Lantbruk

Gård med fina betesmarker

Högsta bud

9 000 000 kr

Högstbjudande: 9 000 000 kr

Visa bud

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • Kontakta mäklaren för visning.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
219,8 ha
Åkermark
25,6 ha
Betesmark
16,0 ha
Skogsmark
134,3 ha
Skogsimpediment
40,7 ha
Övrigmark
3,0 ha
Småhusmark lantbruk
0,3 ha
Virkesförråd
14 200 m3sk
Boyta
515 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

GOTLAND HANGVAR TIBBLES 2:3, 2:6 & 2:7

Adress

Hangvar Tibbles 443 624 54 Lärbro

Om fastigheten

Gård med ekologisk inriktning om totalt nästan 220 ha i lugnt och vackert läge på nordvästra Gotland. Gårdscentrum är fördelat på två fastighetsbeteckningar och marken ligger på en tredje fastighet vilket gör det möjligt att på ett smidigt sätt sälja till olika köpare. Marken fördelar sig på 134 ha skog, 25,5 ha åker, 16 ha bete och ca 45 ha övrig mark/skogsimpediment. All skogsmark är inhägnad. Vid gårdscentrum finns en fin och rymlig bostad samt 3 inredda byggnader som möjliggör uthyrning eller generationsboende. Ladugård i sten anpassat för hästar. På andra sidan vägen ligger svinstallet från 1980 som idag är verkstad och förråd samt ligghall för hästar och lamm. Intill ligger en rejäl maskinhall om hela 1 020 m². På gården finns även en belyst ridbana, skrittmaskin samt enklare övriga ekonomibyggnader så som ligghallar/vindskydd.
Från gården är det inte långt till kusten och bada kan man t ex göra vid vackra Ireviken.

Bud i första hand på helheten enligt prospektet men även bud på del av kan komma att beaktas vid en tillfredsställande helhetslösning.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnad i 1,5-plan med valmat tak och ca 180 m² boarea. Uppförd 1989 i trä med putsad fasad, takpannor, 3-glasfönster samt mekanisk ventilation. Kombipanna i bryggarhuset med kulvert till bostad samt luft-luftvärmepump och braskamin. Vatten via borrad brunn med bra tillgång. Avloppsanläggning i form av 2 stycken 3-kammarbrunnar med infiltration, godkända enligt Region Gotlands regler. Fiber anslutet och igång i mangårdsbyggnaden samt indraget till bryggarhuset.

Planlösning
Groventré med avhängning samt dörr till tvättstuga utrustad med tvättho, torkskåp, tvättmaskin och torktumlare. Förvaring i skåp.
Stort ljust kök med klinkergolv. Utrustat med diskmaskin, spishäll, ugn, samt kyl och frys i fullhöjd.
Vardagsrum med parkettgolv. Vacker braskamin. Utgång till trälagd uteplats i söderläge på husets baksida.
Rymligt sovrum alternativt matrum. Parkettgolv.
Finentré med plats för avhängning och förvaring samt trappa till övervåning.
Duschrum med plastmatta på golvet och kakel på väggarna. WC, tvättställ i kommod, duschkabin samt fönster.

Övervåning
Hall/allrum med parkettgolv. Utgång till rymlig balkong.
Sovrum med parkettgolv. Klädkammare.
Badrum med våtrumsmatta. Dusch, bubbelbadkar, bidé, toalett samt kommod med två handfat.
Sovrum med parkettgolv. Klädkammare.

Stor och härlig trädgård med fruktträd. Uteplatser i form av terrass längs hela baksidan av huset och balkong ovanför. Det finns 2 st trädgårdsförråd i plåt om 12 m² vardera, det ena förrådet har el.

Säljaren förbrukade under 2019 38 432 kWh. Huvudsäkring 25A. Energideklaration av bostad har ej utförts, upprättas vid behov. Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Bryggarhus

Bryggarhus i 1,5-plan med en boyta om ca 120 m², sannolikt uppfört under 1800-talet i kalksten under tak av tegel. Uppvärmning via vattenburen golvvärme. Lägenhet om 4 rum och kök som totalrenoverades under 1990-talet. Pannrum placerat på ena gaveln av huset med kombipanna och två ackumulatortankar om
1 500 liter vardera. Pannan är en tjeckisk Viadrus Hercules U22 från år 2011.

Planlösning:
Nedre plan inrett med golv i marmorklinker samt synliga takbjälkar.
Entré med plats för avhängning.
Duschrum i kakel och klinker. WC, tvättställ i kommod, duschkabin samt skjutbara spegeldörrar.
Sovrum.
Kök utrustat med spishäll, ugn, fläkt, kyl/frys och diskmaskin.

Övre plan
Två sovrum med parkettgolv.
Stort vardagsrum med högt i tak och stora fönster. Klinkergolv.

Grindstugans lägenheter

Grindstugan är uppförd år 2003 i sten med tegeltak. Total boyta om 75 m² uppdelat på två separata lägenheter. Uppvärmning med luft/vatten värmepump till vattenburen golvvärme.

Den mindre lägenheten inrymmer pentry/liten köksdel där det även finns tvättmaskin och torkskåp, sovrum, duschrum med handfat, dusch och toalett. Genomgående klinkergolv.

Den andra lägenheten inrymmer entré, pentry/köksdel, vardagsrum, sovrum samt duschrum med toalett, tvättställ och duschkabin. Genomgående klinkergolv.

Flygel med garage

Flygel uppförd år 1992 i sten med putsad fasad samt plåttak. Total boyta 140 m² uppdelad på en lägenhet och ett gästboende med egen ingång på västra gaveln. Förberett för vattenburen golvvärme på hela nedre plan av flygeln.

Lägenhet med uppvärmning via direktverkande elelement samt luft/luft värmepump.
På bottenplanet finns entré/hall med trappa till övervåningen, rymligt kök med matplats och utgång till baksidans uteplats, duschrum (renoveringsbehov på klinkergolvet) med toalett samt tvättstuga innanför, förrådsutrymmen samt ytterligare en dusch och ett garage som nås även invändigt.
Övervåningen inrymmer ett stort vardagsrum i vinkel samt 2 sovrum, varav det ena nås via en mindre trappa.

Gästboende med uppvärmning via elgolvvärme. Inrymmer sovrum samt duschrum. Klinkergolv i båda rummen.

Ladugård/häststall

Ladugård uppförd i sten med gavelspetsar i trä samt plåttak. Anpassat för hästar där stallet inrymmer fem hästboxar, fem spiltor, två sadelkammare samt förråds- och foderutrymmen, bland annat i ladan med genomkörsel. Höloft. Byggyta om ca 228 m² enligt försäkringsbrev.

F d svinstallet

Byggnad uppförd år 1980 i sten med tak och fasad i aluminiumplåt. Här huserade förr 300 slaktsvin men idag är det verkstad, förråd, lammhus samt lösdrift för hästar. Förr fanns här även nöt men de är sålda. Djurbesättningen idag består av 13 hästar och 25 tackor. Byggyta om ca 825 m² enligt försäkringsbrev.

Maskinhall

Maskinhall uppförd i sten med plåttak och grusat golv. Byggyta om ca 1 008 m² enligt försäkringsbrev.

Ridbana

Belyst ridbana om 23 x 60 m. Gården har även en skrittmaskin.

Övriga ekonomibyggnader

Vindskydd/ligghall uppförd i trä med plåttak. Bakom häststallet.
Vedbod i trä under plåttak. Bakom häststallet.
Vindskydd/ligghall uppförd i kalksten med plåttak. Tidigare bostad.
Det finns en kalvgömma placerad i betesmarken intill maskinhallen. Det finns även enklare ligghall vid betesmarken i skogen.

Åkermark

Åkermark om 25,55 enligt SAM-ansökan 2020. Fastmark med ekologisk inriktning. Gården har idag även lite arrenderad mark men det är inget som ingår vid försäljningen. Det hanteras i så fall separat.

Skogsuppgifter

Skogsmark om 134,3 ha enligt skogsbruksplan från Mellanskog upprättad 2020-04-04. Virkesförråd bedömt till omkring 12 200 m³sk, Medelbonitet om 2,7 m³sk per hektar. Trädslagsfördelningen är tall 93 %, gran 5 %, ädellöv 1 % och löv 1 %. Ojämn åldersfördelning med stor andel äldre skog. Avverkningsförslaget under planperioden uppgår till ca 5 700 m³sk varav 1 500 m³sk på gallring och 4 200 m³sk på föryngringsavverkning. 9,5 ha av skogen är äldre skog avsatt för naturvård. På fastigheten finns det 22,2 ha impediment i form av myr samt 18,5 ha impediment berg. Skogen är inhägnad för bete.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den så kallade 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Betesmark

Betesmark om 15,99 ha med gårdsstöd enligt SAM-ansökan 2020. 2,75 ha av betesmarken har särskilda värden och 1,15 ha har allmänna värden. Även skogen är inhägnad och vissa delar ger stöd. 21,18 ha är skogsbete och 4,68 ha är alvarbete. Det finns även 6,5 ha våtmark med skötselåtagande.

Stödrätter

Stödrätter motsvarande sökt areal i EU-ansökan ingår i försäljningen.

Naturvärden

På fastigheten finns hänsynsmark och nyckelbiotoper i form av beteshävdade ädellövsskogar. Se mera i skogsbruksplanen, avd 23 & avd 52. Det finns även höga naturvärden i avdelning 25 & 31 vilka rekommenderas för naturvård orörd (NO).

Forn- och kulturlämningar

På fastigheterna finns det gott om fornlämningar. 7 st registrerade totalt. Det rör sig bland annat om husgrund, hällristning, röjningsröse, färdväg och stensättningar. För mera information titta gärna på Riksantikvarieämbetets hemsida "fornsök": http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig. Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information samt officiell fastighetsinformation. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

OBS! FRISKRIVNINGSKLAUSUL:
Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en friskrivningsklausul där säljaren friskriver sig från fel eller brister i fastigheten. En friskrivning av detta slag är mycket långtgående.

Skog, åker och beten besiktigas på egen hand med visad hänsyn till djur och växande grödor. Byggnaderna visas efter överenskommelse med mäklaren.

Informationen i fastighetsbeskrivningen är baserad på ägarens uppgifter samt annat tillgängligt offentligt material.

Jakt

Jakträtten är disponibel för köparen från och med tillträdet på fastigheten.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för fysisk person, förutom för den som sedan minst ett år är folkbokförd inom området.
Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person.
Förvärvstillstånd handläggs av Länsstyrelsen och fastighetsmäklaren hjälper till med ansökan. Ansökningsavgiften betalas av köparen. För enskild person är avgiften för närvarande 4 600 SEK.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar.

Dikningsföretag

Hangvar Tibbles 2:3 har eventuellt en liten andel i Tängelgårde m. fl. myrars vattenavledningsföretag år 1979.

Vägbeskrivning

Se karta och skyltning. Ta gärna hjälp av den aktiva gårdskartan som du finner via hemsidan ludvig.se. Den är ett bra hjälpmedel även när man är ute och tittar på skog och mark.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 000 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter