Lantbruk

Gemytlig gård i Mora, Gustafs socken

Utgångspris

2 995 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • Kontakta mäklaren för visning.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
0,9 ha
Småhusmark lantbruk
0,2 ha
Inägomark
0,8 ha

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

SÄTER MORA 22:17

Adress

Odalvägen 3A & 3B 78350 Gustafs

Om fastigheten

Välkommen till denna gemytliga gård i byn Mora i Gustafs socken, mitt emellan Borlänge och Säter. Här finns två bostadshus samt ladugård, garage och härbre. Ladugården inrymmer förvaring i två plan samt två boxplatser och ett uppvärmt verkstadsutrymme. Runt byggnaderna finns en härlig uppväxt trädgård med fruktträd och bärbuskar.

Vi erbjuder 3D-visning, se längre ner!

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

3D-foto

Fakta

Områdesbeskrivning

Natursköna och populära Gustafs är en charmig socken med mataffär, café och bageri, pizzeria, lekplatser, flera förskolor och grundskola upp till åk 6, kyrka, bystugor, räddningstjänst, ridhus och idrottshall och småbåtshamn vid Dalälven. I byn finns en idrottsplats som har naturgräsplan och konstgräsplan, skateramp, tennisbana, boulebana, cykelbana, motionsspår och längdskidsspår vintertid. Du har även närhet till Romme Alpin, Nybrobacken, Romme Travbana och badplatser i små insjöar.

Fastighetsbildning

Försäljningen gäller del av fastighet. Säljaren har ansökt om avstyckning av gårdsskiftet som omfattar ca 9 100 m² Ansökan registrerades i februari och en lantmätare kommer troligen att utses under hösten. Området kommer att få en ny fastighetsbeteckning.

Säljaren ansvarar för ansökan om fastighetsbildning och står kostnaden för förrättningen enligt fastighetsbildningslagen.

Köparen och säljaren skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal, rättigheter, delaktigheter eller dylikt vilka kan komma att bestämmas vid förrättningen.

Gården

​​Välkommen till denna gemytliga gård i byn Mora by i det vackra kultur- och natursköna Gustafs, mitt emellan Borlänge och Säter längs riksväg 70 i Södra Dalarna med bra kommunikationer och ca 2 timmars bilresa till Stockholm. Gården är belägen i utkanten av en genuin gammal bymiljö och är perfekt för dig som önskar generationsboende, ha kontor/ateljé eller få en inkomst från uthyrning. Det finns två bostadshus på gården samt ladugård, garage, härbre, lider/väderskydd för djur på åker och lekstuga. Ladugården inrymmer generösa utrymmen för förvaring i två plan, gammalt ko- och grisstall, stall med två boxar för hästar, hönshus, utedass, vedbod och ett uppvärmt verkstadsutrymme. Runt byggnaderna finns en härlig uppväxt trädgård med fruktträd och bärbuskar.

​Det ena bostadshuset (Odalvägen 3A) står på stenlagd krypgrund. Stående rödmålad panel. Uppvärmning genom luft/vatten-värmepump, vedpanna samt el. Bottenvåning med hall, kök med vedspis, sovrum, vardagsrum, pannrum samt wc med dusch. På övervåningen finns allrum samt två sovrum och två rymliga kattvindar.

Det andra bostadshuset (Odalvägen 3B) står på murad grund med källare under del. Stående rödmålad panel. Uppvärmning genom luft/vatten-värmepump, vedpanna samt el. Källarplanet nås utifrån och genom trappa inifrån. I källarplanet finns tvättmaskin, pannrum, jordkällare samt utrymme med badkar och handfat och ett mindre förrådsrum. På bottenvåningen finns kök, vardagsrum samt wc och hall. På övervåningen finns en övre hall samt sovrum och stor kattvind.

I båda bostadshusen finns fiber indraget. Nytt vatten- och avlopp indraget till hus 3 A år 2018. Ny Luft-vattenvärmepump installerades i båda husen år 2016. Vatten finns i stallet och det finns även en vattenkran ute centralt på gården.

Ladugården är i två plan med möjlighet att nå plan två från vägen, för förvaring av exempelvis bilar eller släpvagnar. I ladugården finns en snickarverkstad som är isolerad och uppvärmd, samt har indragen el. I ladugården finns även ett isolerat utrymme inrett med två boxplatser, här finns el och vatten indraget.

Årlig driftskostnad är försäkringar 8 328 kr samt avfallshantering 13 374 kr. Kostnad för uppvärmning är för Odalvägen 3A ca 18 000 kr/år. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. I det fall det behövs, bekostas det av köparen. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Forn- och kulturlämningar

Del av gården ligger inom en registrerad kulturlämning med RAÄ-nummer Gustafs 148:4.
Lämningstyp: Bytomt/gårdstomt
Kategori: Bebyggelselämningar
Antikvarisk bedömning: Bevakningsobjekt
(Källa: RAÄ Fornsök, www.raa.se/hitta-information/fornsok)

Generellt gäller att man inte får rubba, gräva ut eller skada en forn- eller kulturlämning
utan länsstyrelsens tillstånd. Kontakta Länsstyrelsen för detaljerad information.

Rättigheter och belastningar

Två ledningsrätter gällande vatten och avlopp går över gårdsskiftet. Övriga rättigheter, inskrivningar, skattetal, andelar i samfälligheter och gemensamhetsanläggningar, som behövs för förrättningens genomförande kommer att ingå och bestäms av förrättningslantmätaren.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Städning och lösöre

Bostadshuset kommer vid tillträdet överlämnas i städat skick. Övriga byggnader lämnas grovstädade.Den lösa egendom som på tillträdesdagen eventuellt finns kvar på fastigheten övergår till köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd kan komma att krävas då fastigheten ligger inom omarronderingsområde. Förvärvstillståndet är kostnadsfritt. Mäklaren hjälper till med ansökan.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter