Lantbruk

Gård med närhet till naturen

Högstbjudande

1 200 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tis 7 apr, kl 15:00 - 17:00

    Läs villkor

    Välkomna.
    Anmälan skall göras till fastighetsmäklaren eller kontaktpersonen.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
21,7 ha
Tomtområde
21,7 ha
Boyta
135 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

SOLLEFTEÅ SUBBERSTA 7:1

Adress

Subbersta 135 88195 Undrom

Om fastigheten

I Undrom ligger denna trevliga gård mellan Offertjärn och Törstatjärn med öppet och soligt läge samt utsikt över odlingslandskap, skog och vatten. Perfekt gård för den som vill bedriva djurhållning i mindre skala eller växtodling genom ca 16 ha egen betes/åkermark. Lugnt läge och avstånd från allmänna vägar gör gården lämplig för en barnfamilj. Gårdscentrum enskilt beläget med rymligt bostadshus, verkstad med maskinhall om ca 177 kvm, ladugård/loge, bagarstuga/såghus med cirkelsåg och hyvel samt härbre. Nära till skola och mataffär.

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Rymligt bostadshus uppfört i mitten av 1800-talet i två plan på torpargrund. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring, plåttak samt kopplade tvåglasfönster. Djupborrat vatten som även nyttjas av en granne samt äldre enskilt avlopp. Uppvärmningen sker med direktverkande el samt vedspis i köket. Tappvattnet värms upp med elektrisk varmvattensberedare.
Byggnadsarea 113 kvm.
Boarea 135 kvm och biarea 8 kvm enligt fastighetstaxeringen.

Planlösning bottenvåning:
Man kommer först in i en rymlig hall med förvaringsskrubb och trapp för uppgång till övervåningen med smitt trappräcke i järn. Från hallen kommer man även till toaletten som har duschkabin och tvättmaskin. Vidare från hallen går man in köket som är ett rymligt lantkök med målade snickerier, spis, diskmaskin och
kyl/frysskåp. I köket finns även en fungerande vedspis, för komplement eller bara myseldning.
Går man vidare från köket kommer man till kammaren med parkettgolv samt vidare till ett stort vardagsrum, som också har parkettgolv samt en mycket vacker öppen spis, för prydnad.

Planlösning övervåning:
Man kommer först till en möblerbar hall med parkettgolv som ägaren haft som TV-rum. Från hallen/TV-rummet kommer man till en toalett samt tre sovrum. Ett rymligt sovrum med balkong i söderläge samt alkov ett sovrum med alkov/skrubb samt ett sovrum mot norra gaveln. Garderober finns i alla sovrum.

Bostadshuset är grundligt renoverat i slutet av 60-talet och präglas av tidtypisk köksinredning, badrumsinredning, parkettgolv, tapeter och gabondörrar.

Bilgarage

Garage för en bil uppförd i cementsten om 17 kvm med el indraget. Plåttak och takskjutport.

Maskinhall/verkstad

Maskinhall/verkstad uppförd 1984 i stomme av trä på gjuten platta, stående brädfodring och plåttak. Utgörs av isolerad verkstadsdel om ca 49 kvm och takhöjd 3,85 m med stor vikport på ca 3,9*3,6 m, mindre utrymme inrett till toalett, samt maskinhallsdel om ca 130 kvm med stora skjutportar på hela långsidan mot gården. Byggnadsarea ca 177 kvm.

Ladugård/loge

Ladugård/loge uppförd 1959 med stomme av trä och tegel, tak av eternit. Utgörs av ladugårdsdel om ca 100 kvm, äldre stalldel, mindre utrymme för grisar, förrådsutrymmen samt hölada med skulltork och hökanon. Övervåningen består av loge med trägolv och kornlår med kallufttork. Byggnadsarea enligt fastighetstaxeringen 735 kvm.

Härbre

Härbre uppförd i 2 plan med stomme av timmer och eternittak. Utgörs av två förråd på bottenplan samt ett förrådsutrymme på övre plan. Byggnadsarea ca 42 kvm. Härbret är påbyggt med stomme av resvirke och plåttak och utgörs av förrådsutrymme om ca 34 kvm.

Bagarstuga och såghus

Bagarstuga uppförd i 1 plan på torpargrund med stomme av timmer och plåttak. Utgörs av två rum. Bakugnen fungerar inte. Påbyggt med såghus i stomme av timmer som inrymmer Ari cirkelsåg och Waco hyvel. Byggnadsarea ca 146 kvm.

Spånbod & virkesförråd

Spånbod och virkesförråd uppfört i stomme av trä samt plåttak. Utgörs av spånutrymme samt utrymme för virkesförvaring,

Valvad matkällare

Valvad matkällare i sten, med svale och källardel.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i Sollefteå kommun, Boteå församling. Tag väg 335 från Sollefteå mot Örnsköldsvik och kör ca 30 km till Oer. Svänghöger mot Kalknäs och kör ca 600 m. Tag mindre grusväg till höger och efter 300 m är man framme vid byggnaderna.

Allmänt

I Undrom ligger denna trevliga gård mellan Offertjärn och Törstatjärn med öppet och soligt läge och utsikt över öppna odlingslandskapet, skog och vatten. Perfekt gård om 20 ha för den som vill bedriva djurhållning i mindre skala eller växt odling genom ca 16,4 ha är egen åkermark. Eget sågverk och hyvel finns på gården där ägaren tidigare bedrivit sågverksamhet och ny ägare kan fortsätta med verksamheten för hobby eller näringsverksamhet. Gårdscentrum är enskilt beläget med rymligt bostadshus och gott om utrymme, det lugna läget och avstånd från allmännavägar gör gården också mycket lämplig för en barnfamilj eller för den som vill ha ett lugnt läge med nära till naturen. Verkstad med maskinhall om ca 177 kvm , äldre ladugård/loge, bagarstuga/såghus med cirkelsåg och hyvel och härbre. Fastigheten ligger nära skola och mataffär. Arbetspendling till är möjligt till Sollefteå, Kramfors eller Örnsköldsvik.

Service och skola

Affärer finns i Undrom ca 3 km. Skola i Kalknäs, dagis, låg och mellanstadium, ca 2 km med tillgång till härlig och variationsrik utemiljö med bland annat möjligheter till skridsko- och skidåkning, stora grönområden och skog runt knuten. Övrig service i Sollefteå ca 30 km, Kramfors ca 35 km och Örnsköldsvik ca 70 km. Många olika föreningar finns i Boteåorten som gör att det är en livaktig byggd.

Taxeringsvärde

Fastigheten är bildad genom lantmäteriförrättning under 2019. Fastigheten är samtaxerad med annan fastighet men enligt taxeringsförslag för 2020 och de delar som berör Subbersta 7:1 är taxeringsvärdet totalt på  484 000 kr fördelat på jordbruksvärde 150 000 kr, ekonomibyggnad 151 000 kr, tomt 20 000 kr och bostadshus 163 000 kr. Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd.

Areal

Areal enligt fastighetsutdrag 216 533 kvm. Areal enligt arealmätning är 20,7 ha, fördelat på skogsmark 1,5 ha, betes/åkermark 16,4 ha, tomt och övrigmark 2,1 ha samt vatten 0,7 ha.

Betes-åkermark

Betes- åkermarken är enligt arealmätning på ca 16,4 ha. Varav ca 14,4 ha av marken är upplåten genom skrifgtlig arrendekontrakt. Arrendekontraktet är uppsagt och arrendatorn får bruka marken under 2020. Säljaren har 8,61 stödrätter som kan säljas till ny ägare genom särskilld överenskommelse.

Vägar

Väg intill brukningscentrum är enskild och slutar vid byggnaderna.

Information om kommunen

Se kommunens hemsida www.solleftea.se och botea.se

Lagfart

Kostnad för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.

Tillträde

Tillträde tidigast 30 dagar efter köpekontraktet undertecknande eller enligt överenskommelse med säljaren.

Friskrivning

Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brist i byggnaderna som beror på ålder, byggnadssätt, underhåll eller användning.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Frågelistan går att beställa via fastighetsmäklaren på 0611-289 35 eller patrik.ulander@ludvig.se.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Visning

Visning av byggnaderna på brukningscentrum sker den 7/4 kl 15:00-17:00. Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren. Visning annan tid efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Intressenter får på egen hand besikta skogen på fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därvid tas till grannfastigheter, eventuell jakt och skog.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 30 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Övrigt

Kontakta oss

Liknande fastigheter