Lantbruk

Gård om 79 ha i natursköna Hallingstorp

Försäljningssätt

Anbud senast tis 23 jun, kl 12:00

Visning

 • tis 2 jun

  Läs villkor

  Visning av fastighetens byggnader kommer ske tisdagen den 2 juni.
  Anmälan till Johan Olausson, 0383-594 80, johan.olausson@ludvig.se eller till Elin Gynnerstedt, 0383-594 79, elin.gynnerstedt@ludvig.se

  Vad trevligt att du hittat en intressant fastighet som du vill titta närmare på. På Ludvig & Co är vi måna om allas hälsa och trygghet. Vi tycker också att det är viktigt att tänka extra
  mycket på varandra i samband med en visning. Därför har vi tagit del av och följer de samhällsrekommendationer och policys som finns kring Coronaviruset.

  Vi minskar grupperna
  Våra fastighetsmäklare är noga med att sprida ut
  visningarna och planera för mindre grupper.

  Vi håller avstånd
  När du är på en visning är det viktigt att visa respekt mot andra personer genom att hålla avstånd. Ta inte i hand när du hälsar och tänk på att använda armvecket om du känner att du behöver hosta eller nysa.

  Vid förkylning stannar vi hemma
  På Ludvig & Co stannar vi hemma vid minsta
  förkylningssymptom. Vår förhoppning är att du gör detsamma. Be istället någon anhörig eller god vän att gå på visningen. Vi hjälper gärna till med kompletterande bilder och beskrivningar.

 • fre 5 jun

  Läs villkor

  Visning av fastighetens byggnader kommer ske fredagen den 5 juni. Anmälan till Johan Olausson, 0383-594 80, johan.olausson@ludvig.se eller till Elin Gynnerstedt, 0383-594 79, elin.gynnerstedt@ludvig.se

 • Skogen och markerna får bra att besiktiga på egen hand. Använd gärna vår interakiva karta med GPS, där man kan klicka i kartan och få upp information om de olika skogsbestånden. Kartan nås via vår hemsida under objektet. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, gröda, jakt samt skog.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
81,7 ha
Skogsmark
56,4 ha
Impediment
0,6 ha
Inägomark
20,1 ha
Väg och kraftledning
0,9 ha
Småhusmark lantbruk
0,3 ha
Övrigmark
0,8 ha
Vatten
2,6 ha
Virkesförråd
9 061 m3sk
Boyta
308 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

TRANÅS HALLINGSTORP 1:1

Adress

Norrgården 1 57393 Tranås

Om fastigheten

Vackert belägen gård i Hallingstorp -i familjens ägo i 200 år – en mil söder om Tranås. Gårdscentrum består av en mangårdsbyggnad med intilliggande brygghus, magasin och ytterligare ett bostadshus samt ett antal ekonomibyggnader. Lite avskilt från gårdscentrum ligger Hallingstorps kapell som också ingår i försäljningen. Fastigheten har eget vatten och fiske i Säbysjön. Jakträtt. Enligt skogsbruksplanen uppgår total arealen till 79,1 hektar varav 56,4 hektar produktiv skogsmark och 20,1 hektar inägomark. Virkesförrådet uppgår till 9 061 m³sk vilket motsvarar ett medeltal om 161 m³sk per hektar. Medelboniteten för fastigheten är beräknad till 10,1 m³sk per hektar och år.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Bostadshus troligen byggt 1929. Enligt fastighetsutdraget uppgår boarean till 170 kvm och biytan till 65 kvm. Stående gul träpanel och tegeltak.
Kopplade tvåglasfönster i hela huset och ca 2,30 meter i takhöjd.

Nedervåning
Nedervåningen består av hall, stort finrum, ett sällskapsrum med öppen spis, kontor, kök och en liten toalett. I finrummet och sällskapsrummet är det trägolv. Mellan finrummet och sällskapsrummet finns det en skjutdörr. Liten toalett med wc och handfat. Köket är i 50-tals stil, med plastmatta. Elspis av märket Husqvarna Regina Pub Max med varmluftsugn. Diskmaskin av märket Bosch och kyl och frys av märket Gram. I anslutning till köket finns en trappa ner till källaren samt en köksingång med köksfarstu.

Ovanvåning
Ovanvåningen består av fyra sovrum, ett badrum, en hall samt snedgarderober.
När man kommer upp till ovanvåningen finns en möblerbar hall med utgång till balkong i västerläge, nålfiltsmatta på golvet och spänt tak. Badrummet besår av dusch, toalett och handfat med klinker och kakel. De fyra övriga rummen har trägolv och spända tak.

Källare
Källaren har sex rum som har använts som; vedförråd, tvättstuga, matkällare, maskinrum och snickarverkstad.
Jordvärmepump av märket Bosch (2010).
Cirka 700 meter kollektorslang nedgrävd i åkern norr om trädgården.
Hydrofor och vattenpump samt vattenreningsfilter.
Kalkhöjande preparat 1 gång per år.
Helårsförbrukningen för 2019 uppgick till 13 818 kWh. För uppgift om kostnader se vidare Tranås kommuns hemsida www.tranas.se.

Två grävda brunnar i hagen bakom gula huset. En ledning går till ladugården (ingen pump). En vattenledning till källaren i gula huset och hydrofor som förser både mangårdsbyggnaden och röda huset.
Avloppsbrunn bakom uthuset i hagen, tre-kammarbrunn.
För ca 5-10 år sedan lades nya avloppsledningar in från brunnen till gula huset.

Fiber är anmält fram till tomtgräns.

Energideklaration är utförd 2020-05-20. Bostaden har erhållit energiklass C och energiprestanda 89 kWh/m² och år.

Röda Huset

Bostadshus ( 1 1/2 plan) med en, enligt fastighetsutdraget boarean om 138 kvm och biytan om 5 kvm. 1989/1990 gjordes en omfattande renovering samt en tillbyggnad. I samband med tillbyggnaden 1989/1990 byttes samtliga fönster ut till tvåglasfönster. Huset har stående röd träpanel och tegeltak.

Nedervåningen
Nedervåningen består av rymlig hall, vardagsrum, kök, tvättstuga och badrum samt en charmig äldre glasveranda. I vardagsrummet finns en fin kakelugn som dock inte är godkänd. Rummet har såpade trägolv. Rymligt kök med köksö , laminatgolv och träpanel i taket. Golvvärme i halva köket mellan köksön och köksbänk. Kyl och frys av märket Elektrolux från 2015, diskmaskin Elektrohelius från 2012, spis Garenje från 2008 och varmluftsugn. I köket finns en utgång till altan med östligt läge. I anslutning till köket finns det även en köksingång farstu och handfat. Badrum med toalett, handfat och dusch, våtrumstapet på väggarna och våtrumsmatta på golvet. Tvättstuga med ett kallförråd, tvättmaskin i märket Cylinda och en tvättbänk, samt jordvärmepump och varmvattenberedare.

Ovanvåning
När man kommer uppför trappan möts man av en möblerbar hall med en öppen spis (2015 glidgjöts skorsstenspipan). Trägolv och pärlspont i taket. Det finns två sovrum, ett med trägolv och målade skivor i taket och det andra med laminatgolv och glasfiberväv i taket. Badrum med badkar, toalett och handfat, våtrumsmatta på golvet och våtrumstapet på väggarna.
På ovanvåningen finns även tre garderober.

Jordvärme som installerades 1990. Kollektorslang 496 meter nedgrävd i hagen öster om bostadshuset.
Uppvärmning med IVT värmepump som installerats 1998. 2009/2010 byttes den ut till en begagnad pump.
Varmvattenberedare IVT, energy greenlite S9E-6.
Beräknad helårsförbrukning om 7000-7500 kWh.

Energideklaration är utförd 2020-05-20. Bostaden har erhållit energiklass B och energiprestanda 58 kWh/m² och år.

Ladugård

Ladugårdens storlek uppgår till 807 kvm enligt fastighetsutdraget, takhöjden är ca 2,30 meter. I stalldelen murad nedre del med ovanstående träpanel, på logdelen endast träpanel med plåttak. Över hela längden av ladugården finns ett öppet loft med hötork i norra gaveln i övrigt öppet.
Betongplatta bakom ladugården och urinbrunn gjord av gummiduk.
El, tre fas finns till ladugården.

Magasin/Drängkammare

Timrat hus med stående träpanel, omlagt lertegel 2002/2003 och englasfönster.
El är indragit. Två rum och en magasin del.

Brygghus/ Svinhus

Byggnad med stående rödträpanel och eternittak.
Betonggolv. Vatten framdraget till utsidan av huset.

Garage

Garage för två bilar med en storlek om 50 kvm. Röd träpanel och eternittak. Betonggolv. El finns indraget.

Maskinhall

Maskinhall om 119 kvm med stolpstomme. Röd träpanel och plåttak.

Äldre Hönshus

Hönshus med betonggolv och plåttak, samt el indraget.

Mindre maskinhall

Träbyggnad med eternittak och betonggolv.
Virket som är i byggnaden följer med i affären.

Hallingstorps kapell

Kapellet byggdes 1907 av Säby Baptist Församling och byggnadens area uppgår till 135 kvm. Byggd i stående plank, fasaden utgörs av stående och liggande fasspontpanel, tak i plåt. I kapellet finns en stor sal, en mindre sal, två farstu och en oinredd vind. Stora salen är inredd med träbänkar.
Det finns el indragit men det finns inget vatten. I lilla salen finns det en elspis och en vedspis, men vedspisen är inte i bruk.
Löfte finns att hålla gudstjänst i augusti och auktion i oktober.
Kapellet utgör en egen fastighet Tranås Hallingstorp 1:2, med en tomt om 520 kvm.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplanen är upprättad av SÖDRA i april 2020. Total arealen uppgår till 79,1 hektar, varav 56,4 hektar produktiv skogsmark och 0,6 hektar impediment varav hälften som myr respektive berg. Det totala virkesförrådet för fastigheten uppgår till 9 061 m³sk med ett medeltal om 161 m³sk per hektar. Av virkesförrådet återfinner man knappt 5 000 m³sk i S1- och S2-skog.
Trädslagsfördelningen på fastigheten är 74 % gran, 15% löv, 10% tall och 1% ädellöv. Medelboniteten för fastigheten är beräknad till 10,1 m³sk per hektar och år.
Fastigheten består av två skiften, ett större skifte om 76,15 hektar och ett mindre om 5,34 hektar.

Fastighetsägaren garanterar att det inte finns några avverkningsrätter på fastigheten.

Naturvärden

På fastigheten finns två områden som ingår i skogenspärlor i form av sumpskogar.
Källa: https://www.skogsstyrelsen.se/Skogens-parlor

Inägomark

Enligt fastighetsutdraget och arrendekontraktet uppgår inägomarken till 19 hektar, varav 12 hektar åkermark och 7 hektar betesmark. I skogsbruksplanen uppgår inägomarken till 20,1 hektar.

Inägomarken är utarrenderad tom 2021-12-31.

Jakt

Egen småviltsjakt och älgjakt.

Småviltsjakten är upplåten tom 30/9-2020, älgjakten övergår till köparen på tillträdesdagen.

Samtliga jakttorn och åtlar samt husvagnen med friggebod bakom ladugården ägs av jaktlaget och ingår inte i försäljningen.

Fiske

Fastigheten har eget vatten i Säbysjön. Fisket är samfällt för ägarna i Hallingtorps by. Det finns gädda och gös i sjön.

Planer, bestämmelser mm

I förslaget till översiktsplanen för Tranås kommun finns en planering för sträckningen av nya stambanor för höghastighetståg. Tranås är utpekat som en stationsort men i dagsläget är projektet vilande avseende de delar som avser lokaliseringsutredning för sträckan Linköping-Jönköping. I dagsläget är omfattar utredningsområdet hela Tranås kommun även om aktuella åtgärdsvalstudier avgränsat ett antal alternativ. I översiktsplanen finns en karta över utredningsområdet utifrån aktuell åtgärdsvalstudie, detta område är tills vidare att betrakta som hänsynsområde.

Säbysjön som fastigheten har enskilt vatten i är utpekat som särskilt värdefullt vatten och är skyddat enligt Natura 2000-områden tillsammans med andra sjöar och vattendrag i närheten.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser är i stora delar uppmärkt med gula gränskäppar.

Förvärvstillstånd

Det krävs inte förvärvstillstånd för fysisk person.
Det krävs förvärvstillstånd för juridisk person.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen en mil söder om Tranås. Från väg 32, tag av mot Ryggestorp och Hallingstorp. Efter ca 1,7 km håll höger mot Hallingstorp och efter ca 500 m är du vid gårdscentrum.

Koordinater: N: 6424827.2, E 496327.906

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.ludvig.se/fastigheter, klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 286 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter