning sker med luftvärmepump och äldre vedpanna med ackumulatortank om 500 l. Pannan är placerad i vidbyggt pannrum som nås utifrån och även förser mangårdsbyggnaden med värme.

Renoveringar
Huset tilläggsisolerades på 1970-talet.
Taket lades om 2016.
Därutöver är bostaden löpande underhållen.

Planlösning
Ingång till hall med en gästtoalett samt en trappa som leder upp till övre plan. Till höger om hallen finns ett rum som används som matsal och rakt fram
kommer man till vardagsrum med parkettgolv. Till vänster från hallen finns köket som är utrustat med golvspis, fläkt och skafferi med kylskåp. Från köket nås köksfarstun samt ett sovrum som har ingång till toalett med dusch. Från sovrummet finns också utgång till altan.
Övre plan fördelar sig över ett allrum, två sovrum, fyra mindre rum/utrymme med snedtak samt en tvättavdelning med toppmatad tvättmaskin från 2022 samt en tvättho.

I norra flygeln bor f.n. en av fastighetsägarna, som har önskemål om att fortsättningsvis hyra huset.

Södra flygelbyggnaden

Den södra flygelbyggnaden är uppförd på källare, stommen är av timmer, fasaden av stående träpanel, tvåglas-fönster och på taket ligger det betongpannor.
Uppvärmning via luftvärmepump samt direktverkande el.
Boarean uppgår till c:a 100 m².

Renoveringar
Huset tilläggsisolerades på 1980-talet.
Renovering av badrum samt nya ytskikt 2005.
Taket lades om 2017.

Planlösning
Plan 1 inrymmer hall med trappa till övre plan. Från hallen nås köket som är utrustat med golvspis, fläkt, diskmaskin samt kyl/frys. Från hallen nås också badrum med wc, handfat, dusch och tvättmaskin samt ett mindre all/genomgångsrum. Från allrummet nås dels ett sovrum samt via två trappsteg till etage som inrymmer kontor.
På plan 1 finns också ett vardagsrum.
Övre plan fördelar sig över en möblerbar hall med utgång till balkong samt ett sovrum.
Ingång till bostaden sker genom källaren till hall med förrådsutrymme samt trappa till plan 1. Källaren inrymmer också potatiskällare och förvaringsutrymmen som nås utifrån. I anslutning till källaringången finns en altan.

Bostadshuset är uthyrt med en årlig intäkt om 32 400:- i kallhyra.

Arrendatorbostad

Villa 1

1½-planshus, uppfört 1962 på hel källare, stomme i plank, fasad av stående träpanel, tvåglas- samt ett treglas-fönster. På taket ligger det betongpannor. Uppvärmning via vedpanna Viadrus, c:a 15 år gammal samt ackumulatortank om 500 l.
Boarean uppgår till c:a 100 m² och biarean till c:a 58 m².

Renoveringar
Taket lades om 2016.
Ny brädfodring 2020.

Planlösning
Ingång till hall med trappa till övre plan. Från hallen nås badrum med wc, handfat och dusch. Vidare till köket som är utrustat med golvspis, fläkt, diskmaskin, kylskåp och micro. På entréplanet finns också ett större vardagsrum. Övre plan fördelar sig över en mindre hall, två sovrum samt ett mindre rum.
Källaren inrymmer förrådsrum, pannrum, garage samt tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och frysbox. Vid skyfall kan vatten tränga in i garaget.
Veranda.
Bostadshuset är uthyrt med en årlig intäkt om 26 400:- i kallhyra.

Villa 2

1½-planshus uppfört 1962 på hel källare, stomme i plank, fasad av stående träpanel med tvåglas- samt treglasfönster i burspråk. På taket ligger det betongpannor. Uppvärmning via vedpanna Viadrus, c:a 15 år gammal samt ackumulatortank om 500 l.
Boarean uppgår till c:a 180 m² och biarean till c:a 58 m².

Renoveringar
Tillbyggnad av finrum med burspråk samt gillestuga 1986.
Badrummet renoverades 1986.
Taket lades om 2016.
Därutöver är bostaden löpande underhållen.

Planlösning
Ingång till rymlig hall med trappa till övre plan. I hallen finns garderober samt ingång till gästtoalett. Till vänster nås köket som är utrustat med golvspis, fläkt, diskmaskin och kylskåp. Från köket finns ingång till tvättstuga med tvättmaskin, bänkar, förvaringsskåp, städskåp samt frysbox.
Från hallen nås också ett all/tv-rum som har ingång till rymligt badrum utrustat med badrumsskåp med tvättställ, wc och dusch.
Vidare kommer man till den tillbyggda delen som inrymmer ett större finrum med burspråk och parkettgolv i ek. Därifrån finns också en trappa som leder ner till gillestugan i källaren.
Övervåningen fördelar sig över en mindre hall, kontor, två sovrum varav ett med utgång till balkong. Därutöver finns förrådsutrymmen i vindsutrymme.
I källaren finns passage med äldre tvättmaskin, pannrum, förrådsutrymmen och garage.

I villa 2 bor f.n. en av fastighetsägarna, som har önskemål om att fortsättningsvis hyra huset.

Villa 3

Enplanshus med hel källare/sutteräng uppfört 1970 i gasbetong, tvåglas-fönster och tak av eternit. Byggnadsmaterialet innehåller radium och mekanisk ventilation samt ventiler är installerat. Radonmätning är ej gjord sedan detta utfördes.
Uppvärmning via luftvärmepump och direktverkande el.
Boarean uppgår till c:a 90 m² och biarean till c:a 27 m².

Renoveringar
Renovering av badrum 1998.

Planlösning
Entréplan inrymmer hall, vardagsrum, badrum med wc, tvättställ och dusch. All/tv-rum, sovrum samt kök som är utrustat med golvspis, fläkt och kyl/frys.
Källarplan nås från hallen via en spiraltrappa och fördelar sig över svale, rum med klinkergolv (fd gillestuga), förråd, dusch och bastu, tvättstuga med toppmatad tvättmaskin samt garage. Vid skyfall kan vatten tränga in i tvättstugan.

Bostadshuset är uthyrt med en årlig intäkt om 34 800:- i kallhyra.

Bostadsbyggnader gemensamt

Vatten och avlopp
Vattnet är enskilt från en grävd brunn som ligger på en grusås med tillhörande pumphus i fastighetens södra del. Brunnen är uttagen över en korsådra och förser samtliga bostadshus med vatten. Installation av ett reningsverk ska ske under våren 2022 p.g.a för högt värde av koliforma bakterier. Vattenanalys från 2022-04-12 finns att tillgå. Därutöver finns åvatten att tillgå till samtliga hus.
Enskild avlopp med minireningsverk Sterom MRV PP 40, installerat 2016 och är gemensamt för samtliga bostadshus.

Uppvärmning
Det egna kraftverket försörjer samtliga hus med el.​ Total elförbrukning för uppvärmning och hushållsel för samtliga bostäder uppgick under 2021 till 74 716 kWh.
Det är respektive hyresgäst/boende som svarar för elkostnaden som erläggs kvartalsvis.
Kostnad och elförbrukning fördelat per byggnad avseende år 2021:
Mangårdsbyggnad: 5 319:- Avser 8 409 kWh.
Södra flygeln: 18 196:- Avser 12 046 kWh.
Norra flygeln: 5 944:- Avser 9 398 kWh.
Villa 1: 9 821:- Avser 5 181 kWh.
Villa 2: 3 721:- Avser 5 884 kWh.
Villa 3: 20 467:- Avser 13 907kWh.
Arrendators hus lägenhet 1: 20 312:- Avser 13 781 kWh.
Arrendators hus lägenhet 2: 10 954:- Avser 6 110 kWh.

För mer information om elkostnad, kontakta mäklaren.

Därutöver tillkommer c:a 30 m³ ved ur egen skog för uppvärmning av mangårdsbyggnaden och norra flygeln samt 25 m³ för villa 1 och 25 m³ för villa 2. Kostnaden för sotning av dessa vedpannor 2 ggr/år uppgår till totalt 3 030:-/år.

Gemensamma driftskostnader
Renhållning: 7 538:-/år. Avser ett gemensamt sopkärl för samtliga bostadshus.
Försäkring: 25 974:-/år. Avser fullvärdesförsäkring för samtliga bostadshus.

Fastighetsavgift
Avseende år 2021: 30 183:-/år.

Fiber
Fastigheten är inte ansluten till fiber.

Energideklaration
Energideklaration är ej utförd.

Boarea
Bostadsbyggnadernas boareor är ungefärliga, någon uppmätning har inte gjorts.

Ladugård

Ladugård med ursprung från slutet av 1800-talet, uppförd i trä med murad djurdel och ovanliggande ränne. Taket är av aluminiumplåt och golven i byggnaden är dels gjutna och av hårdgjord yta med s.k. T-kalk samt jordgolv. Djurdelen inrymmer fyra boxar mm. och är f.n. uthyrd med intäkt om 6 000:- /år.
Ladan nyttjas till förvaring av maskiner mm. I anslutning till ladugården finns en gödselplatta.

Kvarnbyggnad

Vacker kvarnbyggnad i tre plan uppförd i trä på 1880-talet. Taket lades om med aluminiumplåt 1977. Fönstren har tidstypiska spröjsningar och stommen är klädd med locklistpanel. Kvarnen var i drift fram till början av 2000-talet men används numera endast som förråd.​ Inrymmer även äldre spannmålstork, lagringsfickor och äldre utsädesrens.
Kvarnplatsen finns omnämnd redan 1299 och nuvarande kvarnbyggnad återuppbyggdes efter en brand i mitten på 1880-talet.
Byggnaden finns med i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister och ingår i ett område som är en möjlig fornlämning. Mer information finns i bifogade filer på vår hemsida.

Mejeri och affär

Mejeriet och affären återuppbyggdes 1935 efter en brand, orsakad av ett åsknedslag. Mejeriet var i drift fram till 1962 och affären till början av 1980-talet, därefter har det bl.a bedrivits verksamhet med ljustillverkning i lokalerna. Idag nyttjas mejeriet som gårdsverkstad och affären samt övre plan på mejeriet är uthyrt till loppisverksamhet. Intäkt per år är 20 400:-
Byggnaderna är uppförda i dansk stil och bildar tillsammans med kvarnen ett torg framför Tengene kyrka. Denna plats har fungerat som handelsplats sedan lång tid tillbaka.
Husen är uppförda i två plan med gasbetong, putsad fasad och bär tak av plåt. Uppvärmning sker med äldre Norrahammar vedpanna (sotas i egen regi) samt är kompletterat med direktverkande el. Tillgång till vatten finns i verkstadsdelen i mejeriet.
Byggnaderna ingår i ett område som är en möjlig fornlämning. Mer information finns i bifogade filer på vår hemsida.

Magasin

Magasinsbyggnad i två plan, uppförd med cementsten, putsad fasad, gavelspetsar i trä och tak av eternit. Byggnaden nyttjas numera som förråd.

Såghus - kraftstation

Byggnaden är uppförd i trä med troligt ursprung från slutet av 1800-talet. På taket ligger aluminiumplåt. Byggnaden inrymmer såghus med tillhörande kraftstation. Läs mer under rubrik "Vattenkraft".
Såghuset nyttjas numera endast för eget bruk, här finns en ramsåg från 1968 med elektrisk stockvagn, en cirkelsåg samt en slipmaskin.
Byggnaden finns med i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister och ingår i ett område som är en möjlig fornlämning. Mer information finns i bifogade filer på vår hemsida.

Slaktbod och tvättstuga

Byggnader i äldre skick där f.d slaktboden är uppförd i trä med plåttak och tvättstugan är uppförd i betong med tak av eternit. Här finns två pumpar där den ena används till åvatten och den andra som bevattningspump.

Stallhus

Träbyggnad i två plan med tak av aluminiumplåt. Nyttjas som garage, förråd, vedbod och virkesupplag.

Övriga byggnader

På fastigheten finns följande övriga byggnader uppförda: Hönshus som nyttjas till förråd. Enklare bilgarage. Båthus. Pumphus med pump för åvatten samt pump för vidare transport av dricksvatten. Hydroforhus vid vattenbrunnen för dricksvatten. Samtliga byggnader uppförda i trä och bär tak av plåt.

Historia

Marieberg gård är en sammanslagning av fem hemmansdelar, bl.a. med kvarnjorden som har en mycket lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den första uppgiften om kvarnplatsen är från år 1299. Platsen har sedan medeltiden fungerat som bygdecentrum med kyrk- och kvarnplats och har använts som vadställe över Nossan sedan urminnes tider.​
En karta från 1640-talet visar att såge qvarn och mjölkvarnarna på Marieberg då var belägna på i stort sett samma plats som idag.
Den nuvarande kvarnen är från 1880 och under 1800-talets senare hälft uppfördes även ett mejeri och en affär på gården. Dessa total-förstördes under en brand till följd av ett åsknedslag under 1930-talet och återupp-byggdes omgående till dess nuvarande utformning med 30-talstypisk vit-putsad fasad. ​Mellan dessa byggnader och angränsande Tengene Kyrka finns en torgliknande öppen plats som tidigare fungerade som handelsplats.
Vid Nossans västra strand ligger ett sågverk med ursprung från 1800-talet. Här finns också det tillbyggda vattenkraftverket som moderniserades år 2004.
Även vattenvägarna, kantade med murverk och natursten är en viktig del av den historiska upplevelsen med det vattenknutna systemet som har stensatta kanaler.​
Marieberg fick troligen sitt namn från Maria Zengerlein, maka till kvartermästare Omark som ägde gården vid sekelskiftet 1800.
År 1890 förvärvades gården av riksdagsmannen och lantbrukaren Johannes Andersson och har därefter varit i familjens ägo.
Historiens vingslag är således påtaglig på Marieberg och mer finns att fördjupa sig i för den intresserade. Se även filmen av Bengt Johansson "Tengene ett urgammalt vadställe" som du hittar på /Youtube/.
Uppgifterna är hämtade från Riksantikvarieämbetet.​

Vattenkraft - Mariebergs elverk

Vattenkraftverket byggdes om år 2003 då en Cargo & Kraft semikaplanturbin (CK700TS-4) med en asynkrongenerator på 90 kW (märkeffekt c:a 100 kW) installerades. Kraftverket sattes i drift 2004. Investeringskostnaden uppgick till1,2 miljoner + eget arbete. För c:a två år sedan byttes det nedre vattenlagret.
Fallhöjden är 5,08 meter och den utbyggda vattenföringen är 2,5 kubikmeter per sekund. Normal årsproduktionen uppgår till c:a 650-700 000 kWh.
Kraftverket försörjer bostadshusen och ekonomibyggnader med el via ett eget elnät. Under 2021 var det ett stort vattenflöde och kraftverket producerade
c:a 755 000 kWh varav c:a 671 000 kWh levererades till Grästorp Energi och c:a 84 000 kWh försörjde gårdens bostads- och ekonomibyggnader med el.
Intäkten för försåld el uppgick under 2021 till 383 000:- varav c:a 322 000:- avser Grästorps Energi och c:a 61 000:- avser bostadshusen.

Vattendom för kraftverket finns ej men kraftverket drivs enligt urminnes hävd med stöd av lagstiftning 2019-01-01 och är anslutet till den nationella planen NAP.

Ett elabonnemang finns medGrästorps Energi som komplement vid ev. driftsstopp eller då produktion av el ej sker. Den fasta avgiften för 160 amperes säkring var 25 128:- + moms avseende år 2021. Under 2021 förbrukades endast 10 kWh.
För mer information kontakta mäklaren.

Åkermark

Gårdens åkermark omfattar c:a 54 ha där övervägande del utgörs av lättare jord och c:a 1/3 lerjord. God arronderingen där c:a 47 ha är fördelad på fyra skiften i en ägofigur och resterande areal är fördelad på fyra mindre skiften. Omkring 2/3-delar av arealen täckdikades på 1970-talet och resterande areal har äldre dränering.

Arrende och stödrätter

Jordbruksmarken är utarrenderad till den 14/3 2026 och är därefter tillgänglig för köparen. ​Arrendeintäkten uppgår till 125 000 kr/år exkl. moms.
För mer information om arrendet, kontakta mäklaren.
Åkermarken överlåts höstplöjd.
I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den angivna åkerarealen, vilka kommer att överföras till köparen inför 2026 års SAM-ansökan förutsatt att systemet med stödrätter då är aktuellt.

Betesmark

Naturbetesmarken om c:a 2 ha är belägen i fastighetens södra del, öster och söder om "Idrotts- och festplatsen" Stödrätter finns ej för denna areal.

Dikningsföretag

Fastigheten har del i Kolsbogårdens dikningsföretag/Tengene nordöstra.

Skogsuppgifter

Den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 9 ha med ett bedömt virkesförråd om 1 982 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om 220 m³sk/ha.
Medelboniteten har bedömts till 5,8 m³sk/ha och år. Den löpande tillväxten under planperioden är beräknad till 48 m³sk/år.
Trädslagsfördelningen har angetts till 48 % tall, 12 % gran, 28 % löv och 12 % ek. Avverkningsförslaget ligger på c:a 403 m³sk varav 207 m³sk utgörs av föryngringsavverkning och 196 m³sk utgörs av gallring.
Uppgifterna är hämtade från skogsbruksplan upprättad i oktober 2021 av skogskonsult Sten Nilsson, Söne Skogsbyrå AB. Planen finns bifogad på vår hemsida.

Övrig mark

Övrig mark c:a 10 ha utgörs av tomt- industrimark, vatten, impediment och vägar mm.

Jakt

Jakten övergår till köparen på tillträdesdagen. Fastigheten är inte registrerad i något älg- eller kronhjortsskötselområde.

Fiske

Fastigheten har 6,59 % andel i fiskesamfälligheten Tengene FS:2. Fisket norr om bron vid gårdscentrum, ingår i Nossans nedre fiskevårdsförening. Fisket är utarrenderat till Trollhättan/ Vänersborg sportfiskare. Intäkten tillfaller samfälligheten, utdelning sker ej. Delägare fiskar fritt.
Fisket söder om bron är ej utarrenderat.

Idrotts- och festplats

Söder om mangårdsbyggnaden, på vägen mot Pekåsen finns en idrotts- och festplats därTengene gymnastikförening regelbundet träffas och har fysiska aktiviteter.
Här arrangeras också årliga midsommarfiranden.

Arealuppgifter

Arealuppgifterna i tabellen på sidan 3 är hämtade från skogsbruksplanen.
Areal enligt fastighetsregistret uppgår till 66,5212 ha.
Areal enligt fastighetskartan uppgår till c:a 78 ha, varav landareal 75,4 och vatten 2,6 ha.
Areal enligt taxeringen uppgår till 67 ha fördelat på 4 ha skogsmark, 4 ha skogsimpediment, 52 ha åkermark, 5 ha betesmark och 2 ha övrig mark.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Gårdens intäkter

Arrendeintäkt åkermark: 125 000:-/år. exkl. moms.
Försäljning av el, avser helår 2021: 383 000:-/år. Fördelat på el till hyresgäster 61 000:- och el till Grästorps energi 322 000:-
Hyresintäkt bostäder: 136 800:-
Hyresintäkt f.d affär och mejeri: 20 400:-
Hyresintäkt stall: 6 000:-
Utdelning från Häradsallmänningen Rolken 2021: 3 938:-
Summa intäkter för år 2021 uppgick till omkring 675 000:-

Övriga rättigheter och belastningar

Rättigheter och belastningar

Rättigheter, last
Avtalsservitut: Väg - aktnr: 16-im1-91/19144. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengenestorp 9:1.
Avtalsservitut: Avloppsbrunn, avloppslednings-system - aktnr: 1444im-10/19637. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengenestorp 2:17.
Avtalsnyttjanderatt Tele - aktnr: 72/2679.
Officialservitut: Allmän gång-och cykelväg och rastplats - aktnr: 1444-217.1. Rättigheten är till förmån för Grästorp Grästorp 1:18.
Officialservitut: Avloppsledning - aktnr: 16-tae-261.1. Rättigheten är till förmån för Grästorp Marieberg 1:6.
Officialservitut: Väg - aktnr: 16-tae-261.2. Rättigheten är till förmån för Grästorp Marieberg 1:6.
Officialservitut: Väg - aktnr: 16-tae-267.1. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengene 5:15.
Officialservitut: Avlopp - aktnr: 1602-250.2. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengene 10:5.
Officialservitut: Väg - aktnr: 1602-250.3. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengene 10:5.
Officialservitut: Avlopp - aktnr: 1602-277.1. Rättigheten är till förmån för Grästorp Marieberg 1:7.
Officialservitut: Väg - aktnr: 1602-295.1. Rättigheten är till förmån för Grästorp Tengene 2:44.
Ledningsrätt starkström, ledningshavare Vattenfall Eldistribution AB: - aktnr: 1444-114.1.​ l. Rättigheten belastar Grästorp Marieberg 1:1.

Rättigheter, förmån
Officialservitut: Avlopp - aktnr: 1602-250.1. Rättigheten belastar Grästorp Tengene 10:5.

Gemensamhetsanläggning
Grästorp Marieberg GA:1. Avser väg, Pekåsens Samfällighetsförening. Utdebitering sker normalt ej. Akt nr. 140338824.
Grästorp Tengene GA:1. Avser väg R1397U Kronogården. Akt nr. 140340133. Utdebitering för 2021 var 499:-

Samfällighet
Grästorp Tengene FS:2. Andel: 6,59%. Avser Fiske i Nossan.

Essunga Häradsallmänningen Rolken S:1 (0,4922-TAE).

Forn- och kulturlämningar

Följande övriga kulturhistoriska lämningar finns på fastigheten.
- Stensättning som finns söder om gårdscentrum (avd. 5 i skogsbruksplanen). L1961:6941.
- Avser rester av den gamla bron. L1959:3339.

Det finns också en möjlig fornlämning som avser Småindustriområde. L1959:3311. Det är området kring kraftverket och kvarnområdet.
För mer information se under "Dokument och filer på vår hemsida" eller kontakta mäklaren.

Kulturhistoriska byggnader, strandskydd mm.

Ett området kring gårdscentrum och kyrkan mm. är Kommunalt värdefull kulturmiljö.
Kvarnen och såghus/kraftverk finns med i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
Området kring Nossan är strandskyddat.
Grästorp Kommun planerar att bygga en cykelväg från tätorten till Tengene.
För mer information se under "Dokument och filer på vår hemsida" eller kontakta mäklaren.

Översiktsplan

En översiktsplan finns upprättad som berör fastigheten, där det bl.a. finns intresse av framtida bostadsbebyggelse. För mer information se under "Dokument och filer på vår hemsida" eller kontakta mäklaren.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.
Den här fastigheten har en interaktiv gårdskarta på ludvigfast.se. Klicka upp gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig.

Städning

Huvudbyggnaden överlåts flyttstädad.
Ekonomibyggnader lämnas utrymda och grovstädade.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse med säljaren.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 500 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna bud senast mån 13 jun

Utgångspris: 24 000 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter